۱۱۲ نتیجه برای سفر
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
گذران فراغت تحت تأثیر تحولات اقتصادی ـ اجتماعی و ارزشهای جهانی یکی از دغدغههای افراد است. هدف از انجام این پژوهش تدوین روابط ساختاری فراغت جدی با قصد سفر و میانجیگری دلبستگی مکانی در میان زنان و مردان کوهپیمای کوه توچال تهران بود. روش تحقیق توصیفی ـ همبستگی بود که بهصورت میدانی اجرا شد. جامعۀ آماری پژوهش، گردشگران کوهپیمای کوه توچال است که سالانه حداقل دارای دوازده شب اقامت در سال را در اقامتگاههای این کوه داشتند. جهت تعیین حجم نمونه از نرمافزار PASS استفاده شد. درنهایت تعداد ۲۷۵ نمونه در تحقیق شرکت کردند. بهمنظور جمعآوری دادهها از پرسشنامههای گولد و همکاران (۲۰۰۸)، رامکینسون و همکاران (۲۰۱۳) و ژانگ و همکاران (۲۰۱۶) استفاده شد. بهمنظور تجزیهوتحلیل دادهها از روشهای آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرمافزار اس.پی.اس.اس. نسخۀ ۲۵ و لیزرل نسخۀ ۸,۸ بهره گرفته شد. نتایج نشان داد دو متغیر فراغت جدی و دلبستگی مکانی به همراه هم قادر به پیشبینی تقریباً ۲۴ درصد تغییرپذیری متغیر وابسته یعنی قصد سفر هستند. بنابراین یکی از عوامل مهم برای افزایش قصد سفر افراد از انجام فعالیت فراغتی، دلبستگی مکانی است. همچنین یافتهها نشان میدهد که هیچ تفاوتی میان زنان و مردان کوهپیمای کوه توچال از نظر نمرۀ فراغت جدی، دلبستگی مکانی و قصد سفر وجود ندارد.
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
حنا گیاهی است با جاذبههای دوگانۀ طبیعی شامل رنگ زیبا و خواص کمنظیر که در بین بیشتر اقوام و ملل محبوبیت و کاربرد دارد. این گیاه افزونبر داشتن خواص دارویی- زینتی، یکی از مواد پرکاربرد در جشنها و آیینهای خانوادگی و قومی است. یکی از موارد استعمال حنا در جشن حنابندان است که ریشه در تاریخ کهن ایران دارد. از سدههای پیشین تاکنون این جشن بهسبب وجود خردهفرهنگها و موقعیتهای جغرافیایی، در قسمتهای مختلف ایران با آیینهای ویژهای برگزار میشود. بسیاری از این آیینها ریشههای مشترک و شیوههای اجرایی یکسانی دارند و برخی دیگر با وجود ریشههای مشترک، با شیوههای متفاوتی برگزار میشوند. در این تحقیق با روش اسنادی و با مطالعۀ کتابها و مقالاتی که دربارۀ آیین نمادین حنا و دیگر کاربردهای آن در فرهنگ مردم ایران نوشته شده، به مقایسۀ آیینهای حنابندان در ۱۰ منطقۀ ایران پرداخته شده و درنهایت، به کمک نظریههای کارکردگرایی و اشاعۀ فرهنگی نتایج نهایی به دست آمده است.
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۴۰۰ )
چکیده
ایران از نظر موقعیت جغرافیایی در کمربند خشک کره زمین قرار گرفته است که این امر موجب کمبود طبیعی آب در کشور شده است. ایرانیان از دیرباز برای کنار آمدن با این امر، دست به اقداماتی نظیر احداث قنات، آب بند و آب انبار و... در بیشتر مناطق کشور زدهاند. با مرور زمان، افزایش جمعیت و گسترش فعالیتهای کشاورزی، صنعتی و خدماتی نیاز به استفاده از آب را افزایش داده است و در کنار این امر، توزیع نامتعادل فعالیتها و جمعیت در پهنه کشور در اغلب موارد پدیده طبیعی کمبود آب را تبدیل به پدیده انسانی و مدیریتی بحران آب کرده است که در نتیجه آن فشار مضاعفی به منابع آب وارد میشود و در این بین شاید بهتوان محیط زیست و اکوسیستمهای طبیعی را اولین قربانیان خاموش این وضعیت محسوب کرد که مداخلات انسانی باعث قطع یا کاهش شدید حقابه آنها میشود و متعاقب بحران آب، انواع و اقسام بحرانهای زیست محیطی اتفاق میافتد. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی آثار و تبعاتی که بحران آب بر محیط زیست کشور بر جای میگذارد، میپردازد. یافتههای تحقیق مصادیقی از این وضعیت در گوشه و کنار کشور را به نمایش میگذارد. بهطوری که بحران آب در ابعاد گوناگونی محیط زیست و اکوسیستمهای طبیعی را در کشور تخریب کرده و تبعات جبران ناپذیری بر جای گذاشته است.
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
اثر نوع بستهبندی بر ماندگاری ماهی قزلآلای رنگینکمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss) بررسی شد. ماهی پس از شستشو و تخلیه احشا در دمای اتاق، به سه دسته تقسیم و در کیسههای پلیاتیلنی پلیآمیدی در سه حالت بستهبندی در حضور هوا، خلأ، و اتمسفر اصلاح شده (۶۰٪ گاز کربنیک، ۱۰٪ اکسیژن و ۳۰٪ ازت) بستهبندی شدند. نمونهها در یخچال (۳C º) نگهداری و تا پانزده روز (روزهای صفر، ۳، ۶، ۹، ۱۲ و ۱۵) ارزیابی میکروبی، شیمیایی و فیزیکی شدند. در مدت نگهداری تعداد باکتریهای مزوفیل، انتروباکتریاسه و لاکتیک اسید در تیمارهای مختلف تفاوت معناداری نداشتند. تعداد باکتریهای سرمادوست تا روز دوازدهم در تیمارهای مختلف تفاوت آماری معناداری نداشت، و در روز پانزدهم در گروه با اتمسفر اصلاح شده بهطور معناداری کمتر از دو گروه دیگر بود. عدد اسیدی و میزان TBARS تیمارهای مختلف در طول دوره نگهداری تغییرات معنادار نداشتند. مقدار تراوش در همه تیمارها با گذشت زمان افزایش یافت و در نمونههای تحت خلأ در روزهای دوازدهم و پانزدهم نگهداری بهطور معناداری بیشتر بود. در همه تیمارها شاخص سفتی بافت در روز سوم نسبت به روز اول کاهش معناداری داشت و از روز سوم تا پانزدهم تغییر معناداری نداشت. این تحقیق نشان داد که اگر ماهی قزلآلا در شرایط بهداشتی صید، حمل و احشای آن تخلیه شود و بهسرعت بستهبندی و در دمای مناسب نگهداری گردد، تا ۹ روز بدون توجه به نوع بستهبندی قابل نگهداری بوده و نیازی به بستهبندی خاصی ندارد. همچنین با توجه به شرایط مذکور بستهبندیهای بهکار رفته در این بررسی، موجب بهبود قابلتوجهی در شاخصهای ماندگاری ماهی قزلآلا نخواهد شد.
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده
داستان های شفاهی و ادبیات فولکور بومی و دینی هر قوم دارای رنگ و بویی از اعتقادات و ساختار اجتماعی و فرهنگی آن قوم است و به طَبَع آن نمادپردازی خاص خود را در این داستان ها به نمایش می گذارد تا بدین وسیله بتواند هویت ملی و فرهنگی خود را استمرار بخشد. داستان سفره ی وهمرو متعلق به قومی در خطه ای از خرمّشاه یزد است و بیانگر آمال، آرزوها و فرهنگ این گروه کوچک است. در کنار این داستان، سفره ی نذری و آیینی برپا می شود که بیشتر در راستای سپاسگزاری از پروردگار برای برآوردن نذر صاحبخانه (صاحب نذر) می باشد. قهرمان داستان شاهزاده ی طلسم شده ایست که به مار سفیدی بدل شده است و شرط شکسته شدن این طلسم ازدواج و تشکیل زندگی مشترک است که آن هم با سپری شدن هفت سال و رازداری همسر امکان پذیر است. این داستان دارای لایه های قوی نمادپردازی و وجوه تشابه و اشتراکات بسیار با اسطوره های کهن در فرهنگ و ادبیات ایران است و تلاش نویسندگان جهت کشف و آشکارسازی لایه¬های رمزین نهفته در اعماق داستان سفره ی وهمرو می باشد.
دوره ۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده
ایران از نظر موقعیت جغرافیایی در کمربند خشک کره زمین قرار گرفته است و این امر کمبود طبیعی آب را در پی داشته است. استان اصفهان در مرکز کشور با میانگین بلند مدت بارش سالانه حدود ۱۵۰ میلیمتر دچار محدودیت شدید منابعی آب است ولی بدون توجه به این امر از حدود نیم قرن گذشته مصرف آب در استان افزایش بسیار زیادی داشته است که به مرور زمان موجب تشدید عدم تناسب منابع و مصارف آب شده است. این امر باعث شده است تا مصرفکنندگان مختلف با حفر چاههای عمیق و نیمه عمیق چه به صورت مجاز و چه غیر مجاز سعی در جبران بخشی از این عدم تناسب با استفاده از منابع آب زیرزمینی نمایند. این رویه باعث شده است تا از مجموع ۳۵ دشت استان، ۲۷ دشت در وضعیت ممنوعه و یا ممنوعه بحرانی قرار گیرند. تخلیه مداوم منابع آبهای زیرزمینی و عدم تجدید آنها باعث افت سطح آنها و سپس بروز پدیده فرونشت شده که به معنی تخریب دائمی سفرههای آب زیرزمینی میباشد. بهطوری که حتی در صورت وجود منابع آب کافی، این سفرهها دیگر قادر به نگهداری آب نمیباشند. این مسئله موجب میشود تا برای همیشه مهمترین بنیاد زیستی محل وقوع فرونشتها که همان منابع آب است، از بین برود که به دنبال آن تبعات زیست محیطی، انسانی و سیاسی فراوانی بروز پیدا میکند. علاوه بر آن، در حال حاضر پدیده فرونشست بخشهای زیادی از زیرساختهای استان را تهدید میکند که بهعنوان مثال میتوان به زیرساختهای ارتباطی ملی نظیر جاده شهرضا در نزدیکی مهیار، جاده مشکات در نزدیکی کاشان، راهآهن بندرعباس- تهران در نزدیکی زواره، راهآهن اصفهان- شیراز در نزدیکی مهیار و مرودشت، فرودگاه اصفهان و همچنین سایر زیرساختهای صنعتی و مذهبی و تاریخی نظیر شهرکهای صنعتی استان (شهرک صنعتی جعفرآباد کاشان، آران و بیدگل)؛ اماکن مذهبی و گردشگری (امامزاده آقا علی عباس، مجموعه نقشجهان، پلهای تاریخی استان)؛ اماکن عمومی (ورزشگاه نقشجهان، مسکن مهر حبیبآباد) اشاره کرد. پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی پدیده فرونشست زمین را با توجه به گستردگی، اهمیت و کشیده شدن دامنه آن به بافت مناطق مسکونی در استان اصفهان را بهعنوان یکی از پیامدهای بحران آب، مورد بررسی قرار داده است و به دنبال نشان دادن ابعاد و تبعات گسترده این پدیده میباشد. یافتههای تحقیق نشان میدهد این پدیده تقریبا در تمام مناطق استان اصفهان در حال گسترش میباشد و نه تنها زیرساختهای ملی و استانی را تهدید میکند بلکه با از بین رفتن یکی از مهمترین بنیادهای زیستی یعنی سفرههای زیرزمینی آب، و ادامه حیات در استان را در ابعاد گوناگون تهدید مینماید و لازم است تدابیر عملی جدی در این حوزه اندیشیده شود.
دوره ۴، شماره ۱۱ - ( ۱۰-۱۳۹۵ )
چکیده
فرهنگ عامه به شناخت عادات، رسوم، حکایتها، باورها، سرودها، مثلها و گفتار شفاهی مردم میپردازد و امروزه در حوزههای مختلف علوم انسانی، ازجمله جامعهشناسی و
شاخههای آن، تاریخ، روانشناسی، ادبیات، هنر و حتی ادیان بررسی میشود. ادبیات در مفهوم خاص و در شاخههای مختلف، سرشار از عناصر فولکلور است و توجه ویژه به آن در حوزه مطالعات میانرشتهای، نگرشی نو است.
سفرنامه نوعی گزارش است که سفرنامهنویس در آن اوضاع شهرها و سرزمینهایی را که بدانجا سفر کرده است، از زاویه دید خود و در نتیجه ارتباط مستقیم به تصویر میکشد. سفرنامهها دربردارندۀ اطلاعات مفیدی هستند که از طریق آن میتوان به واقعیتهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی دورههای مختلف تاریخ ملتها پی برد. همچنین یکی از
راههای مهم شناخت ملتها و مقایسه آنها با یکدیگر و بهترین روش برای شناخت پدیدههای گوناگون مرتبط با فرهنگ عمومی و ارتباطات اجتماعی است که حتی منابع تاریخی دربارۀ آنها سکوت کردهاند.
این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی و با بررسی سفرنامة ابنبطوطه عناصر فرهنگ عامه و فرهنگ عمومی و ارتباطات اجتماعی ایرانیان (ادبیات فولکلور ایران) را بررسی میکند و به معرفی رفتارهای مبتنی بر فرهنگ عمومی از نگاه سفرنامهنویس مغربی- که در دوره مغول به نقاط و شهرهای مختلف ایران سفر کرده است- میپردازد. یافتههای پژوهش نشان میدهد که عناصر فولکلور در سفرنامة ابنبطوطه در بخش ایران جایگاه خوبی دارد و نمود این عناصر، بیشتر در زمینه عادات غذایی و وصف خوردنیهاست.
دوره ۴، شماره ۱۴ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده: مکتب ادبیات تطبیقی فرانسه با تأکید بر تفاوت های زبانی و ملی بیشتردر تلاش بوده است تا تأثیر ادبیات یک کشور را بر ادبیات کشور دیگر در بستری تاریخی مورد بررسی قرار دهد. از سوی دیگر، مکتب امریکایی ، با تغییر نگرش به سؤالات اصلی این حوزه کوشیده است دامنه مطالعات را از حوزه ادبیات صرف به دیگر حوزه های فکری بکشاند و مجال بیشتری را برای پژوهش های سنجشی فراهم آورد. مطالعه حاضر در صدد است تا ضمن بررسی محدودیت های مکتب فرانسه نشان دهد چگونه با تلفیق معیارهای نقد کهن الگویی و قابلیت های مکتب ادبیات تطبیقی آمریکایی می توان دو حوزۀ نقد و ادبیات تطبیقی را (اگر بتوان آنها را دو حوزۀ متفاوت نامید) وارد تعاملی کارآمد و سازنده کرد. این نوع بررسی های بین رشته ای می تواند از کاستی های احتمالی پژوهش های تک ساحتی بکاهد و قابلیت های اَشکال مختلف کهن الگو را در این نوع مطالعات نشان دهد. به منظور ارائه مدلی عملی ، مقاله سپس با تمرکز بر کهن الگوی سایه به بررسی تطبیقی بخشی از دو حماسۀ بیوولف و گیلگمش می پردازد. در پایان نیز کهن الگوی سفر قهرمان به عنوان نمونه ای از کهن الگوهای ساختاری به اختصار مورد بحث و نقد قرار می گیرد.
دوره ۴، شماره ۱۶ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده
این مقاله قصد دارد الگوی داستانی نمایشنامۀ داستان دور و دراز سفر سلطان به... دیار فرنگ را با روش فراداستان نگارانه ای که در ادبیات داستانی پسامدرن رایج شده است، مطابقت دهد. فراداستان حاصل رواج دیدگاهی در ادبیات است که در مخالفت با نحلۀ رئالیسم ادبی، می کوشد تا چارچوب ارجاع داستان به واقعیت را مورد شک قرار دهد. در این نوع از داستان، عناصر داستانی مانند طرح، شخصیت، زمان و مکان جایگزینی از واقعیت های فرضی نیستند؛ بلکه تنازع دائمی میان هنر و واقعیت در آن، این بار به سود هنر خاتمه می یابد و واقعیت به صورت تابعی از دنیای مستقل و قائم به ذات داستان درمی آید. نمایشنامۀ داستان دور و دراز سفر سلطان... نوشتۀ محمد چرمشیر، شرح سفر سلطانی به فرنگ نیست؛ بلکه تلاش نویسنده را برای دست یابی به تجربه ای فراداستانی در متنی نمایشی نشان می دهد. این اثر داستانی است دربارۀ فرایند برساختن داستان و کاوشی است درباب اجزای روایتی. در این نمایشنامه، مباحثی مانند شخصیت ها، ساختار طرح، حدود اختیار راوی و شیوه های روایت، دیگر جزء پنهانی برای بازگو کردن داستان و بیان معنا نیستند؛ بلکه خودِ داستان اند. برجسته سازی زبان، ارجاع کنایه آمیز یا هزل گونه به متون ادبی و نمایشی دیگر و درنهایت ساختن تاریخی مجعول و دست کاری شده، خواننده را به تجربۀ شیوه های جدید روایتگری و هم زمان، ادراکی متفاوت با تاریخ دعوت می کند.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
امروزه، دوسوگرایی ارکان مختلف زندگی انسان ها را دربرگرفته و رواج آن به مسئله ای اجتماعی تبدیل شده است. برای ریشه یابی و کشف خاستگاه این مسئله بررسی گذشته تاریخی آن ضروری می نماید. در این میان، دوران قاجار به دلیل اینکه در معرض چالش ارزش های سنتی و مدرن قرار داشته است، می تواند مولّد انواع دوسوگرایی در بطن خود باشد. بنابراین، این مسئله براساس مشاهدات سفر نامه نویسان انگلیسی- که در آن زمان با مردم و به ویژه دربار مراودات زیادی داشتند- بررسی شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام سفرنامه های انگلیسی هایی است که در دوره قاجار به ایران سفر کرد ه اند که از میان آن ها ۳۴ سفرنامه به عنوان نمونه (با نمونه گیری هدفمند) انتخاب شده است. شناسایی انواع دوسوگرایی روان شناختی و جامعه شناختی با کمک رویکرد نوع شناسی مرتون در نظریه «دوسوگرایی جامعه شناختی» او صورت گرفته است. همچنین، به کمک روش های بررسی تاریخی و تحلیل محتوا، این انواع شناسایی و دسته بندی شده است. براساس یافته های تحقیق، در این سفرنامه ها به همه شش نوع دوسوگرایی جامعه شناختی و روان شناختی، به جز نوع سه، اشاره شده است. بیشترین موارد مشاهده شده دوسوگرایی جامعه شناختی به نوع پنج (ستیز بین ساختار فرهنگی و ساختار اجتماعی) اختصاص داشته که در «رفتار منحرفانه» (دوسوگرایی روان شناختی) تجلی یافته است. در مرتبه بعدی، نوع شش دوسوگرایی جامعه شناختی (مجموعه های متفاوت ارزش های فرهنگی) که بیشتر به تقلید دربار از سبک زندگی غربی اختصاص داشته است، قرار می گیرد. دوسوگرایی های یادشده بیشتر در میان «پایگاه ایرانیان و طبقه بالا» و در «عرصه فرهنگی - سیاسی» و در دوران «ناصرالدین شاه» و سپس «فتحعلی شاه» قاجار مشاهده شده است. با توجه به تحلیل محتوای سفرنامه ها، ویژگی خاص ساختار اجتماعی- فرهنگی دوران قاجار در رواج دوسوگرایی ها تأثیر داشته است.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
داستان «اسکار و خانم رز» اثر نویسنده مشهور فرانسوی اریک امانوئل اشمیت، روایتگر سیر و سلوک معنوی کودکی به نام اسکار است. اسکار که به سبب ابتلا به سرطان خون در بیمارستان بستری است، با راهنمایی پرستاری به نام خانم رُز (= مامی رز)، تصمیم میگیرد که به خدا نامههایی بنویسد. در این داستان، اسکار خردسال، بطور تمثیلی، سالِکی خام و نوپا بوده و خانم رز حکم پیر و مرشد او را دارد. در ادبیات پارسی نیز داستانهایی با مضمون سفرهای معنوی وجود دارد. مراحل سفر معنوی در برجستهترین اثر منظوم عطّار، کتاب منطقالطّیر، شامل «طلب، عشق، معرفت، استغنا، توحید، حیرت، فقر و فنا» است. در مقاله حاضر نگارنده کوشیده است تا پس از تحلیل و تطبیق وادیهای یادشده با مراحل سلوک اسکار شباهتهای این دو اثر را برجسته و به مخاطبان عرضه نماید. دلیل عمدهی شباهتهای میان مراحل سفر در هر دو اثر را میتوان پیشزمینهی مذهبی آن دو دانست.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
در طول بررسی کنههای هترواستیگمای مرتبط با سوسکهای سرگینغلطان در جنگلهای هیرکانی شمال ایران، چندین کلنی از کنههای خانواده Pygmephoridae شامل چهار گونه از جنس Spatulaphorus Rack, ۱۹۹۳، به نامهای S. copridis Khaustov, ۲۰۰۷، S. gorganica Rahiminejad & Hajiqanbar, ۲۰۱۱، S. vladimiri Khaustov, ۲۰۰۵ و S. geotruporum Khaustov, ۲۰۰۵ بصورت همسَفر روی بدن سوسکGeotrupes spiniger (Marsham, ۱۸۰۲) پیدا شد. این اولین گزارش S. geotruporum از آسیا است. همچنین، این مقاله اولین گزارش همسَفری کنه S. geotruporum روی سوسک
G. spiniger است.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده
با توسعهی سریع علم و فناوری، سریم و سریم اکسید بهطور گسترده در زمینههای مختلف استفاده میشوند از جمله در ساخت آلومینیم، آلیاژهای
آلومینیم، برخی از فولادها و در آهنرباهای دایمی، کاتالیزور، پودر پولیش، شیشه، سینما، و فناوری سرامیک. استخراج حلالی یکی از تکنیکهای موثر برای استخراج، جداسازی و خالصسازی سریم است.
استخراج سریم (
IV) از محلولهای سولفوریک اسید با استفاده از سیانکس ۹۲۱ رقیقشده در کروزن مورد بررسی قرار گرفت. پارامترهای مختلف مؤثر بر فرایند استخراج سریم (
IV) مانند
pH فاز آبی، غلظت استخراجکننده، غلظت یون فلزی در فاز آبی، زمان تماس و همچنین دمای واکنش بهطور جداگانه بررسی شد. آزمایشها در محدودهی
pH ، ۵
/۰ تا ۵
/۵، در دمای
C
° ۱± ۲۵، با استفاده از سیانکس ۹۲۱ به تنهایی در گسترهی غلظتی ۰۶
/۰ تا
۱-mol L ۴
/۰، و مخلوط سیانکس ۹۲۱ و
EHPA۲D با نسبتهای مختلف انجام شد.
با توجه به مطالعهی دما، واکنش استخراج سریم (
IV) با سیانکس ۹۲۱ در کروزن فرایندی با طبیعت گرمازا است. نتایج نشان داد که استخراج مؤثر سریم (
IV) از محلولهای اسیدی نمیتواند در یک تعادل تنها به دست آید زیرا انحلالپذیری سیانکس ۹۲۱ در رقیقکنندههای آلیفاتیک در دمای محیط محدود است. برای جبران این، امکان استفاده از مخلوط همافزای سیانکس ۹۲۱ و
EHPA۲D به عنوان سیستم استخراجی برای بازیابی سریم (
IV) از محلولهای سولفوریک اسید بررسی شد. مشاهده شد که استخراج سریم (
IV) با مخلوط سیانکس ۹۲۱ و
EHPA۲D
، اثر همافزیی قابل توجهی ارایه میدهد. نتایج نشان داد که، تحت شرایط آزمایشی، حداکثر ضریب همافزایی در نسبت مولی ۰
/۳ (
۹۲۱
Cyanex M ۲
/۰ :
EHPA۲D
M ۶
/۰) به دست میآید و سریم (
IV) به شکل ۹۲۱
Cyanex ۲(
۴HSO)(
۴SO)
Ce در فاز آلی استخراج میشود.
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۴۰۲ )
چکیده
کنش افراد تابعی از ادراک محیطی آنها بر بنیاد منافع و مصالحشان است. رای دهی بهعنوان کنشی سیاسی از سوی واجدان حق رای نیز تابعی از ادراک محیطی آنها است که به الگویی فضایی آرا در حوزه انتخابیه جهت و معنا میدهد. در آن دست حوزههای انتخابیه که هویتهای مکانی متفاوتی دارند و رقابت بین نواحی مختلف بالا است، مرز بین هویتها به الگوی فضایی آرا جهت میدهند. حوزه انتخابیه اسفراین در استان خراسان شمالی از هویتهای مکانی در قالب زبان نتیجه انتخابات و آراء نامزد پیروز را جهت میدهد. مقاله حاضر بر این فرضیه استوار است که همانندیهای هویتی (زبانی) در قالب هویتهای مکانی پایهایترین عامل شکل دهی به الگوی فضای آرا در این حوزه انتخابی هستند. روش شناسی حاکم بر متن ماهیتی توصیفی- تحلیلی دارد و آمار و اطلاعات مورد نیاز پژوهش به روش کتابخانهای و میدانی (پرسشنامه) گردآوری شده سپس با بهرهگیری از نرمافزار spss بررسی و واکاوی شده است. نتیجه پژوهش نشان داد عناصر هویت مکانی مانند تعداد جمعیت همشهری و همزبان نامزد، قومیت، همزبانی، جمعیت قوم و همزبانان نامزد، همشهری بودن با نامزد انتخاباتی به ترتیب بیشترین تاثیر را در خلق پایگاه رای کاندیدای نمایندگی مجلس شورای اسلامی در سطح حوزه انتخابیه داشته و بالعکس تعلق کاندیدای مجلس به حزب خاص، نظر ریشسفیدان و بزرگان طوایف، تجربیات و تحصیلات و اصلح بودن کاندیدا به ترتیب اهمیت کمتری در کسب رای نامزدها داشته است
دوره ۵، شماره ۱۶ - ( ۱-۱۳۸۷ )
چکیده
چکیده
نگهداری مواد غذایی همواره ذهن بشر را به خود مشغول کرده است به طوری که در طی سالیان دراز روشهای متعدد را به منظور حفظ نیازمندیهای خود به کار گرفته یا ابداع نموده است. از جمله این روشها، نگهداری محصولات کشاورزی با استفاده از انبارهای سرد، پوششهای پلاستیکی و اتمسفر کنترل شده یا تعدیل یافته میباشد. در این پژوهش اثر بسته بندی با اتمسفر تعدیل یافته فعال با ۳% اکسیژن و ۱% دی اکسید کربن در پوشش پلی پروپیلن با دو ضخامت ۳۰ و ۴۰ میکرون و تیمارهای دمایی ۱و ۴ درجه سانتی گراد در سردخانه با رطوبت نسبی ۹۰-۸۵ درصد و در مدت ۴ هفته بر روی دو رقم کاهو به نامهایCos و Crisphead، مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایشات شامل درصد کاهش وزن، درصد رطوبت ، درصدکلروفیل، درصد مواد جامد محلول، میزان ویتامین ث، میزان سدیم، میزان پتاسیم و میزان تولید اتیلن بود. در انتهای هفته چهارم و بعد از خروج کاهوها از سرد خانه، تست کیفیت ظاهری و بازار پسندی نیز انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که رقم Cos قابلیت نگهداری بهتری نسبت به رقم Crisp داشته است. همچنین مدت زمان ۳ هفته و دمای ۱ درجه سانتی گراد انبار، درحفظ خصوصیات و نگهداری کاهوها اثر بهتری داشت. نتیجه بررسی اثر اتمسفر تعدیل یافته و پوشش پلیپروپیلن نشان داد که در رقم Cos تیمارهای پوشش ۴۰ میکرون بدون اتمسفر تعدیل یافته فعال و پوشش ۳۰ میکرون همراه با اتمسفر تعدیل یافته فعال و در رقم Crisp تیمارهای پوششی ۳۰ و ۴۰ میکرون بدون اتمسفر تعدیل یافته فعال بهترین نتایج را در حفظ خصوصیات کمی و کیفی کاهو داشتند.
دوره ۵، شماره ۲۰ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
این پژوهش نقد تقابل ها و تنش هایی است که در سفرنامه های زنان غربی به چشم می خورد. ژانر سفرنامه نویسی همیشه در حاشیه پژوهش های ادبی بوده و در این میان ، سفرنامه های زنان به لبه های بیرونی این حاشیه رانده شده است. چون در جوامع مردسالار ادبیات زنان از جایگاهی که ادبیات مردان از آن برخوردارند، همواره محروم بوده است. زنان غربی که از منظر نژادی در جرگۀ استعمارگران و از منظر جنسیتی در جرگۀ استعمارشدگان قرار داشتند نمی توانستند همانند مردان از موضع قدرت سخن بگویند و بدین سان در تقابل گفتمان استعمار و گفتمان زنانگی جایگاهی متزلزل و نامطمئن داشتند و تنش ها و تعاملاتی را در متون خود به تصویر می کشند که غالبا در متون سفرنامه های مردان غربی به چشم نمی خورد. ردپای این تنش ها را می توان در تصاویری که سیاحان زن غربی از شرق ارائه می دهند دنبال کرد و نقش آنها را در شکل گیری هویت و جایگاه زنان انگلیسی در گیر و دار تضاد بین گفتمان استعمار و گفتمان زنانگی در قرن نوزده بررسی کرد.
دوره ۶، شماره ۲۱ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
امیرارسلان از مهمترین و معروفترین قصههای عامیانۀ فارسی و یکی از نخستین آثاری است که نشانههای تحول را از قصه به رمان در نثر فارسی نشان میدهد. با وجود اینکه امیراراسلان متنی متأخر محسوب میشود و پژوهشهای ارزشمندی نیز در این باب انجام شده است؛ اما هنوز بحث دربارۀ نام نقال و سال پیدایش آن لازم مینماید. از سوی دیگر بسیاری از محققان ترجمه و انتشار نخستین رمانها به فارسی را چند سالی قبل از پیدایش امیرارسلان و درنتیجه ظهور این نشانههای تحول را بیشتر تحت تأثیر رمان دانستهاند.
نوشتۀ حاضر شامل دو بخش است: در بخش نخست به نقال و زمان پیدایش این قصه میپردازیم و سعی میکنیم تا وجوه تاریک این انتساب را روشن کنیم و به دقتِ سالِ پیدایش اثر بیفزاییم. پس از روشن شدن این ابهامات به فضای فرهنگی پیدایش امیرارسلان با تکیه بر صنعت چاپ میپردازیم و میکوشیم با معرفی نمایشنامهها و رمانهای ترجمهشده، در کنار سفرنامههای نوشتهشده به فارسی، احتمال آشنایی نقال این قصه را با این ژانرها بررسی کنیم. مسیری که اگر به درستی طی شود، تصویری منسجم و دقیقتر از نقال و فضای فرهنگی پیدایش این قصه به دست میدهد.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
گیاه سورگوم Sorghum bicolor L. از طریق ریشه مواد آللوکمیکالی را به داخل خاک ترشح میکند که این مواد در ارتباط با میکروارگانیسمهای خاک میتواند در حفاظت گیاه در برابر بیماریها مؤثر باشد. نتایج بهدست آمده نشان میدهد که عصاره و مواد مترشحه ریشه سورگوم بهطور مؤثری روی جمعیت باکتریهای موجود در ناحیه ریزوسفر خاک مؤثر است. در این پژوهش مواد مترشحه ریشه سورگوم استخراج گردید و در غلظتهای ۵۰۰ و ۱۰۰۰ پیپیام روی قارچ Bipolaris sorokiniana آزمایش گردید. درصد کاهش رشد قارچ ۴ و ۷ روز پس از تیمار مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در غلظتهای مورد استفاده بعد از ۴ روز رشد قارچ بهترتیب ۵۳/۱۷ و ۶۳/۴۵ درصد نسبت به شاهد کاهش یافته است. این درحالی است که بعد از ۷ روز رشد قارچ در غلظتهای مورد استفاده بهترتیب ۲۸/۱۷ و ۴۰/۳۶ درصد کاهش یافته است. در مورد عصاره ریشه سورگوم کاهش رشد قارچ با افزایش غلظت بالا رفته است. بهطوریکه رشد قارچ در غلظت ۲۰۰ پیپیام ۷۱/۴۹ درصد و در غلظت ۱۶۰۰ پیپیام به ۶۷/۷۱ درصد کاهش داشته است. تجزیه مواد اللوکمیکالی گیاه سورگوم با دستگاه LC-MS/MS و FTIR نشان داد که پرولین، کوماریک اسید، سینامیک اسید، هیدروکمارین، بنزوکسازولون، فروریک اسید و سورگولئون مواد اصلی ترکیبات مترشحه از ریشه را تشکیل میدهند. اما مواد موجود در عصاره ریشه سورگوم شامل کوماریک اسید، سینامیک اسید، وانیلیک اسید، لوتئولین
۳-هیدروکسی کمارین، گالیک اسید، فروریک اسید و سورگولئون میباشند. بنابراین مواد طبیعی مترشحه از ریشه و مواد استخراج شده از عصاره ریشه در بیوکنترل بیماری نقش مؤثری دارند و
میتوانند بهعنوان مولکولهای بیوشیمیایی مؤثر در جهت رسیدن به کشاورزی پایدار مورد استفاده قرار گیرند.
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
موضوع این مقاله بررسی تطبیقی دو قصه تمثیلی حُسن و دل نوشته سیبک نیشابوری و سفر زائر اثر جان بنیان است. از مهمترین وجوه مشترک این دو قصه، شخصیتپردازی براساس صفات و ویژگیهای انسانی و اعضای جسم آدمی است. این نوع شخصیتپردازی اگرچه نادر است، در زبان فارسی و انگلیسی نمونه دارد. وجه دیگر شباهت، حضور شخصیتهای همنام و همانند در دو داستان است. تعداد شخصیتهای هر دو داستان متنوع و متعدد است که از آن میان شخصیتهایی که قابلیت تطبیق دارند، انتخاب شدهاند. سپس به شخصیتها و مکانهای یاریگر و شخصیتها و مکانهای مانع تقسیم شدهاند. شخصیتهای یاریگر در رسیدن سالک یا زائر به مقصد نقش دارند و شخصیتهای مانع سد راه میشوند. شخصیت اصلی سفر زائر کریستین است که شخصیتهایی همچون صبر، بصیرت، سخاوت، نجابت، تدبیر، صداقت و معرفت او را همراهی میکنند. شخصیتهای اصلی نمونه فارسی، حُسن و دل هستند که شخصیتهایی مانند نظر، خیال، صبر، دل، عشق، وفا و تبسم به کمک آنها میشتابند. ازجمله شخصیتهای مانع در سفر زائر، خودرأی کاهل، ظاهرپرست، ریاکار و بدگمان، و در حُسن و دل، زرق، رقیب، غمزه جادو، ناز و زلف هستند. از وجوه تفاوت این دو داستان نیز، هدف، سبک بیان، تلمیحات و اشارات و درجه واقعنمایی و انتزاع قابل ذکر است.
دوره ۷، شماره ۲۸ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده
هدف از این مقاله، بررسی جلوههای فرهنگ عامه در سفرنامۀ سه سال در آسیا نوشته ژوزف آرتور گوبینو است. نگارندگان بر مبنای روش تحلیل محتوا با بررسی گزارش گوبینو از سفر خود به ایران، اشارات گوبینو به فرهنگ عامه را در شش دسته پذیرایی و مهماننوازی، تعارفات، آداب پوشش و انواع آن، جلوههای هنر ایرانی، ویژگیهای معماری و شهرسازی ایرانی و تفکرات خرافی، بررسی و تحلیل کردهاند. نتیجه این تحقیق نشان میدهد، اگرچه گوبینو در روایت خود از سفر به ایران توانسته است با دقت در جزئیات، شرح مفصلی را از خصایل اخلاقی و عادتهای رفتاری ایرانیان ارائه دهد؛ اما با اینحال نمیتوان تقابل میان «منِ» اروپایی و «دیگریِ» شرقی را ـ که زیربنای تفکرات و توصیفات وی از وجوه مختلف زندگی و آداب و رسوم ایرانیان است ـ نادیده گرفت. تقابلهایی که در ذهنیت سیاح نسبت به دیگری و آنچه به قلمرو او تعلق دارد و دنبال آن گزارشها و توصیفات وی تأثیری مستقیم دارد.