جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای اثر ضد باکتری
سودابه مفاخری، فاطمه دهقان نیری، مریم میرحسینی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
نانوتکنولوژی به علت تولید نانوذرات در اندازه، شکل، ترکیب شیمیایی و پراکنش متفاوت و کاربردهای بسیار آنها، برای بشر، حوزه تحقیقاتی جذابی به حساب میآید. روشهای تولید زیستی نانوذرات نسبت به روشهای فیزیکی و شیمیایی؛ به دلیل کاهش مصرف انرژی و زمان؛ اولویت دارند. در این مطالعه امکان سنتز نانوذرات نقره با استفاده از عصاره متانولی جوانههای گل میخک هندی بررسی گردید و سپس اثر ضد باکتری و ضد قارچی نانوذرات نقره تولید شده، به دو روش دیسک و چاهک مورد آزمایش قرار گرفت. جهت تایید تولید نانوذرات نقره از دستگاه اسپکتروفتومتری با طول موج ۳۰۰ تا ۶۰۰ نانومتر و جهت اندازهگیری ابعاد و شکل نانوذرات از دستگاه میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) استفاده شد. همچنین به منظور بررسی ترکیبات آلی احتمالی که در سنتز نانوذرات دخالت دارند آنالیز FTIR انجام گردید. براساس نتایج حاصل از این تحقیق، نانو ذرات تولید شده به وسیله عصاره متانولی میخک هندی؛ کروی بوده و در محدوده ۲۷ تا ۶۹ نانومتر قرار داشتند. همچنین نانو ذرات تولید شده، فعالیت ضد میکروبی موثری علیه باکتریهای Bacillus subtilis، Escherichia coli، Staphylococcus aureus، و مخمر Saccharomyces cerevisiae نشان دادند. بنابراین میتوان گفت که گیاه میخک هندی غیر از نقش دارویی ویژهای که دارد، میتواند برای تولید نانوذرات نقره جهت مصارف پزشکی و داروسازی استفاده شود.
دوره ۱۲، شماره ۴۶ - ( ۲-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده در این مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره آبی درمنه کوهی، درمنه دشتی و زوفا بر باکتری های اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز مورد بررسی قرار گرفت. عصاره گیاهان فوق با روش خیساندن تهیه و سپس حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) به روش میکرو براث دایلوشن و حداقل غلظت کشندگی(MBC) اندازه گیری گردید. حداقل غلظت بازدارنده عصاره آبی درمنه کوهی و دشتی علیه اشرشیاکلی mgml-۱۱۶۰ و علیه استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریامونوسیتوژنزmgml-۱ ۸۰ بود. همچنین حداقل غلظت بازدارندگی عصاره آبی زوفا علیه اشرشیاکلی mgml-۱۸۰ و علیه استافیلوکوکوس اورئوس و لیستریا مونوسیتوژنز mgml-۱۴۰ بود. بر اساس این نتایج، عصاره آبی هر سه گیاه مورد آزمون دارای اثر ضد باکتریایی قوی تری علیه باکتری های گرم مثبت نسبت به گرم منفی ها بوده است. حساس ترین باکتری در برابر عصاره های مورد آزمون لیستریامونوسیتوژنز و مقاوم ترین باکتری اشرشیاکلی بود. در بین عصاره ها، بیشترین فعالیت ضد باکتریایی مربوط به عصاره آبی زوفا بوده و اثر ضدباکتریایی عصاره آبی درمنه کوهی و دشتی تقریبا یکسان بود.
دوره ۱۳، شماره ۶۰ - ( ۱۱-۱۳۹۵ )
چکیده
چکیده افزایش روز افزون مقاومت دارویی نسبت به آنتی بیوتیکها و حساسیت به ترکیبات شیمیایی ضد میکروبی از جمله دلایل توجه محققین به کشف مواد ضد میکروبی جدید و با منشا گیاهی می باشد. در این مطالعه اثر ضد میکروبی عصارههای آبی و اتانولی میوه درخت کاج تهران بر تعدادی از باکتریهای عامل عفونت و مسمومیت غذایی در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. اثرضد میکروبی عصارهها با استفاده از روش انتشار دیسک در آگار و تعیین حداقل غلظت مهارکننده از رشد میکروب ها (MIC) و حداقل غلظت کشندگی باکتریایی( MBC) با استفاده از روش رقت لوله ای انجام گردید. مقایسه اثر ضد میکروبی عصاره های آبی و اتانولی این گیاه نشان داد که بر باکتری های گرم مثبت اثر بهتری نسبت به گرم منفیها دارد. به صورتی که بیشترین هاله ممانعت از رشد مربوط به عصاره اتانولی میوه درخت کاج تهران بر روی سوش استافیلوکوکوس اورئوس بود که معادل ۱۴/۰±۵/۱۷محاسبه گردید. از میان دو سوش گرم منفی نیز باکتری اشرشیاکلی به عنوان مقاوم ترین باکتری در مقابل عصارههای آبی و اتانولی این میوه بود.با توجه به نتایج حاصل، گیاه مذکور تا حدی دارای اثرات ضد باکتریایی میباشد.
دوره ۱۴، شماره ۶۶ - ( ۵-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد میکروبی عصارههای آبی، اتانولی و هیدروالکلی اندامهای هوایی گیاه سالویا خراسانیکا علیه استافیلوکوکوس اورئوس (ATCC: ۶۵۳۸)، انتروکوکوس فکالیس (ATCC: ۲۱۲۹۹) ، سالمونلا تیفیموریوم (ATCC: ۱۴۰۲۸)واشریشیا کلی (ATCC: ۲۵۹۲۲)میباشد. در این پژوهش اثر ضد باکتریایی عصارهها با استفاده از روش انتشار در آگار بررسی شد. جهت تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی نیز روش میکرودایلوشن بهوسیله الایزا و افزودن معرف تریفنیل تترازولیوم کلراید استفاده گردید. بیشترین قطر هاله بازداری در روش انتشار در آگار مربوط به عصارههای آبی و هیدروالکلی اندامهای هوایی سالویا خراسانیکا در مقابل باکتری انتروکوکوس فکالیس بود. میزان MIC محاسبه شدهدر مورد عصارههای آبی و اتانولی اندامهای هوایی باکتریهای گرم مثبت معادل۶۰ میلیگرم بر میلیلیتر و در مورد اشریشیا کلی معادل ۶۰ و ۱۲۰ میلیگرم بر میلیلیتر و برای سالمونلا تیفیموریوم به ترتیب ۱۲۰ و ۲۴۰ میلیگرم بر میلیلیتر اندازهگیری شد. این مقدار برای عصارههای هیدروالکلی در مورد باکتریهای گرم مثبت ۶۰ میلیگرم بر میلیلیتر و در مورد باکتریهای گرم منفی برابر با ۱۲۰ میلیگرم بر میلیلیتر بود.
دوره ۲۲، شماره ۱۵۸ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده
همواره ارزیابی قابلیتهای پروبیوتیکی میکروارگانیسمهای جدا شده از بسترهای تحت تنش حائز اهمیت بوده است. از بین میکروارگانیسمهای پروبیوتیک، مخمرها نسبت به باکتریهای اسید لاکتیک به واسطه اندازه بزرگتر، قابلیتهای اتصال مناسبتر و همچنین مقاومت به آنتیبیوتیکها بدون امکان انتقال ژنهای مقاومت متمایز میشوند. در پژوهش حاضر، ویژگیهای پروبیوتیکی و ضد قارچی مخمر غالب جدا شده از عسل طبیعی مورد ارزیابی قرار گرفت. توالییابی محصولات PCR منجر به شناسایی Saccharomyces cerevisiae به عنوان مخمر غالب جدا شده از عسل گردید. همچنین جدایه مذکور، فاقد فعالیت همولیزی بود و از بین ترکیبات ضد قارچ مورد مطالعه، بیشترین حساسیت را نسبت به ناتامایسن نشان داد. علاوه بر این، اگر چه جدایه مخمری مذکور دارای زندهمانی مناسبی در شرایط شبیهسازی شده دستگاه گوارش نبود اما از قابلیتهای خود اتصالی (۸۶/۹۳%) و آبگریزی سطحی (۳۶/۷۶%) نسبتا بالایی برخوردار بود. بیشترین قابلیت دگر اتصالی جدایه مذکور نیز با باکتریهای گرم مثبت Bacillus cereus و Staphylococcus aureus مشاهده شد و بازدارندگی جدایه مذکور در برابر B. cereus به شکل معنیداری (۰۵/۰p <) از سایر باکتریهای غذازاد مورد مطالعه بیشتر بود. جدایه مذکور همچنین ۱۸/۳۲% اثر ضد قارچی بر علیه Aspergillus flavus از خود نشان داد. بر این اساس، مخمر غالب جدا شده از عسل، از قابلیتهای مناسبی جهت استفاده به عنوان کشت محافظت کننده در صنایع تخمیری برخوردار است.