۲۷ نتیجه برای کورکومین
فرهاد بانی، مجید صادقی زاده، محسن عادلی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
در این مطالعه، نانو حاملهای دارورسان بر پایه هیبرید گرافن اکساید و گرافن اکساید احیاء شده با پلیمر پرشاخه پلی گلیسرول ساخته شد. عامل دار کردن مواد گرافنی از طریق پیوندهای غیرکووالانسی بین سیستم کونژوگاسیون π مواد گرافنی با سیگمنت آروماتیکی در نقطه کانونی پلیمر انجام شد. پلی گلیسرول پلیمری آبدوست و زیست سازگار است که سبب افزایش پایداری کلوئیدی و کاهش برهمکنشهای غیر ویژه مواد گراافنی در محیطهای فیزیولوژیک شد. بارگذاری کورکومین بعنوان داروی گیاهی ضد سرطان و غیر محلول در آب با زیست دسترسی اندک و سرعت متابولیزه بالا در داخل بدن، بسادگی بر روی این دو هیبرید انجام گرفت. نتایج نشان از ظرفیت بار گذاری بالای هیبرید گرافن اکساید احیاء شده(%۴۹) در مقایسه با هیبرید گرافن اکساید (%۱۵) به علت بازیافت سیستم کونژوگاسیون π در گرافن اکساید احیاء شده داشت. کارایی ضد سرطانی این دو نانو هیبرید دارویی بر روی سلولهای سرطان سینه انسانی MCF۷ باآزمایش بقای سلولی به روش MTT مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حاملهای هیبریدی زیست سازگاری مناسبی دارند. همچنین نانو هیبریدهای دارویی حاصل ضمن افزایش حلالیت و پایداری کورکومین در محیط آبی، خاصیت ضد سرطانی قابل مقایسه با داروی آزاد کورکومین دارند. با توجه به ظرفیت بارگذاری بسیار بالایی هیبرید گرافن اکسایداحیاءشده نسب به هیبرید گرافن اکساید، می توان در دوزهای پایین هیبرید دارویی به غلظت موثر دارو دست یافت و این مزیت استفاده از این هیبرید نسبت به هیبرید دارویی گرافن اکساید می باشد.
حسین دانافر، علیرضا نعمانی، مجید صادقیزاده،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
فناوری نانو در حال حاضر یکی از رویکردهای امیدبخش برای تشخیص و درمان سرطان است. سیستمهای مبتنی بر پلیمرها بهدلیل فرآیندهای تولید ساده و تنوع در عملکرد و روشهای اصلاح پلیمر، جذابتر هستند. پلیاتیلنگلیکول (PEG) و پلیکاپرولاکتون (PCL) دو پلیمر سنتزی زیستسازگار مورد تایید FDA بوده که اغلب در صنایع دارویی مورد استفاده قرار میگیرند. غیر از حاملهای دارورسانی، در درمان سرطان بحث ایمنی مواد تشکیلدهنده فعال نیز بسیار چالشبرانگیز است. عوارض جانبی شیمیدرمانی یکی از مهمترین علل مرگومیر بیماران در بسیاری از سرطانها است. کورکومین استخراجشده بهطور طبیعی، یکی از جالبترین عوامل ضدسرطان است که اثرات انتخابی اثباتشده روی سلولهای سرطانی داشته و منجر به حداقل عوارض جانبی در طول درمان میشود. کورکومین بهعنوان عامل اصلی، در درمان ترکیبی سرطانهای مختلف آزمایش شده است. مطالعات متعدد ایمنی و کارکرد کورکومین در دوزهای مختلف تجویزشده را نشان میدهند. با این حال، مانع اصلی در استفاده از کورکومین، حلالیت پایین آن در آب و قابلیت دسترسی بیولوژیک کم و متغیر پس از تزریق است. بنابراین در این مطالعه سعی شد حلالیت کورکومین با استفاده از یک سیستم نانوذره دیبلاککوپلیمر نوین PEG-PCL افزایش یابد. ابتدا کوپلیمر PEG-PCL سنتز و سپس خصوصیاتش با روشهای GPC، FTIR و H-NMR مشخص شد. پس از آن، کورکومین در ساختار میسلی PEG-PCL بهصورت بهینه کپسوله و سمیت نانوذرات تهیهشده در کشت سلول MCF-۷ ارزیابی شد. طبق نتایج نانوذرات آمادهشده میتوانند مولکولهای هیدروفوب کورکومین را بهطور موثری به دام انداخته، حلالیت آن را بهبود بخشیده و باعث افزایش فعالیت آن در ازبینبردن سلول سرطانی در شرایط برونتنی شوند.
شهلا کیانامیری، علی دیناری، علیرضا نعمانی، مجید صادقیزاده، محسن مردی، بهرام دارایی،
دوره ۱۰، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۸ )
چکیده
آثار آنتیاکسیدانی، ضدسرطانی، ضدالتهاب و ضدمیکروب کورکومین دلایلی بر ارزشمندی این ماده در تحقیقات دارویی و نقش آن در بهداشت عمومی انسان است. اثر ضدسرطانی کورکومین ناشی از تاثیر این دارو بر دامنهای از مسیرهای سلولی و مولکولی درگیر در سرطان است. با این وجود، محلولیت کم، زیستدسترسی پایین و متابولیزم سریع آن اثر نامناسبی بر خصوصیت درمانی آن گذاشته است. در این تحقیق، بهواسطه کانجوگهکردن مولکولهای کورکومین به ساختار دندریمری نسل چهار (پلیآمیدوآمین)، یک حامل نانوابعاد مناسب تهیه شد. مشخصهیابی نانوسامانه و تایید فرآیند کانجوگهشدن بهوسیله روشهای FT-IR و ۱H-NMR انجام شد. اندازه و بار سطحی ذرات با دستگاه DLS مورد ارزیابی قرار گرفت. میزان بارگذاری مولکولهای کورکومین روی نانوسامانه بررسی شد و در ادامه آزمایشهای سلولی از جمله سمیت، ROS سلولی و آپاپتوز بهوسیله آزمون MTT و تکنیک فلوسایتومتری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج این تحقیق عمل کانجوگهشدن کورکومین را تایید کرد و ذرات بهدستآمده اندازه تقریبی ۱۰۰نانومتر داشتند. نتایج نشان داد که میزان بارگذاری کورکومین در این نانوسامانه حدود چهار مولکول بهازای هر مولکول دندریمر است. آزمایشهای سلولی نشان داد که میزان سمیت، ROS سلولی و آپاپتوز ناشی از نانوحامل دندریمری در مقایسه با کورکومین آزاد بیشتر بوده است. عملکرد بهتر نانوسامانه دندریمری بهواسطه بهبود خواص فیزیکوشیمیایی و افزایش محلولیت کورکومین بوده است. در مجموع، این نانوحامل بهعنوان یک سامانه هوشمند و کارآمد میتواند برای رسانش داروهای آبگریز به سلولهای سرطانی در نظر گرفته شود.
سیدهسحر مرتضویفارسانی، مجید صادقیزاده، هادی شیرزاد، فرهود نجفی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: سلولهای بنیادی خونساز در مغز استخوان وظیفه تولید سلولهای خونی را بر عهده دارند. طی فرآیند تمایز، این سلولها به دو رده سلولی پیشساز، شامل رده میلوئیدی و لنفوئیدی متعهد میشوند. انواع سلولهای خونی به استثنای لنفوسیتها از رده میلوئیدی مشتق میشوند. برخی بیماران دچار کمبود پلاکت یا کمخونی شدید تحت پیوند سلولهای بنیادی خونساز قرار میگیرند. یافتن ترکیبی که موجب پیشبرد تمایز سلولهای بنیادی خونساز قبل از پیوند به فرد بیمار میشود، میتواند روش مناسبی برای تولید سریعتر سلولهای خونی در فرد گیرنده باشد. بسیاری از مطالعات، قابلیت کورکومین در القای تمایز سلولی را نشان دادهاند. این ترکیب میتواند بسیاری از مکانیزمهای سلولی را تحت تاثیر قرار دهد.
مواد و روشها: در این پژوهش به بررسی اثر نانوکورکومین روی بیان ژنهای GATA۱، GATA۲، c-Myb و Hhex در سلولهای بنیادی خونساز استخراجشده از خون بند ناف و نیز تغییر میزان ROS در این سلولها پرداخته شد. نانوکورکومین از کورکومین و نانوحامل اولئیکاسید و PEG۴۰۰ ساخته شده است. همچنین میزان نفوذ نانوکورکومین به این سلولها مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: نتایج نشان میدهد که نانوکورکومین میتواند سبب افزایش سطح ROS درون سلولی و نیز القای بیان ژنهای GATA۱، c-Myb و Hhex بهصورت معنیدار شود (۰/۰۵>p). این فاکتورهای رونویسی در تمایز میلوئیدی دخیل هستند.
نتیجهگیری: افزایش بیان این فاکتورهای رونویسی توسط نانوکورکومین نشان میدهد که این ترکیب میتواند کاندید مناسبی برای استفاده در محیطهای کشت تمایز میلوئیدی باشد و بهمنظور مطالعات پایه و کلینیکی به کار برده شود.
سحر کریمیانبهنمیری، امیر مقصودی، فاطمه یزدیان،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف: کورکومین مولکولی طبیعی است که با توجه به خواص گوناگون درمانی آن از جمله اثر ضدباکتریایی، میتوان با کاهش معایب کورکومین از آن بهعنوان دارویی بهمنظور درمان بیماریهای مزمن استفاده کرد. هدف مطالعه حاضر ایجاد روشی برای تهیه نانوذرات کورکومین با استفاده از پلیمرهای پلیآکریلیکاسید، پلیوینیلالکل و پلیاتیلنایمین با نظر به بهبود ثبات، افزایش زیستفراهمی، حلالیت آبی بالا و همچنین بررسی کارآیی آن علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین است.
مواد و روشها: بهمنظور سنتز نانوذرات پلیمری حاوی کورکومین به روش رسوبدهی نانو بهینهسازی غلظتهای موثر از پلیمر، کورکومین و آب با استفاده از روش سطح پاسخ معین شد. نانوذرات سنتزشده با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی، پراکندگی پویای نور و اندازهگیری پتانسیل زتا مشخصهیابی شدند. همچنین حداقل غلظت مهارکنندگی نانوذرات سنتزشده علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین اندازهگیری شد.
یافتهها: نانوذرات ساختهشده در مورفولوژی سطح کاملاً گرد، جدا از هم و صاف بودند و میانگین اندازه ذرات ۷±۱۴۹، ۸±۱۷۵ و ۹±۱۸۴نانومتر برای پلیآکریلیکاسید، پلیوینیلالکل و پلیاتیلنایمین و همچنین حداقل غلظت بازدارندگی علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین را بهترتیب ۰۲۴/۰±۴۸۰/۰، ۰۱۹/۰±۳۹۰/۰ و ۰۱۷/۰±۳۴۰/۰میلیگرم بر میلیلیتر به دست آمد.
نتیجهگیری: غلظت حلال، پلیمر و کورکومین برای دستیابی به اندازه ذرات کوچکتر بسیار مهم است. خاصیت مهارکنندگی نانوذرات کورکومین بهدلیل کوچکترشدن اندازه ذرات و افزایش قدرت نفوذ آن در باکتری افزایش چشمگیری یافته و نانوذرات بارگذاریشده با کورکومین میتوانند حاملهای دارویی امیدبخشی برای درمان بیماریهای سرطانی، عفونی و سایر بیماریها باشند.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱۲-۱۴۰۰ )
چکیده
باکتری آئروموناس هیدروفیلا یک عامل بیماریزای فرصت طلب و مسئول گستره وسیعی از بیماریهای باکتریایی در ماهیان پرورشی گرمابی میباشد.در پژوهش حاضر تأثیر سطوح مختلف کورکومین(Curcumin) در جیره غذایی بر بازماندگی و مقاومت در برابر عفونت با باکتری آئروموناس هیدرو فیلا (Aeromonas hydrophila) در ماهی کپور معمولی کپور معمولی (Cyprinus carpio) به روش تزریق صفاقی موردبررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل سطوح مختلف کورکومین بودند (تیمار ۱:فاقد کورکومین (شاهد) تیمار ۲: غلظت ۲/۰ تیمار ۳: غلظت ۴/۰ تیمار ۴: غلظت ۶/۰ تیمار ۵: غلظت ۸/۰ تیمار ۶: غلظت ۱درصد سطوح مختلف کورکومین با خوراک مخصوص کپور ماهیان مخلوط گردید. تعداد ۳۶۰ عدد ماهی کپور معمولی) با وزن متوسط) ۷/۴±۵۰ گرم به شش گروه به شش گروه) هر گروه ۶۰ ماهی و ۲۰ ماهی در هر تکرار) تقسیم شدند. ماهیها به مدت ۸ هفته با این خوراک تغذیه گردیدند. تیمارها در انتهای دوره با باکتری زنده آئروموناس هیدرو فیلا به مدت ۱۰ روز تحت مواجهه با غلظت Cfu/ml۱۰از آئروموناس هیدرو فیلا قرارگرفته و تلفات بعد از چالش بین تیمارها مقایسه گردید.
تیمارهای آزمایشی نسبت به گروه شاهد مقاومت آنها در برابر بیماری باکتری زنده آئروموناس هیدرو فیلا افزایش یافت (p<۰,۰۵)بین تیمارهای آزمایشی تیمار ۸/۰ و ۱ درصد کورکومین بیشترین تاثیر بر آئروموناس هیدرو فیلا داشت . در کل با در نظر گرفتن نتایج افزودن ۸/۰ و ۱ درصد کورکومین به جیره غذایی پاسخ بهتری نسبت به افزایش مقاومت در برابر عفونتهای باکتریایی آئروموناس هیدرو فیلا نسبت به دیگر تیمارها از خود نشان داد.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: کورکومین جز فعال گیاه زردچوبه است که با مهار چند مسیر پیام رسانی درون سلولی قادر به القای مرگ برنامهریزی شده سلولی است. با این حال حلالیت بسیار ضعیف آن در محیط آبی باعث محدودیت استفاده از این ترکیب ارزشمند شده است. در این مطالعه از دندروزوم بهخاطر حلالیت در آب، داشتن ابعاد نانو و عدم سمیت سلولی برای انتقال کورکومین به سلول استفاده شده است.
مواد و روشها: در این پژوهش، قابلیت دندروزومها در رسانش کورکومین به سلولهای AGS، HT۳، ۵۶۳۷، hBMSC و U۸۷ مورد مطالعه قرارگرفت. برای انتخاب بهترین غلظت دارویی و رده سلولی، غلظتهای مختلف کورکومین در حالت آزاد و قرار گرفته در دندروزوم بر ردههای سلولی تأثیر داده شد. سپس میزان القای مرگ برنامهریزی شده سلولی به کمک رنگ پروپیدیوم آیوداید و میزان بیان ژن Bax به روش RT-PCR نیمه کمی بررسی شد.
نتایج: فرمول بندی دندروزومی کورکومین باعث افزایش قابل توجه حلالیت این ماده شدیداً آبگریز در سلولهای AGS شد. بهطوری که به روش فلوسایتومتری القای مرگ برنامهریزی شده سلولی بعد از ۱۸ ساعت در سلولهای تحت تیمار با فرمول بندی دندروزومی کورکومین ۴۸ درصد و با کورکومین آزاد ۲۰ درصد با غلظت بهینه دارو (۲۰میکروگرم در هر میلیلیتر) مشاهده شد. همچنین به روش RT-PCR نیمه کمی افزایش سطح بیان ژن القای کننده مرگ برنامه ریزی شده سلول Bax در فرمول بندی دندروزومی نشان داده شد.
نتیجهگیری: براساس نتایج، دندروزوم باعث افزایش حلالیت و القای سریعتر و بیشتر کورکومین در مقایسه با کورکومین آزاد میشود. بهطوری که افزایش بیان ۵۰ درصدی Bax در سلولهای تحت تیمار نیز این مسئله را تأیید نمود.
دوره ۱۵، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: در این مطالعه اثر ضد دردی کورکومین در موشهای صحرایی دیابتی در دو آزمون فرمالین و غوطهور کردن دم در آب داغ بررسی شد.
مواد و روشها: موشهای صحرایی به شش گروه کنترل، کنترل تحت تیمار با کورکومین، دیابتی، دیابتی دریافت کننده سدیم سالیسیلات، و دو گروه دیابتی تحت تیمار با کورکومین (۱۰ و ۵۰ میلیگرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. کورکومین ۷ روز پس از تزریق استرپتوزوتوسین بهمدت ۵ هفته تجویز شد.
نتایج: تیمار با کورکومین در دوز بالا موجب کاهش معنیدار در نمرات درد موشهای دیابتی در مقایسه با گروه دیابتی در دو مرحله حاد و مزمن آزمون فرمالین شد (۰۵/۰P<). تزریق سدیم سالیسیلات نیز موجب کاهش معنیدار درد در مرحله مزمن آزمون فرمالین شد (۰۵/۰P<). به علاوه؛ در گروه دیابتی یک کاهش معنیدار در مدت زمان تأخیر در بیرون کشیدن دم در مقایسه با گروه کنترل مشاهده شد (۰۱/۰P<) و تیمار موشهای دیابتی با کورکومین در دوز بالا موجب افزایش معنیدار این زمان تأخیر در مقایسه با گروه دیابتی شد (۰۵/۰P<). همچنین موشهای دیابتی افزایش معنیداری را در سطح سرمی مالون دی آلدئید (۰۱/۰>P) نشان دادند و تیمار با کورکومین در دوز بالا میزان مالون دی آلدئید را بهصورت معنیدار کاهش داد (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: تجویز کورکومین موجب کاهش شدت احساس درد در دو مرحله حاد و مزمن آزمون فرمالین در موشهای دیابتی میشود و آستانه درد حرارتی را افزایش میدهد و بخشی از آثار سودمند آن از طریق کاهش پراکسیداسیون لیپیدی اعمال میشود.
دوره ۱۵، شماره ۳ - ( ۴-۱۴۰۳ )
چکیده
کورکومین، یک آنتی اکسیدان قوی استخراج شده از گیاه زردچوبه، به دلیل توانایی خود در سرکوب گونه های فعال اکسیژن (ROS) از طریق فعال سازی عناصر پاسخ آنتی اکسیدانی شناخته شده است. با این حال، کاربرد بالینی آن به دلیل حلالیت ضعیف و حذف سریع آن محدود شده است. در این مطالعه، هدف ما افزایش حلالیت و فراهمی زیستی کورکومین با کپسوله کردن آن در نانوذرات دندریمر پلی آمیدآمین نسل پنجم بود. طیف سنجی UV Vis - و فلورسانس کپسوله سازی موفقیت آمیز را با اندازه متوسط نانوذرات ۲۷۵ نانومتر و بار سطحی مثبت ۸ میلی ولت تأیید کردند. نانوحامل ظرفیت بارگیری تقریباً ۶ مول کورکومین در هر مول دندریمر را نشان داد و در عرض ۷۲ ساعت به آزادسازی کامل دارو دست یافت. سنجش جذب سلولی با استفاده از روش زنده/مرده، جذب برتر نانوحامل را در مقایسه با کورکومین آزاد نشان داد که منجر به کاهش قابل توجهی در سطوح ROS سلولی و آپوپتوز شد. علاوه بر این، در مدل استرس اکسیداتیو القایی با استفاده از H۲O۲، نانوذرات دندریمر بارگذاری شده با کورکومین به طور قابل توجهی سطوح ROS سلولی را در مقایسه با کورکومین آزاد کاهش داد. این یافتهها پتانسیل این نانوحامل را بهعنوان یک سیستم مؤثر و هوشمند برای ارائه داروهای نامحلول در آب برجسته میکند و رویکردی امیدوارکننده برای بهبود کارایی درمانی کورکومین ارائه میدهد.
دوره ۱۵، شماره ۷۴ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده
رنگدهندههای غذایی با هدف جبران افت رنگ در حین فرآیند و افزایش بازارپسندی محصولات غذایی استفاده میشوند. رنگدانههای طبیعی به واسطه ایمنی بالا و دارابودن ویژگیهای عملکردی متفاوت از ارزش قابل توجهی برخوردار هستند. از جمله رنگدانههای مورد بررسی میتوان به رنگ زرد کورکومین اشاره کرد. این ترکیب از ریزوم گیاه زردچوبه (.Curcuma longa L) به دست میآید. در این پژوهش بهینهسازی شرایط استخراج کورکومین با حلال به روش خیساندن انجام شد و از روش رویه سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی تاثیر نسبت حلال به ماده جامد ( ۲ و ۷۵/۱، ۵/۱ )، نسبت استن به اتانول ( ۱۰۰ و ۵۰ ، ۰ ) و زمان ( ۴۸ و ۳۶، ۲۴ ساعت) بر راندمان کورکومین استخراج شده از ریزوم زردچوبه و بهینهسازی عملیاتی فرآیند استخراج کورکومین بهره گرفته شد. براساس نتایج به دست آمده در این تحقیق، نسبت حلال به ماده جامد، نسبت حلالها به یکدیگر و زمان به ترتیب موثرترین فاکتورها بر استخراج کورکومین هستند. براساس آزمایشهای انجام شده، شرایط بهینه استخراج کورکومین جهت دستیابی به بیشترین راندمان (۸۲/۳ میلی گرم بر لیتر) شامل نسبت حلال به ماده جامد (۲)، نسبت استن (۱۰۰ درصد) و زمان ۴۸ ساعت تعیین گردید.
دوره ۱۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: اگرچه خواص ضد سرطانی کورکومین، پلی فنل به دست آمده از ریشه گیاه زرد چوبه، مورد تأیید بسیاری از محققان است، با این حال جذب و توزیع بافتی پایین در بدن، فعالیت کم و متابولیسم سریع از جمله معایبی است که استفاده از کورکومین را به عنوان یک داروی ضد سرطان تا به امروز با محدودیت رو به رو کرده است. در این مطالعه حلالیت کورکومین به واسطه نانوحاملهای میسلی تخریبپذیر، خنثی و غیر سمی تحت عنوان دندروزوم افزایش و نقش مهاری آن بر رشد سلولهای توموری مثانه بررسی شد. مواد و روشها: روشهای MTT، فلوسیتومتری و Annexin V-FLUOS (کیت اختصاصی تشخیص مرگ سلولی) برای بررسی مرگ سلولی و مکانیسم ژنتیکی مرگ القاء شده توسط نانوکورکومین دندروزومی به واسطه مطالعه ژنهای دخیل در پرتوانی سلول شامل OCT۴A، OCT۴B۱، SOX-۲ و Nanog با استفاده از روش Real-Time PCR انجام گرفت. نتایج: یافتهها بیانگر القای مرگ سلولی به واسط نانوکورکومین دندروزومی به صورت وابسته به غلظت و زمان در رده سلولی توموری ۵۶۳۷ مثانه بود. بررسی چرخه سلولی بیانگر افزایش جمعیت سلولی در Pre-G۱ و کاهش سلولها در فاز G۱ و S بود که نشان دهنده نقش مهاری کورکومین بر همانندسازی سلولهای رده توموری ۵۶۳۶۷ مثانه است. همچنین مشاهده بیان OCT۴A، OCT۴B۱، SOX-۲ و Nanog در تجزیه و تحلیل Real-Time بیانگر نقش تومورزایی این ژنها در رشد تومورهای مثانه است. تیمار با نانوکورکومین دندروزومی به طور معنیداری بیان mRNA این ژنها را کاهش داد (۰۱/۰Pنتیجهگیری: به طور کلی یافتههای مذکور نشان میدهد که نانوکورکومین دندروزومی با تغییر بیان ژنهای دخیل در تکثیر، سلولهای توموری را به سمت مرگ برنامهریزی شده سلولی هدایت میکند که بیانگر نقش کاربردی نانودارو در درمان سرطان مثانه است.
دوره ۱۶، شماره ۹۶ - ( ۱۱-۱۳۹۸ )
چکیده
کورکومینوئید به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی دارای فعالیتهای درمانی بسیاری همچون، آرتریت روماتوئید
[۱]، مولتیپل اسکلروزیس
[۲]، آلزایمر
[۳] و آترواسکلروز
[۴] است. کورکومینوئید از محلولیت بسیار کمی در محیط آبی برخوردار است که کاربردهای بالقوه آن در صنایع غذایی و دارویی را محدود می کند. در این مطالعه کورکومینوئید نانومیسل شده را با درصدهای مختلف (۰، ۰,۰۰۱، ۰.۰۰۵، ۰.۰۱، ۰.۰۵ و ۰.۱) به پاستا
[۵]اضافه و خصوصیات رئولوژیکی
[۶]، فیزیکوشیمیایی، حسی پاستا اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که با افزودن درصدهای کورکومینوئید نانو میسل شده رطوبت، خاکستر، پروتئین، خصوصیات رئولوژیکی پاستا تفاوت معنی داری با کنترل نداشت. همچنین خروج مواد جامد در آب پخت افزایش و وزن پخت کاهش یافت. با افزایش درصدهای کورکومینوئید نانومیسل شده فاکتور
L* و
a* کاهش و فاکتور
b* افزایش پیدا کرد. ارزیابی حسی توسط پانلیست
[۷] تفاوت معنی داری در عطر، طعم و بو نشان نداد اما پذیرش کلی پاستا با افزایش کورکومینوئید افزایش یافت.
[۱]- Rheumatoid arthritis
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: نقش ضد سرطان کورکومین از گیاه ادویهای زردچوبه در سالهای اخیر در تحقیقات متعددی به اثبات رسیده است. کورکومین قادر به مهار چندین مسیر پیامرسانی سلولی، ممانعت از تکثیر سلولی، تهاجم، متاستاز و رگزایی است اما محلولیت بسیار ضعیف آن در آب، کاربرد این ماده ضد سرطانی مهم را با مشکل مواجه میسازد. در این تحقیق با طراحی و سنتز یک پلیمر دو بخشی نوین مونومتوکسی پلی اتیلن گلیکول- اولئات (mPEG-OA) و اضافه کردن پلی اتیلن گلیکول به سطح حامل دندریمری پلی آمیدو آمین (PAMAM)، تلاش شد زیست دسترسی کورکومین به سلولهای سرطانی افزایش یابد. مواد و روشها: غلظت بحرانی تشکیل میسل، بارگیری دارو و سمیت سلولی روی رده سلولی کارسینومای گلایوبلاستومای مغزی (U۸۷MG) بررسی شد. نتایج: نتایج مطالعات میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) و پراکنش نوری پویا (DLS) نشان میدهد نانوذرات mPEG-OA طراحی شده دارای دو جمعیت خود آرا شامل میسلها و پلیمروزومها است. غلظت بحرانی تشکیل میسل mPEG-OA بسیار پایین (۰۳/۰ گرم در لیتر) است. سمیت IC۵۰ برای کورکومین آزاد، کورکومین بارگذاری شده در mPEG-OA و کورکومین بارگذاری شده در دندریمر پلی آمیدو آمین، به ترتیب ۴۸، ۲۴ و ۱۳ میکرومولار محاسبه شد. همچنین کلیه تیمارهای دندریمر پلی آمیدو آمین پگیله شده غیر سمی تشخیص داده شد. نتیجهگیری: نتایج بیان میکند با استفاده از این نانوحاملها، زیست دسترسی کورکومین بهطور معنیداری نسبت به کورکومین آزاد افزایش مییابد. در نهایت این تحقیق نشان میدهد این نانوحاملهای کورکومین میتواند بهعنوان سیستمهای دارورسان مناسب برای انتقال کورکومین به سلولهای سرطانی در نظر گرفته شود.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: گلیوبلاستوما یک تومور تهاجمی از سیستم عصبی مرکزی است. درمان اپیژنتیکی سرطان برای برگرداندن برخی از نواقص سرطان به دلیل قابلیت برگشتپذیری تغییرات اپیژنتیک، بالقوه مفید است. MEG۳ یک lncRNA است که در بسیاری از بافتهای طبیعی بیان میشود. متیلاسیون ناحیه پروموتری آن منجر به کاهش بیان این ژن در گلیوبلاستوما میشود. ترکیبات غذایی زیستفعال شامل کورکومین توانایی بالایی در تغییر متیلاسیونDNA دارد. در این مطالعه نقش اپیژنتیکی کورکومین دندروزومی یا نانوکورکومین در افزایش بیان MEG۳ بررسی شد. مواد و روشها: در بررسی حاضر ورود نانوکورکومین به سلولهای U۸۷MG با استفاده از خاصیت ذاتی فلورسانس کورکومین بررسی شد. سپس آزمون MTT بهمنظور ارزیابی اثر دندروزوم و نانوکورکومین روی زیستمانایی سلول انجام شد. توانایی نانوکورکومین برای تقویت بیان MEG۳ با اثر روی تنظیم متیلاسیون DNA، با مطالعه بیان نسبی MEG۳ و DNA متیل ترانسفرازها شامل DNA متیل ترانسفراز ۱، A۳ و B۳ توسط PCR کمی و نیمهکمی ارزیابی شد. نتایج: ورود نانوکورکومین به سلولهای U۸۷MG نشان داده شد. نانوکورکومین بهطور معنیداری در حالت وابسته به غلظت و زمان مسبب مرگ سلولهای U۸۷MG شد، هرچند دندروزوم اثر سمی معنیداری روی سلولها در طیف غلظت آزمایش شده نشان نداد. دادههای حاصل از سنجش نسبی بیان ژنها نشان دهنده افزایش بیان ژن MEG۳ و کاهش بیان DNA متیل ترانسفراز B۳ (۰۵/۰P<) و عدم تغییر بیان معنیدار DNA متیل ترانسفراز ۱، A۳ در U۸۷MG بود. نتیجهگیری: اطلاعات حاصل از مطالعه نشان میدهد نانوکورکومین ژنهای مهارگر تومور که بهطور اپیژنتیکی خفتهاست را از طریقی مبهم بیدار میکند. به هر حال رخداد هیپومتیلاسیون به دنبال کاهش بیان DNA متیل ترانسفراز یا فعالسازی دمتیلاسیون DNA در این سلولها رخ میدهد و پس از آن ژنهای مهارگر توموری چونMEG۳ یک تنظیم کننده رشد سلولی افزایش بیان مییابد؛ بنابراین نانوکورکومین ویژگیهای مفیدی در درمان اپیژنتیکی گلیوبلاستوما دارد.
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف: برای بهبود حلالیت و فراهمی زیستی کورکومین در درمان سرطان، یک پلییورتان کاتیونی نوین و آب پایه ساخته شد و بهعنوان یک نانو حامل بهمنظور بارگیری کورکومین، استفاده شد. در این تحقیق اثر نانو داروی آماده شده روی ملانوما (F۱۰B۱۶) و فیبروبلاست (L۹۲۹) بررسی شد.
مواد و روشها: ریخت شناسی، اندازه و توانایی ورود به سلول نانو ذرات ساخته شده، بهترتیب با استفاده از اندازهگیرنده زتا، میکروسکوپ الکترونی روبشی انتشار میدان، میکروسکوپ نیروی اتمی و میکروسکوپ فلورسانس بررسی شد. به این ترتیب پیشبینی شد که کورکومین در هسته آبگریز حاملهای پلییورتان بارگیری شود. بعد از تعیین غلظت مناسب و انجام آزمون ورود به سلول، میزان تأثیرگذاری بر سلولهای سرطانی و سالم با آزمون MTT و Real time PCR بررسی شد.
نتایج: قطر نانوذره بارگیری شده و پراکنش آن، در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد بهترتیب ۱/۷ ± ۶۲/۳۷ نانومتر ۲/۱ ± ۰/۰۸۰ بود. میزان بازده کپسولهسازی کورکومین در پلی یورتان ۰/۲ ± ۸۷ درصد است. مطالعات ریخت شناختی نیز، کروی شکل بودن و پراکنش مناسب نانوذرات، بدون تجمع قابل توجه را تأیید کرد. نتایج حاصل از آزمون MTT نشان میدهد که IC۵۰ محاسبه شده برای زمان ۲۴ و ۴۸ ساعت بهترتیب ۳۶/۲ و ۲۵/۴ مایکرومولار است. نتایج Real time PCR نشان میدهد که نانوسامانه به مقدار قابل توجهی میزان بیان mRNA ژنهای VEGF، Bcl-۲، MMP-۹ و COX-۲ را کاهش و BAX را افزایش میدهد.
نتیجهگیری: نتایج بررسی حاضر شواهد قابل قبولی در مورد اثر بازدارنده تکثیر سلولی و القای مرگ برنامهریزی شده نانوسامانه دارویی کورکومین، روی سلولهای سرطان پوست نشان داد در حالی که اثر قابل توجهی روی سلولهای سالم مشاهده نشد.
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
هدف: microRNAها RNAهای کوچک تک رشتهای با طول ۱۸-۲۵ نوکلئوتید است که با مهار ترجمه و برش mRNA در تنظیم بیان ژن شرکت دارد. بیان ناهنجار microRNAها از عوامل رخداد بیماریهای مختلف است که این مسئله علاقه به بررسی نمایه بیان آنها را افزوده است. RQ-PCR تکنیکی کمّی و حساس در بررسی بیان ژنهاست. برای تصحیح تغییرات سیستماتیک از جمله میزان الگوی آغازین، کیفیت RNA، کارآیی آنزیمها دادههای RQ-PCR نسبت به یک ژن کنترل درونزاد که در مجموعه نمونههای آزمون بهطور پایدار بیان میشود، استانداردسازی میشود. برای جلوگیری از رخداد خطاهای بیشتر در زمینه کمّیسازی دادههای بیان، ارزیابی ژنهای کنترل درونزاد کاندید برای هر نمونه آزمایش ضروری است. در این مطالعه بیان ژنهای microRNA-۱۶ و snRNA-U۶ در ردههای سلولی سرطانی کبد تحت تیمار با کورکومین دندروزومی به منظور تعیین کنترل درونزاد مناسب برای مطالعات سنجش بیان microRNAها مرتبط با کورکومین دندروزومی ارزیابی شد.
مواد و روشها: ردههای سلولی مورد نظر توسط کورکومین دندروزومی تیمار شدند. ورود کورکومین دندروزومی به ردههای سلولی HepG۲ و HuH-۷ با تصویربرداری توسط میکروسکوپ فلورسنت بررسی شد. RNA از نمونههای مورد نظر استخراج و سنتزcDNA با روش افزودن دم پلی A انجام شد. سپس توسط روش RQ-PCR سنجش بیان صورت گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد U۶ یا ترکیبی از U۶ و miRNA-۱۶ برای HuH-۷ و miRNA-۱۶ برای HepG۲ در این شرایط تیمار برای ژن کنترل درونزاد مناسب است.
نتیجهگیری: در مجموع میتوان از این ژنهای کنترل درونزاد به دلیل عدم تغییر بیان معنیدار و پایداری بیان بین نمونههای آزمون، برای سنجش بیان microRNAها تحت تیمار با کورکومین دندروزومی در این ردههای سلولی استفاده کرد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۷ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
چکیده در این پژوهش از نانوذرات لیپیدی جامد ( ( SLNو حاملهای لیپیدی نانوساختار ( ( NLCبه منظور انکپسولاسیون کورکومین و رفع معضلات مربوط به کاربرد این ترکیب در حوزه صنایع غذایی استفاد گردید. تاثیر نسبت لیپیدها، نوع نانوحامل (SLN و NLC) و بارگذاری کورکومین بر ویژگیهای نانوحامل-های تولیدی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده به دلیل ساختار فیزیکی حجیم کورکومین و همچنین افزایش ویسکوزیته فاز پراکنده در حضور مادهی مؤثره، بارگذاری کورکومین در نانوحاملها باعث افزایش معنیدار در اندازه ذرات و شاخص بسپاشیدگی شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که نسبت لیپیدها، نوع نانوحامل (SLN و NLC) و بارگذاری کورکومین تاثیر معنیداری بر اندازهی ذرات دارند (p<۰/۰۵). نتایج حاصل از کالریمتری روبشی افتراقی نشان داد که کورکومین بدون هیچ گونه برهمکنشی با سایر اجزا در ساختار نانوحامل ها به دام افتاده است. بطور کلی با توجه به بررسی تأثیرات کمی و کیفی متغیرها، غلظت ۵% گلیسرول دی استئارات و ۲۵/۰ کورکومین به عنوان شرایط بهینه برای تولید لیپید نانوساختار و نانوذرات لیپیدی انتخاب شد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۷ - ( ۸-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف از این پژوهش تعیین فرمولاسیون مطلوب و ساخت بستهبندی زیستتخریبپذیر با ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی مناسب و سپس تولید یک نشانگر زیستتخریبپذیر بر پایه کورکومین بهمنظور تشخیص فساد ماهی است. به منظور ساخت بستهبندی زیستتخریبپذیر، تأثیر غلظتهای مختلف گلیسرول (۳۰، ۵۰ و ۷۰ درصد) بر ویژگیهای فیزیکومکانیکی فیلم، مورد ارزیابی قرار گرفت. با افزایش غلظت گلیسرول، ضخامت، جذب آب، حلالیت و کششپذیری فیلم افزایش یافت؛ درحالی که چگالی و مقاومت کششی روند کاهشی را نشان داد (p˂۰,۰۵). نتایج آزمون میکروبی نشان داد که فیلم حاوی کورکومین دارای خاصیت ضد میکروبی قوی در برابر باکتریهای گرم منفی و گرم مثبت است (با قطر هاله ۱/۶ و ۸/۴ میلیمتر به ترتیب در برابر باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی). در ادامه تحقیق، اثر تغییرات رنگ نشانگر بر روی ماهی فاسد شده با استفاده از پارامترهای رنگی مورد بررسی قرار گرفت. به طور کلی مشاهده گردید که فیلمهای هوشمند و فعال تولید شده تغییرات رنگی قابل توجهی در مواجه با فساد ماهی داشتند.
دوره ۱۹، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: در دهههای اخیر پژوهشهای بسیاری در راستای بررسی خواص ضد سرطانی کورکومین انجام شدهاست اما با وجود تمام خواص کشندگی کورکومین بر سلولهای سرطانی استفادۀ بالینی از این مادۀ طلایی طبیعی محدود باقی مانده است. علت این محدودیت را میتوان در محلولیت پایین، زیست دسترسپذیری کم، متابولیسم سریع و عدم جذب جست و جو کرد. در این مطالعه، برای بهبود خواص فیزیک و شیمیایی کورکومین، یک جمینی سورفکتانت زیست تخریبپذیر جدید ساخته شد و مولکولهای کورکومین داخل آن بارگزاری شد.
مواد و روشها: نانو ذرات جمینی سورفکتانت- کورکومین با روش رسوبدهی نانو تهیه شد و اندازه و توزیع اندازۀ ذرات آن به کمک روش پراکندگی دینامیکی نوری تعیین شد. همچنین رهایش دارو از بستر پلیمر بررسی شد و در نهایت آزمون سمیت MTT و جذب سلولی بهصورت برونتنی روی سلولهای MDA-MB-۲۳۱ صورت گرفت.
نتایج: پلیمر جمینی سورفکتانت قادر است در محیط آبی، پلیمروزوم با توزیع اندازه ذرهای (۳/۰PDI≅) تشکیل دهد. بازده بارگزاری حدود ۸۷ درصد محاسبه شد. در اثر پیوستن کورکومین به بستر پلیمر رهایش کنترل شده مشاهده شد. همچنین به علت جذب سلولی زیاد، کمپلکس جمینی سورفکتانت-کورکومین سمیت سلولی بیشتری را نشان داد.
نتیجهگیری: این نتایج نشان داد که پلیمروزومهای جمینی سورفکتانت میتواند بهعنوان نانو حامل برای مولکولهای آب گریز کورکومین در نظر گرفته شود.
دوره ۱۹، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۵ )
چکیده
هدف: ژنوم انسان حاوی ژنهای محافظت کننده است که دارای توالی عوامل پاسخگو به آنتی اکسیدانها در پروموترشان است که بیان آنها بهطور خاص تحت تاثیر عامل رونویسی Nrf۲قرار میگیرد. این مسیر پیام رسانی (AREKEAP۱) عمدهترین مکانیسم دفاعی در برابر استرس اکسیداتیو است. رده سلولی حاوی عوامل پاسخگو به آنتی اکسیدانها (ARE)، سلولهای گزارشگر حساسی هستند که برای تشخیص عوامل فعال کننده پاسخگو به آنتی اکسیدانها بهکار میروند و میتوانند در شناسایی مواد اکسیداتیو همچون سرب کمک کننده باشند.
مواد و روشها: در این مطالعه از رده سلولی پایدار Huh۷-۱x-ARE-luc تولید شده، استفاده شد. مهارفعالیتمتابولیکى سلولهای Huh۷ در غلظتهای مختلف سرب (۰ تا ۸۰ میکرومولار) توسط آزمون MTT سنجیده شد. در ادامه رده سلولی Huh۷-۱x-ARE-luc برای بررسی آثار استرس اکسیداتیو با سرب بهعنوان یک ترکیب القا کننده استرس اکسیداتیو و نانوکورکومین بهعنوان یک آنتی اکسیدان در غلظتهای متفاوتی از این ترکیبات تیمار شد و سپس میزان فعالیت لوسیفرازی زیستحسگر بررسی شد. همچنین میزان بیان ژنهای مسیر AREKEAP۱ توسط Real time PCR تعیین شد.
نتایج: نتایج نشان میدهد که غلظت ۳۰ میکرومولار سرب باعثمهار متابولیکى۵۰درصدىسلولهای Huh۷ میشود. فعالیت لوسیفرازی سلولهای تیمار شده با غلظتهای ۴ و ۸ میکرومولار از نانوکورکومین و غلظت ۳۰ میکرومولار از سرب نسبت به کنترل ( ۳۰ میکرومولار سرب) کاهش یافته است و با افزایش غلظت نانوکورکومین به ۱۶ میکرومولار این فعالیت افزایش مییابد. نتایج تحلیل دادههای حاصل از Real time-PCR نشان میدهد که بیان تمامی ژنهای مورد بررسی شامل Nrf۲ و NQO۱ در رده سلولی Huh۷-۱x-ARE-luc تیمار شده با سرب ۳۰ میکرومولار و نانوکورکومین ۴ و ۸ میکرومولار نسبت به تیمار همان ژنها با سرب ۳۰ میکرومولار کاهش یافته است. از سوی دیگر؛ بیان این ژنها در سلولهای تیمار شده با سرب ۳۰ میکرومولار و نانوکورکومین ۱۶ میکرومولار نسبت به تیمار همان ژنها با سرب ۳۰ میکرومولار افزایش داشته است.
نتیجهگیری: نانوکورکومین بهعنوان یک آنتیاکسیدان توانسته اثر سمیت سرب را احتمالاً از طریق مسیر AREKEAP۱ بهطور معنیداری کاهش دهد؛ در نتیجه میتواند بهعنوان یک آنتیاکسیدان در کاهش استرس اکسیداتیو استفاده شود.