جستجو در مقالات منتشر شده
۴ نتیجه برای متاژنوم
فرشته جوکار کاشی، پرویز اولیا، محمدعلی آموزگار،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: میکروارگانیزمها علاوه بر محیطهای معمولی در محیطهای افراطی هم حضور دارند. دریاچههای نمک با شوری در حد اشباع در سراسر جهان پراکنده هستند. یکی از این محیطهای پرشور دریاچه ارومیه است. هدف مطالعه حاضر بررسی تنوع پروکاریوتهای اکوسیستم شور دریاچه ارومیه به روش غیرقابل کشت بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر از مناطق مختلف دریاچه ارومیه نمونهبرداری شد و ماده ژنومی استخراجشده از نمونه آب شاخص بهعنوان الگو برای تکثیر قطعه ۱۶S rDNA و قطعهای از ژن bop از طریق واکنش زنجیرهای پلیمراز مورد استفاده قرار گرفت. با روش کلونینگ هر یک از قطعات تکثیرشده که مربوط به یک سویه منفرد بودند توسط کیت T/A وکتور تکثیر یافتند. برای بررسی بیشتر تنوع زیستی هالوآرکیها بهموزات بررسی ۱۶S rDNA، تنوع زیستی ژن bop نیز مطالعه شد.
یافتهها: با روش کلونینگ و توالییابی شش جنس باکتری شامل آکاریوکلوریس، ادهیریباکتر، براکیباکتریوم، گلوئوکپسوپسیز، سیزریباکتر و باسیلوس شناسایی شدند. کتابخانه ژنی آرکیها متعلق به پنج جنس شامل هالونوتیوس، هالولامینا، هالوکوادراتوم، هالومیکروآرکولا و هالورهابدوس بودند. کتابخانه کلونهای باکتریایی نیز در چهار راسته باکتریوئیدز، سیانوباکتر، اکتینوباکتر و فرمیتیکوس قرار داشتند. کلونهای کتابخانه قطعهای از ژن bop (به عنوان یک مارکر مولکولی) متعلق به چهار جنس شامل هالوروبروم، نتریآلبا، هالوکوادراتوم و نترینما بودند. فیلوژنی bop با فیلوژنی ۱۶S rDNA رابطه تنگاتنگی نشان داد.
نتیجهگیری: با روش کلونینگ و توالییابی شش جنس باکتری شامل آکاریوکلوریس، ادهیریباکتر، براکیباکتریوم، گلوئوکپسوپسیز، سیزریباکتر و باسیلوس شناسایی شدند. فیلوژنی bop با فیلوژنی ۱۶S rDNA رابطه تنگاتنگی دارد.
شهره آریائی نژاد، مرتضی ملکی، صفورا نوشی ندامانی، کاوه کاوسی، قاسم حسینی سالکده،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۴۰۰ )
چکیده
با توجه به نقش مهم آنزیمها در تسهیل عملکرد فرایندهای مختلف، استفاده از آنها در اغلب صنایع بسیار مورد توجه است. درصد بسیار پایینی از میکروارگانیسمهای تولید کنندهی آنزیمهای جدید در محیط آزمایشگاهی قابل کشت میباشند، این درحالی است که متاژنوم منبع عظیمی از اطلاعات ژنتیکی آنزیمهای ناشناخته را میتواند در اختیار ما قرار دهد. با توجه به اهمیت استفاده از آنزیمها در صنایع گوناگون، آنزیمهایی با ساختار پایدار و مقاوم در برابر حرارت، کاربرد و عملکرد بهتری را نشان میدهند و تحقیقات زیادی در زمینهی شناسایی و تولید آنها به صورت پیوسته صورت گرفته است.
در این پژوهش با استفاده از روشهای محاسباتی، پیشگویی تعیین ساختار و استفاده از توالی آنزیمهای زایلاناز مستخرج از دادههای متاژنوم شکمبهی گوسفند، آنزیم زایلانازی با ساختار بسیار مقاوم شناسایی و به صورت نوترکیب تولید شد. آنزیم زایلاناز نوترکیب مقاوم به حرارت، PersiXyn۵ نامگذاری شده و از DNA استخراج شده از محتویات شکمبه گوسفند کلون و در باکتری E.coli بیان و خالص گردید. فعالیت ویژه و پارامترهای کینتیکی Km و Vmax برای این آنزیم محاسبه شده و فعالیت بهینه این آنزیم در دمای ۸۰ درجه سانتیگراد و pH ۸ مشاهده شد. آنزیم زایلاناز نوترکیب جدید پس از ۲ ساعت تیمار در دمای ۹۰ درجه سانتیگراد ۵۸ درصد فعالیت خود را حفظ کرد. با توجه به اینکه آنزیم زایلاناز مورد مطالعه مقاوم در دمای بالا و فعال در محیط قلیایی است برای استفاده در صنایع کاغذسازی، تهیهی خوراک طیور و تولید سوخت زیستی مناسب میباشد.
محمدحسین همتجو، داود نامدار خجسته، آرزو طهمورث پور، اصغر میرزایی اصل،
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( ۱۱-۱۴۰۱ )
چکیده
شمار سلولهای میکروبی در سیارهی زمین از ستارههایی که در کهکشانها میشناسیم، بسیار بیشتر است. گوناگونی میکروبی و شبکهی بومشناختی آنها با اینکه کارکردهای ویژهای در زیستبومهای کرهی زمین دارند، ناشناخته مانده است. فناوریهای آمیکس مانند متاژنومیکس ابزارهایی را برای شناخت بخش بزرگی از این نادیدهها با دقت زیادی فراهم نمودهاند که ژرفای آگاهیهایی که نسبت به آنچه از روشهای مبتنی بر کشت میکروارگانیسمها بهدست میآید، بسیار بیشتر است. یک نمونه در مورد گوناگونی ومپایرلیدسها است که از آغازیان و یوکاریوتهای میکروسکوپی هستند. روشهای متاآمیکس آشکار کردهاند که گوناگونی درون این گروه از میکروارگانیسمها با گوناگونی همهی سلسلهی قارچها برابری میکند. آنها در هر گوشهای از طبیعت، از اقیانوسها گرفته تا خاکها یافت میشوند و تنها یکی از هفت گروه آغازیان هستند. در این مقاله افزون بر آشنایی با فناوریهای آمیکس به پروژههای کلان در این زمینه نیز پرداخته شده است تا دستاوردهای آنها برای شناخت میکروارگانیسمها و کارکرد آنها ارائه گردد. در متاژنومیکس توالییابی مستقیم و شناسایی ژنها و ژنومهای موجود در زیستبومهای پیچیدهی میکروبی انجام میگیرد. ویرومیکس پژوهش بر روی متاژنومهای ویروسی است. در متاترانسکریپتومیکس mRNA مورد آنالیز قرار میگیرد که به دلیل ناپایدار بودن آن در نمونههای زیستمحیطی، گردآوری و رمزگشایی از آن چالش اصلی این آمیکس است. شناسایی و اندازهگیری پروتئینهای گوناگون که میتواند مستقیما فعالیت میکروبی را اندازهگیری نماید در متاپروتئومیکس انجام میشود. متابولومیکس زیستمحیطی مطالعهی متابولیتهای مولکولی با وزن کم تولید شده از برهمکنشهای میان میکروارگانیسمها همانند یوکاریوتهای کوچک، گیاهان، جانوران، شکارچیان و تنشهای غیرزنده و دیگر محرکها است.
حسین شهرکی قدیمی، پرویز عبدالمالکی، سید شهریار عرب،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
پیشرفتهای علمی بطور قابل توجهی درک ما را از ارتباطات پیچیده بین سرطان و میکروبیوم افزایش داده است. آزمایشات تجربی نشان داده اند که تعامل میزبان و میکروبیوتا نقش مهمی در سلامتی یا بیماری بدن انسان ایفا میکند. میکروبیوم انسان دارای مزایای متعددی از جمله تنظیم فرآیندهای اساسی مانند انتقال پیام، ایمنی و متابولیسم هستند که به عملکرد مناسب میزبان کمک میکند. عدم تعادل میکروبیوتای روده و یا دیس بیوسی با ایجاد و پیشرفت بیماریهای پیچیده مانند سرطان روده بزرگ ارتباط دارد. از اینرو در این پژوهش بر اساس اطلاعات متاژنوم و متابولوم و آنالیزهای عملکردی میکروبیوم روده بزرگ، باکتریها، متابولیتها و مسیرهای بیولوژیکی باکتریایی مهم در سرطان روده بزرگ(CRC) را در مقایسه با گروه سالم شناسایی کردیم. همچنین سهم باکتریهای مختلف در مسیرهایی با فراوانی معنیدار را مورد بررسی قرار دادیم و درنهایت با تجزیه و تحلیل شبکه برهمکنش باکتری-متابولیت در دو گروه سالم و سرطان، تفاوت این دو شبکه را از نظر ویژگیهای توپولوژیکی مشخص کردیم. نتایج ما نشانگرهای زیستی بالقوه را برای CRC معرفی کرد که میتوانند در طراحی مطالعات آینده مورد استفاده قرار بگیرند. همچنین نشان داد که بعضی از باکتریها از جمله Bacteroides_fragilis و Bifidobacterium_longum که به ترتیب دارای افزایش و کاهش فراوانی در گروه سرطان هستند، در مسیرهای بیولوژیکی مهم باکتریایی در CRCنیز مشارکت دارند. این یافتهها در مجموع نشان داد که میکروبیوم روده یک رویکرد غیرتهاجمی امیدوار کننده برای غربالگری اولیه CRC خواهد بود و ترکیب میکروبیوتای روده و متابولیتهای آنها میتواند اطلاعات مهمی در مورد CRC ارائه دهد.