Hatami S, Emamjomeh A, Farshadfar M, Safari H, Fakheri B. Evaluation the Effects of Different Levels of Silver Nanoparticles on Germination Characteristics of Wheat Cultivars. JMBS 2018; 9 (2) :293-299
URL:
http://biot.modares.ac.ir/article-22-13480-fa.html
1- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران،
2- گروه اصلاح نباتات و بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران، استان سیستان و بلوچستان، زابل، پردیس دانشگاه زابل، دانشکده کشاورزی. کدپستی: 9861335856 ، aliimamjomeh@uoz.ac.ir
3- گروه اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه پیامنور، کرمانشاه، ایران،
4- بخش تحقیقات جنگلها و مراتع، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران،
چکیده: (4736 مشاهده)
اهداف: گندم یکی از مهمترین محصولات غذایی در ایران است و با توجه به نقش نانوتکنولوژی در تولید محصولات زراعی، بررسی تاثیر نانوذرات بر فرآیندهای رشدی آن بسیار حایز اهمیت است. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نانوساختارهای نیتراتنقره با ابعاد مختلف در شرایط "در شیشه" بر خصوصیات جوانهزنی ارقام مختلف گندم بود.
مواد و روشها: در پژوهش تجربی حاضر، جوانهزنی ۱۰ رقم گندم در چهار غلظت نانوذرات نقره ppm۱۰۰۰۰، ۵۰۰۰، ۱۰۰۰ و صفر (شاهد) با چهار تکرار و در قالب طرح فاکتوریل بر پایه کاملاً تصادفی صورت گرفت. صفات طول ریشهچه و ساقهچه، نسبت ریشهچه به ساقهچه، سرعت جوانهزنی، درصد جوانهزنی، متوسط زمان و شاخص جوانهزنی، متوسط جوانهزنی روزانه، سرعت ظهور گیاهچه و شاخص بنیه اندازهگیری شدند. بهمنظور تحلیل دادهها از آزمونهای آماری تحلیل واریانس و همبستگی پیرسون و نرمافزارهای SPSS ۱۸ و Excel ۲۰۱۳ استفاده شد.
یافتهها: تمام صفات، همبستگی معنیدار با یکدیگر داشتند (۰/۰۱>p). بین ارقام و همچنین بین غلظتهای متفاوت نانوذره نقره اختلاف معنیدار برای تمام صفات وجود داشت (۰/۰۱>p). در تجزیه به مولفههای اصلی و تجزیه کلاستر، بیشترین میزان جوانهزنی در سطح شاهد و در ادامه در سطح ppm ۱۰۰۰ مشاهده شد و با افزایش غلظت نانوذره خصوصیات جوانهزنی نیز کاهش معنیداری نشان داد (۰/۰۱>p). ارقام اروم و پارسی با داشتن بیشترین میزان برای خصوصیات جوانهزنی ارقام برتر بودند.
نتیجهگیری: سطوح بالای غلظت نانوذرات نقره باعث تاثیر بر خصوصیات جوانهزنی و کاهش مقادیر آنها میشود. بین ارقام مختلف گندم برای خصوصیات مورد بررسی تنوع وجود دارد. ارقام اروم و پارسی نسبت به دیگر ارقام برتر هستند.
نوع مقاله:
مقاله استخراج شده از پایان نامه |
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی کشاورزی دریافت: 1396/2/6 | پذیرش: 1396/8/6 | انتشار: 1397/3/31