جستجو در مقالات منتشر شده
۶ نتیجه برای قارچها
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۶-۱۳۹۷ )
چکیده
قارچ Beauveria bassiana (Balsamo) یکی از عوامل کنترل میکروبی شپشه دندانهدار Oryzaephilus surinamensis (L.) میباشد. در این پژوهش نرخ مرگ¬ومیر، طول دوره تلفات و نرخ بقاء جمعیت بیمار در ۵ دمای مختلف ۱۵، ۲۰، ۲۵، ۳۰ و ۳۵ درجه سلسیوس بررسی شد. نتایج نشان داد که نرخ مرگ¬ومیر در دماهای موردنظر در مرحله لاروی به¬ترتیب ۸۹/۰، ۱۵/۱، ۴/۱، ۲۱/۱ و ۱۱/۱ لارو در روز و در مرحله حشره کامل به¬ترتیب معادل ۹۹/۰، ۳۸/۱، ۴۷/۱، ۱۸/۱ و ۱۶/۱ حشره کامل در روز بود. مقدار LT۵۰ در دماهای فوق در مرحله لاروی به¬ترتیب معادل ۱۱/۷، ۰۴/۷، ۸۲/۴، ۰۷/۶ و ۸۹/۶ روز و در مرحله حشره کامل به¬ترتیب معادل ۰۳/۷، ۳۱/۶، ۸۳/۴، ۵۸/۵ و ۵۶/۶ روز بود. منحنیهای بقاء در دماهای ۲۵، ۳۰ و ۳۵ درجه سلسیوس در مرحله لاروی و حشرهکامل شباهت بیش¬تری نسبت به دماهای ۱۵ و ۲۰ درجه سلسیوس نشان دادند. نرخ کاهش بقاء در جمعیتهای بیمار در ۳ الی ۴ روز اول آلودهسازی کم بود. پس از آن قدرت بقاء تا پایان دوره با شیب تند ولی متفاوتی در دماهای مختلف کاهش یافت. منحنیهای بقاء در تمام موارد شباهت به منحنی نوع دوم بقاء داشتند که در آن مرگ¬ومیر افراد در طول زندگی با یک شیب یکنواخت و به شکل خطی کاهش مییافت.
نجمه فرمانبر، علی اکبر حدادمشهدریزه، جعفر همت،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
بیودیزل سوختی پاک، تجدیدپذیر، زیستتخریبپذیر، عاری از گوگرد و ترکیبات آروماتیک با منابع اولیه مشتق از چربیهای حیوانی، گیاهی، جلبکها، قارچها و باکتریها میباشند. درمیان این منابع، قارچهای روغنی با توجه به قابلیت بالای سنتز و تجمع تریآسیلگلیسرول، به عنوان منابع بسیار مطلوب تامین زیست توده بیودیزلی گزارش شدهاند. لذا به منظور ارائه راهکارهایی در جهت افزایش راندمان تولید مبتنی بر فناوریهای نوین زیستی، پایش مکانیسمهای مولکولی مرتبط با تولید و تجمع لیپید در این ارگانیسمها میتواند راهگشا باشد، که در این تحقیق در دستور کار قرار گرفت. به این منظور واکاوی مکانیسمهای مولکولی مرتبط منجربه آشکارسازی آنزیمهای موثر در تولید و تجمع لیپید در گونههای مختلف قارچهای روغنی شد. پایش ویژگیهای ساختاری این ژنها، ضمن ارائه طول و محتوی CG متفاوت، پیوسته بودن تمامی آنها را مشخص نمود. بررسی ویژگیهای ساختاری آنزیمهای مذکور علاوه بر تعیین موقعیت سلولی آنها، حضور دمینهای عملکردی MAO۱_MF، Malic_M و malic را در تمامی آنها با قابلیت تاثیرپذیری از تغییرات پس از ترجمه را نشان داد. تشابهیابی پروتئینی این آنزیمها، منجربه معرفی گونههای قارچی با قابلیت احتمالی تولید چربی شد. از سویی دیگر، مدلسازی ساختاری آنزیمها و شبه آنزیمهای مالیک انتخابی ضمن ایجاد مدلهای ساختاری مناسب، کیفیت و کارایی مطلوب آنها در اتصال به مالات را آشکار نمود. به طورکلی، نتایج حاصل از این تحقیق ضمن معرفی گونههای قارچی مناسب در تامین زیست توده بیودیزلی، منجربه معرفی آنزیمهای موثر با ویژگیهای خاص شد که میتواند در ردیابی سویههای توانا در تولید بیودیزل و یا تراریختسازی مفید واقع گردد.
لیلا شکرزاده، پریسا محمدی، معصومه بحرینی، سمیرا بهدانی، علی اصغر ثابت جازاری،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده
قارچها مهمترین عامل فرسودگی زیستی در موزهها، کتابخانهها، آرشیوها و مخازن اسناد مکتوب میباشند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تنوع قارچی نسخههای خطی آسیب دیده در یکی از مخازن مرکز اسناد و کتابخانه آستان قدس رضوی و تعیین آلودگی هوای مخزن و ارتباط آن با آلودگی نسخ میباشد. نمونهگیری از نسخههای خطی با استفاده از سوآب و کاغذ نیتروسلولز استریل و هوای مخزن به روش پلیت باز، انجام شد. القاء فرسودگی اسپورهای قارچی روی کاغذ، در آزمایشگاه مدل سازی شد. چهارده جدایه قارچی از سه نمونهی بستر مختلف خطی و شش جدایه قارچی از نمونهی هوای مخزن بهدست آمد. در بین جدایههای قارچی نسخ خطی Aspergillus sp. با بیشترین فراوانی (%۳۶) و Penicillium sp. (۵/۲۱%) و Alternaria sp. (۱۴%) به ترتیب در مقام دوم و سوم قرار داشتند. نمونههای قارچی P. chrysogenum، Cladosporium cladosporioides، Talaromyces diversus و Aspergillus sp. از نمونه کاغذهای پوستی جدا شدهاند که میتوانند در ارتباط با قارچهای با فعالیت آبی کم و نمکدوست باشند. بیشترین قارچهای جداشده مخزن از محیط MEA (۵۳%) بهدست آمد. این قارچها شامل Purpureocillium lilacinum، Talaromyces diversus، Cladosporium sp. و Aspergillus sp. میباشند.تعداد کم قارچهای جدا شده از فضای مخزن، در مقایسه با اتاق بافری میتواند به عوامل محیطی مناسب کنترل شده درون مخزن نسبت داده شود. گونههای شناسایی شده مشترک بستر و هوا میتواند ناشی از انتقال و استقرار اسپورهای قارچی هوا به سطح نسخ باشد. حضور لکههای رنگی روی مدلهای کاغذی آغشته به اسپورهای قارچی فرسایش قارچی را در بستر کاغذی اثبات میکند.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
هدف از این تحقیق جداسازی قارچ های آزادکننده فسفر از رسوبات مزارع پرورش ماهیان گرمابی و ارزیابی عملکرد آنها در آزادسازی فسفر از منابع مختلف نامحلول فسفر (تریکلسیم فسفات، فسفات آهن، فسفات آلومینیوم و فیتات کلسیم) میباشد. برای این منظور از چهار ایستگاه در استان مازندران نمونه برداری انجام و با استفاده از محیطکشت جامد NBRIP جداسازی گردید (۴۹ جدایه قارچ شامل ۱۹ جدایه از محیطکشت حاوی فسفر آلی و ۳۰ جدایه از محیطکشت حاوی انواع فسفر معدنی). سپس، توانایی جدایهها در انحلال فسفر در محیط کشت جامد و مایع مورد ارزیابی قرار گرفت. در میان جدایهها، جدایههای PS۳D، PS۳F و PS۵F بهترین عملکرد را در بین جدایههای آزادکننده فسفر آلی داشتند (متوسط آزادسازی فسفر ۰۸/۱۹۱- ۸۵/۱۷۹ میلیگرم در لیتر). جدایه TS۴E نیز بهعنوان بهترین جدایه آزادکننده فسفر معدنی انتخاب شد. سپس این جدایهها با روش توالییابی ژن rDNA S۱۸ شناسایی مولکولی شدند که به نامهای Talaromyces austrocalifornicus (PS۳D)، Trichoderma harzianum (PS۳F)، Aspergillus niger (PS۵F) و Penicillium oxalicum (TS۴E) ثبت شدند. در مرحله نهایی، توانایی این جدایهها در انحلال فسفر در شرایط میکروکازم (ارلنهای حاوی آب و رسوب) به مدت ۱۵روز مورد ارزیابی قرارگرفت. برخلاف عملکرد این قارچها در محیطکشت مایع، مقدار فسفر محلول در شرایط میکروکازم روند کاهشی را نسبت به روز صفر نشان داد. با این وجود، میزان فسفر در تیمارهای حاوی قارچ بیشتر از گروه کنترل بود. درمجموع، عملکرد قارچهای معرفی شده در این مطالعه برای آزادسازی فسفر مثبت بوده است.
دوره ۲۰، شماره ۱۴۳ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده
جاشیر گیاهی است که در طب سنتی به دلیل خواص درمانی آن مورد استفاده قرار میگرفته است. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثر ضد قارچی عصاره آبی جاشیر بر روی آلترناریا آلترناتا، آلترناریا سولانی، ساکارومایسس سرویزیه و فوزاریوم سولانی انجام شد. روشهای ضد قارچی مورد استفاده عبارت بودند از دیسک دیفیوژن آگار، چاهک آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت قارچکشی (MFC). غلظت عصاره مورد استفاده در این مطالعه ۲۰، ۴۰، ۶۰ و ۸۰ میلیگرم در میلیلیتر بود. این مطالعه نشان داد که اثر ضد قارچی وابسته به غلظت عصاره است و با غلظت افزایش مییابد. ساکارومایسس سرویزیه حساسترین گونه به عصاره و فوزاریوم سولانی مقاومترین گونه بود. در ۸۰ میلیگرم بر میلیلیتر عصاره، قطر بازداری برای ساکارومایسس سرویزیه به ترتیب ۹۰/۱۱ میلیمتر و ۱۳ میلیمتر در روش دیسک دیفیوژن آگار و چاهک آگار بود. قطرهای بازداری مربوطه برای فوزاریوم سولانی به ترتیب ۶۰/۹ میلیمتر و ۲۰/۱۰ میلیمتر بود. در حالت ترکیبی (برهمکنش) عصاره آبی جاشیر با آنتیبیوتیک نیستاتین برای تمامی سویههای قارچی حالت همافزایی مشاهده شد. مقادیر MIC و MFC برای ساکارومایسس سرویزیه به ترتیب ۳۲ و ۱۲۸ میلیگرم بر میلیلیتر بود. نتایج MIC و MFC برای فوزاریوم سولانی به ترتیب ۲۵۶ و > ۵۱۲ میلیگرم در میلیلیتر بود. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره آبی جاشیر میتواند به عنوان یک عامل ضد قارچ طبیعی برای مهار رشد قارچهای بیماریزا در میوهها و سبزیجات تازه مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۲۱، شماره ۱۵۴ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
قارچ پلیپور نارون با نام علمی Inocutis levis یک بازیدیومیست ماکروسکوپی متعلق به خانواده Hymenochaetaceae است. بسیاری از اعضای این خانواده به دلیل خواص دارویی و تغذیهای مورد توجه محققان بودهاند. بررسیهای اخیر، برخی خواص زیستفعال اندام بارده قارچ I. levis را نشان داده است. این تحقیق، برای اولین بار ویژگیهای تغذیهای و معدنی Inocutis levis و خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره میسلیومی این قارچ را بررسی میکند. ترکیبات غذایی طبق روش AOAC و محتوای معدنی با استفاده از ICP-MS تعیین شد. کشت میسلیومی ابتدا در محیط کشت PDA و سپس در PDB صورت گرفت. مقایسه خاصیت آنتیاکسیدانی عصارههای اندام بارده و میسلیوم I. levis با سنجشهای ABTS و DPPH انجام شد. بر اساس نتایج، این قارچ دارای ۱۴,۲ درصد پروتئین، ۷۳.۷ درصد کربوهیدرات (شامل ۵۹.۷ درصد فیبر) و همچنین مقادیر قابلتوجهی از عناصر معدنی (۱۱.۶ درصد) مانند پتاسیم، فسفر، منیزیم و آهن است. غلظت سرب و کادمیوم در I. levis در سطح ایمن است، اما مقادیر جیوه و آرسنیک بر اساس شاخص خطر سلامت (HRI) از سطح ایمن فراتر میرود. نتایج نشان میدهد اگرچه عصارههای اندام باردهI. levis قدرت بالاتری در مهار رادیکالهای آزاد دارد، اما به دلیل بازده قابلتوجه عصاره میسلیومی و همچنین سهولت کشت، میتوان میسلیوم کشتشده این قارچ را بهعنوان منبعی بالقوه از ترکیبات فعال زیستی در نظر گرفت. برای استفاده از این گونه قارچی در صنایع غذایی و دارویی بررسی دقیقتر ترکیبات این قارچ پیشنهاد میگردد.