۴۳ نتیجه برای نرمافزار
دوره ۰، شماره ۰ - ( ۱۲-۱۴۰۲ )
چکیده
نرمافزار گرامرلی جزو مشهورترین نرمافزارهای تشخیص خودکار خطاهای دستوری در متون ترجمه شده از فارسی به انگلیسی است. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی میزان کارآمدی و پیشنهادهایی برای ارتقاء نرمافزار گرامرلی است. برای تحقّق این امر، پیکرهای مشتمل بر ترجمه انگلیسی کتابچههای معرفی آثار ادبیات پایداری مورد مطالعه قرار گرفت. پس از استخراج خطاهای دستوری توسّط محقّقان (ارزیاب انسانی)، برای استخراج خطاها توسط گرامرلی، فایل الکترونیک کتابچهها به نرم افزار ارائه شد. خطاهای دستوری سپس دستهبندی شدند و دادههای مستخرج توسّط محقّقان و نرم افزار تطبیق داده شد. نهایتاً، پس از تحلیل کیفی و کمّی خطاها و ارائه یافتهها، پیشنهادهایی برای ارتقاء کارآمدی گرامرلی ارائه شد. طبق یافتهها، از ۹۸ موردی که گرامرلی خطا تشخیص داده است، ۱۶ مورد خطا نبوده است. در ۴ مورد (۴,۹%) نیز گرامرلی از شناسایی دقیق «نوع» خطا بازمانده است. ضعیفترین عملکرد گرامرلی در تشخیص خطای «املای نادرست واژه» و «کاربرد نادرست ضمایر مذکر و مونّث» رخ داده است. در خصوص میزان کارآمدی گرامرلی مشخص شد که این نرم افزار با تشخیص ۸۲,۸% از خطاها عملکرد بسیار مطلوبی داشته است.
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
rnاز آن جا که تغییرات محیطی بر بسیاری از وجوه سازمان اثر گذاشته، سازمان ها باید با استفاده از راهکارهای مناسب خود را به صورت پویا با تغییرات محیطی وفق دهند تا قادر به بقای خود شوند. یکی از بهترین روش ها برای مقابله با تغییرات محیطی، هدایت سازمان به سمت چابک بودن می باشد. سازمانی که به شکل چابک طراحی شده باشد، ساختار سازمانی منحصر به فردی دارد که سبب می شود سازمان در انجام فرایندهای خود با اثربخشی بیش تری عمل کند. بر این اساس یکی از راه های چابکی سازمان ها، شکل دهی مناسب ساختار سازمانی است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تأثیر ساختار سازمانی بر چابکی سازمان ها است که منجر به تدوین الگوی مناسب نقش متغیرهای ساختاری بر تسهیل چابکی سازمان شده است.rnدر پژوهش حاضر پس از مطالعۀ دقیق ادبیات موضوعی مرتبط، شاخص های عمومی ساختار سازمانی تأثیرگذار بر چابکی سازمان شناسایی و سپس در ادامه نسبت به یافتن اولویت این شاخص ها و شناسایی سایر شاخص های اثرگذار اقدام شد. آن گاه با مطالعه موردی روی یکی از بزرگ ترین شرکت های توسعه نرم افزاری در ایران، میزان چابکی آن سازمان بر اساس شاخص های شناسایی شده ارزیابی شد. در پایان نیز پیشنهاداتی برای بهبود ساختار سازمانی آن ارائه شد.rnدر این مقاله تلاش شده است تا شاخص های ساختار سازمانی و میزان تأثیر آن ها بر چابکی سازمان و هماهنگ سازی فرایندهای کسب و کار در تقابل با تغییرات محیطی، مورد بررسی نظری و تجربی قرار گیرد.rn
دوره ۲، شماره ۲ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده
امروزه انرژی یکی از مهمترین شاخصههای اقتصادی است و تامین آن از ابزارهای سیاسی دولت ها به شمار میرود. با توجه به محدودیت منابع انرژی و روند روبه رشد بهای آن، اقدامات بسیاری در جهت کاهش مصرف آن انجام شده است. از آنجا که بیشترین میزان مصرف انرژی مربوط به بخش ساختمان است (حدود ۴۰ درصد از کل مصرف انرژی) و بخش عمده آن صرف سرمایش، گرمایش و تهویه می شود؛ راهکارهای طراحی غیرفعال، کمک قابل توجهی به کاهش مصرف انرژی می کنند. یکی از روش های تهویه غیرفعال در ساختمان، استفاده از دودکش خورشیدی است که عملکردی آن شبیه عملکرد بادگیر در غیاب باد است. بدین ترتیب که دودکش خورشیدی با کمک انرژی تجدیدپذیر خورشید و با به کارگیری پدیده اثر دودکشی در یک کانال هوا، تهویه مورد نیاز فضاهای مجاور خود را فراهم می کند. با توجه به اقلیمهای متنوعی که در ایران وجود دارد، به منظور مطالعه کارایی دودکش خورشیدی در اقلیمهای مختلف ایران، مدل دودکش خورشیدی متصل به یک اتاق فرضی، در چهار شهر به عنوان نمونه انتخاب شده از چهار اقلیم ایران بررسی شدند. به دلیل عدم دسترسی به نمونه های اجرا شده، شبیه سازی کامپیوتری به عنوان روش جایگزین برای مطالعات میدانی انتخاب شده است. نتایج ارائه شده، برگرفته از شبیه سازی با کمک نرم افزار انرژی پلاس است. در این تحقیق پس از مشخص شدن مناسبترین اقلیم برای استفاده از دودکش خورشیدی، عوامل دیگر موثر بر عملکرد دودکش خورشیدی در یک اقلیم خاص، بررسی می شوند.
دوره ۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
در سالهای اخیر، انتقال و تعمیم دانش سازمانی در میان کارکنان که موجب همافزایی کارکردی سازمانها میشود، از اهمیت ویژهای برخوردار شده است. مدیران نیز به این موضوع بیش از پیش اقبال نشان دادهاند، از این رو پژوهش های زیادی نیز به این سمت متمایل شده است. در این پژوهش محققان با مطالعه پیشینه پژوهشها در این حوزه دریافتند که بیشتر پژوهشهای صورت گرفته بهخصوص در ایران مرتبط با موضوع تسهیم دانش در سازمانها میباشد که با رویکرد پنهانسازی دانش به این پدیده در سازمان پرداخته نشده است. به این ترتیب مسئله اصلی این پژوهش با عنوان عوامل ایجادکننده پدیده پنهانسازی دانش در سازمانهای دانشبنیان و همچنین راهکارها و همچنین پیامدهای آن شکل گرفت. از این رو شرکتهای تولید نرمافزار و متخصصان مشغول بکار در آن به عنوان جامعه مورد نظر پژوهش در نظر گرفته شد. روش مورد استفاده در این پژوهش، روش نظریه دادهبنیان بوده است که بر آن اساس ۱۷ مقوله اصلی از دادههای پژوهش استخراج شد که در قالب یک مدل مفهومی در پایان ارائه شده است.
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده
مسئله تحقیق:مسئله آسایش حرارتی کاربران در فضاهای باز موردتوجه معماران و طراحان فضاهای مسکونی بوده است. در معماری سنتی ایران با توجه به آبوهوای هر منطقه فرم، جایگیری فضاها و طراحی فضاهای باز با توجه به اقلیم هر منطقه شکلگرفته است که این تدابیر طراحی امکان تامین شرایط آسایشی مطلوب را می داده است. عملکرد بهتر این چیدمان در ارائه آسایش حرارتی در فضای باز را میتوان به توزیع بلوکهای ساختمانی نسبت داد که از ایجاد فضاهای باز بدون سایه بزرگ در داخل سایت جلوگیری میکند. سایهای که توسط بلوکهای ساختمانی ایجاد میشود از افزایش بیشازحد دما در ساعات بعدازظهر تابستان جلوگیری مینماید.
هدف: هدف این پژوهش یافتن مؤلفه های طراحی فضاهای باز مجتمعهای مسکونی مؤثر در تأمین آسایش حرارتی ساکنین شده است.
روش پژوهش: روش تحقیق در این پژوهش شبیه سازی نرم افزاری و میدانی است که خروجی های نرم افزاری برای اعتبارسنجی با استفاده از دادهه ای میدانی حاصل از اندازه گیری محیطی کنترل شده اند. بدین منظور با استفاده از مطالعه متون علمی مؤلفههای فرم شهری تأثیرگذار بر آسایش حرارتی فضاهای باز شهری در سلسله مراتبی از بافت تا بنا استخراجشده سپس برای شبیهسازی و تحلیل عوامل طراحی از نرمافزار ENVI-met بهره گرفته و هر یک از بلوکهای مسکونی با ارتفاع مشخص در نرمافزار شبیهسازیشده است.
نتیجه: نتایج نشان میدهد که بلوک های شهری منفرد مکعبی شکل آسایش حرارت بهتری را در فضای باز ارائه میکنند. عملکرد بهتر این چیدمان در ارائه آسایش حرارتی در فضای باز را میتوان به توزیع بلوکهای ساختمانی نسبت داد.
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده
پارامترهای دموگرافیک نظیر نرخ ذاتی افزایش جمعیت در بسیاری از پژوهشهای اکولژیک از توجه زیادی برخوردارند. دو روش پر استفاده در تخمین عدم قطعیت این پارامترها روشهای بوتسترپ و جکنایف هستند. برآوردهای بوتسترپ وقتگیر میباشند که بدون یک برنامه رایانهای قابل محاسبه نیستند. متأسفانه برنامههای رایانهای چندان برای این منظور توسعه نیافتهاند. در این بررسی، راهنمایی برای تهیهی یک برنامهی رایانهای در محیط مایکروسافت اکسل ارایه شده که محاسبات وقتگیرجدولهای زندگی تولیدمثلی را با فشار دادن مکرر یک دگمهی میانبر ظرف یکی دو دقیقه عملی میسازد.
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۸۴ )
چکیده
استفاده از مطالعات ژئومورفولوژی، با توجه به پیشرفتهای اخیر در هیدرولوژی دیرینه سیلاب، بهعنوان مکملی برای نگرشهای هیدرولوژیکی متداول مورد نیاز است. عوامل مؤثر در سیل خیز بودن حوضه رئیس کلا به دو دسته تقسیم میشوند: الف) عوامل مربوط به حوضه زهکشی؛ ب)عوامل مربوط به کانال رود که نقش مهمی در تغییر یا ایجاد لندفرمهای رودخانهای داشته و بیشتر تحت تأثیر لیتولوژی و تکتونیک قرار دارند. برای تخمین دبی با استفاده از شاخصهای دیرینه تراز و روشهای گیاهی از چند مقطع نقشهبرداری شد و در بازههای مختلف تنش برشی، قدرت رود و سایر پارامترهای مورد نیاز با استفاده از نرمافزار HEC-RAS محاسبه شد؛ سپس آثار فرسایشی و اشکال رسوبی ناشی از سیلاب بررسی شد. مطالعه حاضر نشان میدهد که با استفاده از شاخصهای دیرینه تراز و توانش جریان در رودخانههای پرشیب و کوچک کوهستانی، میتوان بزرگی سیلاب را با دقت بیشتری پیشبینی کرد و در طراحی سازهها و پهنهبندی خطر آن را به کاربرد.
دوره ۱۰، شماره ۱ - ( ۱- )
چکیده
از آنجا که رویکردهای درستییابی ایستا۱ و آزمون نرمافزار، برای اطمینان یافتن از درستی عملکرد نرمافزارها کافی نیست، رویکرد دیگری به نام درستییابی در زمان اجرا۲ - که در آن درستینرمافزار در برابر قیود۳ در زمان اجرای واقعی نرمافزار انجام میشود - مورد استقبال قرار گرفته است. اما مشکلی که این رویکرد با آن روبهرو است، درستییابی فعالیتهای زمان اجرای نرمافزار در برابر توصیفهای انتزاعی۴ و سطح بالای قیود است زیرا ماهیت فعالیتهای زماناجرا و توصیفهای انتزاعی با یکدیگر متفاوت است. در این مقاله با تکیه بر نرمافزارهای واکنشی۵، رویکردی به نام SRG۶ ارائه میشود که در طی سه مرحله، از روی توصیفهای انتزاعی مسأله و قیود، به تولید خودکار قوانین حقیقی - که برحسب کمیتهای فعالیتهای زمان اجرا بیان میشود –میپردازد تا درستییابی رفتار اجرایی نرمافزار را ممکن سازد. در این رویکرد: (۱) یک مدل بصری واکنشی از توصیف مسأله ارائه شده و سپس، ضوابط رفتار حیناجرای نرمافزار برحسب منطق بیدرنگ۷ تولید میشود، (۲) قیودی که باید در زمان اجرا به وسیله نرمافزار رعایت شوند برحسب منطق بیدرنگ توصیف میشود و (۳) قوانین درستییابی از قیود (مورد ۲) برحسب ضوابط رفتار نرمافزار (مورد ۱) تولید میشود. در پایان رویکرد SRG را برای مسأله “پروتکل ارتباطات پیامی” بهکار میبریم.
عباسعلی امام جمعه، حسین ادیم، جواد ظهیری،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۸ )
چکیده
مهندسی هدفدار ژنوم تغییر دقیق ژنوم در بسیاری از موجودات زنده با استفاده از نوکلئازهای مهندسیشده که امروزه بهعنوان یک تکنولوژی نوظهور با قابلیت و قدرت بالا مطرحشده، است. همه ابزارهای مهندسی ژنوم مبتنی بر ایجاد شکست دورشتهای (DSBs) در جایگاه هدف و سپس ترمیم متعاقب آن از طریق یکی از دو مسیر نوترکیبی همولوگ (HDR) یا اتصال انتهاهای غیرهمولوگ (NHEJ) هستند که از این طریق قادرند تا تغییرات ژنتیکی مورد نظر و دلخواه را ایجاد کنند. ابزارهای اصلی ویرایش ژنوم شامل اندونوکلئازهای انگشتروی (ZFNs)، اندونوکلئازهای افکتور شبهفعالکننده رونویسی (TALENs) و سیستم کریسپرکاس/Crispr)Cas۹)هستند. این قبیل ابزارها با ایجاد تغییرات دقیق در اطلاعات ژنتیکی برای اهداف مختلف، تحول بزرگی را در علوم مختلف بهخصوص پزشکی، تحقیقات بیولوژیک و بیوتکنولوژی ایجاد نمودهاند. بهبود بیماری نقص ایمنی اکتسابی (AIDS) از طریق تخریب ژن CCR۵ با میانجیگری ZFN یکی از مثالهای شاخص بهمنظور نشاندادن قابلیت بالای ZFNs در ویرایش ژنوم است. تغییر ژنوم در موجودات زنده غیرمدل با پیدایش TALENs در سال ۲۰۱۰ امکانپذیر شد. سپس در سال ۲۰۱۳، سیستم CRISPR/Cas۹ باعث شد تا دوره جدیدی از تحقیقات مربوط به ویرایش ژنوم آغاز شود، بهطوری که از آن بهعنوان انقلابی در بیولوژی یاد میشود. همچنین بهزودی ویرایش ژنوم امکان درمان بیماریهای ژنتیکی را نیز فراهم خواهد آورد. چشمانداز ویرایش ژنوم در تولید محصولات و دامهای با ویژگیهای مفید نیز امیدبخش است. بهعنوان مثال میتوان به تولید قارچ خوراکی مقاوم به قهوهایشدن اشاره نمود، که این محصول با غیرفعالکردن ژنهای کدکننده پلیفنولاکسیداز تولید شده است. تولید کلزا و برنج مقاوم به علفکش با سیستم CRISPR/Cas۹ نیز از این موارد است. این قبیل محصولات تحت عنوان محصول ویرایششدهای که تراریخته (GMOs) نیستند، شناخته شدهاند. در این مرور به ابزارهای اصلی ویرایش ژنوم، خلاصهای از کاربرد آنها در بهبود محصولات زراعی و نسل آینده اصلاح گیاهان زراعی و منابع اصلی محاسباتی آنها پرداخته خواهد شد.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
اهداف: پس از توجه مجامع جهانی به مصرف بهینه انرژی، جدارههای خارجی بناها تبدیل به یکی از مهمترین بخشها در پروسه طراحی شد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی میزان تاثیرگذاری نوع جریان هوا و همچنین فاصله بهینه بین دو جداره، در اقلیم گرم و مرطوب ایران (جزیره کیش) است.
مواد و روشها: برای دستیابی به این هدف، پیکرهبندیهای مختلف نمای دوپوسته، با استفاده از شبیهسازیهای کامپیوتری (نرمافزار فلوئنت ۱۹/۲) مورد بررسی واقع شدهاند. دو نوع جریان هوای تخلیه هوا و لایه هوای خارج بررسی شد. هر یک از این دو جریان با سه فاصله متفاوت، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰میلیمتر شبیهسازی شدند. در این مطالعه از روش "تحقیق شبیهسازی و مدلسازی" استفاده شده است. در بخشهای شبیهسازی نرمافزاری و تحلیل عددی نوع تحقیق "کمی" و روش تحقیق "تحلیلی" است و دستیابی به نتایج براساس "استقرا" صورت میگیرد.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که در زمانهای اوج گرما و رطوبت که هوای بیرون در حالت آسایش نیست، نوع تخلیه هوا، باعث بالارفتن دما و رطوبت داخل دفاتر میشود و آسایش حرارتی ساکنان و کاربران را با مشکل روبهرو میکند.
نتیجهگیری: در روزها و ماههای گرم لازم است از نوع لایه هوای خارجی استفاده شود. همچنین مشخص شد که در صورت استفاده از حالت تخلیه هوا، عمق بهینه حفره هوا ۲۰۰۰میلیمتر و در حالت لایه پرده هوای خارجی، ۱۰۰۰میلیمتر است.
دوره ۱۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
چکیده-در این پژوهش عملکرد سرریز کنگرهای ذوزنقهای با زوایای مختلف دیواره سرریز در امتداد جریان و طول های متغیر دماغه، بررسی شده است. مدل عددی نرم افزار Flow-۳D ساخته شده است. برای مدل کردن آشفتگی از مدل K-ε حالت RNG و برای تعیین موقعیت پروفیل سطح آزاد از روش VOF استفاده شد. برای سنجش درستی مدل از داده های آزمایشگاهی تولیس و همکاران (۱۹۹۵) استفاده شد که نتایج مدل هماهنگی مناسبی با نتایج داده های آزمایشگاهی داشت. در این بررسی مشاهده شد که با افزایش زاویه دیواره سرریز در امتداد جریان (α)، ضریب آبگذری افزایش می یابد؛ همچنین با افزایش طول دماغه، به خاطر کاهش تداخل جریان ریزشی، ضریب آبگذری جریان افزایش یافته است که این افزایش در زوایای کوچک به علت کاهش چشم گیر در تداخل لایه های ریزشی، قابل توجه است. سرانجام روشی برای طراحی مدل سرریز کنگرهای ذوزنقهای با تغییر زاویه دیواره در امتداد جریان و تغییر طول دماغه ارائه شد.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۳ )
چکیده
الگوریتمهای کشف تماس، در شبیهسازیهای المان مجزا، برای دستیابی به فهرست تماسهای ممکن بین ذرات استفاده میگردند. از آنجایی که بخش مهمی از تلاشهای محاسباتی در روشهای المان مجزا مرتبط با کشف تماس ذرات میباشد، کارایی الگوریتم مورد استفاده در این روشها، از اهمیت بسیاری برخوردار است. این مقاله، با هدف شناسایی مناسبترین الگوریتم کشف تماس و برای پیادهسازی یک نرمافزار تحلیل عددی هیدرو مکانیکی در مسائل مکانیک سنگ به روش المان مجزا (DA۲)، الگوریتمهای موجود برای کشف تماس بلوکهای نامدور و اندازههای ناهمسان را مطالعه و ارزیابی مینماید. برای این منظور، الگوریتمهای کشف تماس، شامل بازرسی مستقیم (DC)، مرتبسازی و بهروزآوری افزایشی (ISU) و مرتبسازی فضایی دو انتهایی (DESS)، در قالب نرمافزار DA۲ پیادهسازی و در محیطی همسان و برای مسائل رایج در مکانیک سنگ اجرا گردیده و نتایج زمان اجرای آنها مقایسه شدهاست. نتایج پژوهش نشان میدهد که الگوریتم ISU در مقایسه با الگوریتمهای DC و DESS، به لحاظ معیار زمان اجرا، کارایی بهتری داشته و به تغییرات پارامترهای مساله مانند تعداد بلوکها، نسبت ابعادی مدل، تفرق اندازهی بلوکها، زوایای ناپیوستگیها و زاویهی اصطکاک داخلی درزهها حساسیت کمتری نشان میدهد. در پایان، برای افزایش کارایی الگوریتم ISU، دو راهکار بهروزآوری تاخیری و موازیسازی در به¬روزآوری، شناسایی و پیشنهاد شدهاند. نتایج پیادهسازی راهکارها نشان دادهاست که با بهکارگیری آنها میتوان تا ۲۰٪ سرعت الگوریتم ISU را افزایش داد.
دوره ۱۴، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
پیچیدگیهای موجود در سیستمهای کنترل خودروهای هیبرید اهمیت استفاده از بسترهای تست مناسب جهت ارزیابی واحدهای کنترل الکترونیکی در این خودروها را بیشتر کرده است. در مراحل اولیه طراحی سیستمهای کنترلی امکان انجام شبیهسازی سختافزار در حلقه وجود ندارد چرا که هنوز اجزا نمونهسازی نشدهاند. در این شرایط از شبیهسازی مدل در حلقه استفاده میشود که در آن بدون نیاز به سختافزار واقعی، مدل طراحیشده برای سیستم کنترلی مورد ارزیابی قرار میگیرد. در این مقاله، شبیهسازیِ مدل در حلقه برای تأیید صحت عملکرد نرمافزار کنترل خودرو در یک اتوبوس هیبرید الکتریکی سری انجام شده است. بدین منظور متناسب با ورودی/خروجیهای نرمافزار کنترل خودرو و با در نظر گرفتن دینامیک حاکم بر اجزا مختلف خودرو یک شبیهسازِ جامع برای اتوبوس هیبرید طراحی شده است. بوسیله این بسترِ تست، کاربر میتواند به شکل راننده واقعی عمل کرده و رژیمهای مختلف رانندگی را ارزیابی کند. در این شبیهساز، همه زیرسیستمها به صورت ماژولار در محیط نرمافزار لبویو مدلسازی شدهاند و شبیهساز طراحیشده میتواند با دقت قابل قبولی به شکل بلادرنگ اجرا شود. بنابراین، میتوان از آن در بستر تستِ سختافزار در حلقه برای توسعه هر جز از خودرو استفاده کرد. از این طریق، با کمترین هزینه و در کوتاهترین زمانِ ممکن مسیر توسعهی سیستمِ کنترلی در اتوبوس هیبرید طی خواهد شد. شبیهساز طراحیشده بوسیله نتایج حاصل از تستهای تجربی راستیآزمایی شده است. نتایج نشان میدهد که تمامی الگوریتمهای کنترلی موجود در نرمافزار کنترل خودرو بوسیله این بسترِ تست قابل ارزیابی و راستیآزمایی است.
دوره ۱۴، شماره ۱۳ - ( ۱۲-۱۳۹۳ )
چکیده
پیشنیاز بسیاری از فرآیندهای کنترلی، مدلسازی است. مدل مورد استفاده برای طراحی کنترلر، میبایست دقیق و دارای پاسخی سریع باشد. استفاده از روشهای مرسوم مدلسازی، یعنی مدلسازی براساس حل (عددی) معادلات حاکم بر جریان سیال داخل محفظه احتراق، بسیار زمانبر بوده و برای یک هدف کنترلی مناسب نیستند. در این مقاله تلاش میشود تا احتراق در یک موتور اشتعالجرقهای با استفاده از شبکههای عصبی، مدلسازی شود و مدلی دقیق و در عین حال سریع برای احتراق بدست آید. هر فرآیند آموزش شبکههای عصبی، نیازمند اکتساب دادههای آزمایشگاهی است. از طرف دیگر، فرآیندهای تست موتور، بسیار پرهزینه بوده و جداول دادههای تست موجود (در صنعت) نیز برای آموزش شبکههای عصبی کافی نیستند. در این مقاله، ابتدا با استفاده از یک نرمافزار CFD، مدلی یکبعدی از موتور تهیه و براساس دادههای واقعی تست موجود کالیبره و صحهگذاری میگردد. سپس با استفاده از مدل صحهگذاری شده CFD، فرآیند اکتساب دادههای مورد نیاز اجرا میشود. به دلیل عدم دسترسی به ضرایب و دادههای آزمایشگاهی مورد نیاز، کالیبراسیون مرحلهای پیچیده و بسیار زمانبر است. در اینجا تلاش شده است تا به شیوهای علمی، کالیبراسیون مدل موتور در نرمافزار GT-Power اجرا و بیان گردد. در مرحله بعد، پس از بررسی اجمالی روشهای به کار رفته در طراحی شبکههای عصبی، مدلسازی فرآیند احتراق بیان میشود. در نهایت، پاسخهای مدل شبکه عصبی با نتایج حاصل از نرمافزار GT-Power مقایسه شده و دقت بالای مدل نشان داده میشود.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده
تخلیهکنندهها یکی از سازههای جنبی سدها هستند که به دلیل سرعت زیاد جریان در آنها و کاهش فشار، مشکلاتی نظیر کاویتاسیون میتواند اثرات تخریبی بر روی این سازهها داشته باشد. لذا با توجه به این مشکلات، طراحی دقیق تخلیهکنندهها ضروری خواهد بود. از آنجا که بررسیهای آزمایشگاهی نیازمند صرف هزینههای فراوان است، استفاده از مدلهای عددی که قادر به تعیین خصوصیات جریان در تخلیهکنندهها باشد مورد توجه طراحان قرار گرفته است. در مطالعه حاضر تخلیهکننده تحتانی سد جگین با مقیاس ۱ به ۱۰ به صورت عددی مدل گردیده و نتایج آن با مقادیر اندازهگیری شده از مدل آزمایشگاهی در مؤسسه تحقیقات آب با همان مقیاس مقایسه گردید. نتایج نشاندهنده عملکرد مناسب مدل عددی در پیشبینی الگوی جریان است. هدف این تحقیق بررسی تأثیر نسبت عمق به عرض مجرا بر هوادهی و نرخ جریان ورودی به مجرا است. برای این کار مدلهای عددی متفاوتی متناسب با مدل اولیه در نرمافزار ساخته شد که وجه تمایز آن با مدل اولیه تفاوت در مقدار پارامتر عمق به عرض مجرا بود. این تغییرات در دو حالت عمق ثابت- عرض متغیر و عرض ثابت- عمق متغیر صورت پذیرفت. نتایج نشان میدهد همواره با افزایش عمق و عرض مجرا، نرخ جریان ورودی و میزان هوادهی جریان افزایش مییابد.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از راههای تقویت المانهای سازهای تحت انفجار، استفاده از مصالح با شکلپذیری و مقاومت بالا نظیر کامپوزیتهای پلیمری مسلح شده (FRPS) است. بررسی تأثیر تقویت المانها، با انجام تستهای آزمایشگاهی و تحلیل پاسخ نمونه تحت انفجار انجام میشود. در این مطالعه به تحلیل دینامیکی غیر خطی نمونه دالهای مسلح شده با کامپوزیتهای FRP، تحت بارهای انفجاری پرداخته شدهاست. جهت مدل سازی نمونهها و بارگذاری از نرم افزار LS-DYNA استفاده شده و نتایج تحلیل با نتایج آزمایشگاهی موجود مقایسه شده است که سازگاری پاسخ عددی نرم افزار و تستهای آزمایشگاهی حاصل گشتهاست. به طور کلی نمونههای تقویت شده با کامپوزیت نسبت به نمونههای فاقد تقویت پاسخ بهتری در مقابل تستهای انفجاری داشتهاند. همچنین دراینجا مطالعات پارامتری جهت بررسی حد تأثیر هر کدام از پارامترهای ضخامت ورقهی کامپوزیت، مقاومت کامپوزیت، مقاومت فشاری بتن و درصد میلگردهای فولادی به طور مستقل صورت گرفته است. افزایش مقاومت فشاری بتن نسبت به افزایش سایر پارامترها تأثیر بیشتری در بهبود پاسخ نمونه تحت انفجار داشته و به عبارتی مقرون به صرفهتر است. جهت بررسی مقاومت کامپوزیت در پاسخ نمونه تقویت شده، با ثابت نگه داشتن همه مشخصات نمونه و تنها با تغییر نوع کامپوزیت، از دو نوع کامپوزیت پلیمری کربن (CFRP) و کامپوزیت پلیمری شیشه (GFRP) استفاده شده است. نتایج نشان میدهد که با توجه به این که مقاومت طولی کامپوزیتهای الیاف کربن نسبت به الیاف شیشه بالاتر است، در نتیجه بهبود در عملکرد نمونههای مسلح شده به کامپوزیت CFRP نسبت به GFRP بیشتر حاصل شده است.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
همراه با رشد تکنولوژی نازلهای اسپرینکلر و سیستمهای مهآب بیش از پیش در اطفاء حریق مورد استفاده قرار میگیرند. روشهای محاسباتی برای بررسی تأثیر اثر تهویه و پارامترهای نازل همچنین بهینهسازی آنها در سیستم مهآب بسیار کارایی دارند. در این پژوهش، کد متنباز شبیهساز دینامیک آتش (FDS) برای بررسی عددی تأثیر پارامترهای نازل بر خفگی و اطفاء حریق استفاده شده است. محدوده اندازه قطرات طبق استاندارد NPFA ۷۵۰ محاسبه شده است. مکانیزمهای اطفاء حریق در سیستم مهآب و تأثیر آنها بر زمان اطفاء حریق همچنین تأثیر پارامترهای اندازه ذرات، دبی آب و زاویه مخروطی پاشش نازل بررسی شده است. محاسبات نشان میدهد در نازل مخروط حفرهای، اندازه قطرات کوچکتر از ۱۲۱ میکرومتر و بزرگتر از ۶۰۰ میکرومتر برای اطفاء حریق مناسب هستند. با استفاده از یک نازل توپر و یکپنجم دبی در مقایسه با حالت قبل، زمان اطفاء حریق از ۲۶ به ۷,۴ ثانیه کاهش یافته است. زاویه پاشش در قطرات ریز اثر چندانی بر زمان اطفاء حریق ندارد اما در قطرات درشت با کم کردن زاویه پاشش میتوان به جواب مطلوب رسید. از این رو با شناخت پارامترهای نازل و اثر هر یک از آنها بر زمان خاموشی حریق میتوان به طراحی بهینه رسید.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۶ )
چکیده
در سالهای اخیر استفاده از ذرات تو خالی در صنعت و در فرایند پاشش حرارتی توسعه یافته است. در ذرات توخالی بر خلاف ذرات فشرده، تغییر حجم گاز نقش مهمی در دینامیک برخورد قطره به سطح و نیز شکل اسپلت ایجاد شده ایفا میکند. درفرایند پاشش حرارتی، سرعتهای برخورد قطرات توخالی به سطح در محدوده ۵۰ m/s – ۳۰۰ m/s قرار دارند، از اینرو تغییرات فشار و حجم گاز محبوس میتواند مهم باشد. در تحقیق حاضر با استفاده از مدل کسر حجمی سیال برای جریانات تراکمپذیر، برخورد یک قطره توخالی به سطح و انجماد آن، در شرایط واقعی پاشش حرارتی و با سرعتهای برخورد ۵۰ m/s تا ۳۰۰ m/s شبیهسازی شده است. در اندک لحظاتی پس از برخورد قطره به سطح یک موج فشاری در هوا ایجاد میشود. این موج، مقدار ورتیسیته را در اطراف مرز مشترک دو سیال زیاد میکند که این امر تاثیر زیادی بر شکل اسپلتهای بوجود آمده دارد . نتایج حاصل نشان میدهد شکل اسپلتهای ایجاد شده در محدوده سرعتی ۵۰ m/s – ۳۰۰ m/s کاملا متفاوت با یکدیگر است و در سرعتهای بالاتر برخورد، اسپلت ایجاد شده دارای تخلخل بیشتری است
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف از این تحقیق، مطالعه تحلیلی، عددی و آزمایشگاهی جریان بر روی سرریزهای خط جریانی است. با توجه به اهداف تحقیق و بهمنظور ارزیابی نتایج مدلسازیهای عددی حاصل از نرمافزار متنباز OpenFoam، مدلهای آزمایشگاهی سرریزهای خط جریانی بر اساس تابع تبدیل ژوکوفسکی طراحی و در آزمایشگاه مورد مطالعه قرار گرفتند. با بررسی نتایج مدلهای آشفتگی متفاوت، مدل k-ω SST بهعنوان بهترین مدل آشفتگی، در شبیهسازی جریان عبوری از روی سرریزهای خط جریانی انتخاب شد. نتایج شبیهسازیهای عددی بهازای دبیهای مختلف و خصوصیات هندسی متفاوت، نشان داد که با افزایش دبی جریان و نیز افزایش میزان خروج از مرکزیت نسبی در رابطه ژوکوفسکی، سرعت بر روی تاج سرریز خط جریانی افزایش و بهتبع آن فشار در این محل کاهش مییابد. کمترین فشار در نتیجه بیشترین احتمال وقوع پدیده کاویتاسیون مربوط به سرریز تاجدایرهای (نوعی سرریز خط جریانی با خروج از مرکزیت واحد) است. همچنین نتایج نشان داد که بیشترین تنشهای برشی بستر و نیروهای فشاری در پاییندست سرریزهای تاجدایرهای رخ میدهند و در مقایسه با سرریزهای خط جریانی، بیشترین امکان فرسایش مربوط به پاییندست سرریزهای تاجدایرهای است. دلیل این امر وقوع امواج ضربهای، کاهش عمق و افزایش سرعت جریان در پاییندست سرریزهای تاجدایرهای میباشد. علاوه بر این، کمترین مقادیر تنشهای برشی بستر در بالادست سازه، مربوط به سرریزهای تاجدایرهای است و درنتیجه این نوع سرریز نسبت به سایر انواع سرریزهای خط جریانی مستعد رسوبگذاری در بالادست خود میباشد. لذا براساس نتایج حاصل، بهرهگیری از سایر انواع سرریزهای خط جریانی با انحنای مناسب، میتواند مشکلات رایج در سرریزهای تاجدایرهای را مرتفع سازد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
توربینهای گازی از اصلیترین تجهیزات تولید توان در صنایع گوناگون هستند. به جهت بهبود عملکرد این تجهیز، یکی از راهها بهینهسازی عملکرد آیرودینامیکی پرههای ثابت و متحرک است. در مقاله حاضر یک بستر محاسباتی جهت بهینهسازی خودکار آیروترمودینامیکی سهبُعدی پره استاتور توربین گاز با استفاده از نرمافزارهای متنباز ارائه میشود. این بستر برای بهینهسازی آیروترمودینامیکی هرنوع پره سهبعدی قابل استفاده است و شامل مدلسازی پارامتری هندسه سهبعدی، تولید شبکه محاسباتی، حل جریان با استفاده از دینامیک سیالات محاسباتی و اعمال الگوریتم بهینهسازی است. برای مدل سازی سهبعدی پره، از مدلسازی دوبعدی با استفاده از منحنی بِزیر و تشکیل مدل سهبعدی با خط انباشتگی از نوع اسپلاین استفاده شده است. شبیهسازی جریان سیال با حل جریان تراکمپذیر و لزج حول پره بر شبکه چندبلوکی باسازمان با پردازش موازی انجام شده است و الگوریتم ژنتیک برای بهینهسازی به کار رفته است. بهینهسازی با چهل و پنج متغیر که تغییر ضخامت در پنج مقطع در ارتفاع پره و تغییر در پارامترهای سهبعدی پره یعنی خمیدگی، کشیدگی و پیچش را ممکن میسازند، انجام شده است. در نتیجه بهینهسازی پره با تابع هدف فشار کل خروجی، ۵% کاهش ضریب افت فشارکل حاصل شده است. استفاده از نرمافزارهای متنباز در بستر بهینهسازی، حداکثر امکان خصوصیسازی و انجام تنظیمات را برای کاربر فراهم میآورد. نتایج نشان میدهد بستر محاسباتی ارائه شده میتواند به خوبی برای بهینهسازی آیروترمودینامیکی توربوماشینها به کار گرفته شود.