جستجو در مقالات منتشر شده
۳ نتیجه برای کشت بافت
زهرا هاشمزاده، مریم جعفرخانی، یوسف حمیداُقلی،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۷ )
چکیده
اهداف: تولید انبوه و بهنژادی عناب (Ziziphus jujuba Mill) بهعنوان یک درخت میوه و گیاه دارویی باارزش و سازگار با مناطق خشک و نیمهخشک اهمیت خاصی دارد. هدف پژوهش حاضر بهینهسازی روش باززایی مستقیم در عناب بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر ریزنمونهها شامل برگ برشخورده به سه قسمت، برگ برشخورده از چهارطرف و برگ کامل از گیاهان درون شیشه بودند و در محیطهای کشت موراشیگ و اسکوگ (MS)، اختصاصی گیاهان چوبی (WPM) با غلظتهای متفاوت تیدیازرون (TDZ؛ صفر، ۵، ۱۰، ۱۵ و ۲۰میکرومولار) و نفتالیناستیکاسید (NAA؛ صفر و یکمیکرومولار) مقایسه شدند. تاثیر تیمارهای ۲ و ۴ هفته تاریکی بر میزان باززایی بررسی شد. آزمایشها بهصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی صورت گرفت. میانگین دادههای آماری با استفاده آزمون چنددامنهای دانکن مقایسه شد. نرمافزار SAS ۹.۳.۱ به کار رفت و تفاوت در سطح احتمال ۱% معنیدار در نظر گرفته شد.
یافتهها: تیمار دو هفته تاریکی با میانگین ۱/۳۸ مناسبتر از ۴ هفته بود. بیشترین میزان باززایی (۲/۲۷) در ریزنمونه برگ برشخورده به سه قسمت حاصل شد. بیشترین درصد باززایی (۰/۷۵%) و بیشترین تعداد شوتهای باززاشده (۴/۸۳) در تیمار محیط کشت MS شامل تنظیمکنندههای رشد یکمیکرومولار NAA و ۱۰میکرومولار TDZ حاصل شد.
نتیجهگیری: میزان بازیابی عناب تحت تاثیر نوع ریزنمونه، محیط کشت و تنظیمکنندههای رشد گیاه است. حداکثر باززایی در برگ برشخورده به سهقسمت و در محیط MS حاوی یکمیکرومولار NAA و ۱۰میکرومولار TDZحاصل میشود. گیاهچههای حاصله ریشهدار و با موفقیت در محیط "برونشیشه" سازگار میشوند.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۱ - ( ۲-۱۴۰۰ )
چکیده
امروزه استفاده از تکنیک کشت بافت در تولید متابولیتهای ثانویه گیاهی، مانند ترکیبات فنولیک، به عنوان افزودنی غذایی طبیعی در صنایع غذایی بسیار گسترش یافته است. هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه محتوای ترکیبات فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی انگور ارقام رشه و قزل اوزوم میباشد که توسط کشت بافت در شرایط آزمایشگاهی تولید شدند. برای این منظور جوانه انتهایی ارقام انگور در محیط کشت موراشیگ - اسکوگ کشت داده شد تا گیاهچه کامل ایجاد گردد. سپس عصاره متانولی از برگهای سالم انگورها تهیه شد و برای انجام آزمونهای تعیین ترکیب پلی فنولی با استفاده از کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا همراه با آشکارساز فرابنفش، گروههای عاملی با استفاده از طیف سنجی تبدیل فوریه فروسرخ، محتوای فنول کل، فلاونوئید کل، آنتوسیانین کل، کاروتنوئید کل، میزان اسید آسکوربیک، میزان مهار رادیکالهای آزاد ۲،۲-دی فنیل-۱-پیکریلیدرازیل (DPPH) و هیدروکسیل (OH−) استفاده گردید. نتایج نشان داد میزان ترکیبات فنولی کل، فلاونوئید کل، آنتوسیانین کل و کارتنوئید کل عصارههای متانولی رقم رشه به ترتیب ۱۰/۰±۳۵/۵۰، ۰۵/۰±۷۲/۲۹، ۲۰/۰±۴۱/۱۰ و ۵۰/۰±۸۲/۱ میلی گرم بر گرم و در رقم قزل اوزوم به ترتیب ۳۱/۰±۰۶/۲۳، ۱۵/۰±۷۶/۲۰ ، ۱۵/۰±۲۸/۷ و ۴۲/۰±۹۴/۰ میلی گرم بر گرم بود. میزان اسید آسکوربیک، مهار رادیکالهای آزاد DPPH و OH− در عصارههای متانولی برگ رشه به ترتیب ۰۴/۰± ۸۳/۱، ۵۲/۱±۳۸/۲۵ و ۷۴/۲±۰۴/۷۵ درصد و در برگ قزل اوزوم به ترتیب ۰۱/۰±۸۵/۰، ۰۵/۲±۷۱/۱۸ و ۶۱/۳±۹۶/۶۸ درصد بود. به عنوان نتیجه کلی نتایج نشان داد برگ انگور رقم رشه از نظر تمام ویژگیهای بررسی شده بیشتر از برگ انگور رقم قزل اوزوم بود (۰۵/۰< p). همچنین این تحقیق نشان داد برگهای انگور از نظر ترکیبات فنولی و ضد اکسایشهای طبیعی غنی هستند و پتانسیل استفاده در صنایع غذایی و دارویی را دارند.
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۲-۱۳۹۸ )
چکیده
به منظور بررسی تأثیر محیط کشت و ترکیب هورمونی بر کنترل جنینزایی ثانویه در بلوط ایرانی (Quercus branti L.) از جنینهای زیگوتی نابالغ استفاده شد. بدین منظور، جنینهای نابالغ در ۵ آزمایش جداگانه متوالی در معرض تیمارهای مختلف شامل دوره های مختلف سرمادهی (۴ درجه سانتیگراد)، محیط های کشت SH، MS، غلظتهای مختلف هورمونهای ۲,۴-D، BAP، IBA و ویتامین گلوتامین قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش طول دوره سرمادهی به ۸ هفته، القاء جنین زایی ثانویه کاهش یافت (۷۵/۶۸ درصد). در میان غلظتهای مختلف MS یا MS حاوی تنظیم کننده رشد گیاهی، کمترین میزان جنین کروی (۶۶ درصد) و القاء جنینزایی ثانویه (۵/۸۷ درصد) در تیمار MS+IBA+BA مشاهده شد. افزودن ۷۵/۰ میلی گرم در لیتر گلوتامین به محیط MS منجر به کاهش جنینزایی ثانویه شد (۲۵/۵۶ درصد). در میان محیطهای کشت MS و SH، تیمار ½ SH به طور کامل (۲۵/۶ درصد) این پدیده را کنترل کرد. بیشترین میزان بلوغ جنین و کنترل جنین زایی ثانویه در تیمار +SHگلوتامین بهدست آمد که بالاترین تبدیل گیاهچه (۱۰۰ درصد) و شاخص بنیه گیاهچه (۹۳/۵۱) را در مقایسه با کاربرد SH به تنهایی داشت. نتایج کلی نشاندهنده این موضوع است که غلظت مواد غذایی و تنظمکننده رشد در بلوغ جنین و تبدیل گیاهچه دارای اهمیت زیادی هستند و جنینزایی ثانویه را از طریق کنترل چرخه جنینزایی کنترل میکنند.