جستجو در مقالات منتشر شده


۹ نتیجه برای تیمول


دوره ۵، شماره ۴ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده

موضوع تحقیق: در ده­های اخیر روش­های بهینه‌سازی مبتنی بر پدیده­های طبیعی به دلیل عدم نیاز به انجام محاسبات سنگین ریاضی، عدم وابستگی به نقاط انتخابی اولیه و قابلیت بهینه­سازی نسبت به سایر روش­ها، در زمینه بهینه­سازی ترکیبی جایگاه ویژه­ای پیدا کرده­ است. علاوه بر این شبکه عصبی مصنوعی به‌عنوان یکی از ابزار قدرتمند هوش مصنوعی در شبیه­سازی فرایندها به‌کار برده می­شود. به­کارگیری شبکه عصبی برای مدل­سازی  فرایند آلکیلاسیون متاکروزل با ایزوپروپانول و روش فرا ابتکاری در به دست آوردن شرایط بهینه برای کاتالیست و واکنش می­تواند گام موثری، در جهت انجام فرایند با بازده بالا فراهم ­سازد.
روش تحقیق: در این پژوهش شبکه عصبی برای پیش­بینی فرایند آلکیلاسیون متاکروزل با ایزوپروپانول و الگوریتم کلونی زنبورهای عسل به منظور بهینه‌سازی بازده فرایند به کار گرفته شد. شبکه عصبی طراحی شده دارای ۵ نرون در لایه پنهان می­باشد. به منظور بررسی عملکرد الگوریتم پیشنهادی، شبکه عصبی مصنوعی برای پیش بینی تبدیل متاکروزل و گزینش پذیری آن به تیمول در فرایند آلکیلاسیون متاکروزل با ایزوپروپانول ۱۲۰ داده استفاده شد. در این فرایند،‌ سرعت فضایی (WHSV)، فشار و دما، به‌عنوان متغیرهای ورودی و تبدیل متاکروزل و گزینش پذیری تیمول به‌عنوان متغیرهای خروجی شبکه عصبی در نظر گرفته شده است.
نتایج اصلی: سیستم شبیه­سازی طراحی شده با ضریب رگرسیون (R۲) بالاتر از %۹۷,۵،‌ نشان‌دهنده دقت بالای شبکه عصبی طراحی شده برای این فرایند می­باشد. میزان بیشینه بازده این فرایند با استفاده از الگوریتم کلونی زنبورهای عسل  ۲۸.۹%  )با متغیرهای قابل تنظیم  h۰,۰۶۲ WHSV=، فشار  bar۱,۵ و دمای ˚C ۳۰۰( حاصل شد. هم­چنین برای دستیابی به کارایی بهتر الگوریتم بهینه سازی، مقادیر مطلوب ضریب شتاب و جمعیت زنبورها با آزمون سعی و خطا ۱۰۰ و ۱۰حاصل شد.
فاطمه صداقت، مرتضی یوسف زادی، آرش قادری، فاطمه شایسته،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده

در محیط‌ دریا، بیوفیلم‌ تشکیل شده روی سطوح غوطه‌ور، منجر به فولینگ ارگانیسم‌های بزرگ‌تر می‌شود؛ که این امر مشکلات اقتصادی و زیست‌محیطی فراوانی برای صنایع دریایی به همراه دارد. با توجه به اثرات زیان‌آور آنتی‌فولینگ‌های شیمیایی، توسعه‌ی راهکارهای ضد بیوفیلم سازگار با محیط زیست می‌تواند گامی مهم جهت کنترل فولینگ باشد. از اینرو، مطالعه‌ی حاضر با هدف جداسازی باکتری‌های تشکیل دهنده‌ی بیوفیلم از آب‌های خلیج فارس و بررسی اثر ضد میکروبی تیمول بر باکتری‌های منتخب انجام گرفت. ۸۲ ایزوله‌ی باکتریایی جداسازی و توانایی تشکیل بیوفیلم توسط آن‌ها سنجش شد. در این میان، پنج ایزوله انتخاب و شناسایی با استفاده از توالی ۱۶S rRNA انجام گرفت. نتایج نشان داد که پنج ایزوله‌ی منتخب متعلق به شاخه‌ی proteobacteria (جنس Vibrio، Kangiella و Psudoaltromonas) می‌باشند. در بررسی اثر ضد باکتری تیمول به روش انتشار دیسک، باکتری (PH۱) K. spongicola (با قطر هاله ۵۷/۰ ±۱۸میلی‌متر) ، بیش‌ترین حساسیت را نشان داد. کم‌ترین غلظت بازدارنده (MIC) و کشنده‌ی رشد (MBC) (به ترتیب در غلظت ۵/۳۱ و ۵/۶۲ میکروگرم / میلی‌لیتر) نیز در مقابل همین باکتری بدست آمد. نتایج حاصل از بررسی قدرت مهاری تیمول بر پدیده‌ی تشکیل بیوفیلم و همچنین تخریب بیوفیلم تشکیل شده‌ی باکتریPsudoaltromonas sp. (PH۱۸)  نشان داد که تیمول در غلظت‌های کم‌تر از MIC قادر به مهار تشکیل بیوفیلم می‌باشد که این تاثیر بر تخریب بیوفیلم، در غلظت‌های بالاتر از MIC قابل توجه است. بر اساس نتایج بدست آمده، به دلیل فعالیت ضد بیوفیلمی تیمول در مقابل باکتری‌های دریایی، استفاده از آن به عنوان یک ترکیب طبیعی در پوشش‌های آنتی‌فولینگی قابل پیشنهاد است.
فاطمه صداقت، مرتضی یوسف زادی، ارش قادری، فاطمه شایسته،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده

فراریت اسانس‌ها و ناپایداری آن‌ها در برابر عوامل محیطی، موجب محدودیت استفاده از آن‌ها می‌گردد. با این وجود، کپسوله ‌کردن در نانوذرات پلیمری می‌تواند به طور قابل توجهی نیمه عمر این ترکیبات را افزایش دهد و استفاده از آن‌ها را به مدت طولانی‌تری، امکان‌پذیر نماید. در میان انواع پلیمرهای مورد استفاده در کپسولاسیون اسانس‌ها، پلیمر زیست‌تخریب‌پذیرکیتوسان به دلیل سمیت پایین و رهایش کنترل شده بسیار مورد توجه است. از اینرو، پژوهش حاضربا هدف نانوکپسولاسیون کارواکرول و تیمول درکیتوسان با تکنیک ژل‌سازی یونی انجام گرفت؛ و با در نظر گرفتن سه متغیر غلظت کیتوسان (۱/۰- ۳/۰ درصد)، غلظت TPP (۱/۰- ۲/۰ درصد) و غلظت اسانس (۱/۰- ۲/۰ درصد)، متوسط اندازه‌ی نانوذرات با استفاده از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی بهینه‌سازی شد. توزیع اندازه‌ی ذرات و شاخص پراکندگی (PDI) نانوفرمولاسیون‌های آماده‌سازی شده به کمک آنالیز DLS، تأیید بارگیری اسانس با آنالیز FTIR و بازده‌ی کپسولاسیون به روش اسپکتروفتومتری تعیین شد. در ادامه، نتایج حاصل از بهینه‌سازی سنتز نانوذرات مورد بررسی قرار گرفت که بر این اساس، شرایط بهینه‌ی سنتز نانوذرات کیتوسان- تیمول و دستیابی به سایز ۱۰۱ نانومتر و بازده‌ی کپسولاسیون ۷۲ درصد، غلظت ۱۱/۰ درصد کیتوسان، ۱۹/۰ درصد TPP و ۱۴/۰ درصد تیمول تعیین شد. در مورد نانوذرات کیتوسان- کارواکرول، غلظت ۱۳/۰ درصد کیتوسان، ۱۹/۰ درصد TPP و ۱۵/۰ درصد کارواکرول منجر به تشکیل نانوذراتی با سایز ۹۵ نانومتر و بازده‌ی کپسولاسیون ۶۵ درصد گردید. به ‌طورکلی، نتایج این مطالعه توانایی روش سطح پاسخ جهت پیش‌بینی اندازه و پراکندگی ذرات نانوفرمولاسیون‌های کیتوسان حاوی کارواکرول و تیمول را نشان داد.
 

دوره ۱۶، شماره ۹۱ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

بالا رفتن سطح آگاهی مردم نسبت به اثرات منفی نگهدارنده‌های شیمیایی منجر به انجام تحقیقات بیشتر در زمینه اثر ضدمیکروبی اسانس‌های گیاهی و پتانسیل آنها برای استفاده به عنوان ترکیبات نگهدارنده شده است. در این مطالعه اثر ضدمیکروبی ترکیبات تیمول، کارواکرول، اوژنول و منتول که از مواد موثره‌ی شناخته شده و فراوان در اسانس‌های گیاهی مختلف هستند بر باکتری‌های باسیلوس سرئوس (PTCC ۱۱۵۴سودوموناس نیگریفاسینس (ATCC ۱۹۳۷۵اروینیا کاروتوورا (PTCC ۱۶۷۵) و زانتوموناس کامپستریس (PTCC ۱۴۷۳) به روش میکرودایلوشن و انتشار دیسک بررسی شد. در روش میکرودایلوشن، کمترین غلظت بازدارنده رشد ۵۰ ppm گزارش شد که مربوط به اثر ترکیب تیمول بر سودوموناس نیگریفاسینس، اروینیا کاروتوورا و باسیلوس سرئوس بود. در حالیکه بیشترین غلظت بازدارنده رشد برای سودوموناس نیگریفاسینس مربوط به ترکیب منتول (۱۰۰ ppm) و برای  باسیلوس سرئوس، اروینیا کاروتوورا و زانتوموناس کامپستریس مربوط به ترکیب اوژنول (به ترتیب ۱۲۵، ۱۲۵ و ۱۰۸ ppm) تعیین شد. بزرگترین هاله مهار رشد با قطر ۸/۸ میلی‌متر مربوط به اثر منتول بر سودوموناس نیگریفاسینس بود و کوچکترین هاله مهار رشد با قطر ۸/۵ میلی‌متر مربوط به اثر اوژنول بر اروینیا کاروتوورا بود. منتول نسبت به سایر ترکیبات اثر ضد میکروبی قویتری نشان داد و اوژنول ضعیف ترین اثر را داشت (p-value<۰,۰۵). این در حالیست که هر چهار ترکیب درجات مختلفی از اثر ضد میکروبی بر میکروارگانیسم‌های مولد فساد را داشتند و پتانسیل آنها برای استفاده به عنوان ترکیبات نگهدارنده نشان داده شد.

دوره ۱۸، شماره ۱۱۶ - ( ۷-۱۴۰۰ )
چکیده

سبزیجات عمر انباری پایینی دارند و از آنجا که به صورت تازه خوری مصرف می­شوند، استفاده از روش­های سالم و طبیعی برای افزایش ماندگاری آن ضروری است. پژوهش حاضر اثر بسته بندی فعال حاوی اسانس تیمول را  بر روی رنگ سنجی و pH، ارزیابی میکروبی مشتمل بر شمارش کل کپک و مخمر و خواص حسی در طول شش روز ماندگاری در دمای یخچال در مدت زمان نگهداری مورد تحقیق قرار می­دهد. بدین منظور سالاد فصل با فیلم­های پلی­پروپیلن اصلاح شده  و پلی­اتیلن با چگالی پایین   به مدت ۱، ۲ و ۳ روز غوطه­ وری در تیمول بسته بندی شدند. نتایج نشان داد که سالادهای فصل بسته بندی شده با فیلم­های پلی­پروپیلن اصلاح شده و پلی­اتیلن با چگالی پایین غوطه­ ور شده در اسانس تیمول برای ۳ روز بیشترین pH و کمترین شمارش کپک و مخمر را نسبت به نمونه کنترل و دیگر تیمارها داشت.  شمارش کپک و مخمر در نمونه­های بسته­بندی شده با پروپیلن اصلاح شده حاوی اسانس در مقایسه با پلی­اتیلن با چگالی پایین/اسانس تیمول به طور معنی­داری کمتر بود(۰۵/۰ p<). فاکتور­های  L*و a*- در طول زمان نگهداری کاهش پیدا کرد. شاخص­های L*و a*- سالاد فصل در فیلم­های پلی­پروپیلن اصلاح شده و پلی­اتیلن با چگالی پایین  غوطه ور شده برای ۳ روز در مقایسه با نمونه شاهد و دیگر گروها کمتر بود. ارزیابی حسی نمونه­های سالاد فصل نشان داد غوطه­وری در اسانس تیمول موجب بهبود خواص حسی شده است (۰۵/۰ p<).
از آنجایی که پوشش­دهی فیلم­های پلی­پروپیلن اصلاح شده  و پلی­اتیلن با چگالی پایین  به ویژه فیلم پلی­پروپیلن اصلاح شده  سه روز غوطه­ ور شده در تیمول موجب بهبود رنگ، کاهش تعداد کپک و مخمر و افزایش عمر ماندگاری و بهبود خواص حسی سالاد فصل شد. بنابراین فیلم­های تیمار شده با اسانس تیمول می­توانند به عنوان بسته بندی فعال عمل کنند.

دوره ۱۹، شماره ۱۳۰ - ( ۹-۱۴۰۱ )
چکیده

هدف از این مطالعه درون‌پوشانی تیمول و رسوراترول تهیه شده با نانوذرات کامپوزیتی زئین- کازئینات و بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد میکروبی آن‌ها بود. بدین منظور برای تهیه نانوذرات کامپوزیتی زئین- کازئینات از روش دیسپرسیون مایع - مایع استفاده گردید. در این مطالعه تاثیر غلظت‌های مختلف تیمول و رسوراترول (صفر تا ۱۰۰ درصد) و نسبت‌های مختلف هسته به دیواره (۱ : ۱۰ و ۱: ۲۰) بر توانایی مهار رادیکال‌های آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی یون آهن و فعالیت ضدمیکروبی بر باکتری‌های اشریشیا کلی و لیستریا مونوسیتوژنز در محیط کشت و شیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت ۱ به ۱۰ هسته به دیواره، دارای بیشترین میزان توانایی مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن بود و مشخص گردید که افزایش غلظت دیواره به‌جز نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول منجر به افزایش توانایی مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن گردید. باکتری‌های لیستریا موجود در محیط کشت TSB حساس‌ترین باکتری‌ به نمونه‌های تهیه‌شده بود و قوی‌ترین نانوذرات تهیه شده که کمترین MIC و MBC  را داشت به نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت هسته به دیواره ۱ به ۱۰ اختصاص داشت و اغلب، باکتری‌های موجود در شیر نسبت به محیط کشت به این نانوذرات مقاوم‌تر بودند. در نهایت می‌توان گفت که نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت هسته به دیواره ۱ به ۱۰ می‌تواند به‌عنوان ترکیبی با قدرت آنتی‌اکسیدانی و ضد میکروبی مناسب انتخاب گردد.
هدف از این مطالعه درون‌پوشانی تیمول و رسوراترول تهیه شده با نانوذرات کامپوزیتی زئین- کازئینات و بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد میکروبی آن‌ها بود. بدین منظور برای تهیه نانوذرات کامپوزیتی زئین- کازئینات از روش دیسپرسیون مایع - مایع استفاده گردید. در این مطالعه تاثیر غلظت‌های مختلف تیمول و رسوراترول (صفر تا ۱۰۰ درصد) و نسبت‌های مختلف هسته به دیواره (۱ : ۱۰ و ۱: ۲۰) بر توانایی مهار رادیکال‌های آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی یون آهن و فعالیت ضدمیکروبی بر باکتری‌های اشریشیا کلی و لیستریا مونوسیتوژنز در محیط کشت و شیر مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت ۱ به ۱۰ هسته به دیواره، دارای بیشترین میزان توانایی مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن بود و مشخص گردید که افزایش غلظت دیواره به‌جز نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول منجر به افزایش توانایی مهار رادیکال‌های آزاد DPPH و قدرت احیاکنندگی یون آهن گردید. باکتری‌های لیستریا موجود در محیط کشت TSB حساس‌ترین باکتری‌ به نمونه‌های تهیه‌شده بود و قوی‌ترین نانوذرات تهیه شده که کمترین MIC و MBC  را داشت به نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت هسته به دیواره ۱ به ۱۰ اختصاص داشت و اغلب، باکتری‌های موجود در شیر نسبت به محیط کشت به این نانوذرات مقاوم‌تر بودند. در نهایت می‌توان گفت که نمونه حاوی ۷۵ درصد تیمول و ۲۵ درصد رسوراترول با نسبت هسته به دیواره ۱ به ۱۰ می‌تواند به‌عنوان ترکیبی با قدرت آنتی‌اکسیدانی و ضد میکروبی مناسب انتخاب گردد.
 

دوره ۲۱، شماره ۱۴۸ - ( ۳-۱۴۰۳ )
چکیده

 میزان و کیفیت اسانس استخراج شده از گیاه به­ شدت تحت تأثیر شرایط استخراج قرار دارد و لذا بهینه­ سازی شرایط استخراج می­ تواند ما را در دست­یابی به بیش­ ترین و با کیفیت­ ترین اسانس کمک نماید. مرزه سهندی (Satureja sahendica Bornm.) از گیاهان دارویی اندمیک ایران است که به دلیل میزان بالای اسانس و نیز محتوای تیمول بالا در اسانس، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این پژوهش، تأثیر اندازه قطعات گیاهی (سایز مش­های ۱۲، ۱۸ و ۳۵) و نسبت ماده گیاهی به آب (۱ به ۵، ۱ به ۱۰ و ۱ به ۱۵) بر میزان و ترکیبات تشکیل­ دهنده اسانس گیاه مذکور ارزیابی گردید. استخراج اسانس به روش تقطیر با آب با کلونجر و آنالیز اسانس­ ها با دستگاه­ های GC/MS و GC/FID انجام گرفت. نتایج نشان داد که با کاهش اندازه قطعات گیاهی، میزان اسانس به ­طور معنی­ داری کاهش یافت. مطلوب­ ترین نسبت ماده گیاهی به آب برای حصول اسانس بیش­تر، بسته به اندازه قطعات گیاهی متفاوت بود. بیش­ ترین میزان اسانس (۲/۱۵ درصد حجمی/وزنی) از مواد گیاهی با سایز مش ۱۲ و نسبت ۱ به ۱۵ مواد گیاهی به آب به­ دست آمد. تعداد، انواع و میزان ترکیبات تشکیل­ دهنده اسانس به ­شدت تحت تأثیر تیمارهای اعمال­ شده قرار گرفتند. بیش­ ترین میزان تیمول (۸۱/۷۹ درصد) به ­عنوان مهم­ ترین ترکیب اسانس مرزه سهندی، از نمونه­ های با سایز مش ۳۵ و نسبت ۱ به ۱۰ ماده گیاهی به آب، به­ دست آمد. انتخاب مناسب ترین شرایط استخراج، بسته به هدف و ترکیب شیمیایی مورد نظر اسانس، می­ تواند متفاوت باشد.

دوره ۲۱، شماره ۱۵۶ - ( ۱۱-۱۴۰۳ )
چکیده

توت­فرنگی میوه­ای فساد­پذیر بوده و بیماری کپک خاکستری یکی از عوامل کاهش طول دوره نگهداری این محصول است. بدلیل محدودیت­های استفاده از سموم شیمیایی، جهت کنترل این قارچ و حفظ کیفیت و افزایش طول دوره نگهداری، بکارگیری روش­های ایمن مانند استفاده از اسانس­ها و پوشش­های خوراکی ضروری به نظر می­رسد. همچنین فراریت بالای اسانس و ایجاد تغییرات حسی در محصولات کشاورزی استفاده مستقیم آن­ها را برای این منظور دچار چالش کرده است. این پژوهش به منظور افزایش ماندگاری میوه توت­فرنگی با طراحی سامانه­های نانوامولسیونی تیمول همراه با کیتوزان بدین شکل طراحی شده است. در اولین آزمایش اثر نانوامولسیون تیمول، از اجزاء اصلی گیاه آویشن (Thymus vulgaris)، با غلظت ۵ گرم در لیتر، به تنهایی و نیز در ترکیب با زیست پلیمر کیتوزان روی قارچ Botrytis cinerea بررسی شد که تمامی تیمارها در مقایسه با شاهد آلوده، رشد قارچ را به­طور مؤثری کاهش دادند. در این میان تیمار ترکیبی بیشترین میزان بازدارندگی را نشان داد. دومین آزمایش جهت بررسی تغییرات کیفی و تلفات پس از برداشت میوه­های توت­فرنگی پوشش داده شده با تیمول ۵/۰ درصد، نانوامولسیون تیمول ۵/۰ درصد و نانوامولسیون تیمول ۵/۰ درصد در ترکیب با کیتوزان ۵/۰ درصد در دمای ۴ درجه سلسیوس انجام شد. بررسی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد بکارگیری تیمارهای مورد مطالعه بر شاخص­های فیزیکوشیمیایی و بیوشیمیایی میوه توت­فرنگی طی دوره پس از برداشت، اثر مثبتی داشتند و سبب حفظ بهتر سفتی، جلوگیری از کاهش وزن و کاهش بار میکروبی شدند. به­طوری که کمترین میزان کاهش وزن، بیشترین میزان سفتی بافت میوه و کمترین میزان رشد ریزاندامگان در میوه­های پوشش داده شده با تیمار نانوامولسیون تیمول ۵/۰ درصد+کیتوزان ۵/۰ درصد مشاهده شد. بنابراین این تیمار می­تواند به عنوان پوشش مناسبی جهت حفظ کیفیت و کاهش ضایعات پس از برداشت میوه توت­فرنگی پیشنهاد شود.
 

دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۶-۱۴۳۷ )
چکیده

علی الرغم من أن "التربیه الروحیه لدی الأطفال" أخذت تنمو کفرع علمی فی الجامعات، إلا أنها لم تحظ بالاهتمام فی النظام التربوی للجمهوریه الإسلامیه الإیرانیه. إثر ذلک وبسبب عدم توافر النماذج والنظریات العلمیه بالنسبه إلی النشأه الروحیه لدی الأطفال فی مجال التربیه، فسحت المجال لنشر بعض النظریات التربویه فی النموّ والتی لا تشتمل علی البُعد الروحی للأطفال. فمن هنا نجد من الضروری القیام بملء الفراغات فی مجال التنظیر التربوی. ویحاول البحث الحصول علی نموذج إسلامی فی مجال تربیه الأطفال الروحیه علی أساس فلسفه التربیه للجمهوریه الإسلامیه الایرانیه بما تحتوی علی أبعاد وجودیه ومعرفیه وقیمیه وإنسانیه. ویظهر من هذا النموذج أن مفهوم التربیه الروحیه للأطفال مفهوم شامل یستوعب جمیع شؤون حیاه الطفل وله مستویات مختلفه فیما قبل الدیانه وبعد الدیانه. وعلی أساس هذا النموذج، فإن الطفل یبنی لنفسه المعنی ویستجدّه. وأسلوب هذا البحث وفی بیان مفهوم التربیه الروحیه للأطفال، أسلوب التحلیل الإستعلائی، وفی إستنتاج الأصول التربویه، أسلوب الاستنتاج القیاسی لـ "فرانکنا".  

صفحه ۱ از ۱