جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای استرس اکسیداتیو
زهرا سالمی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
استرس اکسیداتیو مشکل عمده قرن و منشاء ظهور بیماری های گوناگون از کاتاراکت تا سرطان است. استرس اکسیداتیو زمانی ایجاد می شود که میزان رادیکالهای آزاد در بدن از میزان آنتی اکسیدانها بیشتر باشد. مطالعات بر این موضوع دلالت دارند که مارگارین، بدلیل داشتن اسیدهای چرب ترانس مولد رادیکالهای آزاد بوده و در افزایش مارکرهای استرس اکسیداتیو موثر است. اما مطالعات دیگر با تاکید بر وجود افزاینده-های آنتی اکسیدان، مانند آلفا و بتا کاروتن، ویتامین C ،D و بویژه ویتامین E به مارگارین، نشان داده اند که مصرف مارگارین در حذف رادیکالهای آزاد و کاهش استرس اکسیداتیو موثر است. گزارشات متناقض، ما را بر آن داشت که اثرات مارگارین را بر استرس اکسیداتیو بررسی نماییم. بدین منظور دو گروه کنترل و آزمایش هر یک شامل ده موش نر از نژاد ویستار بمدت ۴ ماه بترتیب با غذای استاندارد و غذای استاندارد همراه با ۱۵ درصد مارگارین تغذیه شدند و اثرات آن توسط سنجش ظرفیت آنتی اکسیدانهای تام پلاسما، میزان پراکسیدسیون لیپیدی و میزان گروههای تیول پروتئین های پلاسما ارزیابی شد. نتایج نشان می دهد که ظرفیت آنتی آکسیدانهای تام پلاسما (۰۵/۰> P) و میزان گروههای تیول پروتئین های پلاسما در موشهای تغذیه شده با مارگارین بیشتر از موشهای کنترل است، همچنین میزان پراکسیداسیون لیپیدی در موشهای دریافت کننده مارگارین کمتر از گروه کنترل است. نتایج فوق بیانگر تاثیر مثبت مارگارین بر کاهش مارکرهای استرس اکسیداتیو است و بنظر می رسد که تقویت سیستم آنتی اکسیدانی با مصرف مارگارین غنی شده در کاهش آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد موثر باشد.
سحر شعبانی پنبه چوله، صابر خدابنده،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
شقایق دریایی Stichodactyla haddoni در مناطق بین جزر و مدی جزیره هرمز به فراوانی دیده می شود. استرس های محیطی باعث تولید اکسیدان ها و در نهایت آنتی کسیدان ها می شود. نمونه برداری از این شقایق، از ناحیه بین جزر و مدی بخش شرقی اسکله شهری جزیره هرمز، انجام گرفت. عصاره گیری با استفاده از دو حلال بافرفسفات نمکی (PBS) و متانول۴۰% بر روی ۲ گرم از وزن خشک مخاط با دو تکرار و ۱۰ گرم از وزن تر صفحه دهانی با ۶ تکرار از ۶ نمونه مجزا به طور جداگانه انجام شد. غلظتهای متفاوتی از عصاره خام تهیه و خاصیت آنتی اکسیدانی آن ها با استفاده از روش های خنثی کنندگی رادیکال DPPH و قدرت احیاکنندگی آهن III سنجیده شد. وابستگی غلظت با خاصیت آنتی اکسیدانی تمام عصارهها، در هر دو روش مشاهده گردید. در روش DPPH، مقدار IC۵۰ در مخاط عصاره گیری شده با دو حلال PBS و متانول ۴۰% به ترتیب برابر با ۰,۲۰۸±۱/۴۶۹، ۰.۰۱۶±۱/۸۵، و برای صفحه دهانی عصاره گیری شده با حلال PBS و متانول ۴۰% به ترتیب ۰/۰۶±۰/۷۳۳ و ۰.۰۳۶±۰/۴۴۴ میلی گرم بر میلی لیتر محاسبه شد. نتایج ما نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی صفحه دهانی شقایق دریایی به طور معنی داری بیشتر از مخاط میباشد.
سعیده کاووسی، هادی شیرزاد، شیرین جلیلی، مجید صادقیزاده، پریا مطهری،
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: تجمع رادیکالهای آزاد در بدن با ایجاد استرس اکسیداتیو منجر به تخریب پلیمرهای زیستی میشود. بهدلیل ورود فلزات سنگین به محیطهای آبی و خاکی، یافتن روشهای کارآمد برای شناسایی و اندازهگیری میزان فلزات سنگین لازم است. زیستحسگرهای سلولی میتوانند در حضور یک محرک از جمله فلزات سنگین، سیگنالی قابل اندازهگیری تولید کنند. در این تحقیق رده سلولی Huh۷-۱x-ARE-luc تحت کنترل پروموتر حساس به حضور اکسیدانها با هدف پایش سرب استفاده شد و کارآیی آن در سنجش سمیت این مواد به واسطه آرمایشهای لوسیفراز و Real time-PCR بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، بعد از ترنسفکشن وکتور نوترکیب سنجش فعالیت ژن لوسیفراز در نمونههای تیمارشده با سرب انجام شد. تعدادی از کلونهای تاییدشده با فنوتیپ پایدار بعد از پاساژ پنجم برای بررسی بیان ژن لوسیفراز در غلظتهای صفر تا ۸۰ماکرومولار از سرب بررسی شدند. سپس قابلیت مهارکنندگی به روش assay MTT و تغییرات بیان ژنهای مسیر اکسیداتیو توسط Real time-PCR بررسی شد. تحلیلهای آماری با روش ∆Ct و با استفاده از نرمافزار graphpad prism ۶ انجام شد.
یافتهها: میزان بیان ژن گزارشگر همراه با افزایش ماده اکسیداتیو افزایش یافت. کاهش بیان ژن گزارشگر بعد از غلظت ۳۰ماکرومولار سرب قابل مشاهده بود. غلظت ۳۵ماکرومولار سرب، متابولیسم ۵۰% سلولها را مهار کرد. بیان ژنهای مسیر آنتیاکسیدانی در سلولهای تیمارشده با سرب ۳۰ماکرومولار نسبت به ژن کنترل، افزایش معنیداری داشت.
نتیجه گیری: زیستحسگر تهیهشده از رده سلولی نوترکیب Huh۷-۱x-ARE-luc حامل ژن گزارشگر میتواند وسیله مناسب و کارآمدی برای سنجش ترکیبات اکسیداتیو همچون فلزات سنگینی چون سرب باشد.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف: ترکیبات کروم شش ظرفیتی [(VI)cr] از جمله آلودهکنندههای محیطزیست است که از طریق فعالیتهای صنعتی ایجاد میشود. مطالعات متعددی در رابطه با آثار مضرر کروم VI بر اندامهای مختلف انجام گرفته است اما درباره سمیت عصبی آن اطلاعات کمی وجود دارد. هدف از این تحقیق بررسی سمیت عصبی کروم VI بر سلولهای PC۱۲ است.
مواد و روشها: سلولهای PC۱۲ براساس روش استاندارد کشت داده شدند و با غلظتهای مختلف پتاسیمدیکرومات (۱-۱۰۰ میکرومولار) بهمدت ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت مواجه شدند؛ بعد از مواجهه بقای سلولها بهوسیله روش MTT ارزیابی شد. علاوه بر این؛ میزان گونههای فعال اکسیژن و پراکسیداسیون لیپید نیز ارزیابی شد.
نتایج: پتاسیمدیکرومات بهطور معنیداری باعث مرگ سلولهای PC۱۲ شد. IC۵۰ محاسبه شده برای سمیت کروم ۰۱/۲۲، ۸۸/۱ و ۸۵/۱ میکرومولار بهترتیب برای زمانهای ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت بود که در بین زمان ۲۴ با بقیه زمانها دارای اختلاف معنیداری است (۰۵/۰>P). میزان تولید گونههای فعال اکسیژن و همچنین پراکسیداسیون لیپید، در گروههای تیمار شده با کروم VI نسبت به گروه کنترل افزایش معنیداری نشان داده است (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: نتایج این تحقیق نشان میدهد که کروم VI بهصورت وابسته به دوز و زمان باعث ایجاد سمیت سلولی در سلولهای PC۱۲ میشود که بیانگر سمیت عصبی این ترکیب است. مکانیسم سمیت عصبی ایجاد شده بهوسیله کروم VI بهطور کامل مشخص نیست؛ اما افزایش گونههای فعال اکسیژن و پراکسیداسیون لیپید در گروههای مواجه شده با کروم VI نشان دهنده امکان درگیر بودن استرس اکسیداتیو در سمیت عصبی کروم VI است.
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: ژنوم انسان حاوی ژنهای محافظت کننده است که دارای توالی عوامل پاسخگو به آنتی اکسیدانها در پروموترشان است که بیان آنها بهطور خاص تحت تاثیر عامل رونویسی Nrf۲قرار میگیرد. این مسیر پیام رسانی (AREKEAP۱) عمدهترین مکانیسم دفاعی در برابر استرس اکسیداتیو است. رده سلولی حاوی عوامل پاسخگو به آنتی اکسیدانها (ARE)، سلولهای گزارشگر حساسی هستند که برای تشخیص عوامل فعال کننده پاسخگو به آنتی اکسیدانها بهکار میروند و میتوانند در شناسایی مواد اکسیداتیو همچون سرب کمک کننده باشند.
مواد و روشها: در این مطالعه از رده سلولی پایدار Huh۷-۱x-ARE-luc تولید شده، استفاده شد. مهارفعالیتمتابولیکى سلولهای Huh۷ در غلظتهای مختلف سرب (۰ تا ۸۰ میکرومولار) توسط آزمون MTT سنجیده شد. در ادامه رده سلولی Huh۷-۱x-ARE-luc برای بررسی آثار استرس اکسیداتیو با سرب بهعنوان یک ترکیب القا کننده استرس اکسیداتیو و نانوکورکومین بهعنوان یک آنتی اکسیدان در غلظتهای متفاوتی از این ترکیبات تیمار شد و سپس میزان فعالیت لوسیفرازی زیستحسگر بررسی شد. همچنین میزان بیان ژنهای مسیر AREKEAP۱ توسط Real time PCR تعیین شد.
نتایج: نتایج نشان میدهد که غلظت ۳۰ میکرومولار سرب باعثمهار متابولیکى۵۰درصدىسلولهای Huh۷ میشود. فعالیت لوسیفرازی سلولهای تیمار شده با غلظتهای ۴ و ۸ میکرومولار از نانوکورکومین و غلظت ۳۰ میکرومولار از سرب نسبت به کنترل ( ۳۰ میکرومولار سرب) کاهش یافته است و با افزایش غلظت نانوکورکومین به ۱۶ میکرومولار این فعالیت افزایش مییابد. نتایج تحلیل دادههای حاصل از Real time-PCR نشان میدهد که بیان تمامی ژنهای مورد بررسی شامل Nrf۲ و NQO۱ در رده سلولی Huh۷-۱x-ARE-luc تیمار شده با سرب ۳۰ میکرومولار و نانوکورکومین ۴ و ۸ میکرومولار نسبت به تیمار همان ژنها با سرب ۳۰ میکرومولار کاهش یافته است. از سوی دیگر؛ بیان این ژنها در سلولهای تیمار شده با سرب ۳۰ میکرومولار و نانوکورکومین ۱۶ میکرومولار نسبت به تیمار همان ژنها با سرب ۳۰ میکرومولار افزایش داشته است.
نتیجهگیری: نانوکورکومین بهعنوان یک آنتیاکسیدان توانسته اثر سمیت سرب را احتمالاً از طریق مسیر AREKEAP۱ بهطور معنیداری کاهش دهد؛ در نتیجه میتواند بهعنوان یک آنتیاکسیدان در کاهش استرس اکسیداتیو استفاده شود.