۱۰ نتیجه برای سوربیتول
بهاره وکیلی، فرح کریمی، مظفر شریفی، مهرداد بهمنش،
دوره ۲، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
تروپان آلکالوئیدهای هیوسیامین و اسکوپولامین به طور وسیع به عنوان داروهای آنتی کولینرژیک مورد استفاده قرار می گیرند. شابیزک نیز نظیر اغلب گیاهان تیره سیب زمینی، حاوی این دو تروپان است. در کشت درون شیشه ای گیاهان تیره سیب زمینی، کربوهیدراتها علاوه بر اینکه به عنوان منابع کربن و برای تامین انرژی قطعات جداکشت بکار می روند، نقش ملکول های سیگنال را نیز در متابولیسم آلکالوئیدها ایفا می نمایند. تاثیرکربوهیدرات های سوربیتول، مانیتول و سوکروز بر رشد گیاهچه ها، محتوای کلروفیل، تولید هیوسیامین و اسکوپولامین و بیان ژن هیوسیامینß-۶ هیدروکسیلاز (h۶h) در گیاهچه های شابیزک Atropa belladonna L.) ( مطالعه شد. تیمار با این کربوهیدرات ها رشد گیاهچه ها را کاهش داد ولی موجب افزایش محتوای کلروفیل a و همچنین نسبت آن به کلروفیل b شد. محتوای هیوسیامین و اسکوپولامین در گیاهچه ها نیز افزایش یافت. این تیمارها سبب افزایش بیان ژن h۶h در اندام های مختلف گیاهچه های شابیزک نیز می گردند. در این مطالعه تغییر محتوای اسکوپولامین با تغییرات الگوی بیان ژن h۶h متناسب بود.
فروغ حکیمی نیا، خسرو خلیفه، خسرو خواجه، بیژن رنجبر،
دوره ۷، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
چکیده
لیپازها به عنوان یک گروه آنزیمی مهم باعث هیدورلیز و سنتز استرها میشوند. لیپاز سودوموناس فلوئورسانس یک نوع گرمادوست از لیپازها است که وزن مولکولی آن در حدود ۳۳ کیلودالتون میباشد. در این تحقیق اثر غلظتهای مختلف سوربیتول بر روی فعالیت و پایداری کنفورماسیونی سودوموناس فلوئورسانس لیپاز با استفاده از تکنیکهای جذب و دورنگنمایی دورانی مورد ارزیابی قرار گرفت. بر اساس نتایج مطالعات ترمودینامیکی غلظت ۶/. مولار سوربیتول برای اندازهگیریهای سینتیکی بازتاخوردگی و واسرشتگی با استفاده از دستگاه فلوئورسانس جریان متوقف انتخاب شد. نتایج مطالعات سینتیکی نشان داد که واسرشتگی لیپاز از طریق دو مسیر متفاوت صورت میگیرد، یکی از آنها مستلزم واسرشتگی و جدا شدن همزمان زیرواحدها بوده و دیگری دربرگیرنده یک فرآیند دو مرحلهای شامل جدا شدن زیرواحدها و به دنبال آن واسرشتگی کامل زیرواحدها میباشد. یافتههای بدست آمده حاکی از آن بود که در حضور سوربیتول بیشتر جمعیت ملکولها از طریق مسیر آهسته دچار واسرشتگی میشوند. نتایج سینتیکی بازتاخوردگی نیز نشان داد که در حضور سوربیتول سد انرژی واکنش بازتاخوردگی کاهش پیدا میکند.
دوره ۱۰، شماره ۴۰ - ( ۸-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده
فیلمها و پوششهای خوراکی جهت ارتقاء سطح کیفی و افزایش ماندگاری محصولات غذایی در صنعت استفاده میشوند. در این تحقیق ابتدا ایزوله پروتئین سویا به روش استخراج قلیایی و ترسیب اسیدی تهیه شد. در ادامه فیلم های خوراکی از ترکیب پروتئین سویا با پلاستی سایزرهای گلیسرول یا سوربیتول در نسبت های مشخص تهیه شدند. اثر غلظتهای مختلف پروتئین سویا و پلاستیسایزرهای گلیسرول و سوربیتول بر خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم های تهیه شده از ایزوله پروتئین سویا به روش سطح پاسخ بررسی گردید. نتایج نشان داد که افزایش غلظت پروتئین سویا باعث افزایش مقاومت کششی، کدورت، ضخامت و میزان انتقال بخار آب و کاهش میزان کشش در فیلم های تهیه شده از ایزوله پروتئین سویا میشود. از طرفی افزایش غلظت پلاستیسایزرهای گلیسرول و سوربیتول باعث افزایش میزان انتقال بخار آب، میزان کشش، میزان اختلاف رنگ، ضخامت و کدورت و کاهش قدرت کششی فیلمهای پروتئینی گردید. مدلهای پیشنهادی بدست آمده به روش سطح پاسخ بهخوبی قادر به برازش دادههای آزمایشی ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی فیلمهای پروتئین سویا بودند( ۸۶/۰R۲> ). این مدلها نشان دادند که نوع و غلظت پلاستیسایزر و غلظت پروتئین عوامل اصلی تعیینکننده ویژگی فیلم هستند و اثر معنیداری بر ویژگیهای فیلمهای پروتئین سویا دارند.
دوره ۱۴، شماره ۶۹ - ( ۸-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
در میان محصولات شیرین حاصل از آرد گندم، طعم مطلوب و پر انرژی بودن دونات سبب توجه بیشتر تولیدکنندگان و مصرفکنندگان به آن گردیده است. این در حالی است که ایجاد تنوع در تولید این محصول و افزایش ماندگاری آن ضروری بهنظر میرسد. از اینرو هدف از انجام این پژوهش بررسی تأثیر جایگزینی آرد گندم موجود در فرمولاسیون دونات تخمیری با آرد سیبزمینی در سطوح صفر، ۱۰ و ۲۰ درصد و افزودن ترکیب چند الکلی سوربیتول بهعنوان ماده جاذبالرطوبه در سطح صفر، ۵/۰ و ۰/۱ درصد، بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی، بافتی، تصویری، حسی و ماندگاری محصول نهایی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل بود (۰۵/۰≥P). نتایج به وضوح نشان داد که افزایش میزان جایگزینی آرد گندم با آرد سیبزمینی و افزودن پلیاُول سوربیتول در تمامی سطوح سبب افزایش میزان رطوبت نمونههای دونات تولیدی بهطور معنیداری شد (۰۵/۰≥P). این در حالی بود که افزایش میزان جایگزینی آرد تا سطح ۲۰ درصد و حضور ۰/۱ درصد سوربیتول سبب کاهش میزان تخلخل و حجم مخصوص نمونهها گردید. ارزیابی بافت طی بازه زمانی سه روز پس از پخت نیز گویای آن بود که حضور آرد سیبزمینی تا سطح ۱۰ درصد و سوربیتول به میزان ۰/۱ درصد منجر به ایجاد بافت نرم و مطلوب گردید. از سوی دیگر مشاهده شد که افزایش میزان سوربیتول در نمونههای تولیدی، میزان روشنی (مؤلفه L*) و قرمزی (مؤلفه a*) پوسته دونات تخمیری بهترتیب افزایش و کاهش یافت و همچین افزایش میزان آرد سیبزمینی تا سطح ۲۰ درصد در افزایش میزان قرمزی پوسته نمونهها مؤثر بود. در نهایت با ارزیابی نتایج پذیرشکلی مشخص گردید که نمونه حاوی ۱۰ درصد آرد سیبزمینی، ۹۰ درصد آرد گندم و ۵/۰ درصد سوربیتول از بیشترین میزان مقبولیت نزد داوران چشایی برخوردار بود.
دوره ۱۵، شماره ۷۶ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
در این مطالعه اثر گلیسرول در سه سطح وزنی/ وزنی )۱۵،۲۵ و ۳۵ درصد (و سوربیتول در سه سطح وزنی/ وزنی )۱۰،۱۵ و ۲۰ درصد( به صورت ترکیبی بر خواص فیزیکی، مکانیکی و مورفولوژی سطح، فیلم های خوراکی حاصل از ایزوله پروتئین کانولا- ژلاتین مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده پروتئین ایزوله کانولا در کنار ژلاتین و همراه با پلاستیسایزرهای گلیسرول و سوربیتول قادر به تشکیل فیلم خوراکی میباشد.با افزایش غلظت گلیسرول و سوربیتول، میزان نفوذپذیری به بخارآب (از ۰۰۱۲۶۳/۰به g m^(-۲) h^(-۱)۰۰۱۶۳۷/۰)، ازدیاد طول (از ۹۱/۲۰۴ به ۸۹/۳۰۸درصد) و رنگ افزایش و مقاومت به کشش (۵۴۲۵/۱ به ۸۱۸۸/۰مگا پاسکال) و مدول الاستیک( از ۲۵۴/۹به ۴۶۳/۱مگاپاسکال) (p< ۰,۰۵) کاهش یافت. مطالعه ریز ساختار فیلم ها با افزایش غلظت پلاستیسایزرها، ناهمگنی بالاتر، تراکم ظاهری کمتر، منافذ و حباب های زیادی را نشان دادند. باتوجه به پارامتر های اندازه گیری شده، فیلم حاوی ۲۵% گلیسرول و ۱۰% سوربیتول بهترین فیلم تولید شده در نظر گرفت زیرا از کمترین میزان نفوذ پذیری به بخار آب (g m^(-۲) h^(-۱)۰۰۱۲۹۹/۰) را برخوردار بوده و همچنین مقاومت مکانیکی (M.pa ۳۱۰۸/۱) بیشتر و ازدیاد طول(۲۳۸.۸۵درصد) بهتری نسبت به سایر نمونهها داشت.
دوره ۱۵، شماره ۸۱ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
از مهمترین دلایل کاهش کیفیت و ماندگاری کیک اسفنجی کاهش رطوبت و بیاتی در طی دوره نگهداری است. در این پژوهش تاثیر ترکیبات جاذب رطوبت بر ویژگیهای کیفی کیک اسفنجی مورد بررسی قرار گرفت. هدف از این تحقیق بهینهسازی فرمولاسیون کیک اسفنجی و تولید کیکی با ویژگیهای فیزیکوشیمیایی و بافتی مناسب و نیز به تعویق انداختن بیاتی آن بود. در این تحقیق، تاثیر ترکیبات سوربیتول، شربت اینورت و شیره انگور به صورت مجزا و ترکیبی در ۲۷ فرمولاسیون بر ویژگیهای مختلف کیک مورد بررسی قرار گرفت. برای سوربیتول و شربت اینورت دو سطح ۵ و ۱۰ درصد و برای شیره انگور سطوح ۷ و ۱۵ درصد (براساس وزن شکر) در نظر گرفته شد. نتایج آزمونها نشان داد که کیکهای حاوی سوربیتول ۵ درصد و فرمول ترکیبی سوربیتول ۵%- شربت اینورت۱۰%- شیره انگور ۷% از رطوبت بیشتری در روزهای نگهداری برخوردار بودند. فرمولاسیون ترکیبی سوربیتول ۵%- شربت اینورت۱۰%- شیره انگور ۷% دارای بیشترین حجم، ویسکوزیته و بافت نرم و طعم بهتری در میان تیمارهای تهیه شده با غلظتهای مختلف ترکیبات و نمونه شاهد بود. همچنین فرمولاسیون سوربیتول ۵%، سوربیتول ۵%- شیره انگور ۷% و سوربیتول ۵%- شیره انگور ۱۵% کمترین سرعت سفت شدگی در بافت کیک را در طول روزهای ارزیابی به خود اختصاص دادند. با توجه به تاثیراتی که این ترکیبات بر ویژگیهای کیفی کیکهای اسفنجی داشتند، میتوان از ترکیبات مذکور برای بهبود فرمولاسیون و به تعویق انداختن بیاتی استفاده نمود. در پایان، فرمولاسیون ترکیبی سوربیتول ۵%- شربت اینورت۱۰%- شیره انگور ۷% به عنوان بهترین فرمولاسیون ارزیابی شد.
دوره ۱۵، شماره ۸۵ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
پودر نرم گندم پلیمری طبیعی حاصل از فرایند آسیابانی گندم میباشد که جداسازی آن به سبب کاهش کیفیت آرد تولیدی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. با توجه به اهمیت کاربرد ضایعات، هدف از این تحقیق استفاده از پودر نرم گندم به-عنوان ماده اولیه جدید و ارزان قیمت در تولید فیلم زیست تخریب پذیر و بررسی اثر نوع نرمکننده (گلیسرول و سوربیتول) در غلظتهای مختلف (۲۵، ۳۵ و ۴۵ درصد) بر ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی فیلمهای تولیدی بود. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش غلظت نرمکننده، ضخامت، رطوبت، حلالیت در آب و کشش فیلم افزایش، در حالیکه مقاومت کششی فیلم کاهش یافت. با توجه به بروز ویژگی الاستیکی شدید فیلم تولیدی حاوی سوربیتول در غلظتهای پایین، ارزیابی کششپذیری و نفوذپذیری در برابر بخار آب امکانپذیر نبود. افزایش غلظت نرمکننده گلیسرول در مقایسه با سوربیتول، تاثیر بیشتری بر افزایش رطوبت و حلالیت در آب داشت. نفوذپذیری نسبت به بخار آب فیلمهای زیستی حاوی ۳۵ درصد سوربیتول (gm-۱s-۱Pa-۱۱۰-۱۰×۵۱/۰) در مقایسه با فیلمهای حاوی گلیسرول در غلظتهای مشابه (gm-۱s-۱Pa-۱۱۰-۱۰×۴۹/۱) کمتر بود. با افزایش غلظت گلیسرول کششپذیری فیلمهای تولیدی از ۳۱ درصد به ۴۰ درصد افزایش پیدا کرد، درحالیکه حداکثر کششپذیری فیلم حاوی سوربیتول تولیدی برابر ۱۶/۰ درصد بود. بر اساس نتایج بهدست آمده از این تحقیق میتوان بیان داشت که پودر نرم گندم از پتانسیل بسیار خوبی برای تولید فیلم زیستی جهت بستهبندی مواد غذایی برخوردار بود و گلیسرول بهعنوان نرم-کننده مناسبتری در مقایسه با سوربیتول معرفی میگردد.
دوره ۱۶، شماره ۸۸ - ( ۳-۱۳۹۸ )
چکیده
مارمالاد نوعی مربا است که در آن تکههای میوه بهصورت همگن مخلوط شده و قابل رویت نمیباشند. با تغییر فرهنگ زندگی و کم شدن تحرک بدنی انسانها و بروز مشکلاتی نظیر چاقی، اضافه وزن و فشارخون، استفاده از ساکارز و مشتقات آن در فرمولاسیون موادغذایی محدود و باعث شده تلاش برای تولید موادغذایی با چربی، شکر، نمک کم و فیبر بیشتر افزایش یابد. در همین راستا، امکانسنجی تولید مارمالاد توتفرنگی با جایگزینی ساکارز با سوربیتول در نسبتهای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی (pH، فعالیت آبی، بریکس، قوام و کالری کاهشیافته) و ویژگیهای حسی نمونههای تولید شده در مقایسه با نمونه کنترل در طول ۹۰ روز نگهداری مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج بهدست آمده؛ جایگزینی شکر با سوربیتول بر pH نمونهها تاثیر معنیدار نداشت و با افزایش نسبت جایگزینی شکر با سوربیتول در مقدار بیش از ۳۸ درصد، از میزان بریکس نمونهها بهطور چشمگیری کاسته شد (۰۵/۰>P). همچنین با افزایش جایگزینی شکر با سوربیتول فعالیتآبی کاهش و با افزایش زمان نگهداری فعالیتآبی افزایش یافت که این افزایش از روز ۶۰ به بعد بیشتر بود. در درصدهای بالای سوربیتول مورد استفاده، میزان قوام کاهش یافت. اثر زمان نگهداری بر بریکس بیتاثیر بود، ولی تاثیر کاهشی بر قوام نمونهها داشت. بهطورکلی با در نظر گرفتن برآیند نتایج بهدست آمده چنین نتیجهگیری میشود که با استفاده از سوربیتول حداکثر تا مقدار ۳۸ درصد میزان شکر مصرفی در تولید مارمالاد کمکالری توتفرنگی میتوان به محصولی با ویژگیها و با مقبولیت مشابه با نمونه کنترل دست یافت.
دوره ۱۹، شماره ۱۳۲ - ( ۱۲-۱۴۰۱ )
چکیده
در سال های اخیر پلیمرهای طبیعی نظیر موسیلاژ دانه به جهت جایگزینی با پلاستیک های حاصل از مشتقات نفتی در تولید فیلمهای بسته بندی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از جمله مهمترین نرم کنندهها جهت افزایش کارایی و بهبود خواص مکانیکی فیلمهای زیستی پلیاولها میباشند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر غلظتهای مختلف نرم کننده سوربیتول (۲۰، ۳۵ و ۵۰ درصد وزنی/ وزنی) بر خواص فیزیکی (حلالیت در برابر آب، رطوبت، نفوذپذیری در برابر بخار آب، رنگی، زاویه تماس)، مکانیکی فیلمهای زیستی بر پایه موسیلاژ دانه بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت سوربیتول، نفوذپذیری نسبت به بخار آب، مقاومت کششی، حلالیت در آب و درصد رطوبت فیلم
ها افزایش و زاویه تماس کاهش یافت. همچنین با افزایش غلظت سوربیتول اندیس روشنایی، قرمزی و زردی فیلمهای تولیدی بهترتیب کاهش، افزایش و افزایش نشان داد. نفوذپذیری نسبت به بخار آب فیلمهای تولیدی تحت تاثیر رطوبت نسبی محیط قرار داشت. همچنین مقایسه تاثیر گلیسرول و سوربیتول در غلظت یکسان (۳۵ درصد) بر ویژگیهای فیلم موسیلاژ دانه به نشان داد نفوذپذیری نسبت به بخار آب و زاویه تماس فیلم های حاوی نرم کننده سوربیتول به ترتیب ۳۳ و ۴/۱۹ درصد کمتر بود. لذا استفاده از نرم کننده سوربیتول جهت تولید فیلمهای زیستی بر پایه موسیلاژ دانه به با آبدوستی کمتردر بسته بندی محصولات غذایی توصیه میگردد
دوره ۲۰، شماره ۱۳۶ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
به منظور بررسی تأثیر وزن مولکولی کیتوزان و نوع نرم کننده مورد استفاده در ترکیب پوشش خوراکی بر شاخص های کیفیت داخلی و ریخت شناسی پوسته تخم مرغ، آزمایشی با ۱۲۵ عدد تخم مرغ در قالب طرح کاملاً تصادفی با ۵ تیمار شامل تخم مرغ های فاقد پوشش (شاهد)، دارای پوششهای مبتنی بر کیتوزانهای با وزن مولکولی زیاد (۴۵۰ کیلو دالتون) یا وزن مولکولی کم (۶۵ کیلو دالتون) و بکارگیری نرم کننده های گلیسرول یا سوربیتول و ۳ تکرار اجرا شد. پوشش دهی به روش غوطه وری انجام شد و تخم مرغها به مدت ۴ هفته در دمای محیط نگهداری شدند. فراسنجه های کیفیت داخلی تخم مرغ شامل افت وزنی، واحد هاو، اندیس زرده و pH سفیده، بطور هفتگی ارزیابی شدند. در پایان دوره نگهداری، تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی جهت ریخت شناسی پوسته تهیه شد. نتایج نشان داد پوشش خوراکی بر پایه کیتوزان به طور معنیداری (P<۰,۰۵) موجب بهبود تمام شاخصهای مورد ارزیابی شد. در پایان هفته چهارم نگهداری، در این میان، کمترین مقادیر درصد افت وزنی (۹۰/۰ ± ۰۱/۷) و pH سفیده تخم مرغ (۱۵/۰ ± ۹۰/۸) و بیشترین مقادیر واحد هاو (۲۳/۳ ± ۸۰/۶۳) و اندیس زرده (۰۶/۰ ± ۳۴/۰) در تخم مرغهای حاوی پوشش کیتوزان وزن مولکولی زیاد – سوربیتول دیده شد (P<۰,۰۵). در تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز ترک و ریزحفرات کمتر و یکنواختی و پیوستگی بیشتری در پوسته خارجی تخم مرغها در گروه مذکور دیده شد. لذا به منظور بهبود کیفی پوشش خوراکی بر پایه کیتوزان به عنوان یک بسته بندی زیست سازگار جهت افزایش زمان انبارمانی تخم مرغ، کیتوزان با وزن مولکولی بیشتر و نرم کننده سوربیتول توصیه میشود.