جستجو در مقالات منتشر شده
۵ نتیجه برای فعالیت ضدباکتری
حمیده عباسی، احسان کامرانی، نرگس امراللهیبیوکی، مریم احسانپور،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: هیچ گونه مطالعه آنتیباکتریال روی شقایقهای دریایی در منطقه خلیج فارس در ایران انجام نشده است، بنابراین هدف این پژوهش، بررسی اثرات ضدباکتریایی، ضدقارچی و سایتوتوکسیک عصارههای گونه شقایق دریایی موکتی خلیج فارس بود.
مواد و روشها: در این پژوهش تجربی، نمونههای شقایق دریایی از سواحل خلیج فارس (جزیره هرمز)، جمعآوری و عصارهگیری آنها با حلالهای آلی متانول، دیکلرومتان و استون صورت پذیرفت. اثر عصارهها بر باکتریهای بیماریزای انسانی شامل اشریشیا کلی، سودوموناس آئروژینوزا و استافیلوکوکوس اورئوس و همچنین دو سویه قارچی کاندیدا آلبیکانس و آسپرژیلوس نایجر با روش دیسک دیفیوژن مورد بررسی قرار گرفت. خاصیت سیتوتوکسیک این شقایق با استفاده از روش BST بر آرتمیا سالینا ارزیابی شد. دادهها با نرمافزار SPSS ۱۹ از طریق آزمون رگرسیون پروبیت مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: عصارههای مورد مطالعه اثر ضدباکتریایی کمی از خود نشان دادند. عصاره استونی اثر ضدقارچی را در برابر سویه قارچی آسپرژیلوس نایجر با هاله عدم رشد ۱۷میلیمتر در وزن ۱۶میکروگرم نشان داد. عصاره متانولی بافت شقایق دارای خاصیت سیتوتوکسیک بیشتری با LC۵۰ کمتر (۶۰۹/۳۳۰میکروگرم بر میلیلیتر) نسبت به عصارههای استون و دیکلرومتان بود.
نتیجهگیری: عصارههای متانولی، استونی و دیکلرومتانی استخراجی از شقایق دریایی موکتی، خاصیت ضدقارچی زیادی نسبت به خاصیت آنتیباکتریال آنها دارند. همچنین این شقایق اثرات سیتوتوکسیک قابل ملاحظهای دارد که در عصاره متانولی نسبت به عصارههای استون و دیکلرومتان بیشتر است.
دوره ۱۴، شماره ۶۲ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
مطالعه به منظور معرفی عوامل ضد میکروبی جدید با منشاء طبیعی یک ضرورت غیر قابل چشم پوشی به شمار می رود. عسل ماده غذایی با پتانسیل بالای فعالیت ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی است و منشاء گل عسل در ویژگی های زیستی عسل نقش مهمی بازی می کند. این تحقیق به منظور بررسی فعالیت ضد باکتریایی چهار نوع عسل تک گل با منشاء گیاهی مختلف و یک نوع عسل چند گل جمع آوری شده از کندوهای زنبور عسل در استان گلستان در شمال ایران انجام شد.ارزیابی فعالیت ضد باکتریایی علیه چهار باکتری با روش چاهک انجام شد. کمترین غلظت مهارکنندگی (MIC) و کمترین غلظت باکتری کشی(MBC) نمونه های عسل با روش ماکرودایلوشن ارزیابی شد.نتایج حاکی از اثرات ضد باکتریایی عسل های مورد آزمون بود.بیشترین فعالیت ضد باکتریایی با روش چاهک برای عسل چندگل به ترتیب با قطر هاله عدم رشد ۲۲، ۲۱، ۱۶ و ۶۶/۱۳ میلی متر علیه شیگلا دیسانتری استافیلوکوکوس اورئوس ، باسیلوس سرئوس و اشریشیا کلی در غلظت ۵۰٪ گزارش شد. سطوح MIC و MBC به دست آمده برای عسل های چندگل، نمدار، افرا و گون در محدوده ۲۵-۲۵/۶ درصد بود و عسل مرکبات کمترین فعالیت ضدباکتریایی را نشان داد.به طور کلی نتایج این حکایت از این دارد که فعالیت ضد باکتریایی نمونه های عسل با منشاء گیاهی مختلف ، متغیر است و تفاوت بین انواع گیاهان مورد استفاده زنبور عسل در تولید محصول در خواص ضد باکتریایی آن تاثیر دارد.
دوره ۲۱، شماره ۱۴۶ - ( ۱-۱۴۰۳ )
چکیده
اسانس گیاه اسطوخودوس کاربردهای گستردهای در صنایع آرایشی، غذایی و دارویی دارد. در این پژوهش برای نخستین بار، ریزپوشانی اسانس اسطوخودوس توسط زیست بسپار ژلاتین به روش الکتروریسی انجام شد. در ابتدا ترکیبات شیمیایی اسانس اسطوخودوس به کمک گازکروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) شناسایی و سپس در غلظتهای صفر، ۵/۲، ۰/۵ و v/v ۰/۱۰% به محلول الکتروریسی اضافه گردید. نانوالیاف تهیه شده با استفاده از آزمونهای تصویربرداری الکترونی روبشی (SEM)، تعیین ضخامت (Image J)، پراش اشعه ایکس، خواص مکانیکی و راندمان بارگذاری اسانس مورد بررسی قرار گرفتند. همچنین خواص ضدباکتریایی نانوالیاف در برابر باکتریهایStaphylococcus aureus ، Bacillus cereus ، Escherichia coli و Salmonella typhimurium به روش انتشار دیسک بررسی گردیدند. مهمترین ترکیبات اسانس اسطوخودوس اجزاء لینالول (۲۱/۳۵ درصد) و لینالیل استات (۴۷/۲۶ درصد) بودند. تمامی نانوالیاف دارای شکل یکنواخت و پیوسته بودند. با افزایش غلظت اسانس در محلول الکتروریسی ضخامت (nm ۳/۷۰۵ - ۵/۴۳۱) و محتویات اسانس (۶/۱۴-۷/۴%) نانوالیاف افزایش یافت. اسانس اسطوخودوس تاثیری بر ایجاد ساختار کریستالی در نانوالیاف نداشت، اما باعث کاهش شدید مقادیر مدول یانگ و سختی گردید. نمونه نانوالیاف حاوی ۱۰% اسانس اسطوخودوس بیشترین سختی، مدول یانگ و کششپذیری ثبت نمود. ارزیابی فعالیت ضدباکتریایی نشان داد نمونههای نانوالیاف حاوی اسانس دارای فعالیت ضدباکتریایی در برابر تمامی باکتریهای هدف بودند. بیشترین تاثیرگذاری توسط نانوالیاف ژلاتین + اسانس (۱۰%) در برابرS.aureus و B. cereus بدست آمد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر احتمالا بتوان نانوالیاف ژلاتین حاوی اسانس اسطوخودوس را جهت بستهبندی فعال مواد غذایی بکاربرد. بیان نتیجه قطعی مستلزم انجام آزمایشات بالینی و در محیط واقعی است.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
در این پژوهش، شناسایی مولکولی Lactiplantibacillus pentosus v۳۹۰توسط تجزیه و تحلیل ژن rRNA S ۱۶ بهکمک پرایمرهای FYM۲۷ و R۱۴۹۲ انجام شد. قابلیت زنده مانی سویه در شرایط اسیدی در pHهای ۵/۲، ۵/۳ و ۵/۴، و مقاومت به صفرا در غلظت های صفر، ۳/۰، ۵/۰ و ۷/۰ درصد بررسی شد. فعالیت آنتیاکسیدانی، جذب کلسترول، هیدروفوبیسیتی، پتانسیل تولید آنزیم DNase و آمینهای بیوژنیک، فعالیت همولیتیک، و مقاومت به آنتیبیوتیکهای رایج درمانی ارزیابی شد. اثر ضدمیکروبی سویه علیه باکتریهای بیماریزا (Shigella dysenteriae، Salmonella enterica serovar Typhimurium، Escherichia coli، Staphylococcus aureus، Listeria monocytogenes و Bacillus subtilis) به روش انتشار در آگار به کمک چاهک و دیسک بررسی گردید. نتایج نشان داد سویه L. pentosus v۳۹۰ توانایی زندهمانی در pHهای مختلف را داشت اما با گذشت سه ساعت از نگهداری در pH ۵/۲ تعداد باکتری کاهش یافت. سویه مذکور قابلیت رشد در غلظتهای مختلف نمک صفراوی را از خود نشان داد. L. pentosus v۳۹۰ نسبت به آنتیبیوتیک Nitrofurazone نیمهحساس، نسبت به آنتیبیوتیکهای Nalidixic و Imipenem مقاوم و نسبت به آنتیبیوتیکهای Vancocin، Gentamicin، Chloramphenical،Penicillin و Ciprofloxacin حساس بود. هیدروفوبیسیتی، فعالیت آنتیاکسیدانی (DPPH و ABTS)و میزان جذب کلسترول سویه بهترتیب ۳۸/۰ ± ۵۰/۴۶، ۴۰/۰ ± ۲۰/۳۷، ۴۵/۰ ± ۹۰/۳۹ و ۴۷/۰ ± ۵۰/۳۶ درصد بود. تولید آنزیم DNase، آمینهای بیوژنیک و فعالیت همولیتیک از سویه مشاهده نشد. L. pentosus v۳۹۰ دارای اثر ضدمیکروبی بیشتری بر باکتریهای گرم مثبت بود. نتایج نشان داد کهL. pentosus v۳۹۰ دارای ویژگیهای پروبیوتیکی مطلوبی است که پژوهشهای بیشتر به منظور تأیید قابلیت کاربرد آن در تولید محصولات غذایی ضروری است.
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: سالمونلوز یکی از بیماریهای عفونی مشترک بین انسان و دام است که از مصرف گوشت طیور و فرآوردههای آن ایجاد میشود. ژن invA نقش بسیار مهمی در بیماریزایی سالمونلا اینفتیس دارد. موجودات دریایی از جمله خیار دریایی بهدلیل داشتن متابولیتهای ثانویه موثر دارای ترکیباتی با خواص آنتیاکسیدانی، ضدسرطانی، ضدباکتری و ضدالتهاب شناسایی و مطالعه شدهاند. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر عصاره خیار دریایی بر باکتری سالمونلا اینفنتیس و بیان ژن حدت invA در این جدایهها است.
مواد و روشها: نمونهبرداری از گوشت طیور انجام شد و سویههای سالمونلا اینفنتیس واجد ژن invA جداسازی شدند. عصاره هگزانی از بافت روده خیار دریایی استخراج و اثر آن بر سالمونلا اینفنتیس در چندین غلظت با روش MIC بررسی شد. سپس تغییرات بیان ژن invA در این سویهها با تکنیک Real-time PCR مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: از بین ۴۵۰ نمونه، ۱۲ ایزوله باکتری سالمونلا اینفنتیس جداسازی شد. با تکنیک PCR هر ۱۲ ایزوله مورد نظر واجد ژن حدت invA بودند. میزان MIC در این ایزولهها ۲۵۶میکروگرم بر میلیلیتر به دست آمد. میزان تغییر بیان ژن invA ۱/۲۱ بود.
نتیجهگیری: عصاره هگزانی استخراجشده از روده خیار دریایی با کاهش بیان ژن حدت invA، خاصیت آنتیویرولانسی بر روی باکتری سالمونلا اینفنتیس دارد و میتواند بهعنوان مکمل درمانی علیه این باکتری مورد استفاده قرار گیرد.