دوره 13، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 79-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

Salehi Siavashani M, Nakhai Sistani R, panahi A. Investigating the association between HLA-DQB1*03 with multiple sclerosis (MS) in Tehran. JMBS 2023; 13 (2) :71-79
صالحی سیاوشانی مرضیه، نخعی سیستانی روح الله، پناهی علیرضا. بررسی ارتباط گروه آللی HLA-DQB1*03 با بیماری مالتیپل اسکروزیس (MS) در تهران. زیست‌فناوری مدرس. 1401; 13 (2) :71-79

1- دانشگاه کاشان
2- دانشگاه کاشان ، r.nakhaei@kashanu.ac.ir
3- دانشگاه محقق اردبیلی
هدف: بیماری مالتیپل اسکلروزیس در کشور ما به علت شیوع بالا و سن ابتلای پائین اهمیت بسزایی دارد. این بیماری فشار زیادی بر افراد مبتلا و سیستم حفظ سلامت تحمیل می­کند. مطالعات نشان می­دهند که محتوای ژنتیکی افراد یکی از عوامل مؤثر در ابتلا به این بیماری محسوب می­شود. یکی از این عوامل، ژن­های سازگاری بافتی هستند که محصول آن­ها پپتید­های بیگانه را به منظور شناسایی توسط لنفوسیت­ها، روی سطح خود عرضه می­کنند. در این پژوهش، ارتباط HLA-DQB1*03 در شهر تهران به کمک سیستم مبتنی بر PCR مورد مطالعه قرار گرفت.
مواد و روش­ها: در این مطالعه مورد-شاهد، 367 نمونه خون از افراد بیمار و سالم جمع آوری شد که شامل 172 فرد بیمار و 195 فرد سالم بود. نمونه­ها به لحاظ سن و جنسیت با یکدیگر مشابهت داشتند. DNA از خون استخراج شد و از تکنیک PCR به منظور شناسایی حضور آلل استفاده گردید.
نتایج: در این مطالعه نشان داده شد که آلل HLA-DQB1*03 در مردان به­طور معنی­داری بیشتر از زنان است (p=0.002). همچنین آلل مورد بررسی در افراد بیمار فرکانس کمتری نسبت به افراد سالم دارد %53 در مقابل %67 و این اختلاف فراوانی معنی­دار است (p=0.02).
نتیجه ­گیری: آلل DQB1*03 به‌طور معنی­داری در بیماران MS کمتر از افراد سالم است و این رابطه در افراد مذکر قوی‌تر دیده می­شود. بنابراین به­نظر می­رسد که این آلل نقش محافظتی در مقابل بیماری MS دارد.

نوع مقاله: پژوهشی کوتاه | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی مولکولی
دریافت: 1399/12/4 | پذیرش: 1400/9/9 | انتشار: 1402/4/19