دوره 5، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 60-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mahmoudi E. Isolation of a fragment of a new MYB transcription factor gene in mulberry. JMBS 2014; 5 (1) :50-60
محمودی ابراهیم، محمدسلطانی بهرام. جداسازی بخشی از یک ژن جدید فاکتور رونویسی MYB از توت. زیست‌فناوری مدرس. 1393; 5 (1) :50-60

1- دانشگاه تربیت مدرس
فاکتورهای رونویسی MYB نقش‌های ساختاری و عملکردی متنوعی را در طیف وسیعی از گیاهان بر عهده دارند. برای مثال، مسیر سنتز آنتوسیانین که یک متابولیت ثانویه بوده و مسئول رنگدهی در بافت‌های مختلف می‌باشد توسط فاکتورهای مذکور کنترل می‌شوند. در این مطالعه، با استفاده از ژنهای همولوگ در گونه‌های نزدیک به توت (Morus Alba)، قطعه‌ای از یک ژن جدید متعلق به خانواده فاکتورهای رونویسی MYB از این گیاه جداسازی شد. ابتدا توالی پروتئینی 14 ژن مختلف تنظیم کننده آنتوسیانین از گونه‌های (ترجیحا) نزدیک به خانواده توت (Moraceae) انتخاب و هم‌ردیف شدند و سپس ناحیه دارای بیشترین مشابهت انتخاب شد. در مرحله بعد توالی cDNA این ژنها مورد همردیفی قرار گرفت و منطقه‌ای که بیشترین تشابه را داشت انتخاب گردید. با توجه به پلی مورفیسم موجود در این ناحیه آغازگرهای دجنریت طراحی گردید و این ناحیه از ژن از میوه توت جداسازی شد. محصول تکثیر شده در پلاسمید کلون و تعیین توالی شد که نتایج تعیین توالی نشان داد طول ناحیه جداسازی شده از ژن 140 جفت باز است و در دمین متصل شونده به DNA (دمین Myb) و اختصاصا" در موتیف‌های R1 و R2 فاکتور رونویسی قرار دارد. ارزیابی توالی تعیین شده توسط نرم افزارBLAST نشان داد این توالی با داده های موجود در بانک ژن همپوشانی و تشابه قابل توجهی دارد. تمامی ژنهای مشابه از خانواده فاکتور رونویسی MYB بودند که اغلب آنها در کنترل سنتز آنتوسیانین نقش دارند. بنابراین به نظر می-رسد ژن مورد مطالعه، مطابق انتظار از خانواده MYB بوده که در مسیر ساخت آنتوسیانین دخالت دارد.
نوع مقاله: مقاله استخراج شده از پایان نامه | موضوع مقاله: بیوتکنولوژی
دریافت: 1393/5/13 | پذیرش: 1393/6/1 | انتشار: 1393/12/11