دوره 13، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasanshahi Z, Dehghani B, Hashempour T. Predicting the best immune system stimulating regions of HIV Vif protein in Iranian patients. JMBS 2023; 13 (3) :1-13
حسن شاهی زهرا، دهقانی بهزاد، هاشم پور طیبه. پیش‌بینی بهترین نواحی تحریک‌کننده سیستم ایمنی پروتئین Vif ویروس HIV در بیماران ایرانی مبتلابه ایدز. زیست‌فناوری مدرس. 1401; 13 (3) :1-13

1- مرکز تحقیقات ایدز شیراز، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران
2- 1. مرکز تحقیقات ایدز شیراز، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، شیراز، ایران ، dehghanibehzad@gmail.com
ویروس HIV دارای حداقل شش ژن تنظیمی است که از بین آن‌ها پروتئین Vif  می‌تواند تکثیر ویروس را کنترل کند . این مطالعه برای اولین بار به بررسی جهش‌های مهم در پروتئین VIF در توالی‌های مربوط به بیماران ایرانی پرداخته است و با استفاده از دانش ایمونوانفورماتیک ، مناطق ثابت این پروتئین و توالی‌های اپیتوپی B-Cell  ، T-CELL و CTL تعیین گردید .
مواد و روش‌ها :
توالی‌های VIF از بانک ژنی NCBI جمع‌آوری گردید و از طریق نرم‌افزارهای بیوانفورماتیک،  ساختار سوم و جایگاه‌های اپیتوپی B-Cell  ، T-CELL و  CTLآن‌ها پیش‌بینی شد و خواص آنتی ژنیک و حساسیت‌زایی آن‌ها موردمطالعه قرار گرفت .
یافته‌ها :
بیشترین شیوع جهش‌ها به ترتیب مربوط به جایگاه‌های S 49 P ( 90% ) و S 140 N و N 186 S ( 80% ) بود. هم‌چنین  دو جابه‌جایی باقابلیت تأثیر در قدرت اتصال پروتئین VIF  به فاکتور میزبان  در جایگاه‌های 41 و42 در این مطالعه معرفی شدند. سه منطقه به‌عنوان توالی‌های اپیتوپی با تحریک‌کنندگی بالا و حساسیت‌زایی کم تعیین شد که از میان آن‌ها ناحیه 5-32 به‌عنوان بهترین ناحیه برای طراحی واکسن پیشنهاد شد.
نتیجه‌گیری:
این مطالعه به عنوان اولین مطالعه از ایران با به کاربردن ابزارهای بیوانفورماتیکی یک ناحیه باقابلیت بالای تحریک سیستم‌های ایمنی همورال و سلولی و هم‌چنین کمترین خواص حساسیت‌زایی معرفی شد، که می‌تواند در مطالعات آتی در زمینه واکسن‌های ضد HIV مورداستفاده قرار گیرد.
واژه‌های کلیدی: HIV، VIF، اپی توپ، بیوانفورماتیک
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: بیو انفورماتیک