جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای تصفیه پساب

محمد گودرزی، حسینعلی رفیعی پور، فرشته جوکار کاشی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده

پساب حاصل از استفاده آب در مصارف خانگی، صنایع و کارخانه‌ها سبب عوارضی زیست محیطی می‌شود که با ایجاد بوی نامطبوع، محیط مناسبی برای رشد باکتری‌های بیماری‌زا فراهم می کند. در این پژوهش پس از جداسازی میکروارگانیسم‌های بومی پساب صنایع عرق‌گیری گیاهی، توانایی آن‌ها برای کاهش میزان اکسیژن خواهی زیستی BOD و  میزان اکسیژن خواهی شیمیایی COD پساب بررسی شد.
از قسمت­های مختلف پساب صنایع عرق‌گیری کاشان نمونه‌ برداری شد. پس از انتقال نمونه‌ها به آزمایشگاه، از محیط کشت  لیزوژنی براث، برای جداسازی باکتری‌ها استفاده شد. جدایه ها بر اساس ویژگی ظاهری و زیست شیمیایی تفکیک شدند. از میان ۶۹ جدایه ها، چهار جدایه برای سنجش توانایی کاهش BOD و COD انتخاب شده و به پساب کارخانه عرق‌گیری افزوده شدند. کاهش BOD پس از پنج روز با استفاده از دستگاه  BODمتر و کاهشCOD به روش تیتراسیون اندازه‌گیری شد. جدایه‌ها بر اساس آزمون‌های زیست شیمیایی شناسایی شدند.
پس از افزودن سویه­های  منتخب به پساب، میزان BOD و COD ، به ترتیب به ۸۲/۷۱- ۴۳/۴۷ درصد و ۷۹/۴۴-۵۰/۵۶ درصد کاهش یافت. همچنین با افزودن کنسرسیوم سویه ­ها به پساب، میزان BOD و COD  به ترتیب ۲۱/۸۳-۶/۷۶ و ۲۹/۵۷-۳۲/۳۸ درصد کاهش یافت.
 
 طبق نتایج بدست آمده، پساب حاوی سویه­های باکتریایی است که توانایی بالایی در کاهش میزان BOD وCOD  و همچنین تجزیه مواد آلی موجود در پساب دارند، به گونه­ای که با استفاده مجدد از پساب تصفیه شده، امکان سرمایه­گذاری در بخش کشاورزی و صنعت وجود دارد. بنابراین می­توان از این سویه­ها برای تصفیه پساب صنایع عرق­گیری گیاهی استفاده نمود.
 

دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده

کمپوست به عنوان یکی از این روش‌های بازیافت زباله‌ها به کود می‌باشد. یکی از مشکلات موجود در این فرایند، مدیریت شیرابه است که اثرات نامطلوبی بر محیط زیست و سلامتی دارد. شیرابه به دلیل داشتن ترکیبات آلی پیچیده که به روش زیستی به سختی تجزیه می‌شوند، به تصفیه شیمیایی از جمله اکسیداسیون پیشرفته نیاز خواهند داشت. در این مطالعه کارایی فرایند H۲O۲/UV برای تصفیه شیرابه کمپوست تصفیه شده توسط روش بیولوژیکی در سیستم ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این مطالعه ارزیابی بازده فرایند آب‌اکسیژنه با تابش UV(H۲O۲/UV) به منظور حذف اکسیژن‌خواهی شیمیایی (COD) و رنگ و کدورت با استفاده از روش پاسخ سطحی (RSM) در طرح مرکب مرکزی (CCD) بود. شرایط عملیاتی مختلف شامل pH اولیه، دز آب‌اکسیژنه و زمان تماس با UV به منظور کاهش آلاینده‌های شیرابه کمپوست برای بهینه‌سازی حداکثر حذف آلاینده‌ها بررسی شد. تعداد ۲۰ تیمار انجام شد. شرایط بهینه درpH اولیه ۵/۷، دز آب‌اکسیژنه mL/L ۳/۲ و زمان تماس با UV در ۹۵ دقیقه حاصل گردید. میزان حذف COD، رنگ و کدورت شیرابه توسط فرایند H۲O۲/UV در شرایط بهینه حذف با روش پاسخ سطحی به ترتیب %۳۲/۱۲، %۸۳/۲۰ و NTU ۶۸/۸ به دست آمد. نتایج نشان داد فرایند H۲O۲/UV در کاهش کدورت موفق‌تر بوده است و در حذف COD کارایی چندانی نداشته است.

صفحه ۱ از ۱