جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای تجزیه کلاستر
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۴ )
چکیده
تنوع، ساختار ژنتیکی و میزان تفرق چهار سویه از ماهی زینتی بارب، Puntius tetrazona، شامل تایگر، رزی، آلبینو و گرین بارب با استفاده از نشانگرهای ریزماهوارهای بررسی شد. استخراج DNA از۱۶۰ قطعه ماهی (هر سویه ۴۰ قطعه) از بافت باله پشتی با استفاده از کیت دنا-زیست آسیا و پروتکل شرکت انجام گردید. واکنش تکثیر ۴ نشانگر با استفاده از آغازگرهایSm۱۷، Sm۲۵، Ma۱۰۶ و Ma۱۰۹ انجام و بر روی ژل آکریل آمید ۸ درصد الکتروفورز شد. نتایج بیانگر چندشکلی بودن تمام جایگاههای مورد مطالعه بود. تعداد آللهای مشاهده شده چهار جایگاه در تمام جمعیت برابر با ۲۱ آلل بود. میانگین تعداد آلل بهازای هر نشانگر در تمام جمعیت برابر با ۲۵/۵ و در دامنه ۳ تا ۶ آلل قرار داشت. متوسط تعداد آلل مشاهده شده هر سویه بهترتیب تایگر، گرین، آلبینو و رزی بارب برابر ۲۵/۳، ۲۵/۳، ۴ و ۲۵/۳ آلل بودند. متوسط هتروزیگوسیتی مشاهده شده و مورد انتظار در تمام جمعیت بهترتیب برابر با ۲۴/۰ و ۴۹/۰ بودند. اکثر جایگاهها در جمعیتهای مختلف انحراف از تعادل هاردی-واینبرگ را نشان دادند. تجزیه دادههای مولکولی نشان داد که بخش قابل توجهی از تنوع افراد (۹۷ درصد) در درون سویهها است. مقدارFst در مطالعه حاضر برابر با ۰۳/۰ بود که نشان از تفرق پایین جمعیتها است. تجزیه کلاستری UPGMA براساس فاصله ژنتیکیNei تفرق بسیار کمی در بین سویههای مختلف تایگر بارب نشان داد. بنابراین، هر چند نشانگرهای ریزماهوارهای استفاده شده در مطالعه ساختار ژنتیکی سویهها مناسب بودند، اما درجه تفرق سویهها بسیار کم و حاکی از درجه خویشاوندی بالای آنها است.
علی سلیمانی قزلجه، رضا درویش زاده، آسا ابراهیمی، محمد رضا بی همتا،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
خشکی یکی از مهمترین عوامل محدود کننده رشد و تولید محصول گیاهان زراعی در اکثر نقاط جهان و ایران است. در این تحقیق تنوع ژنتیکی ۱۰۰ لاین مختلف آفتابگردان بر اساس صفات زراعی- مورفولوژیکی تحت شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی در قالب طرح لاتیس ساده با دو تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج تجزیه واریانس مرکب بیانگر تفاوت معنیدار بین لاینها در اکثر صفات مورد بررسی بود. بالاترین ضریب تغییرات ژنتیکی در شرایط آبیاری نرمال در صفت قطر ساقه و پایین ترین ضریب در صفت محتوای آب نسبی مشاهده شد. در شرایط تنش خشکی بالاترین ضریب تغییرات ژنتیکی در صفت عملکرد دانه و پایین ترین ضریب در صفت روز تا گلدهی مشاهده شد. همبستگی مثبت و معنی دار بین عملکرد دانه و اکثر صفات اندازه گیری شده در هر ۲ شرایط محیطی مشاهده شد. تجزیه رگرسیون گام به گام نشان داد که در شرایط تنش خشکی قطر طبق، عرض برگ و طول دمبرگ در مجموع ۹/۷۳ درصد از تغییرات عملکرد دانه و در شرایط نرمال قطر طبق و ارتفاع بوته ۶/۷۳ از تغییرات عملکرد دانه را توجیه می نمایند. در تجزیه خوشهای به روش وارد، هم در شرایط تنش خشکی و هم در شرایط نرمال، لاین ها در ۴ گروه قرار گرفتند اما توزیع لاین ها در گروه ها بسته به شرایط تنش متفاوت بود که بیانگر وجود تنوع ژنتیکی و امکان انتخاب برای مقاومت به خشکی است.
علی غفاریآذر، رضا درویشزاده، بفرین مولایی، دانیال کهریزی، بابک درویشی،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
ذرت یکی از گیاهانی است که بهطور گسترده در سطح جهان بهدلیل سازگاری بالای آن برای تامین مواد غذایی انسان، دام و همچنین مواد خام محصولات صنعتی کشت میشود. تحقیق حاضر با هدف گروهبندی لاینهای خالص ذرت .LZea mays با استفاده از صفات آگرومورفولوژیک در راستای تولید بذر هیبرید صورت گرفت. ۱۰۰ لاین خالص ذرت هر کدام در ۶ گلدان به منزله ۶ تکرار کشت و در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در فضای باز محوطه گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه در سال ۱۳۹۴ چیده شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین لاینها از نظر تمامی صفات مورد مطالعه تفاوت معنیدار وجود دارد. ضرایب همبستگی بالایی بین صفات مورد مطالعه مشاهده شد. بالاترین ضریب همبستگی بین صفت طول چوب بلال با وزن چوب بلال (۰/۸۲۲) مشاهده شد. تجزیه رگرسیون گامبهگام نشان داد صفات طول چوب بلال و وزن چوب بلال ۶۶/۴% تغییر عملکرد دانه را توجیه میکنند. در تجزیه کلاستر لاینها در چهار دسته گروهبندی شدند. بیشترین فاصله براساس روش ماهانالوبیس بین کلاسترهای ۲ و ۴ برابر ۲۸/۰۷ مشاهده شد. نتایج حاصل از گروهبندی براساس تجزیه به مولفههای اصلی موید نتایج تجزیه کلاستر بود. بهطور بالقوه ژنوتیپهای گروههای ۲ و ۴ میتوانند بهعنوان والدین واریتههای هیبرید و تولید جوامع در حال تفرق استفاده شوند.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۷ - ( ۲-۱۴۰۳ )
چکیده
هسته خرما منبعی غنی از مواد معدنی، فیبر، کربوهیدارت و دارای ترکیبات آنتیاکسیدانی بالایی است که میتواند بهعنوان یک منبع ارزان و فراسودمند در فرمولاسیون محصولات غذایی در کشور مورد استفاده قرار گیرد. این پژوهش به منظور بررسی میزان عناصر غذایی در هسته ۱۵ رقم خرمای تحت کشت در استان خوزستان شامل ارقام داخلی (فرسی، استعمران، زاهدی، دیری، بلیانی، بریم، برحی، سویدانی، اشرسی، حلاوی، عویدی و پیارم) و خارجی (مجول، دگلتنور، توری) در پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری انجام شد. این ارقام در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین میزان مواد معدنی هسته ارقام مختلف خرمای مورد بررسی، تفاوت بسیار معنیداری از نظر میزان عناصر معدنی آهن، منگنز، مس، روی، سدیم، پتاسیم و کلسیم وجود دارد. در هستههای خرما، عنصر پتاسیم دارای بالاترین مقدار نسبت به سایر عناصر بود و پس از آن کلسیم، سدیم، روی، آهن، منگنز و مس قرار گرفتند. بالاترین میزان عناصر آهن و منگنز در هسته رقم دیری و بالاترین میزان مس و پتاسیم در هسته رقم مجول مشاهد شد. هسته رقم دگلتنور داری بالاترین میزان سدیم و کلسیم بود. همچنین، بالاترین میزان عنصر روی در هسته رقم برحی یافت شد. در هستههای ارقام مختلف خرما، بین درصد کلسیم و درصد سدیم بیشترین همبستگی مثبت و معنیدار مشاهده شد. بر اساس نتایج تجزیه خوشهای، ارقام خرمای مورد بررسی از نظر میزان عناصر غذایی هسته، در چهار گروه اصلی طبقهبندی شدند. بهطور کلی، هستههای خرمای ارقام مورد بررسی، حاوی مقادیر قابل توجه اما کاملا متغیری از عناصر غذایی بودند و استفاده از هستههای ارقام خرمای داخلی دیری و برحی و رقم خارجی مجول بهعنوان اجزای مهم در تولید مواد غذایی فراسودمند در کشور توصیه میشود.
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۸ )
چکیده
رتروترنسپوزونها به خاطر توانایی ایجاد تنوع ژنتیکی و تغییرات ژنومی در ژنومهای گیاهی به عنوان نشانگرهای مولکولی ایدهآل جهت مطالعه تنوع ژنتیکی، انگشتنگاری DNA و تهیه نقشه ژنتیکی در گونههای گیاهی بشمار میروند. در این مطالعه نشانگرهای IRAP و REMAP مبتنی برخانوادههای رتروترنسپوزونی LTR دار (از گندم و جو) جهت مطالعه تنوع ژنتیکی و تعیین ساختار ژنتیکی ۹۴ لاین و رقم بومی گندم دوروم (Triticum turgidum L.) مورد استفاده قرار گرفت. در کل با استفاده از ۶ ترکیب آغازگری IRAP و ۱۵ ترکیب آغازگری REMAP به ترتیب تعداد ۶۳ و ۱۴۱ مکان تکثیر شد. درصد چندشکلی برای آغازگرهای IRAP و REMAP به ترتیب ۱۵/۴۷ و ۸۱/۴۷ درصد بود. بین میانگین هتروزیگوسیتی مورد انتظار (He)، تعداد اللهای مؤثر (Ne) و شاخص شانن (I) محاسبه شده بر اساس نشانگرهای IRAP و REMAP اختلاف قابل توجهی مشاهده نشد. گروهبندی مبتنی بر هر دو روش بیزین و تجزیه خوشهای بر مبنای الگوریتمNeighbor joining (NJ) ژنوتیپهای مورد مطالعه را در پنج گروه قرار داد. تنوع ژنتیکی قابل ملاحضهای (۱۱ درصد) بین گروههای حاصل تجزیه ساختار ژنتیکی با استفاده از نرمافزار STRUCTUR در مقایسه با تنوع درون گروهی (۸۹ درصد) حاصل شد (PhiPT =۰,۱۱۱; P=۰.۰۰۱). بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق میتوان اظهار داشت که نشانگرهای IRAP و REMAP توسعه یافته بر اساس رتروترنسپوزونهای فعال میتوانند به عنوان ابزار موثر و کارا در برنامههای اصلاحی گندم دوروم جهت تشخیص والدین با فاصله ژنتیکی مناسب مورد استفاده قرار گیرند.