جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای زیستفناوری
عباسعلی احمدیان، سیدسپهر قاضینوری، فاطمه ثقفی، سیدسروش قاضینوری، مهدی محمدی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: علوم و فناوریهای نوظهور و جدید، پتانسیل عظیمی در حوزه نوآوری دارند. بنابراین باید در برابر عدم قطعیتهای بزرگی که بهوسیله مجهولات ایجاد میشوند، حفاظت شوند. هدف پژوهش حاضر ارزیابی آینده مسیرهای نوآوری زیستفناوری براساس همگرایی آن با سایر فناوریها بود.
اطلاعات و روشها: در این پژوهش مروری سیستماتیک با ارزیابی آیندهنگرانه مسیرهای نوآوری زیستفناوری، راهبردهای آینده این فناوری در سطح ملی تعیین شد. تمام کاربردهای بالقوه نشاندهنده مسیرهای نوآوری آینده این فناوری، در ترکیب و همگرایی با فناوریهای نانو، اطلاعات و علوم و فناوریهای شناختی مشخص شد. میزان شدت و ضعف اثرات و موانع در تمام بخشهای فناوری زیستی در سه دوره زمانی کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت و نمودار اثرات- موانع فناوریهای زیستی بهصورت دوتایی ترکیبی و برای خود زیستفناوری، تعیین و در قالب راهبردهای چشمپوشی، سرمایهگذاری، بهرهبرداری و فرصتطلبی پیشنهاد شد.
یافتهها: در حوزه زیستفناوری- فناوری اطلاعات در میانمدت بیشترین تاثیر بهترتیب روی شاخصهای بهبود کیفیت مطلوب زندگی انسانی، بهبود پیامدهای مثبت اجتماعی و افزایش رتبه نوآوری و در حوزه زیستفناوری- فناوری نانو و زیستفناوری- علوم شناختی روی شاخصهای بهبود کیفیت مطلوب زندگی انسانی، افزایش قدرت امنیتی و دفاعی و بهبود پیامدهای مثبت اجتماعی بود.
نتیجهگیری: بیشترین تعداد کاربرد شامل بازه زمانی میانمدت است. راهبرد "بهرهبرداری" بهترتیب باید در حوزههای زیستفناوری- علوم شناختی و زیستفناوری- فناوری نانو استفاده شود. از راهبرد "سرمایهگذاری" باید بیشترین استفاده در حوزههای زیستی مشترک با فناوری اطلاعات صورت پذیرد. در حوزههای مشترک زیستفناوری با فناوری نانو و علوم شناختی نیز بیشترین استفاده از راهبرد "فرصتطلبی" است.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده
اسکوالین یک هیدروکربن تری ترپن غیراشباع و پیشساز کلسترول و استروئیدها در گیاهان و جانوران است که دارای پتانسیل آنتیاکسیدانی میباشد. هدف از مطالعه حاضر، جداسازی اسکوالین از کبد کوسه دم خالدار خلیج فارس Carcharhinus sorrah و بررسی فعالیت ضد میکروبی آن بود. ابتدا عصارهگیری از کبد با متانول۷۰% انجام شد و سپس فرکشن حاوی اسکوالین توسط ستون کروماتوگرافی با سیلیکاژل جداسازی گردید. شناسایی اسکوالین در فرکشنهای استخراج شده از ستون سیلیکاژل با کروماتوگرافی لایهنازک و کروماتوگرافی گازی همراه با طیف سنجی جرمی (GC-MS) صورت گرفت. خواص ضد باکتریایی اسکوالین شناسایی شده با استفاده از روش رقت لولهای به منظور تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بررسی شد. تشخیص نمونههایی از ترکیب اسکوالین استخراجشده توسط GC-MS بیانگر تایید حضور اسکوالین در کبد کوسه ماهی مورد مطالعه در این تحقیق بود. بررسی خواص ضد باکتریایی نشان داد که اسکوالین رشد سویههای باکتریهای گرممنفی Escherichia coli، Klebsiella pneumonia ، Vibrio harveyi و باکتریهای گرممثبت Micrococcus roseusو Staphylococcus aureus را مهار می کند که بر این اساس می تواند برای تولید ترکیبات ضدمیکروبی جدید مورد بررسی بیشتر قرار گیرد.
زهرا محمدهاشمی، سپهر قاضینوری، مهدی سجادیفر، محمد صاحبکارخراسانی، آرش موسوی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
با تصویب قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان در سال ۱۳۸۹، موج جدیدی در نظام علم، فناوری و نوآوری ایران با تمرکز بر اقتصاد دانشبنیان و مبتنی بر نوآوری آغاز شد. در حال حاضر بیش از ۴۰۰۰ شرکت دانشبنیان در ایران فعالیت میکنند که حدود ۵% آنها در حوزه زیستفناوری فعال هستند. هدف مطالعه حاضر، طراحی مدل تجربی از ارتباط مشوقهای مالی و مالیاتی این قانون، بر برخی از شاخصهای عملکردی شرکتهای دانشبنیان زیستفناوری است. به این منظور، پس از تحلیل محتوای اسناد مرتبط و طراحی مدل مطالعه، برای ارزیابی اثرات مستقیم و متقابل میان ابزارهای سیاستی، تعیین عوامل مهم تجربی و سطح آنها از "طرح آزمایشی عاملی ۲۳" استفاده شد. جامعه هدف مطالعه شامل ۱۱۳ شرکت دانشبنیان تولیدکننده در حوزه زیستفناوری هستند. یافتههای مطالعه در شاخصهای افزودگی ورودی نشاندهنده اثرگذاری مثبت اثرات متقابل سهتایی عاملها بر هزینهکرد تحقیق و توسعه و اثرات تسهیلات فناوری و تجاریسازی و اثرات متقابل آنها بر نیروی انسانی تحقیق و توسعه است. در مطالعه حاضر، ارتباطی میان اثربخشی ابزارهای سیاستی بر شاخصهای افزودگی خروجی مشاهده نشد.
ایمان اکبرپور،
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
در سالهای اخیر با توجه به کمبود منابع جنگلی و همچنین افزایش میزان مصرف کاغذ و مقوا، بسیاری از تولیدکنندگان خمیر و کاغذ استفاده از منابع مختلف الیاف بازیافتی را توسعه دادهاند. بنابراین بازیافت کاغذ یک راهکار موثر و سازگار با محیط زیست برای حفظ منابع جنگلی بوده که در نهایت منجر به صرفهجویی در تنوع طبیعی و مصرف انرژی میشود. استفاده از زیستفناوری در بخشهای مختلف صنایع فرآوردههای سلولزی همچون خمیرسازی زیستی، رنگبری زیستی، مرکبزدایی زیستی، تصفیه زیستی پساب و... مورد توجه قرار گرفته و دستاوردهای خوبی نیز در این زمینه بهدست آمده است. استفاده از آنزیمها در فراوری الیاف بازیافتی یکی از مهمترین جنبههای کاربردی علم زیستفناوری در صنایع سلولزی است. استفاده از فناوریهای آنزیمی به عنوان فرآیند دوستدار محیط زیست منجر به تغییر در فرآیندهای صنعتی شده و قابلیتهای زیادی را در حل بسیاری از مشکلات الیاف بازیافتی بهویژه مشکلات مربوط به مرکبزدایی کاغذ باطله، سرعت آبگیری خمیرکاغذ، استخوانی شدن (شاخهای) الیاف، پالایش و مواد چسبناک نشان داده است. بهطور کلی مرکبزدایی با آنزیمها تحت شرایط اسیدی یا خنثی، میزان مصرف مواد شیمیایی را کاهش داده و زردی کاغذهای بازیافتی را در شرایط مرکبزدایی متداول قلیایی کاهش میدهد. امروزه استفاده از آنزیمهای سلولزی (سلولاز و همیسلولاز) و اکسایشی (مانند لاکاز) و همچنین آمیلاز و پکتیناز نتایج قابل قبولی را برای مرکبزدایی انواع مختلف کاغذهای باطله نشان دادهاند بهطوری که اغلب آزمایشهای انجام شده در واحدهای نیمه صنعتی و همچنین صنعتی اثبات کردند که مرکبزدایی با آنها میتواند موجب کاهش هزینه مواد شیمایی، افزایش میزان جداسازی ذرات مرکب