۱۸ نتیجه برای یونسی
محسن اکبریان، محمد پاژنگ، علیرضا امانی قدیم، فرشته سادات یونسی،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
آنزیم اندوگلوکاناز Cel۹A از باکتری آلیسیکلوباسیلوس اسیدوکالداریوس (AaCel۹A) یک آنزیم گرمادوست بوده و پیوندهای بتا ۱ به ۴ را در مولکول سلولز به طور اتفاقی هیدرولیز کرده و الیگوساکاریدهایی با سرهای احیا کننده تولید میکند. در این تحقیق ابتدا وکتور pDEST۱۷ حاوی ژن آنزیم AaCel۹A جهت بیان پروتئین نوترکیب به میزبان مناسب (اشریشیا کلی سویه BL۲۱) منتقل شده و بعد از بیان، با استفاده از ستون نیکل آگارز خالص گردید. سپس با توجه به تاثیر گذاری pH، دما و کلسیم بر روی فعالیت و پایداری آنزیم، با استفاده از این سه متغییر فعالیت آنزیم با استفاده از روش رویه پاسخ بهینه گردید. نتیجه الکتروفورز ژل SDS-PAGE نشان داد که آنزیم نوترکیب در حدود ۵۹ کیلو دالتون وزن مولکولی داشته و به خوبی بیان و خالص شده است. نتایج روش رویه پاسخ نشان داد که تاثیر pH بر روی فعالیت آنزیم بیشتر از دما، و دما بیشتر از کلسیم بوده و بهینه شرایط فعالیت آنزیم AaCel۹A در محیط با ۳۵/۶ pH، دمای°C۵/۶۴ و غلظت کلسیم برابر با ۹۲/۴ مولار است. در نهایت با توجه به همبستگی بالای نتایج آزمایشگاهی و نتایج پیش بینی شده می توان گفت مدل پیشنهادی در این تحقیق برای پیش بینی شرایط بهینه فعالیت آنزیم از صحت بالایی برخوردار است.
پرستو رحیمی زاده، سعید نژاوند، محمد پاژنگ، علیرضا امانی قدیم، نادر چاپارزاده، فرشته سادات یونسی،
دوره ۷، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
سلولاز آنزیمی پرکاربرد در صنایع مختلف می باشد. تثبیت سلولاز یکی از روشهای پایدارسازی آن است که نه تنها امکان جداسازی آنزیم از واکنش، بلکه امکان استفاده مجدد از آن را فراهم میسازد و در نتیجه هزینه استفاده آنزیم در صنعت به طور قابل توجهی کاهش مییابد. استفاده از کیتوزان به عنوان بستر جهت تثبیت آنزیم و استفاده گسترده آن در فرآیندهای صنعتی همواره مورد توجه بوده است. ویژگیهای فوق العاده از جمله زیست سازگاری، زیست تخریب پذیری و غیر سمی بودن آن، کیتوزان را بستری مناسب جهت فرآیند تثبیت معرفی میکند. در این مطالعه توالی ژنی کد کننده آنزیم اندوگلوکاناز AaCel۹A در وکتور بیانی pET۲۸a(+) همسانه سازی شد. نتایج حاصل از تعیین توالی مؤید قرارگیری صحیح قالب ژنی AaCel۹A در وکتور بود. سپس وکتور حاوی ژن به سلول های مستعد اشریشیا کلی سویه BL۲۱ منتقل شده و بیان پروتئین در آن ها القا شد. بیان آنزیم با استفاده از روش الکتروفورز SDS-PAGE و سنجش فعالیت آنزیم تایید و با ستون نیکل آگارز تخلیص بعمل آمد. ساخت ماکروبیدهای کیتوزان با روش ژله ای شدن صورت گرفت. مولکولهای آنزیم با استفاده از لینکرهای گلوتارآلدئیدی به صورت کووالان به بستر متصل و تایید تثبیت آنزیم توسط FTIR و نیز سنجش فعالیت آنزیمی از ماکروبیدهای حاوی آنزیم انجام پذیرفت. آنالیز نتایج نشان داد که بهترین شرایط برای تثبیت کوالان آنزیم بر روی بستر در غلظت گلوتارآلدئید ۷/۰% و بافر سدیم فسفات (۷ pH) می باشد. همچنین آنالیز برادفورد و سنجش فعالیت آنزیمی مؤید تثبیت ۸۵% از مولکولهای آنزیم برروی بستر بود.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۳ )
چکیده
در بستر فلسفه تطبیقی و بینا فرهنگی نوع مواجه یک فیلسوف با فیلسوف دیگر مسأله بسیار مبنایی است. با توجه به این نکته مواجه خاص فارابی با دو همپرسه افلاطون به نام منون و گورگیاس بررسی میشود. مواجه او در قالب اصطلاح و عنوان خوانش دیالکتیکی و هرمنوتیکی قابل طرح است. در این عبارت هرمنوتیکی اشاره به آن دارد که بین فارابی و متون منون و گورگیاس و نیز در درون این دو متن سطوح، لایهها و واسطههای متعدد و متفاوتی وجود دارد؛ دیالکتیکی بدین معنا است که خوانش وی بهصورت سوال و جوابهای مفید و مختصر است و در نهایت، خوانش یعنی ساختن معنا با عنایت به متن و زمینه.
ویژگیهای خوانش هرمنوتیکی و دیالکتیکی فارابی از منون و گورگیاس عبارت است از: وی این دو همپرسه را براساس مضمون یا موضوع آنها بمثابه دو بخش یا سطح در کل فلسفه افلاطون خلاصه میکند، از این رو برای فهم این دو همپرسه باید آنها را در بستری وسیعتر قرار داد که در آن این دو با کل و نیز همپرسههای قبل و بعد از خود ارتباط دارند. علاوه بر آن، گورگیاس در ارتباط با یا در مجموعهای از همپرسهها قرار دارد که در مجموع شبکهای را در پیوند با منون برقرار میسازند. براساس روایت فارابی فلسفه افلاطون با پژوهش در باب کمال انسان بهعنوان اولین سطح در همپرسه الکیبیادس اول شروع میشود. برای این کمال به شناخت نیاز است که همپرسه تئاتتوس بهصورت مضمونی به این سطح دوم میپردازد. وی پس از آن متوجه پژوهش در باب سعادت در همپرسه فیلبوس و چگونگی شناخت آن در پروتاگوراس میشود. همچنین، افلاطون در خصوص کیفیت و چگونگی کسب این دانش خاص در همپرسه منون به جستجو میپردازد. بنا به گفته فارابی در منون (به معنای ثابت) بهعنوان سطح پنجم فلسفه افلاطون وی به دنبال این مهم است که آیا کسب این دانش میسر میباشد و در صورت مثبت بودن با چه روشی این کار باید انجام شود. در این راستا، افلاطون مورد روایت فارابی این چنین شناختی را از طریق صناعت/تخنه ممکن میداند. از این رو قدم بعد جستجو و یافتن این قبیل صناعات معروف در میان شهروندان شهرهای مختلف است. بنا به گفته فارابی صناعات مذکور برای افلاطون شش تا است که با قیاس کلامی در همپرسه اوتیفرون شروع و با مقوله زبان، شعر، خطابه، سفسطه ادامه یافته و به صنعت دیالکتیک در همپرسه پارمنیدس پایان میپذیرد. بنا بر روایت فارابی گورگیاس (به معنای خدمت) پس از همپرسه ایون در باب شعر و قبل از سوفیست درباره سفسطه قرار دارد. در این متن افلاطون در پی این دو مسأله است که آیا این صنعت به ما شناخت یا صرفاً روش داده و چه میزان از این صنعت شناخت است.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۳ )
چکیده
اهداف: با توجه به سهم حدود ۳۵ درصدی مصرف انرژی توسط ساختمانها، مدیریت مصرف انرژی توجه ویژهای از سوی معماران خواستار است. فرم بنا یکی از تأثیرگزارترین پارامترها بر میزان مصرف انرژی است و شهر یزد به عنوان نمونه اقلیم گرم و خشک در جهان که دارای تابستانهای گرم و طولانی است مورد توجه پژوهش حاضر است. هدف از این پژوهش ارائه راهکاری برای تولید فرم بهینه ساختمان بومی مستقل به عنوان سیاست پایهای در فاز طراحی مفهومی در شهر یزد است.
روشها: با استفاده از مدلسازی پارامتریک و شبیهسازی انرژی توسط ابزار رایانهای مناسب، بهینهسازی چندهدفه فرم ساختمان با در نظر گرفتن دو شاخص آسایش حرارتی و آسایش بصری توسط الگوریتم ژنتیک برای اقلیم گرم و خشک شهر یزد انجام گرفت. چند مقدار مساحت زیربنا به عنوان ورودی در نظر گرفته شد و نتایج در قالب چهار نوع فرم کلی مکعب، L، U و O ارائه شد.
یافتهها: در این پژوهش گزینههای بهینه مورد تحلیل و مقایسه قرار گرفت و مدلی کلی برای فرم و جهتگیری بهینه ساختمان ارائه شد. نتایج پژوهش نشان داد که بهینهترین فرم با در نظر گرفتن شاخص آسایش حرارتی به عنوان شاخص دارای اولویت برای تمامی مساحتهای مورد بررسی، فرم مکعب مستطیل با فاکتور شکل حدود ۸/۱ و جهتگیری شمالی-جنوبی است.
نتیجهگیری: استفاده کردن از فرم و جهتگیری بهینه ساختمان به عنوان سیاست غیر فعال که پایهای برای سیاستهای فعال و غیر فعال دیگر است میتواند تأثیر مناسبی بر ایجاد آسایش و کاهش مصرف انرژی به صورت توأمان داشته باشد.
دوره ۱۴، شماره ۱۶ - ( ويژهنامه چهارم ۱۳۹۳ )
چکیده
یک ورودی هوای مافوقصوت تقارنمحوری از نوع تراکم ترکیبی که برای عدد ماخ ۲,۰ طراحی شده تحت انجام طیف وسیعی از آزمایشهای تجربی در شرایط طراحی و غیرطراحی در دو حوزهی عملکرد و پایداری قرار گرفته است. مقالهی حاضر به بررسی و توصیف ماهیت و فیزیک جریان در شرایط کاری ناپایدار ورودی، جاییکه نوسانات خود-نگهدار مجموعهی امواج ضربهای در طول ورودی رخ میدهد، پرداخته است. صرف نظر از علت خروج ورودی از شرایط پایدار و آغاز ناپایداریها، این مقاله به بررسی اتفاقات رخ داده حین یک چرخهی کامل پدیدهی موج-نوسان با استفاده از تصاویر آشکارسازی جریان به روش سایهنگاری و استفاده از دادههای فشاری حسگرهای فرکانسبالا، پرداخته است. بررسی نتایج نشان داده است که ورودی مذکور حین یک چرخهی موج-نوسان دچار افزایش و کاهش فشار داخلی شده و اصطلاحاً پر و خالی میشود. با حرکت مجموعهی امواج ضربهای از دهانهی ورودی به سمت دماغه فرآیند تخلیهی جریان از ورودی آغاز میشود و هنگامیکه مجموعهی امواج به بالادستترین موقعیت خود در نوک دماغه میرسد داخل ورودی در کمترین فشار کاری خود قرار میگیرد؛ در این حالت ورودی اصطلاحاً خالی است. خالی بودن ورودی و کاهش فشار داخل آن شرایط را برای ورود جریان تازه فراهم کرده و فرآیند پر شدن با کشیده شدن مجموعهی امواج ضربهای به داخل ورودی آغاز میشود تا جایی که بر اثر پر شدن مجدد ورودی و افزایش فشار داخل آن، امواج ضربهای داخلی به بالادست جریان حرکت کرده و هنگام قرارگیری در دهانهی ورودی فشار داخلی به بیشینهی خود میرسد و یک چرخهی موج-نوسان کامل میشود.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
پایداری و عملکرد یک ورودی هوای مافوقصوت تقارنمحوری با تراکمترکیبی در اعداد ماخ ۱,۸، ۲.۰ و ۲.۲ به صورت تجربی مورد بررسی قرار گرفته است. در این مقاله تأثیر عدد ماخ و پسفشار بر ناپایداری جریان ورودی (حین پدیدهی موج- نوسان) به همراه احتمال حضور مکانیزمهای تشدید صوتی در حلقهی بازخورد نوسانات بررسی شده است. پدیدهی موج- نوسان، نوسان مجموعهی امواج ضربهای جلوی ورودی است که هنگام کاهش دبی جرمی عبوری از ورودی ممکن است اتفاق بیفتد. نتایج نشان میدهد که حاشیهی پایداری ورودی با افزایش عدد ماخ کاهش یافته است. همچنین با کاهش عدد ماخ و افزایش پسفشار (کاهش نسبت دبی جرمی ورودی) فرکانس نوسانات افزایش مییابد. عامل اصلی آغاز ناپایداری جدایش جریان از روی سطح تراکم بوده و در مجموع دو محدودهی فرکانس برای نوسانات موج- نوسان مشاهده شده است، محدودهی ۱۰۰ هرتز برای ناپایداریها در اعداد ماخ ۱.۸، ۲.۰ و ۲.۲، و محدودهی ۴۷۵ هرتز برای نوسانات در عدد ماخ ۱.۸ که در هر دو محدودهی فرکانس، دامنهی حرکتی موج- نوسان تمام طول ورودی را در بر میگیرد. همچنین این دو محدودهی فرکانس پایین و بالا به ترتیب با فرکانس هماهنگهای صفرم و اول تشدید صوتی در ورودی تطابق معناداری دارد که احتمال حضور مکانیزمهای تشدید صوتی در حلقهی بازخورد موج- نوسان را تقویت میکند.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
جیوه یکی از عناصر سمی و غیر ضروری برای انسان است که مقادیر اندک آن باعث بروز مشکلات بهداشتی و زیست محیطی میشود. در این مطالعه نانو لوله های کربنی چند دیواره (MWCNTs) در چهار مرحله جهت ایجاد گروه عاملی تیول (MWCNTs-SH) عامل دار شد و کارآیی جاذبهای سنتز شده در هر مرحله، در حذف جیوه با یکدیگر مقایسه گردید. بر اساس نتایج، جاذب تیول دار شده کارآیی بالاتری نسبت به دیگر جاذبهای سنتز شده داشت. با افزایش مقدار دز جاذب درصد حذف جیوه افزایش یافت. عامل pH تاثیر زیادی بر درصد حذف جیوه توسط نانو لوله های کربنی چند دیواره تیول دار شده داشت، بطوری که درصد حذف در۲=pH و ۸=pH به ترتیب ۸/۹ و ۹۲ درصد بدست آمد. در برازش دادهها با مدلهای هم دمای لانگمایر و فرندلیچ مشخص شد که مدل لانگمایر برازش بهتری (۹۶۶/۰=R۲) نسبت به مدل فرندلیچ (۹۳۵/۰=R۲) بدست میدهد. حداکثر ظرفیت جذب (qm) بدست آمده با مدل لانگمایر mg/g ۶۴/۲۰۶ بود در حالی که مقدار تجربی آن mg/g ۹۰/۱۶۰ بوده و در مقایسه با مقادیر qm گزارش شده در مطالعات دیگران از مقدار بالاتری برخوردار بود. بنابراین به عنوان نتیجه گیری کلی می توان گفت که جاذب سنتز شده توانایی بالایی در حذف جیوه از محلول های آبی دارد.
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ویژه نامه- ۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده: امروزه اتصالات نیم صلب نقش ارزنده ای در سازه های فولادی بر عهده دارند. یکی از عواملی که نشاندهده میزان صلبت در اتصالات می باشد منحنی لنگر- چرخش است. از این رو می توان در محاسبات اجزاء محدود برای به دست آوردن نمودارهای منحنی لنگر-چرخش که اثر غیرخطی در پاسخ اتصالات را نشان میدهد پارامترهای مختلف روی رفتار اتصالات مورد ارزیابی قرار بگیرند. در این مطالعه خواص مکانیکی و رفتاری یک اتصال نیمه صلب جدید مورد بررسی قرار گرفته اند. نتایج حاصله نشان میدهد که با تغییراتی از قبیل تغییر در تعداد پیچها یا کاهش لاغری ورقهای بالایی و پایینی قابلیت پوشش ردههای مختلف مقاومتی را در این اتصال جدید دارد. همچنین این اتصال توانایی جذب انرژی و تحمل تغییرشکلهای زیاد در مقایسه با سایر اتصالات نیمه صلب هم ردهی مقاومتی را دارد. امروزه اتصالات نیم صلب نقش ارزنده ای در سازه های فولادی بر عهده دارند. یکی از عواملی که نشاندهده میزان صلبت در اتصالات می باشد منحنی لنگر- چرخش است. از این رو می توان در محاسبات اجزاء محدود برای به دست آوردن نمودارهای منحنی لنگر-چرخش که اثر غیرخطی در پاسخ اتصالات را نشان میدهد پارامترهای مختلف روی رفتار اتصالات مورد ارزیابی قرار بگیرند.
دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق تاثیر تنوع فصلی بر نوع و درصد ترکیبات فیتوشیمیایی اسانس گیاه معطر درمنه برای نخستین بار در گیاه دارویی درمنه معطر Artemisia fragrans Willd. بررسی شد. نمونههای گیاهی در چهار فصل متفاوت جمعآوری و سپس توسط دستگاه کلونجر اسانسگیری شدند.در ادامه اسانس فصول مختلف با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی آنالیز شدند. در مجموع ۵۰ ترکیب مختلف در ۴ نوع اسانس حاصل از فوصل مختلف شناسایی شد. اجزای اصلی اسانس در فصلهای مختلف شامل کامفور، توجون، ۱،۸- سینئول بودند. همچنین نتایج آنالیز نشان داد که منوترپنها بخش عمده ترکیبات اسانس در شهریور (۸۷/۹۱ %)، آذر (۵۵/۹۰ %)، اردیبهشت (۳۲/۹۶ %) و تیر (۴/۹۵ %) بودند. بیشترین مقدار ترکیبات فنولی (mg GAE/g ۴۹/۵) و ظرفیت آنتی اکسیدانی (۸۹/۲۸ %) در اسانس حاصل از شهرویور ماه مشاهده شد. اثرات ضد باکتریایی اسانس فصول مختلف با استفاده از روش انتشار دیسک بر روی باکتریهای Escherichia coli، Proteus vulgaris، Klebsiella pneumonia، Staphylococcus aureus وBacillus subtillus انجام گرفت. بر اساس نتایج تحقیق، باکتریهای گرم منفی (E. coli، P. vulgaris وK. Pneumonia ) در برابر اسانس درمنه معطر در مقایسه با باکتریهای گرم مثبت (S. aureus و B. subtillus) حساستر بودند. نتایج این تحقیق میتواند در تعیین بهترین تاریخ نمونهبرداری از این گیاه جهت مصارف دارویی و ضدباکتریایی مفید باشد.
دوره ۱۶، شماره ۹۶ - ( بهمن ۱۳۹۸ )
چکیده
تقاضا برای تولید و مصرف گوشت تازه برای مصرف منجر به استفاده از روشهای مختلف برای بهبود ویژگیهای کیفی و افزایش زمان ماندگاری آن شده است. در این پژوهش از عصاره برگ گزنه در ترکیب با اپسیلون پلی لیزین به منظور تولید فیلههای گوشت گاو تازه، فراسودمند و با کیفیت و زمان ماندگاری بالا استفاده گردید. برای این منظور پس از خشک کردن برگهای گزنه در شرایط مطلوب، ابتدا عصاره گیری آبی در غلظتهای ۳، ۶ و ۹ % (w/v) از برگهای گزنه انجام گردید. پس از تهیه محلول اپسیلون پلی لیزین در غلظت ۵/۰ % (w/v) فراوری فیلههای گوشت گاو، با استفاده از محلولهای ترکیبی حاوی عصاره برگ گزنه و اپسیلون پلی لیزین انجام شد. فیلههای گوشت گاو در اندازه ۲×۲×۲ تهیه و به مدت ۱ ساعت در دمای ۴ درجه سانتیگراد با نسبت ۱ به ۱ (فیلههای گوشت به عصاره برگ گزنه) در محلولهای ترکیبی تیمار شدند. برای فراوری تیمار کنترل از آب مقطر استفاده گردید. در نهایت فیلههای گوشت در بستههای پلی اتیلنی بسته بندی شدند و آزمایشهای کیفی در روزهای نگهداری ۱، ۳، ۶، ۹ و ۱۲ انجام شد. در طی زمان نگهداری فیلههای گوشت گاو با عصاره برگ گزنه در ترکیب با اپسیلون پلی لیزین اندیسهای pH، ترکیبات فنولیک، اندیس قرمزی (a) و ویژگیهای ارگانولپتیکی به صورت معنیداری کاهش (۰۵/۰> P) و در مقابل اندیسهای اکسیداسیون چربی، ازت فرار کل، اندیس روشنایی (L) و زردی (b) به صورت معنیداری کاهش (۰۵/۰> P) افزایش پیدا کردند. مشخص شد که فراوری فیلههای گوشت گاو با عصاره گزنه (۶ %) در ترکیب با اپسیلون پلی لیزین (۵/۰ %) منجر به کاهش معنیداری (۰۵/۰> P) در میزان اکسیداسیون چربی و ترکیبات ازته فرار کل در حدود ۵۰ % نسبت به نمونه کنترل گردید.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
کمپوست به عنوان یکی از این روشهای بازیافت زبالهها به کود میباشد. یکی از مشکلات موجود در این فرایند، مدیریت شیرابه است که اثرات نامطلوبی بر محیط زیست و سلامتی دارد. شیرابه به دلیل داشتن ترکیبات آلی پیچیده که به روش زیستی به سختی تجزیه میشوند، به تصفیه شیمیایی از جمله اکسیداسیون پیشرفته نیاز خواهند داشت. در این مطالعه کارایی فرایند H۲O۲/UV برای تصفیه شیرابه کمپوست تصفیه شده توسط روش بیولوژیکی در سیستم ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این مطالعه ارزیابی بازده فرایند آباکسیژنه با تابش UV(H۲O۲/UV) به منظور حذف اکسیژنخواهی شیمیایی (COD) و رنگ و کدورت با استفاده از روش پاسخ سطحی (RSM) در طرح مرکب مرکزی (CCD) بود. شرایط عملیاتی مختلف شامل pH اولیه، دز آباکسیژنه و زمان تماس با UV به منظور کاهش آلایندههای شیرابه کمپوست برای بهینهسازی حداکثر حذف آلایندهها بررسی شد. تعداد ۲۰ تیمار انجام شد. شرایط بهینه درpH اولیه ۵/۷، دز آباکسیژنه mL/L ۳/۲ و زمان تماس با UV در ۹۵ دقیقه حاصل گردید. میزان حذف COD، رنگ و کدورت شیرابه توسط فرایند H۲O۲/UV در شرایط بهینه حذف با روش پاسخ سطحی به ترتیب %۳۲/۱۲، %۸۳/۲۰ و NTU ۶۸/۸ به دست آمد. نتایج نشان داد فرایند H۲O۲/UV در کاهش کدورت موفقتر بوده است و در حذف COD کارایی چندانی نداشته است.
دوره ۱۸، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
تخلیه پساب تصفیه نشده صنایع نساجی به دلیل استفاده از ترکیبات سمی در آنها باعث آلودگی در محیطهای آبی و مشکلات بزرگ زیست محیطی و بهداشتی میشود. هدف از این مطالعه بررسی پتانسیل جذب کربن فعال تولید شده از پسماند چوب انگور (Vitis Vinifera) به منظور حذف رنگهای راکتیو بلو ۱۹ (RB۱۹) و بلو ۲۱ (RB۲۱) از محلول آبی است. کربن فعال از چوب انگور و با استفاده از فعالساز اسید فسفریک (H۳PO۴) با نسبتهای اشباع ۱:۱، ۱:۲، ۱:۳ و ۱:۴ سنتز شد. آنالیزهای BET،FTIR و SEM برای تعیین مشخصات کربن فعال انجام شد. همچنین آزمایش جذب رنگ برای همه نمونهها در شرایط یکسان: pH برابر ۲، دوز جاذب g/l ۰۱/۰، غلظت اولیه رنگ mg/l ۲۵۰، دما C° ۲۰، حجم محلول ml۱۰۰ و زمان تماس ۱۲۰ دقیقه انجام شد. نتایج نشان داد نمونه کربن فعالسازی شده در نسبت اشباع ۱:۴ در دمای C° ۶۰۰ با سطح ویژه g/۲m ۱۸۵۰ و حجم کلی حفرات g/۳ cm۴۰/۲ و توزیع حفرات ۸۶ درصد در محدوده مزوحفره با mg/g ۱۹۳۲ برای رنگ بلو ۱۹ و mg/g ۹۰۸ برای رنگ بلو ۲۱ دارای حداکثر مقدار ظرفیت جذب است. این مطالعه نشان داد کربن فعال تهیهشده از پسماند حاصل از هرس سالیانه سرشاخههای درختچه مو از پتانسیل بالایی در تصفیه پساب صنایع نساجی برخوردار است.
دوره ۲۱، شماره ۱ - ( ۱۰- )
چکیده
با توجه به نقش مهم و افزونتر مکان نسبت به زمان و بعبارتی جایگاه و وضعیت فرد متعلق بدوران باستان در اندیشه ، عمل و گفتار وی، در این مقاله در پی آن هستیم تا گفتار و سخن فردی بنام داریوش را آنگونه که در کتیبههای وی در بیستون در اختیار داریم با توجه به موقعیتها و وضعیتهای متعدد وی مورد بررسی و تحلیل قرار دهیم. بعبارت دیگر بین کلام و موقعیت فرد مورد نظر چه نسبتی وجود دارد و برای انجام اینکار از چارچوب اندیشهای کلاسیک و ارسطو استفاده خواهد شد. نتیجه اینکه بر حسب رده بنده و دسته بندی مواضع و عناوین انواع گفتار تنظیم و پرداخته میشوند.
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده
ستون فولادی پر شده با بتن (CFST) به دلیل بهرهمندی از خواص مکانیکی همزمان دو ماده فولاد و بتن، قابلیت باربری بالا، تأمین ممان اینرسی معادل مقاطع بزرگ و افزایش فضای مفید داخل ساختمانها و غیره، در صنعت ساختمانسازی به طور گسترده مورد استفاده است. با توجه به جایگاه و اهمیت این ستون به خصوص در ساختمانهای بلند و پلها، شناسایی آسیبهای جزئی به وجود آمده در آن، پیش از تبدیل به آسیبهای بزرگ و غیر قابل جبران، ضروری و حائز اهمیت است. یکی از محتملترین آسیبها در این نوع ستون، جدایی هسته بتنی از جداره فولادی است. در این نوشتار، المان ستون CFST در دو حالت آسیب و بدون آسیب در نرم افزار اجزاء محدود ABAQUS مدلسازی و تحلیل فرکانسی شد. اثر جداشدگی به صورت کاهش مدول الاستیسته بتن در محلهای آسیب به عمق ۳ میلیمتر لحاظ گردید. بررسیها نشان داد که اطلاعات شکل مودهای حالتهای آسیب و بدون آسیب (زاویه بین بردار شکل مودها و مقادیر فرکانس) به دلیل تأثیر از آسیب دچار تغییر گردید. جهت شناسایی محلهای آسیب جداشدگی، در الگوریتم شناسایی تبدیل موجک پیوسته، سیگنال ورودی به صورت مجموع یا تفاضل شکل مودهای حالتهای آسیب و بدون آسیب بر مبنای زاویه بین بردار شکل مودها تعریف شد. نتایج نشان داد که سیگنالهای خروجی حاصل از جزئیات آنالیز موجک سیگنال ورودی دارای اطلاعات سودمندی جهت شناسایی محلهای جداشدگی هسته بتنی از جداره فولادی است و در مقیاسهای بالا، محلهای آسیب جداشدگی به راحتی قابل شناسایی است و در مقیاسهای پایین، همگرایی بیشتری از ضرایب موجک در محلهای آسیب مشاهده میگردد.
دوره ۲۳، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۲ )
چکیده
با گذشت زمان، سازهها تحت اثر عوامل مخرب طبیعی و غیر طبیعی متعددی چون زلزله، گودبرداریهای غیراصولی، ارتعاشات دینامیکی حاصل از انفجار و غیره قرار میگیرند. همچنین، عواملی چون انتظار سرویسدهی بیش از ظرفیت طراحی المانهای سازه و عدم بر آورده نمودن انتظارات به روز شده آییننامهای، باعث افت کارایی سازه میگردد. از طرفی گسترش آسیبهای موضعی در سازهها تحت اثر عوامل نامطلوب میتواند سلامتی کلی سازه را با مشکل مواجه نماید. بنابراین، اطلاع از وضعیت سلامتی سازهها بسیار مهم و حائز اهمیت بوده و پایش و کنترل سلامتی در سازهها یکی از مهمترین و مورد توجهترین زمینههای پژوهشی بسیاری از پژوهشگران است. صفحات از مهمترین المانهای سازهای هستند که آسیب در آنها میتواند به صورت پیشرونده به سایر المانها منتقل شده و منجر به آسیب کلی سازه گردد و در نتیجه، هزینههای اجتماعی جبران ناپذیر و اقتصادی فراوانی را تحمیل نماید. در این مقاله، با توجه به گسترش روز افزون استفاده از صفحات فولادی در سازههای ساختمانی به عنوان دیوارهای برشی فولادی، موضوع شناسایی و تعیین موقعیت آسیب به عنوان یکی از مهمترین مراحل پایش سلامتی در سازهها با استفاده از دادههای دینامیکی مودال (فرکانسها و شکلهای مود ارتعاشی) و یک روش تشخیصی مبتنی بر تحلیل موجک گسسته دو بعدی مورد توجه واقع شد. به این منظور، صفحه فولادی مدلسازی شده در نرم افزار تحلیل اجزا محدودی ABAQUS تحت تحلیل فرکانسی واقع شد و دادههای مودال حالتهای آسیب و بدون آسیب استخراج گردید. نتایج، اختلاف بین فرکانسها و عدم انطباق کامل شکلهای اولیه و ثانویه مودهای ارتعاشی را بر اساس معیار انطباق مودال (MAC) و زاویه بین بردارهای اولیه و ثانویه شکل مود نشان داد. با معرفی یک شاخص مکانیاب آسیب (DLI) بر مبنای ضرایب موجک حاصل از جزئیات قطری تحلیل موجک دو بعدی شکلهای اولیه و ثانویه مود ارتعاشی مورد نظر، مکانهای آسیب با ایجاد پرش نسبی حداکثری در نمودار DLI در دو راستای طول و عرض صفحه با دقت بالایی شناسایی شد.
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۵-۱۴۰۲ )
چکیده
همواره سازهها تحت اثر عوامل طبیعی و یا غیر طبیعی متعددی همچون زلزله، انفجار و گودبرداریهای غیر اصولی واقعاند که میتواند آسیبهای موضعی موجود در آنها را تشدید نموده و باعث انهدام آنها و در نتیجه، ایجاد خسارتهای جانی و مالی فراوانی شود؛ بنابراین، پایش سلامتی سازهها و اعضای سازهای بسیار مهم و حائز اهمیت است. در این نوشتار، پایش سلامت عضو سازهای ستون با لحاظ نمودن اثر بار محوری بر پاسخهای دینامیکی مودال (فرکانسهای طبیعی و شکلهای مود ارتعاشی) انجام شد. نتایج بررسیها نشان داد که فرکانسهای طبیعی تمامی مودها در هر دو وضعیت سالم و آسیب با افزایش بار محوری به صورت نسبتهایی از بار بحرانی مبنا (بار بحرانی بدترین حالت آسیب) کاهش مییابد. همچنین، در بارگذاریهای یکسان، همواره فرکانس نمونه سالم از فرکانس نمونه آسیب بیشتر است؛ بهطوریکه با افزایش شدت آسیب، اختلاف فرکانسی وضعیتهای سالم و آسیب افزایش مییابد. با معرفی یک شاخص شناسایی آسیب (DDI) بر مبنای ضرایب موجک حاصل از جزئیات آنالیز موجک شکلهای مود وضعیتهای سالم و آسیب، محلهای آسیب با دقت بالایی به صورت پرش و یا اغتشاش در DDI شناسایی گردید. همچنین، بررسیها نشان داد که DDI محلهای مختلف آسیب مستقل از هم بوده و تنها متأثر از شدت آسیب محل مورد نظر است و اثرات بار محوری بر DDI بسیار ناچیز و قابل چشم پوشی است. مستقل بودن DDI محلهای مختلف آسیب نشان دهنده کارآمدی روش پیشنهادی در شناسایی محلهای آسیب است؛ زیرا در غیر اینصورت، ممکن است عدم شناسایی یک محل آسیب بر شناسایی سایر محلهای آسیب تأثیرگذار باشد.
دوره ۲۴، شماره ۶ - ( خرداد ۱۴۰۳ )
چکیده
در خروجی یک نازل همگرا که به یک منبع گاز پر فشار متصل است، بر اساس مقدار فشار ورودی آن، یک جریان فرومنبسط و فرا صوت که با موج شوک همراه می باشد ایجاد میگردد. با قرار دادن یک لوله ته بسته در مقابل این نازل همگرا، طرح ساده از دستگاه لوله تشدید هارتمن اسپرنگر شکل میگیرد. تأثیر شوک به همراه جریان خروجی نازل بر لوله، گرمایش شدیدی در گاز محبوس در داخل لوله ایجاد میکند. در این پژوهش سیکل عملکردی لوله تشدید و ماهیت نوسانی جریان داخل آن بررسی گردید. پارامترهای اصلی مساله به صورت فشار ورودی به نازل و فاصله بین لوله و نازل، تعیین و تاثیر تغییر مقدار آنها در عملکرد نوسانی جریان داخل لوله و نوسانات فشار انتهای لوله نشان داده شد. فرکانسهای غالب این نوسانات تعیین و بیان شد که در محدوده فشار ورودی یک تا ده بار، محدوده فرکانسهای غالب بین ۶۰۰ تا ۹۳۳ هرتز بهدست میآید که با فرکانس آکوستیکی طبیعی لوله اختلاف دارند. تشدید نوسانات و فرکانسهای غالب تنها در تعداد مشخصی از مقادیر پارامترهای اصلی قابل مشاهده است و گرمایش مورد نظر صرفا در این شرایط ایجاد میگردد.
دوره ۲۴، شماره ۱۱ - ( آبان ۱۴۰۳ )
چکیده
پایش سلامت موجب میشود خرابیها و آسیبهای کوچک قبل از آنکه تبدیل به خرابیهای بزرگ و جبران ناپذیر شوند شناسایی شده و رفع گردند تا هم خسارات جانی به بار نیاورد و هم با هزینه کم عملیات مقاومسازی و یا بهسازی آن صورت پذیرد. در حال حاضر در رشته عمران، پایش سلامت سازهها در سازههای حساس صورت میپذیرد. یکی از المانهای سازهای که ممکن است در حین اجرا بدلیل صعوبت در اجرا دچار آسیبهای اولیه و قبل از بارگذاری گردد ستونهای فولادی پر شده با بتن(CFT) است. یکی از محتملترین آسیبها در ستونهای CFT جداشدگی هسته بتن مرکزی از جداره تیوب فولادی میباشد که این امر سبب ضعف ستون و عدم بهرهمندی از خصوصیات فولاد و بتن بطور توامان میگردد. بر همین اساس در تحقیق حاضر به بررسی این آسیب و شدت آن در پارامترهای لرزهای (دینامیکی) پرداخته شده است. نتایج بررسی نشان میدهد که وجود این آسیب سبب تغییر در شکل مود سازه شده است و از طرفی سبب کاهش ۳۸/۶ درصدی فرکانس در مود اول و اصلی سازه شده است. همچنین میرایی سازه در این حالت نسبت به حالت سالم کاهش تقریباً ۱۲درصدی داشته است. از طرفی نتایج نشان میدهد که شدت آسیب در تغییر پارمترهای لرزهای بسیار موثر است. بطوریکه با دوبرابر شدن سطح آسیب، فرکانس تقریباً ۳۵/۰درصد کاهش یافته و از ۲۷/۸۷۳ هرتز به ۲۰/۸۷۰ هرتز رسیده است، اما شکل آسیب تاثیری در تغییر فرکاس نداشته است