جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای میزبان


دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده

در طول بررسی کنه­های هترواستیگمای مرتبط با سوسک­های سرگین­غلطان در جنگل­های هیرکانی شمال ایران، چندین کلنی از کنه­های خانواده Pygmephoridae شامل چهار گونه از جنس Spatulaphorus Rack, ۱۹۹۳، به نام­های S. copridis Khaustov, ۲۰۰۷، S. gorganica Rahiminejad & Hajiqanbar, ۲۰۱۱، S. vladimiri Khaustov, ۲۰۰۵ و S. geotruporum Khaustov, ۲۰۰۵ بصورت هم‌سَفر روی بدن سوسکGeotrupes spiniger (Marsham, ۱۸۰۲) پیدا شد. این اولین گزارش S. geotruporum از آسیا است. همچنین، این مقاله اولین گزارش هم‌سَفری کنه S. geotruporum روی سوسک
G. spiniger است.

دوره ۵، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده

دو گونه Habrobracon kopetdagi (Tobias, ۱۹۵۷) و H. ponticus Tobias, ۱۹۸۶ از استان خوزستان جمع آوری گردید و برای اولین بار از ایران گزارش می­شوند. علاوه بر این سه گونه  H. crassicornis Thomson, ۱۸۹۲، H. iranicus (Fisher, ۱۹۷۲)، H. stabilis (Wesmael, ۱۸۳۸) برای اولین بار از استان خوزستان گزارش می­شوند. لیست گونه­های جنس Habrobracon به همراه پراکنش، میزبان­ها و خصوصیات تفکیکی برای گزارش­های جدید از ایران ارایه شد.

دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۹ )
چکیده

گزارش‌های اندکی به فیلوژنی سطوح بالای شپش‌ها (Phthiraptera) و اهمیت آن در ارزیابی این حشرات وجود دارد. هدف این تحقیق، بررسی فیلوژنی جنس‌های زیرراسته Ichnocera با استفاده از اطلاعات ریخت‌شناسی، بوم‌شناسی و مولکولی در عربستان سعودی و یافتن پاسخ به یکی از سوالات بسیاری مهم در خصوص عوامل اکولوژیک موثر بر فرگشت این گروه از حشرات است. نتایج تحقیق نشان‌ می‌دهد که فیلوگرام‌های بدست آمده مبتنی بر اطلاعات ریخت‌شناسی و بوم‌شناسی و همچنین فیلوگرام‌های بدست آمده از تحلیل داده‌های توالی دو ژن سیتوکروم اکسیداز I (COI) و Elongation factor-۱ alpha شباهت بسیار زیادی با هم دارند. در درخت‌‌های فیلوژنی ریشه‌دار، گروه‌های متعددی از شپش‌های سر مجاور یکدیگر قرار گرفتند و این موضوع نشان می‌دهد که پدیده استقرار شپش‌ها روی سر پرندگان چندین بار به طور مستقل فرگشت یافته است. همین موضوع نشان‌دهنده اهمیت موقعیت استقرار شپش انگل در ریخت‌شناسی و تنوع این حشرات نیز می‌باشد. درخت‌های فیلوژنی  بدست‌آمده از تحلیل ژن‌های COI و EF-۱ نیز تحلیل‌های قبلی را تایید کرده و فرضیه تاثیر زیستگاه پرنده میزبان بر تنوع شپش‌ها را نیز تاکید می‌کند. فاصله فرگشتی بین شپش‌های پرندگان دریایی بسیار کم بوده و همه آنها در یک شاخه منفرد جدا از آرایه‌های خشکی‌زی گروه‌بندی شدند. زیستگاه پرنده میزبان و موقعیت استقرار شپش‌ انگل روی بدن میزبان، هر دو نقش مهمی در فرگشت این حشرات دارند.

دوره ۶، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

توسعه مقاصد گردشگری نیازمند حمایت مؤثر و همه جانبه جوامع برای همراه و همسو کردن ذینفعان گردشگری و گسترش تعاملات رضایت‌بخش گردشگران و اجتماعات میزبان است. در نتیجه این تعاملات سازنده و مؤثر، منافع گردشگری برای گردشگران و جوامع میزبان ارتقا یافته و می‌تواند زمینه‌های توسعه ملی را فراهم کند. به منظور جلب حمایت‌های جامعه، بر مبنای نظریه مبادله اجتماعی باید زمینه‌های رضایت افراد جامعه بیش از پیش فراهم شود. آنچه می‌تواند این مهم را محقق سازد، برایند ادراکات و برداشت‌های مثبت یا منفی از توسعه صنعت گردشگری است. بر‌اساس مبانی نظری، ابعاد چهارگانه فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی به عنوان مؤلفه‌های اساسی هستند که در جوامع میزبان، زمینه تکوین ادراکات مثبت و منفی اجتماعات محلی را ایجاد می‌کنند. در مطالعه حاضر، چگونگی اثرات این متغیرها بر یکدیگر و تأثیر آنها بر حمایت و پشتیبانی از توسعه گردشگری مورد بررسی قرار گرفته است. برای بررسی روایی متغیرهای مدل از روش تحلیل عامل و برای بررسی روابط علّی بین متغیرهای پنهان مدل از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. تحلیل داده‌های با بهره‌گیری از نرم‌افزارهایSPSS۲۳  وAMOS ۱۸ انجام می‌شود. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که یکی از عوامل مهم حمایت یا عدم حمایت جامعه میزبان، میزان رضایت‌مندی از گردشگری است. این عامل با ضریب تأثیر ۹/۰ مهم‌ترین عامل تبیین‌کننده واریانس متغیر وابسته است. بعد اجتماعی با ضریب تأثیر ۸/۰به صورت غیرمستقیم و از طریق دو متغیر اثرات ادراک شده مثبت و رضایت‌مندی، مهم‌ترین عوامل مؤثر بر حمایت از توسعه گردشگری هستند.

دوره ۷، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده

شب­پره مینوز برگ گوجه­فرنگی (Tuta absoluta) خطرناک­ترین آفت گوجه­فرنگی در ایران است. سطوح مقاومت شش رقم گوجه­فرنگی به خسارت این آفت طی دو فصل زراعی (۱۳۹۴-۱۳۹۵) مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونه­برداری به­صورت هفتگی انجام شد. خسارت­های برگی و میوه به­همراه عملکرد کل میوه در این ارقام مورد مقایسه قرار گرفت. علاوه بر این، تراکم تریموم­های برگی نیز مشخص شد. ترتیب بیش­تری به کم­ترین نرخ آلودگی برگی ارقام پریموارلی، کالج ان۳، پتومک، ریوگرند، ارلی اربانا و سوپر ۲۲۷۰ بود. در هر دو فصل زراعی، نرخ آلودگی در ارلی اربانا به­صورت
معنی­داری کم­تر از سایر ارقام بود. ترتیب عملکرد کل گوجه­فرنگی (از بیش­ترین به کم­ترین) به ارقام سوپر ۲۲۷۰، ارلی اربانا، ریوگرند، پتومک، کالج ان۳ و پریموارلی تعلق داشت.


دوره ۷، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

کاربرد گسترده زنبورهای پارازیتویید Trichogramma در کنترل بیولوژیک آفات مهم بال­پولکدار، آن­ها را به یکی از مهم­ترین حشرات اقتصادی تبدیل کرده است. بر این اساس، جنبه­های مختلف تولید انبوه این زنبورها در سراسر دنیا مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه همه جانبه دیاپوز در زنبورهای جنس Trichogramma می­تواند کمک شایانی در اقتصادی کردن پرورش انبوه این حشرات مفید داشته باشد. در این پژوهش، اثر کیفیت میزبان بر درصد دیاپوز زنبورهای تک­جنسی (آلوده به ولباکیا) و دوجنسی (غیرآلوده) T. brassicae Bezdenko در دو دمای۱۴ و ۲۰ درجه سلسیوس مورد مطالعه قرار گرفت. نسل مادری در دو دمای فوق پرورش یافتند و روی چهار کیفیت متفاوت میزبان شامل تخم­های باکیفیت، تخم­های منجمد شده، تخم­های حاوی جنین رشد یافته و تخم­های بی­کیفیت Ephestia kuehniella Zeller تخم­گذاری کردند. نتایج نشان داد که کیفیت میزبان دارای اثر معنی­داری بر درصد دیاپوز هر دو استرین در هر دو دما است. بیش­ترین درصد دیاپوز در تخم­های حاوی جنین رشد یافته مشاهده شد. هم­چنین نتایج نشان داد، میزان دیاپوز در نتاجی که نسل مادری آن­ها در دمای ۲۰ درجه سلسیوس پرورش یافتند بیش از نتاجی بود که نسل مادری آن­ها در دمای ۱۴ درجه سلسیوس پرورش یافتند. درصد دیاپوز در زنبورهای تک­جنسی کم­تر از دوجنسی بود. این نتیجه بیانگر ایجاد اختلال در روند دیاپوز زنبور توسط باکتری Wolbachia است. نتایج این پژوهش، حاکی از پیچیدگی فرایند دیاپوز و تحت تأثیر قرار گرفتن آن توسط عواملی (کیفیت میزبان) است که تاکنون کم­تر مورد توجه بوده­اند.
 

دوره ۷، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

در این مقاله به بررسی واژه­بست­های ضمیری در گویش  بهبهانی و نقش آنها در گروه و جمله پرداخته می­شود. واژه­بست­های ضمیری در گویش  بهبهانی دارای چهار نقش فاعلی، مفعولی صریح، مفعولی غیر صریح و اضافی می­باشند. در این مقاله نشان داده می­شود که واژه­بست­های فاعلی دارای پانزده میزبان ـ از نظر نقش دستوری ـ  در این گویش می­باشند که به تفصیل در مقاله به این امر پرداخته شده است. میزبان­های واژه­بست­های مفعولی صریح عبارت­اند از پیشوند امری یا پیشوند فعل پیشوندی، جزء غیر فعلی فعل مرکب، پیشوند استمراری، فعل و پیشوند نفی. میزبان واژه­بست­های مفعولی غیر صریح، مفعول صریح و پیشوند استمراری می­باشند.  واژه­بست­های اضافی نیز میزبان­هایی از نوع فاعل، مفعول صریح و متمم دارند. از نظر مقوله­ فعل، اسم، صفت، ضمیر(شخصی و اشاری، مبهم)، واژه­بست، حرف اضافه، ضمیر پرسشی، پسوند تصریفی جمع  و حرف نشانه­ی «را» به عنوان میزبان عمل می­کنند. از نظر جایگاه تمایل غالب واژه­بست­های این گویش ، به ظهور در جایگاه دوم ـ پس از اولین واژه یا پس از اولین سازه در بند ـ می­باشد. همچنین  یکی از تفاوت­های اصلی و نقطه­ی افتراق بین گویش بهبهانی و فارسی معاصر واژه­بست­های فاعلی می­باشند؛ چرا که در فارسی معیار عنصری تحت عنوان واژه­بست فاعلی وجود ندارد، درحالی که در بهبهانی نظامی غنی از این واژه­بست­ها با میزبان­های متنوع وجود دارد.

دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۴- )
چکیده

طرحهای استخراج معادن و فلزشناسی از آن دسته طرحها هستند که نیاز به بیشترین سرمایه‌گذاریها در ایران دارند. یکی از اهداف طرح فعلی توسعه و نیز وزارت معادن و صنایع جذب سرمایه‌گذاری خارجی در طرحهای استخراج معادن است. بررسی انجام گرفته درباره برترین شرکتهای فعال در زمینه استخراج معادن در سطح جهان برای تعیین انتظارات آنها و نیز به منظور پیشنهاد چارچوبی برای ایران جهت جذب سرمایه‌گذاری خارجی بوده است. این مقاله به ارزیابی عوامل مهم و مقوله‌های تاثیرگذار بر تصمیم شرکتهای عمده استخراج معادن برای سرمایه‌گذاری در بخش معادن ایران ـ و علاوه بر آن دیگر کشورهای در حال توسعه ـ و ارائه گزارشی در این زمینه پرداخته است.
ناهید بختیاری، محسن واعظ،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۳ )
چکیده

باکتری اشرشیاکلی یکی از مهمترین میزبان ­های مورد استفاده برای تولید پروتئین نوترکیب می ­باشد. به عنوان مثال، بیشتر پروتئین­ های دارویی که توسط سازمان غذا و داروی  آمریکا جهت مصرف مورد تایید قرار گرفته ­اند در اشرشیاکلی تولید شده اند. یکی از مزیت­ هایی که این موجود را به یک کارخانه مناسب جهت تولید پروتئین­های نوترکیب تبدیل کرده، شناخت کامل ماهیت زیستی آن می­ باشد. این امر سبب شده است که در سال­ های اخیر امکان ایجاد تغییرات جهت دار برای مبدل ساختن این کارخانه کوچک به سامانه­ ای هوشمند برای ساخت آسان­تر انواع پروتئین ­های نوترکیب با ویژگی­ های گوناگون فراهم شود. به طوری که هم اکنون سویه­ های مهندسی شده­ ی مختلف و بسیار پرکاربردی برای تولید مقدار بالا و پایدار پروتئین­ های مورد نظر از سویه­ های والد و وحشی به دست آمده است که در آزمایشگاه و صنعت قابل استفاده می­ باشد. در این مقاله مروری ما به معرفی تعدادی از این سویه­ ها که پرکاربردتر هستند می­ پردازیم.

دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده

ناهمسانی جنس پیوند و شریان میزبان در پیوندهای بای‌پس عروق کرونری یکی از عوامل موثر در بروز ناکارایی این پیوند‌ها بشمار می‌رود. هدف از این مطالعه، بررسی اثر ناهمسانی پیوند و شریان میزبان بر پیوند بای‌پس انتها به پهلو می‌باشد. برای مدلسازی سیال از مدل غیرنیوتنی کریو- یاسودا استفاده شده است و جنس دیواره‌ پیوند و شریان میزبان نیز ایزوتروپیک و الاستیک فرض شده است. در این مطالعه همچنین اثر رئولوژی خون و انعطاف‌پذیری دیواره‌‌ پیوند در توزیع تنش برشی و پروفیل سرعت در پیوند بای‌پس انتها به پهلو بررسی شده است. نتایج شبیه‌سازی‌های اندرکنش سیال- سازه‌ دوراهه نشان می‌دهند که ناهمسانی جنس پیوند و شریان میزبان موجب جابجایی کمتر دیواره‌ پیکربندی پیوند بای‌پس در ناحیه‌ بحرانی محل اتصال پیوند به شریان میزبان خواهد شد و این موضوع سبب ایجاد تنش برشی بیشتر در سازه، در محل اتصال پیوند به شریان میزبان می‌گردد. جابجایی مذکور در هر دو حالت همسان و غیر همسان به نحوی است که همواره درصدد جداسازی پیوند و شریان میزبان در محل خط بخیه است. نحوه‌ توزیع تنش برشی روی خط مرکز بستر شریان میزبان و پنجه‌ پیوند نشان می‌دهد که تفاوت توزیع این پارامتر همودینامیکی در حالت‌های همسان و غیر همسان تنها در حالتی که فشار وارده بر دیواره‌ داخلی پیکربندی پیوند بای‌پس از فشار وارده بر دیواره‌ خارجی آن کمتر می‌شود قابل مشاهده بوده و همچنین مقدار این پارامتر همودینامیکی در ناحیه‌ دیستال پیکربندی پیوند بای‌پس و بعد از پنجه‌ آن در حالت همسان کمتر از حالت غیرهمسان است.

دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده

ویروئید پنج مرکبات متعلق به جنس اپسکاویروئید از خانواده پوسپی ویروئیده است. این ویروئید در طبیعت محدود به گونه های مرکبات است. با استفاده از همسانه عفونت زا دامنه میزبانی این ویروئید در گیاهان علفی بررسی و مشخص شد که چندین گونه از خانواده های کدوئیان، سیب زمینیان، حبوبات و Asteraceae به این ویروئید حساس هستند. همچنین با مایه زنی مکانیکی پلاسمید حاوی ژنوم ویروئید یا عصاره گیاه آلوده نیز ویروئید پنج مرکبات به میزبانهای علفی منتقل شد. بررسی تغییرات غلظت ویروئید در گوجه فرنگی تا ۵۶ برابر افزایش مقدار ویروئید را در ۲۸ روز پس از مایه زنی نشان داد. مقایسه توالی ژنوم نتاج ویروئید در گیاهان علفی بیانگر ایجاد چندین تغییر در ناحیه بیماری زایی در ساختار ثانویه ویروئید نسبت به تیپ وحشی آن بود.
 

صفحه ۱ از ۱