۱۰ نتیجه برای سرطان سینه
نصرالله صالح گوهری، زهرا کرمی، فربد محسنی، علی کریم زاده، کتایون صدیقی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
سرطان سینه یک عامل پرخطر برای سلامت زنان محسوب میشود که حدود ۲۳ درصد میزان سرطانها و دومین عامل مرگ در بین تمامی سرطانها به شمار میرود. به خاطر پرهزینه و زمان بربودن روش های سنجش فعلی سرطان سینه ، نیاز به توسعه روش های حساس تر و اختصاصی ترمی باشد. بیوسنسورها به خاطر پاسخ سریع ناشی از محاسبه مستقیم در مایعات فیزیولوژیکی (بزاق، خون، سرم، شیر و ادرار) حائز اهمیت هستند. بیوسنسورهای برپایه آپتامر نسبت به روش های سنتی برای شناسایی سلول های سرطانی مزیت هایی از جمله سرعت، سادگی و ارزان بودن را دارا می باشند. در این مطالعه، با اتصال دزوکسی ریبوزیم و آپتامر یک روش رنگ سنجی برای شناسایی سلول های سرطان سینه ارائه شد. آپتامرهای MUC۱ و PTK۷ نیز بعنوان آپتامرهای اختصاصی برای اتصال به سلول های سرطانی سینه استفاده شدند. این روش ممکن است نیازی به تغییر DNA و استفاده از برچسب را نداشته باشد که می تواند تشخیص سلول های سرطانی را ساده تر و ارزان تر انجام دهد. نتایج به دست آمده خاطر نشان ساخت که این آپتامرها فعالیت قابل توجهی برای تشخیص سلول های سرطانی را نشان دادند درحالی که در نمونه های کنترل فعالیتی مشاهده نشد. علاوه براین، نتایج نشان دادند که یک رابطه خطی بین مقدار سلول های سرطانی و سیگنال رنگ سنجی وجود دارد. در نهایت، نتایج به دست آمده یک روش ارزان و سهل انجام را برای تشخیص سلول های سرطانی در آینده را خاطر نشان می سازد.
مونا سلطانی، نجمه احمدیانچاشمی، محسن شریفی، رضا فتوت، مهرداد بهمنش،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: سرطان سینه شایعترین نوع بدخیمی زنان در سراسر جهان است. از میان روشهای مختلف در پیشگیری و درمان سرطان، ترکیبات طبیعی گیاهی دارای مزایای بیشتری نسبت به داروهای شیمیایی هستند و عوارض جانبی کمتری دارند. اخیراً مطالعات بسیاری در ارتباط با خواص آنتیاکسیدانی، ضدسرطانی، ضدتکثیری و ضدالتهابی لیگنانهای گیاهی انجام شده است که نشاندهنده اهمیت این ترکیبات در پیشگیری و درمان انواع بیماریها است. در مطالعه حاضر اثرات سمیت سلولی و القای آپوپتوز توسط ترکیبات لیگنانی پینورسینول و لاریسیرسینول بر رده سلولی سرطان سینه SKBr۳ بررسی شد.
مواد و روشها: سلولهای SKBr۳ با غلظتهای مختلفی از پینورسینول و لاریسیرسینول به مدت ۷۲ ساعت تیمار شدند. سپس قابلیت حیات سلولی و تغییرات مورفولوژیکی سلولها به ترتیب با ارزیابی MTT و میکروسکوپ نوری معکوس تعیین شدند. همچنین القای آپوپتوز به وسیله آنالیز فلوسایتومتری و با استفاده از کیت تشخیص آپوپتوز آنکسین V-FITC بررسی شد.
یافتهها: تیمارهای پینورسینول و لاریسیرسینول هر دو در حالت وابسته به غلظت موجب القای تغییرات مورفولوژیکی، کاهش قابلیت رشد، حیات، تکثیر سلولی و افزایش معنیدار میزان القای آپوپتوز در رده سلولی SKBr۳ نسبت به سلولها شدند.
نتیجهگیری: القای آپوپتوز و جلوگیری از رشد و تکثیر سلولهای سرطانی از مکانیزمهای مهم در درمان سرطان است. پینورسینول و لاریسیرسینول میتوانند از طریق کاهش تکثیر سلولی و افزایش القای آپوپتوز در پیشگیری و درمان سرطان سینه مفید باشند.
محمد توحیدلو، صنم صادقی محمدی، زهرا واعظی، مجید تقدیر*، حسین نادری منش،
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
شیمیدرمانی بهعنوان یکی از مؤثرترین و رایجترین روشهای درمانی سرطان است. مقاومت چند دارویی و عوارض جانبی دارویی از موانع بزرگ بر سر راه یک شیمیدرمانی موفق به شمار میآید. برای مقابله با این محدودیتها و دستیابی به اثربخشی بهتر داروها، درمان ترکیبی مبتنی بر نانو سامانهها یک رویکرد امیدوارکننده را پیشنهاد میدهد. هدف این مطالعه، سنتز، مشخصه یابی و بررسی اثر همافزایی نانولیپوزومهای بارگذاری شده با داروی دوکسوروبیسین و اپیگالو کاتچین-۳-گالات بر روی رده سلولی سرطان سینه MCF-۷ میباشد. در مطالعه حاضر نانولیپوزومها با استفاده از روش بارگذاری غیرفعال و آب پوشانی لایهنازک تهیه گردید. توزیع اندازه، پتانسیل زتا، میزان بارگذاری، منحنی رهایش دارو و سمیت نانولیپوزومها بعد از تهیه اندازهگیری شد. میانگین قطر نانولیپوزومها ۶,۰ ± ۵/۸۲ نانومتر، بار سطحی آنها ۲/۲۴˗ میلی ولت و میزان بارگذاری داروها در حدود ۸۰ درصد به دست آمد. تعامل داروی دوکسوروبیسین و اپیگالو کاتچین-۳-گالات با نانولیپوزومها از طریق پیوند الکترواستاتیک و واندروالسی بوده و اپیگالو کاتچین-۳-گالات بر روی منحنی رهایش دوکسوروبیسین اثر کاهشی گذاشته درصورتیکه اختلاف مشاهده شده معنیدار نمی باشد. دادههای سمیت نشان میدهد استفاده همزمان این دو دارو منجر به افزایش سمیت سلولی میشود. نانولیپوزومهای حاوی دوکسوروبیسین در درمان تک دارویی با غلظت ۳-۱۰×۵ میکرومولار قادر به کاهش زندهمانی به زیر ۵۰ درصد نبوده، اما در ترکیب با اپیگالو کاتچین-۳-گالات باعث کاهش درصد زندهمانی به زیر ۵۰ درصد میشود و درنتیجه میزان مصرف داروی شیمیایی دوکسوروبیسین به میزان چشمگیری کاهش مییابد. درنتیجه تجویز همزمان اپیگالو کاتچین-۳-گالات با دوکسوروبیسین میتواند کاندید مناسبی برای شیمیدرمانی باشد.
محدثه برآورده، حسین غفوری، اسداله محمدی، سودا زارعی،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف: طی تکثیر غیرقابل کنترل سلولها در بدن، زیرمجموعهای از نئوپلاسمها یا تومورها بوجود میآیند، تکثیر غیرطبیعی این سلولها درنهایت موجب تشکیل توده و سرانجام سرطان میگردد که میتواند در سرتاسر بدن گسترش یابد. بنابراین مهار تکثیر غیرطبیعی سلولهای سرطانی، تاثیر بسزایی در جلوگیری از گسترش تومورهای سرطانی و بهبود بیماری خواهد داشت. از این رو در مطالعه حاضر، مشتق جدید سولفونامید طراحی و سنتز گردیده (HB۲۰) و اثرات ضدسرطانی آن بر روی رده سلولی سرطان سینه انسان(MCF-۷) بررسی شده است.
مواد و روشها: در شرایط آزمایشگاهی (in vitro )، برای سنتز مشتق سولفونامیدی (HB۲۰)، ابتدا نمک دیازونیوم با استفاده از ترکیب پایه سولفامتوکسازول ساخته و سپس با یک ماده کوپلشونده پیریمیدینی ترکیب گردید. غلظتهای مختلفی از ترکیب جدید سنتزی (HB۲۰) علیه سلولهای MCF-۷ استفاده شد. همچنین جهت سنجش بقا و تکثیر سلولی تست MTT انجام گرفت.
نتایج: ساختار شیمیایی ترکیب سنتز شده، بوسیله طیفهای FT- IR و NMR تائید گردید. همچنین زندهمانی در سلولهایMCF-۷ تیمار شده با ترکیب سنتزی (HB۲۰) نسبت به گروه کنترل (بدون تیمار) کاهش چشمگیری داشت. HB۲۰ تکثیر سلولهای سرطانیMCF-۷ را با مقدار IC۵۰ ، ۲۳/۷۵ میکروگرم/ میلیلیتر مهار میکند.
نتیجه گیری: مشتق جدید سولفونامید (HB۲۰) پتانسیل مهار تکثیر و خاصیت ضدسرطانی در رده سلولی MCF-۷ را دارد.
مریم وصال، زهرا واعظی*، عبداله الهوردی، حسین نادریمنش،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
در سال های اخیر، سیستمهای دارورسانی هدفمند به عنوان یک رویکرد امیدوارکننده برای افزایش اثربخشی و به حداقل رساندن عوارض جانبی عوامل درمانی ظهور کردهاند. سرازوم ها نوع خاصی از لیپوزوم ها با شبکه های سیلوکسان کووالانسی روی سطح هستند که ثبات مورفولوژیکی فوق العاده ای را در عین حفظ تمام صفات مفید لیپوزوم ها ارائه می دهند. سرازومها، به دلیل زیست سازگاری، پایداری، رهایش قابل کنترل و ذخیره سازی طولانی مدت بستری منحصربهفرد برای محصور کردن و تحویل دارو ارائه میکنند. در این تحقیق سعی شده سطح سرازوم ها مهندسی شود تا باعث افزایش گزینش پذیری و کارایی دارورسانی گردد. به صورتیکه آنتی بادی هرسپتین روی سطح سرازوم نشانده شده و امکان هدف گیری دقیق سلول های HER۲+را فراهم کند. سپس خصوصیات فیزیکوشیمیایی سرازوم های عاملدار شده با آنتی بادی، از جمله سایز و بار سطحی به ترتیب در حدود ۶/۱۵±۲۲۹ نانومتر با پتانسیل زتای ۲/۱±۵/۱۳ میلی ولت به دست آمد. نتایج طیف IR و فلورسانس نشان داد آنتیبادی با موفقیت به سطح سرازوم با راندمان اتصال %۶۴ متصل شد . این نتایج مکانیسمهای اساسی حاکم بر سنتز ایمنوسرازوم ها را اثبات کرده و رویکرد ارزشمندی را برای پیشرفتهای آینده در سیستمهای دارورسانی هدفمند ارائه میدهد.
مریم عابدی، مجید صادقی زاده،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
سرطان سینه شایعترین سرطان زنان میباشد که علیرغم پیشرفتهای علمی زیاد همچنان علت اصلی مرگ و میر ناشی از سرطان در بین زنان محسوب میشود. برای حل این معضل جهانی نیازمند مطالعات مولکولی عمیقتری در حوزه سرطان سینه هستیم. امروزه نقش piRNAها بعنوان تنظیم کننده بیان ژنها در سرطانهای مختلف مورد توجه بسیاری قرار گرفته است. در این مطالعه هدف ما شناسایی piRNAهای مهم درگیر در سرطان سینه و ژنهای هدف آنها میباشد. برای این منظور دادههای RNA seq small خام مربوط به نمونههای بافت سرطان سینه و بافت نرمال سینه از پایگاه داده GEO انتخاب و استخراج شد و از پلتفرم Galaxy برای آنالیز بیوانفورماتیکی آنها استفاده شد. بیان افتراقی ۳۷۲ عدد piRNA بر اساس Log۲ FC ≥ ۲، p. value ≤ ۰,۰۵ بدست آمد که ۱۹۱ عدد افزایش بیان و ۱۸۱ عدد کاهش بیان معنیدار را نشان دادند. بیشترین افزایش مربوط به hsa-piR-۳۳۱۲۵ میباشد که هدف آن GATAD۲A میباشد و در پروسه های سرطانزایی از قبیل توسعه عروق خونی، آپاپتوز، تنظیم بیان ژن در سطح رونویسی و ... نقش دارد. بیشترین کاهش مربوط به hsa-piR-۳۳۰۷۳ با Log۲ FC= -۴,۲۰ میباشد. پیدا کردن لیستی از piRNAهای مهم که افتراق بیان معنیدار در سرطان سینه نسبت به بافت نرمال دارند و همچنین مشخص کردن افزایش و یا کاهش بیان آنها در بافت سرطانی و تشخیص ژنهای هدف و بررسی نقش آنها در مسیرهای بیولوژیکی دخیل در توسعه و پیشرفت سرطان، میتواند آغازگر مطالعاتی باشد که در نهایت منجر به پیشرفت در تحقیقات سرطان سینه و روشهای درمانی شود.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: سرطان سینه از علل عمده مرگ و میر زنان در سراسر جهان است. درمانهای دارویی متعارف با استفاده از داروهای سیتوتوکسیک دارای سطح بالایی از عوارض جانبی برای بیمار است. امروزه محققین به دنبال درمان جایگزین با آثار جانبی کم و حداکثر بهرهوری هستند. oipA یکی از مهمترین پروتئینهای غشای خارجی هلیکوباکتر پیلوری است. هدف این مطالعه بررسی اثر توکسیسیتی پروتئین نوترکیب غشای خارجی التهاب ی(oipA) هلیکوباکتر پیلوری بر رده سلولی سرطانی سینه در شرایط آزمایشگاهی است. مواد و روشها: بیان و تخلیص پروتئین نوترکیب OipA با استفاده از ستون نیکل انجام شد. از واکنش آنتیبادی پلیکلونال ضد پیکره هلیکوباکتر پیلوری با باندهای پروتئینی برای اثبات حضور پروتئین استفاده شد. سلولهای سرطانی سینه ۴T۱ با غلظتهای مختلف پروتئین تیمار شد. میزان بقای سلولی با آزمون MTT سنجیده شد. نتایج: واکاوی SDS-PAGE بیان پروتئین را تأیید کرد. اندازه پروتئین بیان شده ۳۴۰۰۰ دالتون بود. نتایج آزمون MTT در زمان ۲۴ ساعت نشان داد که پروتئین OipA در غلظت ۲۵۰ میکروگرم/ میلیلیتر روی سلولهای سرطانی سینه ۴T۱ دارای اثر سیتوتوکسیک است. نتیجهگیری: در این مطالعه اثر توکسیک پروتئین OipA مشاهده شد. OipA بهطور مستقیم بر سلولهای سرطانی سینه اثر توکسیک دارد. این پروتئین ممکن است بهعنوان یک ابزار جدید برای راهکارهای درمانی در آینده برای درمان سرطان مطرح باشد.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: سرطان سینه با شیوع حدوداً یک میلیونی یکی از معمولترین سرطانها در میان زنان سراسر جهان بوده و هفت درصد مرگ و میرهای ناشی از سرطان را شامل میشود. چندین راهبرد ایمنی زایی و شناسایی زود هنگام با استفاده از آنتی ژن های سطحی سرطان سینه هماکنون به صورت بالینی توسعه یافتهاست. در واقع سرطان سینه در اثر افزایش بیان بیش از حد یک سری از ژن ها حادث می شود. HER-۲ به عنوان گیرنده تیروزین کینازی در خانواده گیرنده های فاکتور رشد اپیدرمی قرار دارد . نقش HER-۲ در سرطان سینه بطور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است. HER-۲ تنها در۳۰-۲۵ درصد از بیماران مبتلا به سرطان سینه شایع بوده و هدف درمانی HER-۲ با آنتی بادی های انسانی مثل هرسپتین ثابت شده است. هدف از این تحقیق تولید پروتئین نوترکیب HER-۲ به منظورتشخیص زود هنگام سرطان سینه می باشد. مواد و روش ها: بخشی از ژن her-۲ با طراحی پرایمر مناسب بوسیله ی PCR تکثیر شده و سپس درون ناقل پلاسمیدی pET۲۸a جهت بیان کلون شد، پس از تائید فرایند کلونینگ با روش های هضم آنزیمی و تعیین توالی، بیان این ژن در باکتری E.coli با استفاده از IPTG القا شده و سپس پروتئین مورد نظر توسط ژل SDS-PAGE بررسی شد. نتیجه گیری: بخشی از ژن her-۲ انسانی به صورت نوترکیب در باکتری E.coli بیان گردید که می تواند یک عامل تشخیصی مناسب برای سرطان سینه باشد.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۵ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
زمینه و هدف: سرطان پستان یک بیماری شایع و ناهمگن است که زنان را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. پروبیوتیک ها که به عنوان غذاهای کاربردی شناخته می شوند، به عنوان کاندیدهای بالقوه در مبارزه با سرطان سینه، هم در داخل بدن و هم در شرایط آزمایشگاهی معرفی شده اند. باکتریهای اسید لاکتیک (LAB)، گروهی از پروبیوتیکها، اثرات مفیدی بر سلامت میزبان دارند. این مطالعه با هدف غربالگری و شناسایی انتروکوک های پروبیوتیکی از پنیر سنتی ایرانی و شناسایی اثرات سیتوتوکسیک آن بر رده سلولی سرطان پستان SK-BR-۳ انجام شد.
مواد و روشها: باکتری های اسید لاکتیک از دو نمونه پنیر ایرانی پس از کشت و غنیسازی در براث MRS و سپس روی MRS آگار جداسازی شدند. جدایه های LAB با استفاده از آنالیزهای ماکروسکوپی، میکروسکوپی و مولکولی شناسایی شدند. سمیت سلولی LAB بر روی سلولهای سرطانی SK-BR۳ با استفاده از روش MTT با غلظتهای باکتریایی ۱۰۰، ۲۵۰، ۵۰۰ و ۱۰۰۰ میکروگرم بر میلیلیتر ارزیابی شد.
یافتهها: تجزیه و تحلیل مولکولی نشان داد که دو جدایه بهدستآمده در این مطالعه ارتباط نزدیکی با گونههای انتروکوک دارند. آنها به عنوان Enterococcus faecalis HBM-IAUF-۳ و Enterococcus hirae HBM-IAUF-۵ تعیین شدند و توالی ژنوم ۱۶s-rDNAآنها به ترتیب در GenBank، NCBI با شماره های دسترسی MG۷۵۷۶۹۷ و MG۷۵۷۷۰۲ ثبت شد. هر دو Enterococcus faecalis HBM-IAUF-۳ و Enterococcus hirae HBM-IAUF-۵ بیشترین سمیت سلولی را در برابر سلول های سرطانی SK-BR۳ در غلظت ۱۰۰۰ میکرولیتر بر میلی لیتر پس از ۷۲ ساعت نشان دادند.
نتیجهگیری: این مطالعه شناسایی سویههای جدید انتروکوکوس از لبنیات سنتی ایران را گزارش میکند که اثرات سیتوتوکسیک را بر روی سلولهای SK-BR-۳ سرطان پستان نشان میدهد. تشویق به مصرف لبنیات ارگانیک سنتی و غذاهای تخمیر شده محلی ممکن است خطر ابتلا به سرطان را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
جهش در دیانای و ایجاد ژنهای جهشیافته که به صورت ارثی یا اکتسابی که در طی زندگی فرد اتفاق میافتد، سبب بروز سرطان میشود. این نوع بیماری سبب از بین رفتن کنترل طبیعی رشد و تکثیر سلول میگردد. سرطان سینه با همهگیری در زنان و مردان و آمار مبتلایان بیشتر در جامعه زنان از جمله سرطانهای مورد توجه در جامعه پزشکی میباشد. تغییرات ظاهری در سینه، وجود توده و ترشح و خونریزی از نوک سینه از نشانههای بروز سرطان سینه میباشد. درمان هدفمند این بیماری سبب کاهش عوارض ناشی از روشهای درمان میگردد. همچنین شناخت ویژگیهای مکانیکی سلول همچون مدول یانگ، و بررسی تغییرات ناشی از سرطان در این ویژگیها سبب کارآمد شدن درمان و کمک به علوم دارویی خواهد شد. بدین منظور در این مقاله، سلول MCF-۱۰ سینه با استفاده از میکروسکوپ نیروی اتمی و با روش نانومنیپولیشن مورد مطالعه قرار گرفته است. میکروسکوپ نیروی اتمی با امکان تهیهی تصاویر از بافتهای نرم تحت شرایط محیطی متفاوت و با روشی غیر مخرب از ابزارهای کارآمد در مطالعات ساختاری ذرات بیولوژیکی محسوب میشود. مدلهای تماسی chung، chen و brake از مدلهای مورد استفاده در شبیهسازی انجام شده میباشند. در نهایت با شبیهسازیهای صورت گرفته مدول یانگ ۱۲۰۰ پاسکال برای این سلول در نظر گرفته شده است. همچنین با درنظر گرفتن مقایسههای صورت گرفته با کار تجربی، مدل تماسی chen به عنوان مدل مطلوب برای استخراج خواص سلولی معرفی شده است.