جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای حسگر زیستی
فرخ کریمی، المیرا خدایی،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: در سالهای اخیر با توجه به مزایای تراریختی کلروپلاستی، سطح زیر کشت این گیاهان و محصولات ناشی از آنها افزایش یافته و بهدلیل نگرانیهای احتمالی ایمنیزیستی آنها شناسایی و برچسبگذاری آنها بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر طراحی و ارایه یک روش بهینه بر پایه واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR) و نانوحسگر زیستی برای شناسایی گیاهان ترانسپلاستوم و مقایسه حساسیت آنها بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر برای طراحی آغازگرها و کاوشگرهای اختصاصی، نشانگر aadA کلروپلاستی به کار رفت. در روش PCR بعد از بهینهسازی شرایط تکثیر ژن aadA، حساسیت آن با درصدهای مختلف DNA گیاه ترانسپلاستوم توتون مورد بررسی قرار گرفت. در روش نانوحسگر زیستی ابتدا کاوشگر نشاندار ژن aadA در صفحات گرافناکسید تثبیت، سپس واکنش هیبریداسیون برای شناسایی توالی هدف بهینهسازی و حساسیت آن با درصدهای مختلف DNA گیاه ترانسپلاستوم تعیین شد.
یافتهها: تکثیر باند ۸۰۰جفتبازی ژن aadA در گیاهان ترانسپلاستوم توتون مشاهده شد. واکنش PCR توانست تا ۵% DNA توتون ترانسپلاستوم، ژن aadA را تکثیر نماید. با تثبیت کاوشگر aadA در سطح گرافناکسید فلورسانس نشری خاموش و با اضافهکردن DNA گیاه ترانسپلاستوم توتون دوباره نشر فلورسانس ظاهر شد. در بررسی حساسیت این روش تا ۱% DNA گیاه ترانسپلاستوم نشر فلورسانس بهطور معنیدار بیشتر از گیاه شاهد مشاهده شد.
نتیجهگیری: روش PCR میتواند گیاه ترانسپلاستوم توتون را با حساسیت ۵% DNA و روش حسگر زیستی با حساسیت ۱% DNA شناسایی نماید. بنابراین روش حسگرزیستی نهتنها یک روش تشخیصی مطمئن در کنار روش PCR برای شناسایی گیاهان ترانسپلاستوم است، بلکه حساسیت بالاتری نیز دارد.
هدا دشتی پور، علی نورس، سارا دانشجو، سهامه محبی، ندا موسوی نیری،
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
حسگرهای زیستی یا بیوسنسورها امروزه در زمینههای گوناگون از جمله زیست پزشکی، تشخیص بیماری، نظارت بر درمان، ابعاد مختلف مربوط به محیط زیست،کنترل مواد غذایی، ساخت دارو و غیره کاربرد های بسزایی دارند. اخیراً، انواع مختلفی از حسگرهای زیستی از قبیل حسگرهای آنزیمی،ایمنی،بافتی،زیستی DNA و زیستحرارتی توسط برخی از گروههای تحقیقاتی با ظرافت مورد سنجش قرار گرفته است. این حسگرهای زیستی مزایای بسیاری از جمله سادگی در اجرا، حساسیت بسیار بالا، عملکرد خودکار، اندازه کوچک طبیعی و ذاتی دارند. از دیگر مزایای ارزندهی بیوسنسورها این است که جفت شدن آنها با مولکولهای زیستی با میل بالا امکان تشخیص با حساسیت بالا و انتخابی را میان طیف وسیعی از آنالیتها فراهم می کند. هوش مصنوعی با توجه به پتانسیل بالای خود اگر با فناوریهای زیستی مانند حسگرهای زیستی ترکیب شود میتواند در پیشبینی، تشخیص و درمان دقیق برخی بیماری ها شامل سرطان، موثر باشد.ماشینلرنینگ (ML) به عنوان یکی از شاخه های هوش مصنوعی، امروزه به یک ابزارمفید در تحلیل و طبقهبندی داده های به دست آمده از بیوسنسور ها برای تحلیلهای زیستی تبدیل شده است. استفاده از الگوریتمهایML ، فرآیندهای پیچیده استخراج، پردازش و تجزیه و تحلیل داده ها را که توسط بیوسنسور حاصل می شود به صورت خودکار پیش میبرد. مقاله پیشرو مروری است بر معرفی و بررسی انواع حسگرهای زیستی، کاربرد و روشهای بهکارگیری آنها، با تمرکز بر سرطان و کووید۱۹ که امروزه بیماریهای جدی ای در جهان بهشمار میروند، که از مطالعه یافتههای پیشین بهمنظور جمعبندی و ارائه اطلاعات به محققان در این حوزه به دست آمده است.
مهدی زین الدینی، ابوالفضل دانش، جواد فدایی کاخکی، نور محمد دانش،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
آفلاتوکسین B۱ نوعی مایکوتوکسین است که توسط قارچهایی از جنس آسپرژیلوس در حین تولید و نگهداری مواد غذایی ساخته میشوند. آفلاتوکسینها دارای اثرات سمی متعدد بر روی بدن هستند که باعث موتاژن، تراتوژن و دارای خاصیت سرطان زایی بالایی هستند که باعث ایجاد سرطان در کبد و سایر اندامها میشود. اگرچه روشهای مرسوم دستگاهی جهت اندازهگیری آفلاتوکسینB۱ در مواد غذایی، حساس و دقیق هستند، ولی دارای معایبی همچون زمان تشخیصی بالا، گران قیمت، نیاز به یک کاربر آموزش دیده و ایجاد جواب مثبت کاذب می باشد. بنابراین، توسعه روشهای نوین سنجشی در اولویت پژوهشگران قرار گرفته است. از جمله این روشهای سنجشی، استفاده از زیست حسگرها است که سریع، ساده و مقرون به صرفهتر بوده و امروزه مورد استفاده در صنایع غذایی است. در تحقیق حاضر از یک آپتاسنسور نوری رنگسنجی با استفاده از نانوذرات طلا با حساسیت مناسب و انتخابیت بالا برای تشخیص آفلاتوکسینB۱ در سرم و بافر استفاده شده است. برای این منظور نانوذرات طلا به روش احیا HAuCl۴ توسط سدیم سیترات (با اندازه ۱۴,۴۰نانومتر و پتانسیل زتا ۲۷.۵-)، سنتز شد. در این روش از اثر محافظتی توالی DNA در سطح نانوذرات طلا در حضور یا عدم حضور آفلاتوکسین با دخالت نمک با ویژگی تغییر چشمی رنگ استفاده شده است. حد تشخیص این روش ۵۰ نانوگرم بر لیتر و محدوده خطی آن ۲۸۰۰۰-۲۰۰ نانوگرم بر لیتر تخمین زده شد. درنتیجه از آپتاسنسور طراحی شده می توان در جهت شناسایی و غربالگری سریع این توکسین در مواد غذایی آلوده استفاده نمود.
زهرا ابوالقاسمی، مهدی زین الدینی، سید مرتضی رباط جزی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
نانوذرات کروی شکل طلا با خواص منحصر بفرد خود دارای قابلیت زیادی جهت تشخیص انواع مختلف آنالیتها بوده و امروزه استفاده از نانو ذرات طلا کاربردهای گستردهای در زمینه پزشکی و زیست فناوری از جمله تشخیص پاتوژنهای آلوده کننده آب، هوا و مواد غذایی داشته و جایگزین مناسبی برای روشهای شیمیایی و فیزیکی تلقی میگردد. فناوریهای نوین در طراحی حسگر زیستی مبتنی بر نانوذرات طلا، قابلیت شناسایی ترکیبات زیستی را به طور دقیق و سریع فراهم میسازد. یکی از این فناوریها، حسگرتشخیصی بر پایه رزونانس پلاسمون سطحی (SPR)[۱] است که بر اساس خواص نوری خود قادر به اندازهگیری بسیار حساس و اختصاصی میانکنشهای ملکولهای زیستی، بدون تأخیر زمانی میباشند. این فناوری میتواند در زمان کوتاه و با حساسیت مناسب ویژگیهای میانکش مواد زیستی (الیگونوکلئوتید، پروتئین، باکتری) بر روی سطح، از جمله سرعت واکنش، تمایل و غلظت میانکشهای سطحی را کمیسازی کند. در این مقاله مروری تلاش شده است ضمن بررسی خصوصیات و ویژگیهای پلاسمون سطحی نانوذرات طلا، کاربردهای تشخیصی ساده نانوذرات طلا بر اساس روش پلاسمون سطحی موضعی(LSPR) و تشخیص در زیست پزشکی، بررسی و تشریح گردد.
Surface Plasmone Resonance