جستجو در مقالات منتشر شده


۳ نتیجه برای تولوئن

حسام طاولی، خسرو خواجه، مهدی زین الدینی،
دوره ۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده

آلودگی آب یکی از مهمترین مشکلات بشر است. BTEX ( بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن ) استفاده گسترده ای در صنعت دارند و دارای اثرات سرطانزایی بر انسان هستند. پس این بخش از آلودگیهای آب (ترکیبات آروماتیک محلول در آب) دارای اهمیت بیشتری هستند. سامانه های رصدی که میتوانند وجود BTEX را در منابع آبی تشخیص دهند از قبیل کروماتوگرافی گازی گرانقیمت هستند بنابر ابن به سامانه های ساده تری نیازمندیم که با استفاده از آن تعداد نمونه هایی را که به آنها مشکوک هستیم و باید با روشهای گرانقیمت تر تجزیه و تحلیل کنیم کاهش دهیم. زیست گزارشگرها زیر مجموعه ای از زیستحسگرها هستندکه جهت احساس و رصد بعضی محرکها استفاده می شوند. یک زیست گزارشگر یک موجود زنده مانند گیاه یا باکتری می باشد که به روش ژنتیکی طوری دستکاری شده است تا دارای یک پروموتر حساس به یک محرک شیمیایی یا فیزیگاهها اندازه گیری شود. در این تحقیق یک ژن پروتئین فلورسنت سبز به عنوان ژن گزارشگر در فرودست پروموتر حساس به BTEX ای به نام PtbuA۱ در Escherichia coli قرار داده شده است و پاسخ آن به BTEX مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج ما نشان می دهد که زیست گزارشگر نسبت به تولوئن حساس است. دما و زمان بهینه زیستگزارشگر نیز مشخص شد.

دوره ۱۵، شماره ۷۸ - ( ۵-۱۳۹۷ )
چکیده

میوه‌ی کنار دارای خصوصیات تغذیه‌ای بسیار مفیدی می‌باشد و برای درمان بیماری‌های مختلفی در طب سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ویژگی‌های ضداکسایشی عصاره‌های اتانولی، متانولی و آبی میوه کنار (Ziziphus spina-christi) در سه غلظت ۶۰۰، ۸۰۰ و ۱۰۰۰ PPM و مقایسه بهترین عصاره با ضداکسایش مصنوعی BHT با غلظت ۲۰۰ PPM در روغن سویا بود. عصاره اتانولی کنار در هر سه غلظت ۶۰۰ ، ۸۰۰ و ۱۰۰۰ PPM در تمام آزمون‌های آنتی‌اکسیدان (DPPH، ظرفیت ضداکسایشی کل و قدرت احیاکنندگی اتم آهن) به صورت معناداری عملکرد بهتری نسبت به عصاره‌های متانولی و آبی داشت. عصاره متانولی نیز نسبت به عصاره آبی در تمام آزمون‌ها به صورت معناداری عملکرد بهتری از خود نشان داد. در مقایسه با BHT در دو آزمون قدرت مهار کنندگی و ظرفیت ضداکسایشی کل، غلظت ۱۰۰۰ PPM دو عصاره اتانولی و متانولی و در آزمون قدرت احیا کنندگی فقط غلظت ۱۰۰۰ PPM عصاره اتانولی عملکرد بهتری در مقایسه با BHT داشتند. در جلوگیری از اکسایش روغن سویا (آزمون پراکسید و TBA) عصاره‌ منتخب از آزمون‌های ضداکسایشی(اتانولی) در دو غلظت ۸۰۰ و ۱۰۰۰ PPM به صورت معنی‌داری عملکرد بهتری نسبت به BHT داشت و در غلظت ۶۰۰ PPM اثر این عصاره از BHT به صورت معنی‌داری ضعیف‌تر بود. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره اتانولی کنار دارای بیشترین قدرت ضداکسایشی می‌باشد و در غلظت‌‌های بالا توان رقابت با غلظت‌‌‌های مورد استفاده BHT (۲۰۰ PPM ) در مواد غذایی را دارد و برای معرفی به عنوان جایگزین ضداکساینده مصنوعی BHT مناسب می‌باشد.

دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

در این تحقیق، از فرایند شبه فنتون برای حذف تولوئن از محلول های آبی با غلظت اولیه ppm۱۰۰ استفاده شد. نانوذرات اکسید آهن با قطر حدود nm ۱۸، از کاتالیست های مستعمل پتروشیمی تبریز با استفاده از آسیاب گلوله ای تهیه شد. کاتالیست های مستعمل و نانوذرات تهیه شده، توسط آنالیزهای BET، XRF، XRD و FE-SEM تعیین مشخصات شدند. برای تعیین غلظت تولوئن، از دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) استفاده شد. به منظور بررسی بر هم کنش پارامترهای تاثیرگذار [H۲O۲]/[Catalyst]، ]غلظت آلاینده [H۲O۲]/[و زمان واکنش (دقیقه) بر درصد حذف تولوئن و یافتن شرایط بهینه، طراحی آزمایش به روش RSM صورت گرفت و مقادیر بهینه برای این پارامترها به ترتیب ۴۶۰/۰، ۹۲۸/۴ و ۷/۱۰۵ بدست آمد. معادله درجه دوم با ضریب همبستگی بسیار بالایی برای پیش بینی حذف تولوئن برازش شد که مقادیر R۲ و R۲(adj) مدل پیش بینی شده، به ترتیب برابر با %۱۴/۹۹ و %۳۷/۹۸ توسط نرم افزار minitab حاصل شد. بر اساس آزمایش های انجام شده، در شرایط بهینه پارامترهای تاثیرگذار، حذف کامل تولوئن از محلول های آبی حاصل شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که روش RSM ابزار مناسبی جهت مدلسازی و بهینه سازی فرایند شبه فنتون برای حذف تولوئن می باشد. همچنین نتایج نشان داد که نانوذرات اکسید آهن تهیه شده از کاتالیست های مستعمل پتروشیمی تبریز، قابلیت بسیار خوبی برای استفاده در فرایند شبه فنتون جهت حذف تولوئن از محلول های آبی دارند.

صفحه ۱ از ۱