۲۶۸ نتیجه برای الگوریتم
دوره ۵، شماره ۰ - ( ۱۲- )
چکیده
طراحی فیلترها و داپلکسرهای موجبری نیازمند مشخصسازی دقیق ابعاد ناپیوستگیها و بخشها در موجبر برای رسیدن به مشخصه مورد نظر است. این کار نیازمند استفاده از یک روش حل دقیق موجی و یک روش بهینهسازی پرقدرت برای استخراج ابعاد مورد نظر است. در این مقاله روش تطبیق مدها بهعنوان روش حل کامل موجی و روش الگوریتم ژنتیک برای بهینهسازی انتخاب شده است. فیلتر و داپلکسرهای طراحی شده به این روش با مقالات مقایسه شده که تطبیق بسیار مطلوب نتایج طراحی، بیانگر صحت نتایج این روش جدید است.
دوره ۵، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۴ )
چکیده
بهره گیری از هندسه در پیمایش همساز میان فرم، ایستایی و تناسبات، ب هعنوان اصلی جاری در تعاملِ سازه و معماری سنتی ایران همواره برقرار بوده است. شناخت رفتار هندسیِ اجزا در مسیر ایجاد اتحادِ ارگانیک میانِ سامانه های کالبد، فضا و زمینه، موجب شک لگیری بازخوردی یکپارچه به عوامل مؤثر در پایایی مجموعه م یگردد. گره های ایرانی بر مبنای ،y و x قیودِ هندسی موجود در ساختار و تناسبات خویش، به عنوان واحدهای مدولار، قابلیت توسعه و گسترش در محورهای با حفظِ همسازی میان ارز شهای بصری و کارایی عملکردی را دارا م یباشند. با توجه به روندِ نظم پذیریِ ساختارِ گره های برای حفظ کارکردِ سه بعدیِ مجموعه سازه ، مسئله ای قابل بحث ،z ایرانی در محورهای اشاره شده، انتقال این نظم در محور است. از این رو، مقاله حاضر نخست به بررسی نحو ه استفاده از پارامترهای مولدِ هندسه گره با استفاده از نرم افزار کدنویسی گرافیکی گر سهاپر پرداخته، سپس با معرفی روش الگوریتم ژنتیک، مجموع ه حاصل از تولید فرم های مختلفِ منتج از هندس ه گره را به عنوان جمعیتی از ژن های قابل تحلیل معرفی می کند. در این راستا، فرایند جانمایی بهین ه تکیه گاه ها، با حفظ کارکردِ سه بعدی میان اجزا، در مسیر دستیابی به هندسه ای کارآمد از فرم گره را پیش می گیرد. بر همین اساس، پس از تحلیل همزمانِ فرم و سازوکارِ متعاقب ساز های ب هوسیله افزونه کارامبا، جمعیت برتر از مجموع ه ژن های معرفی شده، گزینش گردیده و بهین هترین حالت جانمایی تکیه گاه ها، در شرایطی که اجزای سازه دارای تنش حداقل هستند، گزینش م یشود. در ادامه نیز با بررسی عملکردِ حالت بهینه و نمون های منتظم در جانمایی تکیه گاه ها رفتار متعاقب هر دو حالت نسبت به انتقال بار به پی، مورد بررسی قرار م یگیرد. با استناد به نتایج این پژوهش، م یتوان ای نگونه برآورد نمود که سازوکار هندسی در گر ههای ایرانی، با تعریف قیود خاص، موجب کنترل رفتار یکپارچه و کارکردِ چند بعدی میانِ پارامترهای کیفی نظیر هندسه منعطف جهت طراحی سازه های پوششی و پارامترهای کمّی همچون رفتار متناسب با نیروها می گردد. این بازخوردِ همساز میان معماری و سازه در جانمایی بهین ه تکیه گاه ها که به مدد روش الگوریتم ژنتیک حاصل می گردد، کاهش تنش در اجزای سازه و همچنین پایاییِ حدا کثری سازه را همراه با صرفه اقتصادی در مصالح مورد استفاده، در کنار حفظ ارزش های معماری ب هدنبال خواهد داشت.
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
در عصر حاضر یکی از چالشهای بزرگ برنامهریزان و مدیران در حوزه خدمات بانکی، شناخت مشتریان و ایجاد تمایز بین گروههای مختلف مشتریان میباشد. بدیهی است استفاده از الگوی مناسب به بانکها این فرصت را میدهد که پیشنهادهای ارزشمند خود را متناسب با نیازها و خواستههای بخشهای هدفگیری شده جهت بهبود عملکرد خود از منظرهای مختلف طراحی و ارائه نمایند. هدف این مطالعه بهکارگیری مدل مناسبی برای خوشهبندی مشتریان براساس شاخصهایی مانند تازگی، تعداد تراکنش وعامل مالی میباشد. در این مقاله برای خوشهبندی دادهها از تلفیق الگوریتمهای ژنتیک وسی میانگین در محیط فازی جهت غلبه بر مشکلاتی مانند حساس بودن به مقدار اولیه و گرفتار شدن در دام بهینه محلی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، متشکل از مشتریان شعب بانک رفاه شهر تهران میباشد. همچنین از روش نمونهگیری تصادفی ساده برای اخذ نمونه استفاده شده است. یافتههای تحقیق نشان میدهد که مشتریان متعلق به خوشه اول بهدلیل دارا بودن عملکردی بالا در شاخصهای «تازگی»، «تعداد تراکنش»، و «عامل مالی» جزء مشتریان وفادار و مشتریان خوشه دوم به خاطر دارا بودن عملکردهای پایین در شاخص »تازگی«، متوسط در شاخص »تعداد تراکنش«، و بالا در شاخص»عامل مالی« جزء مشتریان رویگردان از بانک میباشند.
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
بلوار طاق بستان (شهید شیرودی) در شهر کرمانشاه، با توجه به تاریخ و فرهنگ بسیار غنی این شهر، به یکی از مهمترین مقاصد گردشگری و تفریحی تبدیل شده است. با این حال، شرایط نورپردازی در این بلوار، همچنان به نحوی ایدهآل نیست که بتواند زیبایی و جذابیت بیشتری به فضای شهری ببخشد. در نتیجه، طراحی نورپردازی هوشمند بلوار طاقبستان با بهرهگیری از الگوریتمهای شبکه عصبی و ارائه الگوریتم مناسب، میتواند به بهبود شرایط روشنایی و بصری این بلوار، بهبودی محسوسی ببخشد و جذابیت بیشتری به فضای شهری شهر کرمانشاه اضافه کند. در این مقاله، ابتدا چالش های نورپردازی پیاده روها و نکات اجرایی در طراحی نورپردازی معابر شهری بررسی شده است. سپس با درنظر گرفتن دو عامل رضایتمندی شهروندان و زیبایی بصری به عنوان خروجی و همچنین دمای رنگ، شدت روشنایی، نوع چراغ و درخشندگی به عنوان ورودی های مدل، برای بلوار طاق بستان شهر کرمانشاه از الگوریتم شبکه عصبی MLP استفاده شده است تا یک سیستم نورپردازی هوشمند و مناسب برای آن طراحی شود. طراحی پیشنهادی بهینه ترین شرایط را دارد زیرا خطاهای MRE و MAE بدست آمده از شبکه عصبی کمتر از ۰,۰۳۵ درصد است که بسیار ایده ال است. بنابراین سیستم نورپردازی طراحی شده آسایش روانی و امنیت شهروندان را به دنبال دارد.
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده
موضوع تحقیق: در دههای اخیر روشهای بهینهسازی مبتنی بر پدیدههای طبیعی به دلیل عدم نیاز به انجام محاسبات سنگین ریاضی، عدم وابستگی به نقاط انتخابی اولیه و قابلیت بهینهسازی نسبت به سایر روشها، در زمینه بهینهسازی ترکیبی جایگاه ویژهای پیدا کرده است. علاوه بر این شبکه عصبی مصنوعی بهعنوان یکی از ابزار قدرتمند هوش مصنوعی در شبیهسازی فرایندها بهکار برده میشود. بهکارگیری شبکه عصبی برای مدلسازی فرایند آلکیلاسیون متاکروزل با ایزوپروپانول و روش فرا ابتکاری در به دست آوردن شرایط بهینه برای کاتالیست و واکنش میتواند گام موثری، در جهت انجام فرایند با بازده بالا فراهم سازد.
روش تحقیق: در این پژوهش شبکه عصبی برای پیشبینی فرایند آلکیلاسیون متاکروزل با ایزوپروپانول و الگوریتم کلونی زنبورهای عسل به منظور بهینهسازی بازده فرایند به کار گرفته شد. شبکه عصبی طراحی شده دارای ۵ نرون در لایه پنهان میباشد. به منظور بررسی عملکرد الگوریتم پیشنهادی، شبکه عصبی مصنوعی برای پیش بینی تبدیل متاکروزل و گزینش پذیری آن به تیمول در فرایند آلکیلاسیون متاکروزل با ایزوپروپانول ۱۲۰ داده استفاده شد. در این فرایند، سرعت فضایی (WHSV)، فشار و دما، بهعنوان متغیرهای ورودی و تبدیل متاکروزل و گزینش پذیری تیمول بهعنوان متغیرهای خروجی شبکه عصبی در نظر گرفته شده است.
نتایج اصلی: سیستم شبیهسازی طراحی شده با ضریب رگرسیون (R۲) بالاتر از %۹۷,۵، نشاندهنده دقت بالای شبکه عصبی طراحی شده برای این فرایند میباشد. میزان بیشینه بازده این فرایند با استفاده از الگوریتم کلونی زنبورهای عسل ۲۸.۹% )با متغیرهای قابل تنظیم h-۱۰,۰۶۲ WHSV=، فشار bar۱,۵ و دمای ˚C ۳۰۰( حاصل شد. همچنین برای دستیابی به کارایی بهتر الگوریتم بهینه سازی، مقادیر مطلوب ضریب شتاب و جمعیت زنبورها با آزمون سعی و خطا ۱۰۰ و ۱۰حاصل شد.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده
یکی از ابزارهای کنترل ولتاژ در شبکه های قدرت، رگولاتور پیشرفته کنترل ولتاژ شین فشار قوی نیروگاه است. با استفاده از این رگولاتور، پایداری ولتاژ را می توان بهبود بخشید. در این مقاله روش تنظیم پارامترهای این رگولاتور به منظور بهبود پایداری ولتاژ مطالعه شده است. الگوریتم پیشنهادی بر روی دو شبکه آزمون، یکی ۲۲ شین و دیگری ۱۱۸ شین IEEE، آزمایش شده است.
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۹- )
چکیده
در این مقاله چارچوبی برای برنامه ریزی بلندمدت توسعه شبکه انتقال در بازارهای رقابتی برق ارایه شده است که در آن، گزینه های توسعه، ترکیب خطوط انتقال و جابه جاگرهای فاز است. معیار توسعه شبکه، بیشینه سازی سود کاربران همراه با برآورده شدن قیود امنیت شبکه در نظر گرفته شده است. پس از بیان سازوکار محاسبه سود طرح های توسعه برای هر یک از کاربران، مولفه های تابع هدفی که این معیار را برآورده می کنند استخراج شده است. مدل پیشنهادی به یک مساله پیچیده برنامه ریزی غیرخطی آمیخته با اعداد صحیح منجر می شود که برای حل آن از ترکیب الگوریتم ژنتیک با یک مساله برنامه ریزی درجه دوم (QP) استفاده شده است. متغیرهای گسسته یعنی مکان و سال نصب خطوط انتقال و جابه جاگرهای فاز، توسط الگوریتم ژنتیک و متغیرهای پیوسته یعنی میزان تولید و مصرف و زوایای جابه جاگرهای فاز توسط QP بهینه سازی می شوند.
دوره ۷، شماره ۰ - ( ۱۲- )
چکیده
در این مقاله، به بررسی تشکیل جزیرهها در مراحل ابتدایی فرایند بازیابی از حالت قطعی سراسری پرداخته و اثر تغییر تعداد جزیرهها را در روند بازیابی مطالعه میکنیم. همچنین، روشی جدید برای تعیین حدود و مرزهای بهینه هر جزیره ارائه شده و قابلیت جبرانساز سری کنترل شده با تایریستور (TCSC) در تسهیل فرایند بازیابی و بهبود پاسخ بهینه ارزیابی میشود. تابع هدف، حداقل کردن مقدار انرژی تأمین نشده (ENS) و روش بهینهسازی، الگوریتم ژنتیک است. مدلسازی شبکه با کدگذاری کروموزومی خاصی انجام شده و قیود مختلف بهرهبرداری شامل حدود ولتاژ شینهها، حداکثر ظرفیت خطوط انتقال و محدوده توان واحدهای تولید کننده در فرایند بهینهسازی و پاسخ نهایی مدنظر قرار گرفته است. در نهایت، شبکه IEEE-۱۱۸bus بهعنوان سیستم آزمون در ارزیابی قابلیتهای روش پیشنهادی استفاده شده و برخی از نتایج بهدست آمده، در بخش مطالعات عددی آورده شده است.
دوره ۷، شماره ۰ - ( ۱۲- )
چکیده
- در برخی از سیستمهای مخابرات سیار برای بالا بردن کارایی در شرایط مختلف محیطی و الکترومغناطیسی، آنتن را هوشمند طراحی می کنند. عوامل محیطی (موقعیت اشیای اطراف، حرکت آنتن سیار،
کاربر و ...) بر مشخصه های آنتن از جمله امپدانس ورودی آن مؤثر است. بنابراین لازم است مداری بین آنتن و گیرنده - فرستنده برای افزایش توان تشعشعی تعبیه شود تا تطبیق امپدانسی بهطور وفقی انجام شود. در این مقاله طراحی شبکه تطبیق آنتن مارپیچی چهارتایی هوشمند ارائه و میزان تطبیق وفقی بررسی شده است.
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۶ )
چکیده
تحقیق حاضر مساله انتخاب سبد سهام مارکوویتز را درنظر گرفته و در پی رهگیری مرز کارای مورد نظر مدل مارکوویتز تحت شرایط وجود محدودیت های عدد صحیح تعداد سهام می باشد. بدین منظور بوسیله الگوریتم ژنتیک پیشنهادی، مساله مقید را با استفاده از دادههای واقعی شرکتهای داخلی و نیز خارجی حل نموده و با مساله نامقید مارکوویتز مقایسه نمودهایم. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که الگوریتم پیشنهادی در هر دو نمونه توانسته است در فضای جستجوی موجه، اقدام به بهینهسازی نموده و در نتیجه مساله سبد سهام مقید را به خوبی حل نماید.
دوره ۷، شماره ۲۴ - ( ۱-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
مرکبات به ویژه پرتقال جایگاه بسیار مهمی را در میان تولیدات کشاورزی در دنیا به خود اختصاص دادهاند. در این تحقیق خشک کردن بستر نازک پرتقال رقم تامسون بهوسیله شبکه عصبی مصنوعی مدلسازی شد؛ برای این منظور از خشک کن آزمایشگاهی استفاده گردید. توده بستر نازک ورقه های پرتقال با پنج دمای ۴۰ ،۵۰ ،۶۰ ،۷۰ و۸۰ درجه سانتی گراد و سه سرعت هوای ۵/۰ ،۱ و ۲ متر بر ثانیه و سه ضخامت ۲ ،۴ و ۶ میلی متر خشک شد. رطوبت اولیه پرتقال در طی آزمایش ۴/۵ تا ۷/۵ (g/g) بر پایه خشک بود. جرم توده بستر نازک در طی خشک کردن هر پنج ثانیه یک بار توسط ترازوی دیجیتال متصل به رایانه، اندازه گیری و ثبت گردید. از شبکه پس انتشار پیشخور با الگوریتمهای یادگیری مومنتوم و لونبرگ- مارکوارت برای آموزش الگوهای موجود استفاده شد. برای توسعه مدلهای شبکه عصبی مصنوعی بردار ورودی شامل دما، سرعت هوا و زمان خشکشدن و بردار خروجی محتوای رطوبتی پرتقال در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که شبکه پس انتشار پیشخور با توپولوژی ۱-۶-۲ برای ضخامت ۲ میلیمتری ورقه پرتقال، ۱-۷-۲ برای ضخامت ۴ میلیمتری ورقه پرتقال و ۱-۵-۲ برای ضخامت ۶ میلیمتری ورقه پرتقال و الگوریتم آموزش لونبرگ- مارکوارت و راهبرد توابع یکسان برای تمام لایهها (تانژانت سیگمویید) قادر است نسبت رطوبت را با ضرایب تعیین ۹۹۹۰۶/۰، ۹۹۹۱۹/۰ و ۹۹۹۳۰/۰ و خطای متوسط مطلق ۰۰۰۱۳/۰، ۰۰۰۱۲/۰ و ۰۰۰۰۹/۰ به ترتیب برای سه ضخامت ۲ ،۴ و ۶ میلیمتری ورقههای پرتقال در شرایط مختلف خشککردن لایه نازک پیشبینی کند.
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱۰- )
چکیده
در این مقاله، بازیابی سیستمهای قدرت مجهز به ادوات SVC و TCSC در صورت بروز قطعیهای جزئی مورد مطالعه قرار گرفته و روشی جدید برای تأمین حداکثر بار با استفاده از ترکیبهای مختلف متغیرهای کنترلی ارائه شده است. این متغیرها شامل تپ ترانسفورمرهای قدرت، بـرنامه ریزی مجدد واحدهای تولیدی و تعیین نقاط کار ادوات کنترلی FACTS مـوجود در شبکه می شود. تابع هدف، حداکثر کردن مقدار بار بازیابی شده است و قیود مختلف بهره برداری، شامل دامنه ولتاژ شینه ها، مقدار توان عبوری از خطوط انتقال و محدوده تولید واحدها در فرایند بهینه سازی و تعیین پاسخ نهایی ملحوظ شده است. همچنین در حالت خروج یک خط انتقال، بهمنظور جلوگیری از ایجاد شرایط گذرای شدید و جابهجایی توانهای زیاد در شبکه، شرط قرار گرفتن تفاضل زاویه استاتیکی (SPA) ولتاژ دو طرف کلید در محدوده مجاز، در تعیین پاسخ نهایی مدنظر قرار گرفته است. با توجه به تعدد متغیرهای کنترلی، بهینه سازی بهکمک الگوریتم ژنتیک انجام شده و سیستم IEEE-۱۱۸bus بهعنوان شبکه تست برای ارزیابی قابلیتهای روش پیشنهادی مورد استفاده قرار گرفته که نتایج شبیه سازیها در بخش مطالعات عددی آورده شده است.
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱۰- )
چکیده
در [Time Domain Multiple Access/Code Division Multiple Access] نشان داده شده که مسأله اختصاص بهینه منابع رادیویی در لینک فروسوی شبکه بیسیم TDMA/CDMA ۱، نوعی مسأله MMKP ۲ از نوع NP-Hard است. در این مقاله الگوریتم شهودی جدیدی برای حل این مسأله با پیچیدگی محاسباتی چندجملهای ارائه شده است. مطالعات عددی انجام شده، نشاندهنده کاهش بسیار زیاد پیچیدگی محاسباتی است.
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
موضوع تحقیق: عملیات حفاری همواره دچار مشکلات فراوانی بوده است. این مشکلات میتوانند خسارات مالی، جانی یا حتی محیط زیستی فراوانی ایجاد کنند. به همین دلیل بهدنبال راهحلی باید بود که این مشکلات را کاهش دهد و قبل از واردشدن خسارات جانی و مالی، این اتفاقات را پیشبینی کند و اقدامات لازم را برای رفع و کاهش خسارات عملی سازد. در این پژوهش، تأثیر استفاده از الگوریتمهای هوش مصنوعی برای پیشبینی رخدادهای حفاری مورد بررسی قرار میگیرد. برای این منظور از دادههای نمودارگیری از گل حفاری (Mud Logging) که بهصورت برخط اندازهگیری شده و از چاههای موجود در یکی از میادین نفتی ایران جمعآوری شدهاند، استفاده میشود.
روش تحقیق: معماری ترکیبی شامل شبکه عصبی حافظه کوتاه مدت طولانی (LSTM) و شبکه عصبی تماماً متصل برای شناسایی و تشخیص ناهنجاریهایی مانند سیلان چاه (Kick) و گیرکردن لوله حفاری (Stuck Pipe) به کار گرفته شد. بهدلیل کمبود نمونههای این ناهنجاریها در مجموعه دادهها که میتواند بهطور قابلتوجهی دقت و عملکرد مدل را کاهش دهد، از روش نمونهبرداری دسته اقلیت (SMOTE) برای تعادل توزیع دستهها و بهبود عملکرد کلی شبکه استفاده شد. علاوه بر این، تأثیر تغییرات ابرمتغیرها بر کاهش خطای شبکه مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج تحقیق: در شبکههایی که با ساختارها و معماریهای مختلف مورد بررسی قرار گرفتند، نتایج تجربی نشان داد که شبکه عصبی با دقت ۴۵/۹۴ درصد بر روی مجموعه دادههای آزمایشی عمل کرد. این عملکرد با تنظیم ابرمتغیرها بهصورت زیر حاصل شد: پنجره نگاه به عقب ۷، نرخ یادگیری ۰۰۱/۰، نرخ حذف ۲/۰، اندازه دسته ۳۲ و معماری شبکه چهار لایه با تعداد واحدهای {(۵۱۲,۲۵۶,۲۵۶)} در لایههای پنهان اول، دوم و سوم. این پیکربندی در تشخیص ناهنجاری نسبت به سایر گزینههای آزمایششده، دقت بالاتر و هشدارهای کاذب کمتری داشت. با توجه به نتایج بهدستآمده این روش در تشخیص برخط ناهنجاری در فرایند حفاری مؤثر خواهد بود.
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۲- )
چکیده
در این مقاله، ابتدا پیشنهاد میشود که برای تعیین تعداد آنتنهای فرستنده در سیستم MIMO با کد فضا - زمان بلوکی متعامد، از روشهای شناخته شده MDL وAIC - که در اصل برای تعیین تعداد منابع سیگنال گوسی طراحی شدهاند - استفاده شود. در ادامه روشی برای تشخیص نوع مدولاسیون در این نوع سیستم MIMO پیشنهاد میشود که بر آزمون فرضیه مبتنی بوده و در آن برای حل مشکل پیچیدگی روشهای متداول، از تابع شباهت سادهتری برای تعیین فرضیه مناسب استفاده میشود. از سوی دیگر از آنجا که در تمامی روشهای تعیین نوع مدولاسیون، تخمینی از بهره کانال (در سیستم MIMO تخمینی از ماتریس کانال) مورد نیاز است؛ در این مقاله روشی جدید و کارا بر پایه الگوریتم تکراری SAGE برای تخمین ماتریس کانال پیشنهاد شده و در نهایت عملکرد و کارایی هر یک از بخشهای پیشنهادی، بهطور جداگانه و توأم، با شبیهسازی تجزیه و تحلیل میشود.
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۲- )
چکیده
طراحی توسعه انتقال یکی از مهمترین بخشهای طراحی توسعه در سیستمهای قدرت است. تجدیدساختار در صنعت برق، اهداف طراحی را تغییر داده و آن را با چالشهای جدیدی روبهرو کرده است. در این محیط جدید، طراحی منسجم و جامع، بهطوری که بر مبنای معیارهای بازار و افق طراحی طولانی مدت باشد، امری ضروری است. در این مقاله، الگوریتم جدیدی برای طراحی دینامیکی توسعه انتقال در محیطهای تجدید ساختار یافته ارائه شده است. در این الگوریتم، هزینه سرمایهگذاری و هزینه عملیاتی سیستم، بهعنوان معیارهای اقتصادی بازار برق و متوسط هزینه قطع بار در پیشامدهای احتمالی، بهعنوان معیار قابلیت اطمینان از دیدگاه بازار و هزینه تراکم، بهعنوان عامل تشویق رقابت در میان شرکتکنندگان بازار، استفاده شده است. برای حل مسأله طراحی توسعه انتقال، از الگوریتم ژنتیکی همراه با روش ارضای فازی استفاده شده است. در انتها، روش ارائه شده بر روی شبکه ۸ شینه و شبکه ۳۰ شینه IEEE، آزمایش شده است.
رضا محمدی، جواد جواد ظهیری، محمدجواد نیرومند،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: در چند دهه اخیر تولید سوختهای زیستی یکی از تلاشهای امیدبخش در عرصه زیستفناوری بوده است. سیانوباکترهای تکسلولی، میکروارگانیزمهای بسیار پراکنده و فتوتروفیکی هستند که قادرند بهعنوان کارخانجات کوچک تولیدکننده سوختهای زیستی عمل کنند. هدف مطالعه حاضر بازسازی و مدلسازی شبکه متابولیکی تلفیقی از سیانوباکتر بهمنظور افزایش تولید سوخت زیستی بود.
مواد و روشها: در مطالعه محاسباتی حاضر یک نرمافزار برای ادغام شبکههای متابولیکی بازسازیشده، بهمنظور بهینهسازی و افزایش کارآیی آنها توسعه یافت و به اسم iMet نامگذاری شد. ابتدا از iMet برای ادغام سه شبکه متابولیکی از قبل بازسازیشده سینکوسیستیس ۶۸۰۳ PCC (Synechocystis PCC۶۸۰۳) استفاده شد. در مرحله بعد، شبکه بازسازیشده بهدستآمده، برای تولید چهار نوع سوخت زیستی شامل اتانول، پروپانول، بوتانول و ایزوبوتانول مدلسازی شد.
یافتهها: مدل جدید ادغامشده ۸۰۸ واکنش و ۵۶۰ متابولیت داشت. مقدار فلاکس یا جریان آن در مدل ادغامشده، ۰۲۹۵/۰ بر ساعت محاسبه شد. این عدد نسبت به سه مدل قبلی افزایش قابل توجهی نشان داد. سلولها تقریباً هر ۲۴ساعت، یکبار تقسیم شدند. میزان فلاکس چهار نوع الکل و حداکثر بازده تئوری آنها در مدل ادغامشده نسبت به سه مدل قبلی افزایش نشان داد. فلاکس تولید اتانول در تمامی مدلها از فلاکس سه الکل دیگر بزرگتر و واکنشهای تولید اتانول به جریان یا فلاکس مرکزی کربن از همه نزدیکتر بود.
نتیجهگیری: آنالیزهای تعادل جریان افزایش پوشش شبکه متابولیک، افزایش تولید سوختهای زیستی و کاهش تعداد واکنشهای بلوکهشده را در مدل جدید نشان میدهد و از این طریق کارآیی نرمافزار توسعهیافته iMet اثبات میشود.
دوره ۹، شماره ۲۰ - ( ۷-۱۳۸۴ )
چکیده
مدلهای بهینهسازی از دوران نهضت صنعتـی در جهان و بخصوص در آغاز جنگ جهانی دوم همواره مورد توجه ریاضیدانان و دست اندرکاران صنعت بود و بخصوص کاربرد مدلهای مذکور در صنعت و خدمات بعد از جنگ جهانی دوم توسعه یافت. بر همین اساس طراحی مدل ریاضی شبکه حمل و نقل شرکت پست ج.ا.ا. ـ که در عمل بهواسطه تعدد مسیرهای ارتباطی، تنوع وسایل حمل و نقل و سیستم حمل و نقل غیر بهینه و تنوع مرسولات دارای پیچیدگی خاص خود میباشد ـ بهصورت چند سطحی مطالعه و کنکاش میشود.
ابتدا اطلاعات شبکه حمل و نقل بهصورت ورودی، به سیستم اطلاعات شبکه حمل و نقل پست انتقال داده میشوند. پس از محاسبه تابع مطلوبیت سیستم، در قدم اول کوتاهترین مسیر، کمترین زمان و نوع وسیله نقلیه بین دو مرکز پستی (به ازای هم jو i ها) پیدا کرد؛ سپس مقدار وزن محمولات به هر یک از مسیرهای
انتخاب شده تخصیص داده میشود.
بنابراین ضمن مروری بر ادبیات موضوع، تاریخچه حمل و نقل و شبکههای حمل و نقل پستی بحث و بررسی میشوند و بر اساس روش تحقیق و متدولوژی موضوع، نتایج تحقیق بهصورت یک مدل ریاضی چند
سطحی همراه با پیشنهادهای مربوط به آن ارائه خواهد شد.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- در این مقاله عملکرد الگوریتم ژنتیک در طراحی بهینه سرریزهای متوالی مطالعه شده است. الگوریتم
ژنتیک جزء روش های جستجوی فراکاوشی محسوب می شود که تکامل طبیعی موجودات را الگو قرار می دهد .
هدف از این تحقیق ، یافتن مقادیری برای ارتفاع و طول سرریزهای متوالی است که ضمن ارضای تمامی قیدهای
هیدرولیکی و توپوگرافی مسأله ، کمترین هزینه ساخت را داشته باشد. کارایی مدل بهین ه سازی ار ائ ه شده ، با
مقایسه نتایج حاصل از روش سنتی معرفی شده توسط ویتال و پوری، آزمایش شده است.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
با آشکارترشدن اهمیت مدیریت زنجیره تأمین نزد صاحبان صنعت، نقش هماهنگی و یکپارچگی مؤلفههای مختلف زنجیره تأمین در ایجاد مزیت رقابتی، پررنگتر شده است. این مقاله یک مدل ریاضی جامع برای مسئله مکانیابی- مسیریابی- موجودی محصولات فاسدشدنی را با درنظرگرفتن کمبود، زمان حمل و ملاحظههای زیستمحیطی در شرایط عدمقطعیت ارائه میدهد. بهاینمنظور، یک روش حل دقیق از راه فرمولهکردن مسئله بهصورت برنامهریزی غیرخطی عدد صحیح مختلط با استفاده از رویکرد تصادفی مبتنی بر سناریو ارائه شده است که همزمان مجموع هزینههای سیستم (هزینه مکانیابی مراکز با سطح ظرفیت معین، هزینه عملیاتی مراکز، هزینههای حملونقل و نگهداری موجودی و یا کمبود مرکز ترکیبی تولید/ بازرسی)، مجموع حداکثر زمان در زنجیره و انتشار آلایندهها در کل شبکه را کمینه میکند. بهدلیل NP-hardبودن مسئله، برای حل آن رویکردی از الگوریتم
ژنتیک پیشنهاد شده است. بهمنظور اعتبارسنجی، نتایج الگوریتم پیشنهادی در مثالهای اندازه کوچک با نتایج حل روش دقیق مقایسه شدهاند. نتایج نشاندهنده توانایی الگوریتم پیشنهادی در رسیدن به جوابی با درصد اختلاف قابلقبول در زمانی بسیار کمتر نسبت بهروش حل دقیق میباشد. همچنین نتایج حاصل از عملکرد الگوریتم براساس شاخصهای استاندارد بررسی شده است. نتایج محاسباتی، کارایی مدل ارائهشده و روش حل پیشنهادی را نشان میدهد.