جستجو در مقالات منتشر شده
۲ نتیجه برای تنظیمکننده رشد
زهرا هاشمزاده، مریم جعفرخانی، یوسف حمیداُقلی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: تولید انبوه و بهنژادی عناب (Ziziphus jujuba Mill) بهعنوان یک درخت میوه و گیاه دارویی باارزش و سازگار با مناطق خشک و نیمهخشک اهمیت خاصی دارد. هدف پژوهش حاضر بهینهسازی روش باززایی مستقیم در عناب بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر ریزنمونهها شامل برگ برشخورده به سه قسمت، برگ برشخورده از چهارطرف و برگ کامل از گیاهان درون شیشه بودند و در محیطهای کشت موراشیگ و اسکوگ (MS)، اختصاصی گیاهان چوبی (WPM) با غلظتهای متفاوت تیدیازرون (TDZ؛ صفر، ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰میکرومولار) و نفتالیناستیکاسید (NAA؛ صفر و یکمیکرومولار) مقایسه شدند. تاثیر تیمارهای ۲ و ۴ هفته تاریکی بر میزان باززایی بررسی شد. آزمایشها بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی صورت گرفت. میانگین دادههای آماری با استفاده آزمون چنددامنهای دانکن مقایسه شد. نرمافزار SAS ۹.۳.۱ به کار رفت و تفاوت در سطح احتمال ۱% معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: تیمار دو هفته تاریکی با میانگین ۱/۳۸ مناسبتر از ۴ هفته بود. بیشترین میزان باززایی (۲/۲۷) در ریزنمونه برگ برشخورده به سه قسمت حاصل شد. بیشترین درصد باززایی (۰/۷۵%) و بیشترین تعداد شوتهای باززاشده (۴/۸۳) در تیمار محیط کشت MS شامل تنظیمکنندههای رشد یکمیکرومولار NAA و ۱۰میکرومولار TDZ حاصل شد.
نتیجهگیری: میزان بازیابی عناب تحت تاثیر نوع ریزنمونه، محیط کشت و تنظیمکنندههای رشد گیاه است. حداکثر باززایی در برگ برشخورده به سهقسمت و در محیط MS حاوی یکمیکرومولار NAA و ۱۰میکرومولار TDZحاصل میشود. گیاهچههای حاصله ریشهدار و با موفقیت در محیط "برونشیشه" سازگار میشوند.
فرخنده رضانژاد، اسما السادات حسینی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
عروسک پشت پرده (فیسالیس آلککنگی؛ Physalis alkekengi L) با کاسبرگهای زیبا و رنگی اطراف میوه در فضاهای سبز کشت میشود. همچنین در طب سنتی و درمان طیف وسیعی از بیماریها، به کار میرود. باززایی و ریزازدیادی آن از ریزنمونههای گره و میانگره با غلظتهای مختلف تنظیمکنندههای رشد در کشت در شیشه انجام شد. پس از بهینهسازی شرایط ضدعفونی و جوانهزنی بذر، دانهرستهای سترون به محیط کشت MS پایه بهمنظور ایجاد گیاهچههای سترون بهعنوان منبع ریزنمونه منتقل شدند. ریزازدیادی ریزنمونهها، در ۱۰ محیط کشت با سطوح مختلف تنظیمکنندههای رشد ۲ و ۴ دیکلروفنوکسی استیکاسید و ۶ بنزیلامینوپورین و همچنین محیط MS بدون هورمون (کنترل) در قالب طرح کاملاً تصادفی بررسی شد. ریزنمونههای میانگره در
محیطهای کشت ۲ (mgl-۱۲, ۴-D۲/۰)،
۳ (mgl-۱۲, ۴-D۲/۰+mgl-۱BAP۲/۰)
و ۴ (mgl-۱۲, ۴-D۵/۰+mgl-۱BAP۲/۰)
شاخساره و سپس روی همین محیطها ریشهدار شدند. ریزنمونههای گره در شاهد و همه تیمارهای هورمونی شاخساره تولید کردند که بهطور جالب توجه، شاخسارهای تولیدشده از ریزنمونه گره در شاهد، پس از ۷ روز، روی همان محیط ریشهدار شدند (۷۰%). سایر شاخسارهای حاصل از گره در محیط ریشهزایی MS۲/۱+mgl-۱BAP۱ ریشهدار شدند. نهالهای ریشهدارشده با موفقیت ۱۰۰% در محیطهای حاوی پرلیت و خاک سازگار و سپس در گلخانه رشد و ایجاد گل نمودند. مطالعه حاضر قابلیت باززایی بالای گیاه عروسک پشت پرده را بهعنوان یک گیاه زینتی مهم در شرایط کشت در شیشه نشان میدهد. با توجه به کشت در شیشه آسان آن، میتوان در مطالعات مولکولی و ژنتیکی، تولید گیاهان یکسان و تولید مواد دارویی از این گیاه استفاده کرد.