۲۰ نتیجه برای اصالت
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
تصوری که از ویژگیهای انسان غیراصیل در اندیشه مارسل مطرح میشود، حول محور مؤلفههایی چون برقراری نسبت «من/او»یی با دیگران، عدم آمادگی و گشودگی در ارتباط با سایرین و حضور در قلمرو «داشتن» شکل میگیرد. به همین منظور، روشن خواهد شد که آدمی با برقراری ارتباط «من/تو»یی، حضور در دسترس انسانهای دیگر و تقرّر در عرصه «بودن» اصالت مییابد، لیکن با بررسی اندیشههای مارسل مشخص شد که تسلط علم و تکنولوژی بر انسانها زمینه را برای شکلگیری یک جامعۀ تودهای فراهم کرده و در ادامه، نگاه کارکردی بر انسان را شدت میبخشد و در نتیجه همه این عوامل، بر شدت و سرعت غیراصیلشدن انسان معاصر میافزاید. در این پژوهش که با هدف تبیین عوامل اصالت و بیاصالتی از نگاه مارسل صورت گرفت، روشن شد که وی معتقد است انسان برای خروج از عدمتاصل باید بتواند آزادانه انتخاب کند، مسئولیت آن را بپذیرد، با راز ارتباط برقرار کرده و از ویژگیهایی همچون عشق، وفاداری، ایمان و امید برخوردار باشد.
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۰ )
چکیده
به دنبال رویدادن پدیدههای ناگواری چون بیماریهای فراگیر، سیل، زلزله، جنگ و نظایر آن و قربانیشدن انسانهای زیاد در یک برهه زمانی کوتاه و ناتوانی انسان در کنترل و مهار آن پدیدهها، ذهن انسانهای خداباور در رابطه با صفات الهی، به ویژه خیر محضبودن و نیز عنایت او نسبت به جهان هستی، دچار چالشهایی میشود که در طول تاریخ علم، به صورت چالش شر مطرح شده است. رفع این چالش از افکار عمومی، همیشه دغدغه متفکران خداباور بوده است و آنها را بر آن داشته تا به نحوی بین خدای خیر محض و جهان مادیِ مملو از شرور، ارتباط صحیحی برقرار نموده و نشان دهند که شر ناشی از نواقص موجود در عالم ماده است و ربطی به خدای خیر ندارد. در این مقاله تلاش میشود تا پاسخ فیلسوفانه ابنسینا و عارفانه ملاصدرا و عرفا تبیین شود و بر این نکته تأکید شود که چون شر از ناحیه کثرت و ماهیت مطرح میشود، امری ذهنی است و وجود خارجی ندارد، اگرچه عدمی هم نیست و همانطور که کثرت و ماهیت به تبع وجود و وحدت، در خارج موجود است، شر به تبع وجود در خارج موجود میشود. ضمناً نشان داده میشود که پاسخ عرفانی ملاصدرا تکمله پاسخ فلسفی ابنسینا و سازگار با مبانی حکمت متعالیه وی است و در واقع پاسخ فلسفی ابنسینا در حکمت بحثی مفید فایده است و پاسخ عرفانی ملاصدرا در حکمت شهودیِ تأیید شده در حکمت سینوی و بسط یافته در حکمت صدرایی کارایی دارد. بنابراین هر یک از این پاسخها میتوانند در سطوح فکری مختلف مفید باشند.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده
در فلسفه صدرا وجود به عنوان خیر معرفی شده است و تشکیک وجود همزمان مراتب خیر را نیز نشان میدهد. ملاصدرا در اخلاق نیز به حسن و قبح ذاتی و عقلی باور دارد. در این مقاله از ارتباط این دو بخش از اندیشه صدرا بحث خواهیم کرد و نشان خواهیم داد اصالت وجود میتواند مبنایی عقلی برای دفاع از حسن و قبح ذاتی افعال اخلاقی باشد. ادعای اصلی این است که اصالت وجود و تشکیک در وجود ابعادی هنجاری نیز دارند. در مقایسه دیدگاه صدرا با دیدگاه دو فیلسوف معاصر او مشخص خواهد شد صدرا به دلیل آنکه با تکیه بر عقل از خیر اخلاقی دفاع میکند احکام اخلاقی را تابع اراده انسان نمیداند و دیدگاه او در برابر ارادهگرایی دکارتی قرار دارد. همچنین اخلاق واقعگرایانه او با فایدهگرایی تجربی نیز تفاوت دارد و به دلیل پیوند دادن وجود با خیر در برابر بیمعنایی و پوچگرایی است.
دوره ۴، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
یکی از مشکلات معماری کنونی ایران، توجه اندک به هویت معماری ایرانی است که موجب عدم وجود تعریفی دقیق، از معیارهای هویتی معماری معاصر است. این، درحالی است که فقدان توجه کافی به ارزشهای معماری سنتی ایران، بحران التقاط در معماری معاصر را بهدنبال دارد. سوالات مطرح در این زمینه، این است که آیا میتوان با بررسی افکار و نظریات فیلسوفان ایرانی چون ملاصدرا، تعریفی جدید از معماری ارایه داد و آیا با استناد به آن، میتوان اصولی مشخص را برای معماری معاصر تدوین نمود؟ روش کلی تحقیق در این مقاله تفسیری-تاریخی و توصیفی است. دادههای تحقیق، عمدتاً از طریق مشاهده و مطالعات اسنادی بهدست آمده است. نتایج حاصله، نشان میدهد که با استفاده از تعاریف ملاصدرا از وجود و ماهیت، معماری دارای دو بعد وجودی و ماهیتی است. ماهیت آن، پاسخگوی نیازهای مادی است و وجود آن، حقیقتی است که در خود(اثر معماری) نگهداری میکند و آن را به حضور میآورد. با توجه به اصل اصالت وجودِ ملاصدرا، میتوان نتیجه گرفت که در معماری نیز اصالت با بعدِ وجودی است. لذا با استفاده از اصول فکری ملاصدرا و روشهایی که برای رسیدن به مبانی حکمت خود بهکار برده است، اصولی برای طراحی معماری میتوان تدوین کرد.
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
زیبایی شناسی و کارکردگرایی در معماری و شهرسازی از دیرباز در چالشی دیرین با یکدیگر قرار داشته اند که تا به امروز ادامه دارد. بررسی این چالش از منظر تفکر مارتین هایدگر، ارتباط آن را با امکان سکنای اصیل انسان در فضای معمارانه آشکار می سازد. از منظر هایدگر، حضور انسان در جهان و قرب او با فضایی که در آن سکنا م یگزیند مهم ترین دغدغه آفرینش فضاهای شهری است که معمار و طراح فضاهای شهری باید به آن توجه نماید. با این دیدگاه، نکته مهم این است که همه اجزای مؤثر در سکنای انسان از حقیقتی واحد نشأت گرفته و به آن رهنمون می شوند. روش پژوهش د ر این مقاله، پدیدارشناسی هرمنوتیک، برگرفته از آرای هایدگر است، که فضای معمارانه را انضمامی کننده فضای اگزیستانس و تقاضای انسان از این فضا را مطالبه کردن ساختاری می داند که امکانات متعددی را برای تعیین هویت اصیل ما در جهان فراهم می آورد. این مقاله در پی آن است که با انطباق مفاهیم و اصول مورد نظر هایدگر در خصوص سکنا با باغ-شهر اصفهان در دوره صفوی، به مثابه معماری و شهرسازی اصیل اسلامی-ایرانی به این موضوع بپردازد که انسان برای سکنا گزیدن اصیل باید به ریش هها و حقیقت وجودی خود در جهان رجعت نماید و این، یگانه احضاری است که میرایان را به سکنای شان فرا می خواند. به این ترتیب وظیفه معماری و شهرسازی در پیوند با یکدیگر را می توان گردآوردن عناصر فضای وجودی به گونه ای دانست که انسان در آن به سوی اصالت حرکت کرده و سکنا می گزیند و برای طی این طریق جهان را انضمامی کرده و به محیط پیرامونی اش در قالب ساختما نها و فضاهای شهری تجسم معمارانه ببخشد و برای این منظور به ارضای عمیق ترین نیازهای وجودی انسان نائل آید؛ رویدادی که در اصفهان عصر صفوی تا حد زیادی محقق گردیده است.
دوره ۶، شماره ۲۲ - ( ۱۲-۱۳۸۷ )
چکیده
در سنت نقد ادبی فارسی اعتقاد بر این است که با سنایی غزنوی شعر فارسی از دایره تنگ اشرافیت و مادیگراییِ عشرتجویانه دربارها بیرون آمد و به عرصههای نوین معرفتاندیشانه قدم نهاد و با تودههای مردم درآمیخت. به نظر میرسد نقش سنایی غزنوی در کنار ایجاد تحول مضمونی و تغییر رویکردهای شعر فارسی در برگرداندن اصل «تجربه مداری» (Experimental) شعر نیز قابل توجه است؛ چیزی که در نقد ادبی ما کمتر مورد توجه قرار گرفته است. سنایی علاوه بر ایجاد تحول مضمون و محتوای غزل، آن را به سوی تجربهمندی سوق داد و غزلیاتی سرود که حامل عوالم کشف و شهودهای عارفانهاش بود و از این نظر راه تکرار و تقلید را بر غزل فارسی بست و پیشگامی موفق برای شاعران بزرگ بعد از خود مانند عطار، سعدی و حافظ شد. در این مقاله اصل تجربهمندی را در غزلیات سنایی بررسی خواهیم کرد تا اصالت شعر و غزل او را در حوزه انسجام ساختاری و وحدت معنایی ابیات نشان دهیم؛ انسجامی که از طریق حفظ تجربه شهودی و بازسازی آن در زبانه شاعرانه ایجاد شده است.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: اماکن مذهبی از نقاط مهم در شهرها به شمار میروند، بهگونهای که در گذشته تعادل زیستی و حیات اجتماعی را تامین میکردند. توسعه شهرها و رشد جمعیت، توازن اینگونه بافتها را برهم زده و سبب بروز تحولات اساسی در ساختار آنها شده است. مصداق این مساله، بافت ناکارآمد امامزاده صالح(ع) است که با گسترش شهر و فضای تجاری مجاورش، اصالت و ارزشهای تاریخی آن خدشهدار شده است. از این رو بازآفرینی این پهنه شهری بر مبنای شناخت معضلات بافت و با نگرش به مطالعات شهر اسلامی و معاصرسازی، اهداف پژوهش حاضر است.
ابزار و روشها: این پژوهش با هدف کاربردی- توسعهای و روش آن مبتنی بر شیوه تحلیلی- توصیفی است. ابزار گردآوری دادهها در بحث مولفههای بازآفرینی کتابخانهای است و با تحلیل دادهها به استخراج معیارها میپردازد. همچنین در مطالعه بافت، واکاوی آن از طریق بررسیهای میدانی و مشاهده صورت میگیرد.
یافتهها: با بررسی مطالعات گذشته، راهکارهای شهر اسلامی بر مبنای چهار معیار زیستمحیطی، کالبدی، اقتصادی و اجتماعی تبیین شده و با استناد به آنها مولفههای معاصرسازی استخراج میشوند. همچنین نقاط قوت و ضعف پهنه شهری همجوار آن مورد واکاوی قرار گرفته است تا مولفههای بازآفرینی در آنها نمود یابند.
نتیجهگیری: بازآفرینی شهر در مواجهه با توسعه افسارگسیخته، نیازمند نگرش هویتبخش و اصالتمحور است تا بدین وسیله ارزشهای فرهنگی گذشته، منطبق بر نیازهای جامعه و با بهکارگیری عوامل روزآمد و پیشرفته بازیابی شوند. جایگاه اماکن مذهبی در شهر از وجوه مختلف در پژوهش شهر اسلامی برای ارتقای کیفی آنها اهمیت دارد و نمود بارز آن، معاصرسازی پهنههای همجوار امامزاده صالح(ع) است.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده
امروزه مصرفکنندگان بیش از هر زمانی در جستجوی اصالت هستند. یکی از ویژگیهای ارزشمند اصالت برند این است که مصرفکنندگان حاضرند برای محصولاتی که به نظر آنها اصل هستند، مبلغ بیشتری را پرداخت کنند. اصالت بهعنوان یک ویژگی موردعلاقه مصرفکنندگان که منعکسکنندۀ درک از منحصربهفردبودن، واقعی یا اصلیبودن یک برند است، ظهور پیدا کرده است و به بازاریابان کمک میکند تا برندهای خود را از رقبا متمایز کنند. پژوهش حاضر به بررسی پیشایندهای اصالت برند و تأثیر آن بر تبلیغات توصیهای (WOM) پرداخته است. جامعه آماری پژوهش مصرفکنندگان برند آجیل تواضع در تهران است. باتوجهبه فرمول نمونهگیری، تعداد ۳۷۲ نفر بهعنوان نمونه انتخاب شدند و با روش نمونهگیری دردسترس پاسخدهندگان انتخاب شدند. دادهها از راه پرسشنامه استاندارد جمعآوری شد. پایایی پرسشنامه از راه محاسبه ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن از روش تحلیل عاملی تأییدی مرتبه اول و مرتبه دوم بررسی شد. برای آمار توصیفی از نرمافزار SPSS۲۴ آزمون فرضیهها از مدلسازی معادلههای ساختاری با نرمافزار LISREL ۸,۸ استفاده شد. نتایج آزمون فرضیهها نشان داد که نوستالژی برند، میراث برند، مشروعیت برند و شفافیت برند بر اصالت برند تأثیر مثبت و معنیداری دارند. همچنین، اصالت برند بر تبلیغات توصیهای (WOM) تأثیر مثبت و معنیداری دارد.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: طراحی معماری اصالتمدار با تأکید بر شناخت معنای اصیل معماری بومی قابل ارزیابی است. از اینرو تعامل معانی گذشته و نوین معماری از طریق تداوم اصالت با استفاده از مصالح نوین، در دنیای امروز جایگاه بالایی دارد. این پژوهش با استفاده از اثرگذاری اصالت بر نمای ساختمان، به تبیین رابطه الگوهای اصیل گذشته در ساختار نماهای امروزی با مفاهیم نوین فناوری آینده می پردازد. الگوهای تعاملی که ساختارهای کالبدی و معنایی نمای ساختمانی را در معماری امروزین تداوم میبخشند. هـدف از ایـن مقالـه بازشناسی و تحلیل الگوهای روزآمد در تعامـل بـا دو مفهـوم اصالت گذشته و فنـاوری آینده در شیوه بهکارگیری از مصالح در نماهای ساختمانهای معاصر ایران است و در پی پاسخ به این سوال است که مفهوم "اصالت مندی" با "ساختار فناوریِ روزآمد" در نمای معماری همگام قدم برمیدارند یا در تقابلند؟
روشها: به منظور رسیدن به اهداف پژوهش، فرآیند تحلیل و ارزیابی با انتخاب آثار شاخص معماری و نحوه استفاده از مصالح در نما پیش میرود. این پژوهش سعی دارد با مطالعات کیفی، نمای ساختمانهای شاخص را از حیث مصالح مورد بررسی قرار داده و با بهرهمندی از منطق فازی به عنوان یک تئوری سیستماتیک، به ارزیابی میزان تعامل مصالح و اصالت نمای ساختمان پرداخته است.
یافتهها: ابتدا تعدادی از آثار الگوگرا و اصالتمدار با هدف شناخت مصالح نوین مورد تحلیل قرار گرفت، سپس چگونگی تجلی شاخصهای اصیل در طرح نما به تفکیک مطالعه شد. در انتها حضور مفهوم گذشته در فرآیند بهرهگیری از مصالح در نما مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتیجهگیری: دستاوردهای پژوهش نشاندهنده آنست که بهکارگیری مصالح سنتی در کنار فناوری روزآمد؛ روند تعاملیای میان الگوهای اصیل گذشته و رویاهای آینده برقرار میکند. الهام از الگوهای اصیل و پایدار معماری ایرانی با بیان امروزی، رویکردی موثر در خلق معماری سرآمد است.
دوره ۱۲، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: در دوران همه گیری کرونا، بسیاری از کلاس های طراحی معماری به صورت مجازی برگزار شدند و در این دوران، بازدید از سایت طراحی به عنوان یکی از مهمترین بخش های آماده سازی دانشجویان برای طراحی معماری نیز به صورت مجازی صورت می گرفت. هدف اصلی این مقاله تحلیل نقاط مثبت و منفی بازدید مجازی از سایت در میان دانشجویان معماری و تبیین مفهوم بازدید مجازی از سایت به عنوان ابزار یادگیری است.
روشها: بازدید مجازی از سایت از نظر روششناسی، با مفهوم مدل ۳۶۰ درجه شناخته می شود. از شرکتکنندگان (N=۱۴) خواسته شد تا بر اساس مفهوم مدل ۳۶۰ درجه به بازدید از سایت بپردازند. دانشجویان شرکت کننده، پس از آن در یک پسآزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس این پرسشنامه، انگیزه و عواطف شرکتکنندگان، در کنار قابلیت استفاده از مدل مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: تجربه بازدید مجازی از سایت نکات قابل توجهی را به همراه داشت که موجب شد برای درک آن ها، علاوه بر پرسشنامه استاندارد، مصاحبه های هدایت شده به صورت کیفی با شرکت کنندکان انجام شود. نتایج نشان از قابلیت اعتماد نتایج بازدید مجازی از سایت حکایت دارد، هرچند کاستیهایی را نیز نشان میدهد.
نتیجه گیری: بازدید مجازی از سایت به عنوان یک روش اکتشافی از مدل ۳۶۰ را تایید می کند. در نمونه ساختمان بهرنز هنرستان خیابان ری تهران، در حوزه ارزشهای ملموس، بازدید مجازی از سایت بسیار موفق بود، در حالی که درباره ارزشهای ناملموس میراث صنعتی مشترک ایران و آلمان موفقیت چندانی نداشته است.
دوره ۱۳، شماره ۱ - ( ۲-۱۴۰۲ )
چکیده
اهداف: نظریه معاصرسازی امروزه به عنوان به یکی از جدیدترین نظریه ها، کاربرد معماری معاصر در فرآیند اقدام در بافتهای باارزش فرهنگی و تاریخی را پیشنهاد می دهد. چالش برانگیزترین موضوع در این میان، شناسایی تفاوت ها و شباهت های این نظریه، با سایر نظرات رقیب و تحلیل نقاط قوت و ضعف آن است. هدف اصلی پژوهش، بازخوانی نظریه معاصرسازی برای کیفیت بخشی به بافت های کهن از طریق در تجربه ارزش آفرینی برای میراث معماری معاصر است.
روش ها: راهبرد تحقیق حاضر، راهبرد استدلال منطقی است. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است که از تاکتیک مقایسه تطبیقی برای پیشبرد مراحل تحقیق استفاده می شود. چارچوب نظری پژوهش، ترکیبی از نظریه معماری سرآمد و نظریه معاصرسازی از این رو، پژوهش با مقایسه تطبیقی نظریات رقیب، به تحلیل و بازخوانی نقاط قوت و ضعف نظریه معاصرسازی می پردازد.
یافته ها: تحلیل یافته های پژوهش در دو حوزه شامل حوزه نظام فرمی (کالبدی – ساختاری) و نظام محتوایی (۱- اقتصادی، ۲- اجتماعی و ۳- زیست محیطی) نشان می دهد که نظریه معاصرسازی می تواند بهتر از نظریه های رقیب مانند بازسازی، نوسازی، بهسازی و بازآفرینی؛ در مقوله کیفیت بخشی به بافت های تاریخی و فرهنگی عمل کرده، کیفیت زندگی ساکنان را افزایش دهد.
نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان می دهد که نظریه معاصرسازی با تاکید بر رویکردهای طراحانه و ارزش های معماری معاصر، باعث افزایش کیفیت به بافت های تاریخی و فرهنگی شود؛ همراه با تاکید همزمان بر نظام فرمی و نظام محتوایی.
دوره ۱۴، شماره ۵۴ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده
با نگاهی به شعر شاعران پیشامدرن ایرانی، از نخستین سدۀ تاریخ ادبیات فارسی تا دورۀ بازگشت ادبی، میتوان دریافت که صور خیال بهکاررفته در شعر شاعران قرن سوم تا پنجم هجری، ابداعی، اصیل و محصول تجربۀ شعری خود آنهاست؛ اما با گذشت زمان از اواخر قرن پنجم به بعد، شاعران بهجای آنکه ایماژهای محصول تجربۀ شخصی خود و عناصر تازهای از طبیعت و زندگی را در شعر وارد کنند، همواره در همان محدودۀ صور خیال شاعران گذشته ماندهاند و همان تصویرها را با دستکاریهای جزئی وارد شعر خود کردهاند. در این پژوهش به این پرسش پاسخ داده شده که چرا از اواخر قرن پنجم به بعد (تا دورۀ بازگشت)، صور خیال بهکاررفته در شعر شاعران ایرانی غالباً تقلیدی و تکراری است و هرگونه ابداعی نیز از قلمرو دید قدما خارج نمیشود. نگارندگان این مقاله با استفاده از نظریۀ پارادایم توماس کوهن دریافتهاند که یکی از پیشفرضهای پارادایم پیشامدرن، اصالت گذشته است که میتوان آن را در غالب پدیدههای شکلگرفته در آن، از تاریخ تا فلسفه و عرفان و ادبیات، مشاهده کرد. در حوزۀ صور خیال نیز، تسلط همین پیشفرض سبب شده است تا شاعران همواره اشعار گذشتگان خود را با تمامی عناصر معنایی یا صوری آنها، معتبر بشمارند و آنها را بهعنوان الگویی کامل و تمامعیار از شعر مد نظر قرار دهند و بکوشند مانند آنان شعر بگویند. درنتیجه تصویرهای مطرح در این دورۀ طولانی (از اواخر قرن پنجم تا دورۀ بازگشت) غالباً تقلیدی است و اگر شاعری دست به نوآوری زده، از قلمرو دید و نگرش قدما بیرون نرفته است.
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۲- )
چکیده
جاناتان دنسی از یک دیدگاه اصالت مصداقی افراطی در فلسفه اخلاق دفاع می کند. او ضمن انتقاد از شماری از رویکرد های قائل به اصول عام اخلاقی، مدعی است که هیچ اصل اخلاقی وجود ندارد و قضاوت های اخلاقی ما کاملا وابسته به ظرف ها و زمینه هاست: این قضاوت ها مورد به مورد و بدون برخورداری از حمایت اصول اخلاقی به انجام می رسند. در مقاله حاضر با استفاده از شماری از مفاهیم در علم و فلسفه علم کوشش می کنم یک مدل متواضعانه در خصوص یک رویکرد اخلاقی قائل به کثرت اصول عام اخلاقی را بسط دهم. استدلال اصلی من آن است که این مدل، در برابر انتقادات دنسی از مدل های متکی به اصول عام از آسیب پذیری کمتری برخوردار است و درقیاس با مدل خود دنسی بهتر می تواند از عهده قضاوت در مورد مسائل اخلاقی برآید.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده
چکیده
پس از سال ها خلأ قانونی درخصوص حمایت از طرح های صنعتی، قانون حمایت از اختراعات، طرح های صنعتی، علائم و نام های تجاری، مصوب۱۳۸۶، نتوانست تعریف جامعی از طرح صنعتی ارائه کند. از سوی دیگر، معیارهای ثبت طرح های صنعتی و ارزیابی آن ها در قانون، به حدی مبهم و نارسا بود که آیین نامه اجرایی را هم به ورود به حیطه قانونگذاری ناچار کرد تا بتواند با افزودن احکامی بدیع، از میزان چالش های حقوقی در این زمینه بکاهد. در این مقاله، به منظور تقلیل معایب قانون فوق الذکر، پس از ارائه تعریفی جامع از طرح های صنعتی و تحلیل نقادانه قانون و مطالعه تطبیقی دیگر نظام های حقوقی، راهکارهایی از قبیل اتخاذ همزمان معیار جدید بودن و اصیل بودن در ثبت طرح صنعتی، تصریح به تعریف اصالت در قانون، اصلاح تعریف جدید بودن و... پیشنهاد شده است.
سید مجتبی خیام نکویی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۹-۱۴۰۳ )
چکیده
ایران یکی از مهمترین مراکز تنوع ژنتیکی گیاه یونجه در جهان میباشد و انواع مختلفی از آن در کشور وجود دارد. تأیید اصالت تودهها و ارقام یونجه از این لحاظ که تنوع ژنتیکی در این گیاه میتواند تأثیر مستقیمی بر عملکرد و کیفیت علوفه و بذر داشته باشد، از اهمیت ویژهای برای کشاورزان و تولیدکنندگان بذر برخوردار است. در این راستا در مطالعه حاضر، توسعه روشی برای شناسایی و تفکیک مهمترین تودههای یونجه زراعی ایران بهوسیله نشانگرهای ریزماهواره مورد توجه قرار گرفت. بهمنظور تسهیل تمایز و تفکیک تودههای یونجه مورد نظر، آللهای اختصاصی و یا بهعبارت بهتر ژنوتیپ آللی اختصاصی برای هر توده شناسایی گردید. بدین منظور از نمونههای تصادفی حاوی ۱۰۰ بذر از هر توده استفاده گردید که در نهایت از طریق ۹ جایگاه ریزماهواره با استفاده از ژنوتیپ آللی اختصاصی شناسایی شده برای هر توده به وضوح تفکیک شدند. بیشترین قابلیت تفکیک متعلق به نشانگرهای MTIC۲۳۳، BI۹۰، ACT۰۰۹، TC۷، MTIC۱۸۳، MS۳۰، MTIC۲۳۸ و AFCA۱۱ بود. دورترین فاصله ژنتیکی مربوط به تودههای ۵-B و خارجی و همچنین تودههای ۲۹-N و خارجی و نزدیکترین فاصله مربوط به تودههای ۲۷-G، ۹-H و ۲۱-R بود. با توجه به نتایج حاصل بهنظر میرسد تودههای ۹-H، ۲۱-R، ۲۷-G، ۲۵-B، ۵-B و ۲-G دارای زمینه ژنتیکی مشترک و با شباهت بیشتری نسبت به بقیه تودهها میباشند. روش پیشنهادی در این مطالعه بهسادگی و در مدت کوتاه (یک تا دو روز) امکان شناسایی توده یونجه مورد نظر را بدون نیاز به استخراج DNA از برگ فراهم مینماید.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۸- )
چکیده
انتقال فراموشکارانه یا انتقال مبهم (OT)، یک عنصر ساختاری اساسی در بسیاری از پروتکلهای رمزنگاری میباشد. یک رویکرد متداول در طراحی پروتکلهای محاسبات چندسویهی امن، این فرضیه است که موجودیتهای شرکتکننده در پروتکل، پیش از شروع پروتکل نزد یکدیگر احراز اصالت میشوند و پیامهای پروتکل بر روی یک کانال احراز اصالت شده منتقل میشوند. با این وجود، رویکرد ذکر شده باعث ایجاد محدودیتهایی در طراحی، توسعه و تحلیل محاسبات چندسویهی امن میشود. در این مقاله، با تغییر برخی از شناختهشدهترین پروتکلهای توافق کلید احراز اصالت شدهی مبتنی بر دیفی-هلمن، سه پروتکل انتقال فراموشکارانهی احراز اصالت شده طراحی شده است. در نتیجه در طرحهای پیشنهادی ما، به جای واگذار کردن احراز اصالت به یک زیرپروتکل جداگانه، احراز اصالت در بطن پروتکل انتقال فراموشکارانه نهفته است. نشان خواهیم داد که پروتکلهای پیشنهادی، در مدل نیمه-درستکار، امن میباشند. همچنین، نشان داده میشود که استفاده از پروتکلهای پیشنهادی نسبت به روشهای پیشین (ایجاد کانال احراز اصالت شده و سپس انجام عملیات OT) از یک سو موجب کاهش پیچیدگی محاسباتی فرستنده و گیرنده میشود و از سوی دیگر باعث کاهش تعداد پیامهای رد و بدل شده میشود.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۳- )
چکیده
هر ساله تعداد زیادی سکه های اشکانی به موزههای کشور هدیه داده می شود که بهعلت نامشخص بودن محل پیدا شدن آنها نمیتوان به اصالت آن سکهها پی برد.
این تکه فلزهای سرگردان که هرساله کشف میگردد بخشی از آن متعلق به دوره اشکانی می باشد که بهعلت حکومت طولانی این سلسله بخش اعظم این یافتهها را تشکیل میدهد. که برای پی بردن به اصالت آنها مورد مطالعه را موزه رضای عباسی قرا دادهایم.
دادههای آماری از این سکههای سرگردان در مقایسه به تاریخ سیاسی آنها میتوان چهره روشنی را در مقایسه با مستندات تاریخی درباره این سکهها به ما بدهد.
در این مقاله سعی در نشان دادن اصالت این سکهها با نتیجهگیری از دادههای آماری از این سکههای شاهان دوران اولیه اشکانی که در موزه رضای عباسی و تطابق آن با منابع تارخی خواهیم داشت.
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
چکیده
شرط ماهوی «منحصر به فرد بودن» یا «متمایز بودن» که در دو نظام حقوقی اتحادیه اروپا و استرالیا بهعنوان معیاری برای ارزیابی طرحهای صنعتی مورد تقاضای ثبت به کار میرود، با هدف افزایش انگیزههای طراحان و همچنین ارتقای کیفیت طرحهای صنعتی، در کنار شرط نو بودن، به حوزه شروط ماهوی حمایت از طرحهای صنعتی وارد شده است. در معیار یاد شده با کنار گذاشتن دقت موشکافانه کارشناس در ارزیابی طرح صنعتی و جایگزین کردن آن با دیدگاه «استفادهکننده آگاه» درارزیابی «صورت کلی طرح صنعتی»، تغییری در فرایند پذیرش طرحهای صنعتی ایجاد شده است. البته این دیدگاه نوپا در حقوق طرحهای صنعتی از ایرادات و ابهامات نیز مصون نمانده است. دیدگاه اصالت طرحهای صنعتی در نظام حقوقی ایران در قانون جدید ثبت اختراعات، طرحهای صنعتی و علائم تجاری (مصوب ۱۳۸۶) با رویکردی جدید نسبت به تعریف مصطلح اصالت، به شرط ماهوی «منحصر به فرد بودن» یا «متمایز بودن» نزدیک گردیده که در این نوشتار بر آنیم تا نقاط قوت و ضعف آن را بیان کنیم.
دوره ۲۰، شماره ۱۳۷ - ( ۴-۱۴۰۲ )
چکیده
برچسبگذاری دقیق مواد غذایی برای تجارتی منصفانه و توانمندسازی مصرف کنندگان جهت داشتن انتخابی آگاهانه از اهمیت بالایی برخوردار است. صحهگذاری میزان گوشت بهکار رفته در تهیه فرآوردههای گوشتی از مهمترین فاکتورهای ارزیابی این فرآوردهها میباشد. لذا هدف از این تحقیق، کارایی آزمون استریولوژی در تشخیص مقدار گوشت بکار رفته در فرآوردههای گوشتی خام (همبرگر) و حرارت دیده (سوسیس) بود. سه نمونه همبرگر (حاوی ۳۰، ۶۰ و ۹۰ درصد گوشت) به عنوان فرآورده گوشتی خام و سوسیس (حاوی ۴۰، ۶۰ و ۹۰ درصد گوشت) به عنوان فرآورده گوشتی حرارت دیده تهیه شدند. نمونهبرداری Fractionator برای به دست آوردن بلوکهای تصادفی یکنواخت سیستماتیک استفاده شد. در مجموع از هر نمونه ۱۲ بلوک به دست آمد و هر بلوک در فرمالین خنثی ۱۰ درصد تثبیت و در پارافین بلوکگیری شد. نمونههای به دست آمده، پس از تهیه مقاطع بافتی و رنگآمیزی با هماتوکسیلین و ائوزین (H&E)، توسط میکروسکوپ نوری مورد مطالعه قرار گرفتند. دادهها با روش آمـاریone-way ANOVA آنالیز و جهت مقایسه تفاوتهای آماری بین گروهها، از t-test استفاده شد. آنالیز استریولوژی نشان داد که درصد تعیین شده گوشت در همبرگر در درصدهای مختلف با درصد واقعی دارای اختلاف معنیداری نبوده، اما در مورد سوسیس بین درصد تخمین زده و درصد واقعی گوشت اختلاف معنیدار بوده است. روش استریولوژی میتواند روش مکمل مناسبی برای تشخیص مقدار گوشت اضافه شده به فرآوردههای گوشتی خام باشد.
Systematic uniform random sampling
دوره ۲۸، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۰۳ )
چکیده
استفاده از تتو (خالکوبی) بهعنوان ابزاری برای آرایش یا بیان برخی افکار و عقاید، در سطح جامعه، بهویژه بین جوانان و نوجوانان در حال گسترش است. این واقعیت، بیانگر ضرورت توجه به مسائل حقوقی مرتبط با تتو، از جمله حقوق مالکیت ادبی و هنری آثار تتو است. نتایج این مقاله توصیفی-تحلیلی نشان میدهد در آمریکا، دکترین حقوقی غالب، شرایط اعطای حق مؤلف، یعنی اصالت، قرار گرفتن اثر در زمره آثار تألیفی و تثبیت در حامل مادی را در مورد تتو محقق میداند. هرچند تحقق شرط اخیر، به دلیل تثبیت تتو در پوست انسان، با ایراداتی از قبیل امکان محو تتو با استفاده از لیزر یا تغییرات پوست و نظریه اشیای کاربردی مواجه شده که البته این ایرادات بیپاسخ نمانده است. در حقوق ایران، حمایت از آثار تتو که مخالف نظم عمومی و اخلاق حسنه نباشند، به شرط اصالت و تجسم خارجی و انتشار برای نخستین بار در ایران، امکانپذیر است؛ بنابراین، در حقوق هر دو کشور، با تفاوتهایی در شرایط ایجابی و سلبی، حمایت از آثار تتو امکانپذیر است. در عین حال، با توجه به قرار گرفتن تتو بر پوست انسان، اعمال حقوق مادی و معنوی دارنده با محدودیتهای استفاده منصفانه و لیسانس ضمنی مواجه خواهد بود.