دوره 3، شماره 2 - ( 1391 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 40-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohamadi B, Salouti M, Haniloo A. Biosynthesis of Silver Nanoparticles Using Fungus Penicilliumbrevicompactum Isolated from Plump and Zinc Mine in Zanjan. JMBS 2012; 3 (2) :33-40
محمدی بهروز، صلوتی مجتبی، هانیلو علی. تتولید زیستی نانوذرات نقره با استفاده از قارچ پنی‌سیلیوم برویکامپاکتوم جداسازی شده از معدن سرب و روی زنجان. زیست‌فناوری مدرس. 1391; 3 (2) :33-40

1- کارشناس ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان
2- دانشیار، مرکز تحقیقات بیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد زنجان، زنجان، ایران، زنجان
3- دانشیار، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، زنجان، ایران
در روش‌های بیولوژیک از میکروارگانیسم‌ها مانند باکتری‌ها، قارچ‌ها، اکتینومیست‌ها و مخمر‌ها برای تولید نانوذرات فلزی استفاده می‌شود. قارچ‌ها با ترشح آنزیم‌ها به مقدار زیاد، انتخاب مناسبی برای ساخت زیستی نانوذرات نقره است. هدف این پژوهش، تولید زیستی نانوذرات نقرهبه‌وسیله‌ی قارچ‌های جنس پنی‌سیلیومجداشده از معدن سرب و روی زنجان است. پس از کشت اولیه، رشد کلونی‌ها و جداسازی قارچ‌های جنس پنی‌سیلیوم، 15 گرم از بیومس قارچی در محلول حاوی نیترات نقره‌ی1 میلی‌مولار، 72 ساعت انکوبه شد. تولید نانوذرات نقره با استفاده از اسپکتروفتومتری UV-vis، آزمایش پراش اشعه ایکس(XRD) و میکروسکوپ الکترونی عبوری(TEM) بررسی شد. بین 16 نوع قارچ جداشده، 6 نوع قارچ پنی‌سیلیوم تشخیص داده شد که از بین آن‌ها تنها قارچ پنی‌سیلیوم بروی کامپاکتوم (Penicilliumbrevicompactum)توانایی ساخت نانوذرات نقره را داشت. تغییر رنگ محلول‌های واکنش، از بی‌رنگ به قهوه‌ای مایل به زرد، وجود بیشینه‌ی جذب در بازه‌ی طول موجی 425-406 نانومتر و ظهور پیکدر نقاط (111)، (200)، (220) و (311) در روش پراش اشعهX ، تولید نانوذرات نقره را تأیید کردند. در نهایت، تصاویر TEM نشان دادند که نانوذرات نقره بیشتر در خارج سلول در سطح میسلیوم‌ها، در اندازه‌ی 100-50 نانومتر و به شکل کروی تولید شده است. آزمایش‌های اسلاید کالچر، رشدروی آگار مخمر czapek و آگار کراتین سوکروز، نشان دادند که این قارچ، پنی‌سیلیوم بروی کامپاکتوم است.
نوع مقاله: کامل پژوهشی | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: 1390/11/10 | پذیرش: 1391/9/28 | انتشار: 1391/12/20