گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی و محیط زیست، دانشگاه اراک، اراک، m-taghizadeh@araku.ac.ir ، m-taghizadeh@araku.ac.ir
چکیده: (614 مشاهده)
پاتوژنهای درون شیشهای یکی از مهمترین مشکلات در مراحل ریزازدیادی گیاهان میباشند، بنابراین مهمترین مرحله کشت درون شیشهای گیاهان، گندزدایی است. در روشهای متداول گندزدایی محیط کشت و مواد گیاهی از تجهیزاتی مانند اتوکلاو و مواد شیمیایی استفاده میشود که سبب طولانی شدن زمان این عملیات و افزایش هزینهها میشود. این پژوهش با هدف بهینه کردن گندزدایی ریزنمونههای فلس پیاز زنبق با استفاده از اسانسهای مختلف گیاهی (آویشن، زیره و مرزه) و روشهای کاربرد اسانس بهعنوان ماده گندزدا، کاربرد اسانس در محیط کشت و کاربرد اسانس بهصورت تدخینی در قالب چهار آزمایشهای مجزا انجام گرفت. کاربرد اسانسهای آویشن، زیره و مرزه بهطور کامل آلودگیهای محیط کشت و همچنین آلودگیهای ریزنمونه را مهار کرد. بهترین روش جهت گندزدایی زمانی بود که اسانسها بهصورت ترکیبی در محیط کشت استفاده گردید. در غلظتهای 25/0 و 125/0 درصد اسانس آلودگی باکتری کنترل شد ولی در غلظت 25/0 منجر به کنترل بهتر آلودگیهای قارچی ریزنمونههای فلسی زنبق شد. میزان قهوهای شدن در روش کاربرد غلظتهای 25/0 و 5/0 درصد اسانس در محیط کشت و در غلظت 125/0 درصد در تمام روشهای کاربرد نسبت به شاهد کاهش قابل توجهی داشت. تکنیک معرفی شده در این پژوهش میتواند بهمیزان زیادی هزینه مصرف انرژی الکتریکی و روشنایی و هزینه پرسنلی را کاهش دهد. بنابراین با استفاده از این روش میتوان یک تکنیک کاربردی و اقتصادی برای ریزازدیادی گیاه زنبق معرفی نمود.
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
بیوتکنولوژی کشاورزی دریافت: 1401/10/16 | پذیرش: 1402/7/25 | انتشار: 1403/4/4