جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای آنتی‌اکسیدان‌ها

سمیه محمودی‌طرخورانی، فروغ سنجریان‌دهاقانی، مریم منصف‌شکری،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

اهداف: گیاه آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) از جمله گیاهان مهم از نظر اقتصادی است که هنگام جوانه‌زدن به تنش‌های اکسایشی و خشکی بسیار حساس است. سالیسیلیک‌اسید به‌عنوان یک هورمون گیاهی نقش مهمی در افزایش تحمل گیاه در برابر تنش‌های زیستی و غیرزیستی دارد. این پژوهش با هدف افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش‌های محیطی به‌واسطه افزایش قدرت آنتی‌اکسیدانی آنزیمی و غیرآنزیمی با تیمار سالیسیلیک‌اسید انجام شد.
مواد و روش‌ها: در پژوهش تجربی حاضر بذرهای گیاه آویشن باغی در قالب طرح بلوک‌های تصادفی با سه تکرار به‌مدت ۱۶ساعت، در محلول ۲میلی‌مولار سالیسیلیک‌اسید خیسانده و سپس در گلدان کاشته شدند. گلدان‌ها به اتاقک رشد با شرایط ثابت و کنترل‌شده ۱۶ساعت نور و ۸ساعت تاریکی در دمای °C۲۵ به‌مدت ۱۴روز منتقل شدند. پس از اتمام زمان آزمایش پارامترهای رشدی گیاه، درصد جوانه‌زنی، محتوای فنلی و نیز فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی مهمی مانند سوپراکسیددیسموتاز، کاتالاز، پلی‌فنل‌اکسیداز و پراکسیداز اندازه‌گیری و با گروه شاهد مقایسه شدند.
یافته‌ها: اگرچه سالیسیلیک‌اسید تاثیر مثبت چشمگیری روی رشد رویشی گیاه نداشت، اما سبب القای موثر آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی شد. همچنین با این تیمار محتوای مولکول‌های آنتی‌اکسیدانی نیز افزایش یافت.
نتیجه‌گیری: تیمار با سالیسیلیک‌اسید می‌تواند منجر به افزایش مقاومت آویشن باغی در مقابل تنش‌های استرس‌زا شود.


دوره ۱۹، شماره ۱۲۲ - ( ۱-۱۴۰۱ )
چکیده

امروزه به دلیل اثبات آثار سوء آنتی­اکسیدان­های سنتزی، تحقیقات بسیاری در مورد آنتی­اکسیدان­های طبیعی که شامل عصاره­ها و اسانس­های طبیعی است، در تولید مواد غذایی و جایگزین کردن آن­ها به جای آنتی­اکسیدان­های سنتزی صورت گرفته است. یکی از این ترکیبات طبیعی زردچوبه است که به صورت سنتی در صنایع غذایی و دارویی کاربردهای فراوانی دارد و به عنوان یک ماده غذایی عمل­گرا شناخته شده است. در این پژوهش، اثر اسانس زردچوبه در پایداری اکسایشی روغن سویا بررسی شد. برای این منظور اسانس زردچوبه به روش تقطیر آبی و با دستگاه کلونجر استخراج شد. غلظت­های مختلف اسانس زردچوبه بر روند اکسیداسیون روغن سویا در مقایسه با آنتی­اکسیدان­ سنتزی رایج  TBHQطی ۱۴ روز در شرایط دمایی ۷۰ درجه سانتی­گراد از طریق سنجش اندیس پراکسید، اسیدیته، یدی، آنیزیدین و توتوکس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت اسانس زردچوبه میزان اکسیداسیون به طور معنی­دار کاهش می­یابد و در بین غلظت­های تحت بررسی اسانس زردچوبه غلظت  ppm ۱۰۰۰ دارای بیش­ترین فعالیت آنتی­اکسیدانی بوده و موثر اکسیداسیون ترین سطح غلظتی عصاره بر پایداری اکسایشی روغن سویا تعیین گردید، همچنین اسانس زردچوبه می­تواند به عنوان آنتی­اکسیدان طبیعی عمل نموده و پس از آزمایش­های تکمیلی به مواد غذایی اضافه شود.

صفحه ۱ از ۱