جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای نشانگر مولکولی
آیدین حسن زاده، محمد علی تاجیک قنبری،
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
جنس آسپرژیلوس دارای گونه های متعددی است که در داروسازی، کشاورزی و صنایع مختلف اهمیت دارند. جنس آسپرژیلوس دارای ۴۴۶ گونه شناسایی شده است که تشخیص آنها از یکدیگر با کمک خصوصیات ریخت شناسی دشوار است. زایلان بتا ۱و۴ زایلوسیداز، آنزیمی است که فرآیند هیدرولیز زایلوز را در زایلوالیگوساکاریدها کاتالیز می کند و توسط گونه های مختلف آسپرژیلوس تولید می شود. این پژوهش با هدف مطالعه بیوانفورماتیکی ناحیه ژنی مرتبط با این آنزیم و ارزیابی شباهتها و تفاوتهای آن در برخی گونه های آسپرژیلوس صورت گرفت. نتایج نشان داد این ناحیه ژنی به دلیل وجود موتیفهای حفاظت شده، توانست برخی گونه های مورد بررسی در این پژوهش را از یکدیگر تفکیک نماید.
سید مجتبی خیام نکویی،
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
ایران یکی از مهمترین مراکز تنوع ژنتیکی گیاه یونجه در جهان میباشد و انواع مختلفی از آن در کشور وجود دارد. تأیید اصالت تودهها و ارقام یونجه از این لحاظ که تنوع ژنتیکی در این گیاه میتواند تأثیر مستقیمی بر عملکرد و کیفیت علوفه و بذر داشته باشد، از اهمیت ویژهای برای کشاورزان و تولیدکنندگان بذر برخوردار است. در این راستا در مطالعه حاضر، توسعه روشی برای شناسایی و تفکیک مهمترین تودههای یونجه زراعی ایران بهوسیله نشانگرهای ریزماهواره مورد توجه قرار گرفت. بهمنظور تسهیل تمایز و تفکیک تودههای یونجه مورد نظر، آللهای اختصاصی و یا بهعبارت بهتر ژنوتیپ آللی اختصاصی برای هر توده شناسایی گردید. بدین منظور از نمونههای تصادفی حاوی ۱۰۰ بذر از هر توده استفاده گردید که در نهایت از طریق ۹ جایگاه ریزماهواره با استفاده از ژنوتیپ آللی اختصاصی شناسایی شده برای هر توده به وضوح تفکیک شدند. بیشترین قابلیت تفکیک متعلق به نشانگرهای MTIC۲۳۳، BI۹۰، ACT۰۰۹، TC۷، MTIC۱۸۳، MS۳۰، MTIC۲۳۸ و AFCA۱۱ بود. دورترین فاصله ژنتیکی مربوط به تودههای ۵-B و خارجی و همچنین تودههای ۲۹-N و خارجی و نزدیکترین فاصله مربوط به تودههای ۲۷-G، ۹-H و ۲۱-R بود. با توجه به نتایج حاصل بهنظر میرسد تودههای ۹-H، ۲۱-R، ۲۷-G، ۲۵-B، ۵-B و ۲-G دارای زمینه ژنتیکی مشترک و با شباهت بیشتری نسبت به بقیه تودهها میباشند. روش پیشنهادی در این مطالعه بهسادگی و در مدت کوتاه (یک تا دو روز) امکان شناسایی توده یونجه مورد نظر را بدون نیاز به استخراج DNA از برگ فراهم مینماید.
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( ۸-۱۳۹۷ )
چکیده
برای بررسی ساختار و ژنتیک جمعیت قارچ Zymoseptoria tritici عامل بیماری سپتوریوز برگی گندم ۷۵ ایزوله این قارچ که از ۷ استان گندم خیز ایران جمع آوری شده بودند توسط نشانگرهای مولکولی ISSR وSSR مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج این بررسی نشان داد جمعیت قارچ عامل بیماری از تنوع ژنتیکی نسبتاً بالایی برخوردار است بطوریکه میانگین تنوع ژنتیکی کل (Ht) در نمونه هی مورد بررسی ۳۳/۰ بود و وقتی تنوع ژنتیکی به تنوع ژنتیکی داخل و بین جمعیتهای قارچ مورد آزمایش تقسیم شد مشخص شد ۶۹% تنوع در داخل جمعیتها و ۳۱% تنوع در بین جمعیتها وجود دارد. همچنین نتایج این تحقیق نشان از وقوع جریان ژنی قوی در بین استانهای مورد بررسی داشت.در بین استانهای مورد بررسی بیشترین تنوع ژنتیکی دراستانهای اردبیل و خوزستان مشاهده گردید که تجزیه خوشه ای نیز نشان داد جمعیتهای این دو استان بیشترین شباهت را با هم دارند.