جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای طیفسنجی
سیده اکرم شیردل، مهسا عالمی، خسرو خلیفه،
دوره ۴، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
با بهینهسازی دستگاه طیفسنج جرمی و توسعه پایگاههای اطلاعاتی و ابزار بیوانفورماتیک توام با ظهور نانوتکنولوژی در دهه ۱۹۹۰ میلادی، تحولی عظیم و شگرف در زیستشناسی ملکولی صورت گرفته و چشماندازهای جدیدی در زیستشناسی ملکولی، پزشکی، کشاورزی، علوم محیط زیست، داروسازی و ... پیدا شد که مهمترین آنها نگاه شبکهوار به کل سیستم زنده و حل مسائل زیستی در سطح کل سیستم به عنوان یک ماهیت به هم پیوسته متشکل از شبکه میانکنشدهندهای از ژنها، پروتئینها و واکنشهای بیوشیمیایی مختلف است. علاوه بر این، از اتحاد نانوفناوری و زیستشناسی، نانوزیستفناوری پا به عرصه وجود گذاشت. در این مقاله، مفاهیم برخی موضوعات اصلی در زیستشناسی به زبانی ساده بازگو شده است. موضوعات مورد بحث در این مقاله شامل مبانی پروتئومیکس و توصیفی نظاممند از حوزههای مختلف مطالعاتی در آن است. پس از یک مرور مختصر بر اصول فیزیکی نانوفناوری، کاربرد یکی از محصولات آن به نام کوانتوم دات در زیستشناسی و مخصوصا در مطالعات پروتئومیکسی مورد بحث قرار داده شده است. این مقاله در برگیرنده اصول کلی و کاربردهای عمده حوزههای نوظهور در زیستشناسی میباشد.
سیده مریم حسینی، صادق حسننیا*، بیژن رنجبر،
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۹ )
چکیده
آلفا ۱-آنتیتریپسین یک گلیکوپروتئین متشکل از ۳۹۴ آمینواسید با وزن ۵۲ کیلودالتون میباشد. این پروتئین به طور عمده توسط سلولهای هپاتوسیت سنتز و به بافتهای ریوی ترشح میشود و نقش اساسی در حفاظت بافت ریه در مقابل اثر نوتروفیل الاستاز دارد. از چالشهای عمده در مواجهه با آلفا ۱-آنتیتریپسین، ناپایداری ساختاری فرم تا خورده این پروتئین و در نتیجه تجمع آن به صورت پلیمرهای غیرفعال در بافت ریه میباشد. این امر فرد را مستعد ابتلا به بیماریهای مزمن ریوی، آسم شدید و آمفیزم مینماید. یکی از درمانهای رایج برای این اختلال، تزریق داخل وریدی آلفا ۱-آنتیتریپسین میباشد. از طرفی، بیماران کاندید دریافت آلفا ۱-آنتیتریپسین، دارای علائم اختلال تنفسی هستند و استفاده از بازکنندههای برونش (سالبوتامول) خط اول درمان محسوب میشود. در این مطالعه تخلیص پروتئین توسط روش کروماتوگرافی تمایلی انجام و خلوص آن توسط روش ژل الکتروفورز تأیید شده است. اثر غلظتهای مختلف سالبوتامول بر پلیمریزاسیون آلفا ۱-آنتیتریپسین القاء شده توسط حرارت در دمای ۶۰ درجه با روشهای الکتروفورز ژل پلی آکریل آمید غیر دناتوره کننده، پراکندگی دینامیکی نور و دو رنگ نمایی دورانی مورد سنجش قرار گرفته است. فعالیت پروتئین توسط روش تعیین ظرفیت مهاری تریپسین بررسی شده است. نتایج نشان میدهند که سالبوتامول با کاهش انعطافپذیری حلقه مرکزی واکنشگر، سبب کاهش سرعت پلیمریزاسیون و در نتیجه کاهش سرعت از دست رفتن فعالیت در پروتئین آلفا ۱-آنتیتریپسین میشود. بنابراین، این افزودنی میتواند گزینه مناسبی برای همراهی پروتئین آلفا ۱-آنتیتریپسین و راهکاری مناسب برای درمان بیماریهای وابسته به پلیمریزاسیون این پروتئین باشد.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۸۸ )
چکیده
محوطه باستانی ولیران در حومه شهر دماوند و در شرق تهران قرار گرفته است. براساس منابع باستانشناسی در این محوطه، استقرارهایی در دورههای اشکانی و ساسانی وجود داشته است. کشف قبوری از دوره اشکانی در ولیران، و به دست آمدن بقایای دانههای گیاهی و نیز بقایای جانوری در منطقه مذکور، آن را محلی مناسب برای بررسی پوشش گیاهی کهن با تکیه بر مطالعات دیرینهتغذیهشناسی نموده است. ما در این پژوهش برآنیم تا با تجزیه عناصر غیرایزوتوپی اسکلتهای انسانی به دست آمده با استفاده از دستگاه طول موج اشعه مجهول فلورسنس، به بررسی وضعیت غذایی ساکنان محوطه باستانی ولیران در دوره اشکانی که نشاندهنده وضعیت جغرافیایی منطقه در دوره مزبور است، بپردازیم.
۱۴/۶/۸۶ پذیرش: ۲۵/۲/۸۷
مهسا پوربابادی، علی خطیبی،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
methyl tertiary-butyl ether) MTBE) یکی از افزودنیهای بنزین که به منظور افزایش اکتان و کاهش تولید گازهای گلخانهای استفاده میشود، MTBE میتواند از طریق راههای مختلف از جمله استنشاق، خوراکی و تماس پوستی وارد جریان خون انسان شود. همچنین کربنیک انیدراز انسانی یکی از متالوآنزیمهاست که تقریباً در تمام موجودات زنده یافت میشود و مورد مطالعات گستردهای قرار گرفته و بیماریهای متعددی با کربنیک انیدراز در ارتباط هستند. در این مطالعه اثر مجاورت MTBE با آنزیم کربنیک انیدراز II انسانی بر فعالیت آنزیم با روشهای طیفسنجی مرئی-فرابنفش بررسی شد و تغییرات Tm آنزیم در غلظتهای مختلف از MTBE گزارش شدهاست. همچنین تغییرات ساختاری آنزیم در حضور MTBE با طیفسنجی فلورسنس ذاتی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان میدهد فعالیت آنزیم در مجاورت MTBE با مکانیسم مختلط خطی مهار شده است. نتایج مربوط به طیفسنجی فلورسنس ذاتی آنزیم تغییرات ساختار درحضور MTBE را نشان میدهد. همچنین در پی اتصال MTBE به آنزیم، پایداری حرارتی آنزیم کاهشیافته و نسبت به تغییرات دما حساس شده است.
دوره ۱۶، شماره ۹۳ - ( ۸-۱۳۹۸ )
چکیده
دوره ۱۸، شماره ۶ - ( ۷-۱۳۹۷ )
چکیده
در این پژوهش، تشخیص گونههای احتراقی در شعلهی متان-هوا بر مبنای طیفسنجی تابشی شعله مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعهی تجربی روی یک دستگاه آزمون که مجهز به وسایل اندازهگیری جهت دریافت تابش شعله از مشعل سوراخدار که یکی از متداولترین مشعلها در دیگهای چگالشی است، انجام شده است. گونههای احتراقی OH*، CH*، C۲*، H۲O* از روی نورتابی شیمیایی شناسایی شدهاند. تغییرات شدت تابش گونهی OH* که نقش مهمی در تعیین نرخ حرارت آزاد شده از شعله دارد، برای نسبتهای همارزی مختلف Φ و به ازای توانهای مختلف مشعل، به کمک طیفسنج اندازهگیری شد که بیشترین شدت را در محدوده ۰,۷۷<Φ<۰.۸۵ در تمامی مقادیر توان مشعل ارائه میدهد. به همین ترتیب شدت فرآورده اصلی احتراق H۲O* بررسی شد که بیشترین مقدار آن که معرف کاملترین حالت واکنش احتراق است در Φ=۰.۸۶حاصل شد. نتایج همان آزمون نشان داد که نسبت شدتOH*/CH* به صورت مستقل از توان مشعل به دست آمد که توسط سایر محققین نیز تایید شده است. به این ترتیب میتوان با سنجش تابش شعله، نسبت همارزی آن را به دست آورد. از یک دماسنج مادون قرمز جهت اندازهگیری دمای سطح مشعل استفاده شد. دمای بیشینه سطح مشعل به کمک دماسنج لیزری و در محدودهی ۴۱۵oC تا ۴۲۰oCبه ازای نسبت همارزی Φ=۰.۸۲ در تمامی مقادیر توان مشعل به دست آمد که معرف بازدهی بهتر مشعل است. به دست آوردن نسبت همارزی مشعل، از روی تابش آن و امکان بهبود بازده مشعل از طریق ارزیابی شاخصهای مرتبط با نرخ حرارت آزاد شده و دمای سرمشعل، اساس کار حاضر است.
دوره ۲۲، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده
افزودنیهای متداول در تثبیت خاکهای مسئلهدار، سیمان، آهک و غیره میباشند که عمدتاً پرهزینه و دارای مضررات زیستمحیطی هستند. از جمله راهکارهای جدید جایگزین کردن آنها با افزودنیهای جدید مانند پلیمرها میباشد. در این تحقیق، اثر رزین پلیمری پلیاستر بر ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی خاک ریزدانه بنتونیت با خمیری بالا با انجام آزمایشهای حدود اتربرگ و تکمحوری فشاری بررسی شد. نتایج نشان میدهند که افزودن مقادیر مختلف رزین پلیمری پلیاستر موجب کاهش حد روانی، افزایش حد خمیری و به تبع آن کاهش دامنه خمیری خاک بنتونیت میگردد. همچنین این افزودنی مقاومت تکمحوری خاک را چند برابر بهبود بخشیده و سبب کاهش تغییرشکلپذیری آن شده است. زیاد شدن مدت زمان عملآوری سبب بهبود هرچه بیشتر این ویژگیها نیز میشود. تحلیل تصاویر میکروسکوپ الکترونی، آنالیز XRD و طیفسنجی FT-IR حاکی از آن است که این ماده در بین لایههای ساختار خاک نفوذ کرده و با ایجاد برهمکنش مؤثر باعث نزدیک شدن و چسبیدن لایهها به یکدیگر شده و با جذب آب کمتر موجب بهبود ویژگیهای خمیری و مقاومتی خاک شده است.