جستجو در مقالات منتشر شده
۱ نتیجه برای سوپراکسیددیسموتاز
فرخزاد زینلی، احمد همایی،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: درختان مانگرو در معرض طیف وسیعی از تنشهای غیرزنده قرار دارند که بر رشد و سایر فرآیندهای فیزیولوژیک آنها اثر میگذارد. یکی از مهمترین روشهای دفاع آنتیاکسیدانی- آنزیمی در برابر تنشهای ناشی از گونههای اکسیژن فعال، آنزیم سوپراکسیددیسموتاز )SOD( است. هدف این پژوهش ارزیابی فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان سوپراکسیددیسموتاز حرّای (AmSOD) خلیج فارس و دریای عمان در برابر یونهای فلزی بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر که روی برگ گونه درختی حرّا اجرا شد، نمونهبرداری از دو رویشگاه بندر خمیر در خلیج فارس و سیریک در دریای عمان صورت گرفت و تیمارها در سه تکرار انجام شد. برای تعیین نوع SOD از آزمون حساسیت H۲O۲ و KCN استفاده شد. تجزیه و تحلیل دادهها با نرمافزار SPSS ۱۹ از طریق آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون چنددامنهای دانکن برای مقایسه میانگینها صورت گرفت.
یافتهها: نوع آنزیم SOD، مس/روی- سوپراکسیددیسموتاز (Cu/Zn-SOD) تشخیص داده شد. بین تیمارهای مختلف فلزات بین دو منطقه اختلاف معنیداری وجود نداشت و برهمکنش بین فاکتور فلزات و غلظت و نوع منطقه مشاهده نشد. اثر مهاری شدیدی در حضور محلول کلریدجیوه و اثر مهاری ضعیفی در حضور محلول سولفاتروی، سولفاتآهن و کلریدمنیزیوم مشاهده شد.
نتیجهگیری: یونهای مس، منگنز و کبالت بهطور قابل توجهی فعالیت آنزیم سوپراکسیددیسموتاز را افزایش میدهند، در حالی که یونهای تکظرفیتی مانند سدیم و پتاسیم تاثیر ناچیزی بر افزایش فعالیت SOD دارند و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی برگ گونه درختی حرّای منطقه خمیر در خلیج فارس و سیریک در دریای عمان تفاوتی ندارند.