دوره 12، شماره 3 - ( 1400 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghasemi-Kasman M, Khakpour P, Ghasemi S, Pourbagher R. The effect of graphitic carbon nitride on viability of Saos-2 cancer cell line. JMBS 2021; 12 (3) : 1
قاسمی کاسمان مریم، خاکپور پریسا، قاسمی شهرام، پورباقر رقیه. اثر کربن نیترید گرافیتی بر بقای رده سلول سرطانی Saos-2. زیست‌فناوری مدرس. 1400; 12 (3) :1-12

1- مرکز تحقیقات بیولوژی سلولی و مولکولی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل،ایران ، maryam.ghasemi65@gmail.com
2- دانشکده داروسازی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت الله آملی، آمل،ایران
3- دانشکده شیمی، دانشگاه مازندران، بابلسر،ایران
4- مرکز تحقیقات بیولوژی سلولی و مولکولی، پژوهشکده سلامت، دانشگاه علوم پزشکی بابل، بابل،ایران
سابقه وهدف: در سال­های اخیر، نانو مواد دو بعدی در حوزه ی زیست پزشکی به میزان گسترده ای استفاده می­شوند. کربن نیترید گرافیتی به واسطه ی زیست سازگاری خوب و در عین حال سمیت اندک، در زمینه ی تصویر برداری زیستی، تشخیص و درمان سرطان اهمیت یافته است. هدف از انجام این طرح، بررسی اثر کربن نیترید گرافیتی بر بقای رده سلول سرطانی  Saos-2  می باشد.
روش­ها: کربن نیترید گرافیتی از طریق افزودن ملامین به هیدروکلرید اسید سنتز شد و با استفاده از تست­هایFT-IR،XRD  و اسپکتروسکوپی رامان جهت بررسی ساختار و خواص فیزیکوشیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفت. کربن نیترید گرافیتی سنتز شده (50،100،200،400 و 800 میکروگرم/میلی لیتر) بر روی سلول­های Saos-2  و فیبروبلاست در دو بازه ی زمانی 48 و 72 اضافه شد. درصد بقای سلول ها با استفاده از MTT مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: تست های FTIR وXRD ، ساختار و پیوندهای ترکیب سنتز شده، صحت و خلوص مناسب آن را نشان دادند. نتایج حاصل از طیف سنجی رامان نیز گرافیتی بودن محصول تولید شده را نشان داد. پس از گذشت 48 ساعت از مواجهه ی سلول­ها با کربن نیترید گرافیتی سنتز شده، میزان بقای سلولی در گروهی که دریافت کننده ی 800 میلی گرم/میلی لیتر بود نسبت به گروه کنترل (درمان نشده) تا 80 درصد کاهش یافت.
نتیجه گیری: ترکیب سنتز شده در این مطالعه ممکن است به عنوان یک گزینه ی مناسب در تحقیقات مربوط به سرطان در نظر گرفته شود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: نانو بیوتکنولوژی
دریافت: 1399/11/11 | پذیرش: 1400/2/7 | انتشار: 1401/4/11