جستجو در مقالات منتشر شده
۲ نتیجه برای سرطان کولورکتال
دوره ۹، شماره ۰ - ( ۱-۱۳۸۵ )
چکیده
هدف: سرطان کولورکتال یکی از شایعترین سرطانها در جهان است. بدیهی است که درک رفتار تومور و در سطح مولکولی به درمانی اثربخشتر و پیش آگهی دقیقتری در مورد بیماری میانجامد. از بین تمامی ژنهایی که در سرطان کولورکتال دچار تغییر میشوند، k-ras از اهمیت تشخیصی و پیش آگهی قابل توجهی برخوردار است. جهشهای
k-ras از جمله وقایع کلیدی در سرطانزایی کولورکتال بهحساب میآیند. بررسیهای گذشته نشان دادهاند که بهطور متوسط ۴۰ درصد (۲۰ تا ۵۰ درصد) سرطانهای کولورکتال واجد جهش در انکوژن k-ras هستند. غالب جهشهای
k-ras در کدون ۱۲ این ژن و به میزان کمتری در کدون ۱۳ و ۶۱ اتفاق میافتند. متمرکز بودن جهشهای این ژن در نقاطی خاص، امکان تشخیص آنها را با روشهای ساده و حساس بر پایه PCR فراهم کرده است و این موضوع در برابر ژنهایی مانند APC یا ۵۳P مزیتی بهحساب میآید که در آنها جهشها در طول توالی DNA توزیع شدهاند.
مواد و روشها: در این مطالعه، ما شیوع جهش در کدون ۱۲ ژن k-ras را در بیماران ایرانی مبتلا به سرطان کولورکتال، بهمنظور مقایسه آن با سایر کشورها مورد بررسی قرار دادیم. بدین منظور، DNA توموری ۵۵ فرد بیمار استخراج شده و جهشهای کدون ۱۲ با استفاده از روش RFLP تشخیص داده شدند.
نتایج: نتایج شیوع ۶۵ درصدی جهش نقطهای را نشان دادند که این میزان در مقایسه با سایر کشورها بالاتر است. این امر ممکن است به علت اختلاف در نوع روش تشخیص جهش و تفاوت در جمعیت مورد بررسی از جمله تفاوتهای ژنتیکی، اختلاف در عوامل محیطی، رژیم غذایی، شیوه زندگی اجتماعی مردم و سایر پارامترهای مختص جمعیت ایرانی باشد. ارتباط بین جهش در کدون ۱۲ و عوامل کلینیکوپاتولوژیکی مختلف نیز تحت مطالعه قرار گرفت. بررسیها حاکی از وجود رابطه معناداری میان جهش و درجه تمایز ضعیف تومورهاست. این امر تأکیدی بر نقش مهم Ras در پیشبرد تمایز سلولی است.
علی فصیحی، حسین نعمتی، فرنوش کبیری، هدی هاشمی نسب، بهرام محمد سلطانی،
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
فعالیت مسیر پیامرسانی Wnt در سرطان کولورکتال به شدت افزایش پیدا میکند. به همین دلیل، پیدا کردن تنظیمکنندههای مثبت و منفیِ جدید برای این مسیر یک استراتژی درمانی و تشخیصی سرطان کلورکتال محسوب میشود. تجزیه و تحلیل بیوانفورماتیکی ما نشان داد که hsa-miR-۴۲۴ (miR-۴۲۴) میتواند بعنوان تنظیم کنندهی احتمالی مسیر پیامرسانی Wnt باشد. بر همین اساس، ابتدا سطح بیان miR-۴۲۴ در بافتهای سرطان کولورکتال با جفتهای طبیعی مقایسه و نتایج حاصل از RT-qPCR حاکی از افزایش بیان معنیدار miR-۴۲۴ (p < ۰,۰۱) بود. سپس، آنالیزهای مولکولی با تکنیکهای Top/Fop Flash و RT-qPCR نشان داد که بیشبیان miR-۴۲۴ منجر به افزایش فعالیت مسیر Wnt در رده سلولی SW۴۸۰ میشود. علاوه بر این، از مولکولهای کوچک IWP-۲ و PNU-۷۴۶۵۴ برای مهار مسیر پیامرسانی Wnt استفاده و بیشبیان miR-۴۲۴ حاکی از این بود که miRNA ی مذکور تأثیر خود را در سطح تخریب کمپلکس β-کاتنین اعمال میکند که بدین منظور سنجش دوگانهی لوسیفراز miR-۴۲۴ با APC انجام و برهمکنش آنها تائید شد. به طور کلی، نتایج ما miR-۴۲۴ را بعنوان تنظیمکنندهی مثبتِ مسیر پیامرسانی Wnt معرفی کرده و miRNA ی مورد نظر میتواند یک پیشآگهی احتمالی برای سرطان کورکتال باشد.