دوره 13، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 165-152 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadian B, Vahidi B. Numerical analysis of the effect of three-dimensional scaffold structure on the distribution of mechanical factors on the surface of bone scaffold. JMBS 2023; 13 (4) :152-165
احمدیان بهرام، وحیدی بهمن. تحلیل عددی تأثیر ساختار سه بعدی داربست بر توزیع فاکتورهای مکانیکی در سطح داربست استخوانی. زیست‌فناوری مدرس. 1401; 13 (4) :152-165

1- گروه مهندسی علوم زیستی دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران
2- دانشیار گروه مهندسی علوم زیستی دانشکده علوم و فنون دانشگاه تهران، تهران- خیابان کارگر شمالی- بالاتر از چهار راه جلال آل احمد - دانشکده علوم و فنون نوین ، bahman.vahidi@ut.ac.ir
ارزیابی پاسخ سلول به تحریکات مکانیکی در فضای آزمایشگاهی همواره بهعنوان یکی از موضوعات مهم در راستای دستیابی به کنترل رفتار سلول در محیط کشت شناخته می‌شود. در بررسی تحریکهای مکانیکی سلول در داربست استخوانی یکی از پارامترهای مؤثر ریز ساختارهای داربست از جمله اندازه و شکل حفرات است. با توجه به اینکه امکان کنترل این پارامترها در فضای آزمایشگاه بسیار پیچیده است بر همین اساس، در پژوهش حاضر با استفاده از مدلسازی عددی به بررسی تاثیر ساختار داربست بر فاکتورهای مکانیکی ناشی از جریان سیال نوسانی در داربست پرداخته شده است. در این پژوهش، به ارزیابی داربست‌های با شکل حفرات مکعبی، کروی و هگزاگونال با طول حفرات 300، 350، 400، 450 و 500 میکرومتر پرداخته شده است. نتایج حاصل از مدل دینامیک سیالات محاسباتی نشان می‌دهد که داربست‌ها با شکل حفرات کروی و مکعبی با طول حفرات 500 میکرومتر و داربست با شکل حفرات هگزاگونال با طول حفرات 450 میکرومتر دارای تنش برشی در بازه 1/0 10 میلی پاسکال در سطوح مختلف خود هستند  که این بازه از تنش برشی مناسب برای تمایز سلول بنیادی به سلول استخوانی است، علاوه بر این، نتایج حاصل از توزیع جریان سیال در این داربست‌ نشان می‌دهد که با توجه به دسترسی سیال به نواحی مختلف داربست حجم ناحیه مرده که محل مناسبی برای کشت سلول نیست دراین داربست کاهش یافته است، دستاوردهای حاصل از این پژوهش می‌تواند در شرایط آزمایشگاهی برای دستیابی به شرایط بهینه کشت سلول بنیادی در راستای تمایز به سلول استخوانی استفاده گردد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: سیستم بیولوژی
دریافت: 1401/5/30 | پذیرش: 1401/10/7 | انتشار: 1402/8/28